Luonnollisesti mikä Suomen taloudellinen tilanne tulee olemaan 2030 tai 2040 en kykene antamaan vastausta, tai edes jotain sinne päin, sillä en ole taloustieteilijä tai futurologi, vaan seuraan politiikkaa ja talousuutisia tällä hetkellä lähinnä harrastuspohjalta.
Mitä tulee hallitusohjelmaan, olen moneen kertaan todennut, että olen eri mieltä mm. työperäisen maahanmuuton rajoittamiseen pyrkivistä lainsäädännön tiukentamisista, mutta isossa kuvassa olen sitä mieltä, ettei maamme voi jatkaa nykylinjalla, vaan sopeutustoimia on tehtävä.
Yksinomaan talouskasvuun luottaminen, mitä sitten pyrittäisiin ruokkimaan velkarahalla, ei ole mielestäni kestävä tie ja huomioiden, että vaikka paremmat ajat siintäisivätkin edessä, tuskin mitään rakettimaista talouskasvua tällä demografialla on odotettavissa missään skenaariossa lähitulevaisuudessa, vaan painetta julkisen sektorin säästötoimille tulee olemaan vastaisuudessakin.
Jos vaikkpa se terveydenhuolto on osa julkista taloutta, niin siitä selvitään, kun puretaan kummankin liiton (EK ja AY) lempilapsi, elikäs se työterveyshuolto. Se tervehdyttää -ja itseasiassa ainoana keinona- terveydenhuollon tilan, kuin sen rahoituksenkin. Tämähän ei tietenkään suurella osalle siitä edusta nyt nauttivalle sovi, mutta sekin on vääjämättömästi vastassa, jos jonkinlainen iästä ja asemasta riippumaton tereveydenhuolto halutaan maassa säilyttää jatkossakin, ja ennen kaikkea sitä myös parantaa. Samalla siis tämä siirtyy yhden terveysalueen järjestelmään (Suomi), ja sen kustannuksista jatkossa vastaa kokonaan valtio.
Samalla puretaan myös järjettömyyksiin mennyt vakuutusjärjestelmä, joka lahjoittaa ilmaista rahaa vakuutuksenottajille- Se on typerä, ja ennen kaikkea sekin on epätasa-arvoinen jonka rahoituskin saatta olla melko mielenkiintoinen purettaessa. Eli ei yhtään enempää yhdysvaltoja tai Tatcherismia tänne maahan, kiitos.
Siirrytän tosiaankin pikaisesti yhden tuen järjestelmään joka jatkossa sisältää myös sen lapsilisänkin osanaan, ja se sitten verotetaan pois muut tulot huomioonottaen.
Siirretään, vaikka itku tulisikin, kaikki tulot yhden verotuksen alle, ja ihan sma mistä ne tulevat. Verotus pysyy progressiivisena, ja nostetaan sitä sitä veroa siellä, jossa todistetetusti se ei lisäarvoa ja onnea enempää eläämän tuo.
Jo pelkästään näillä toimilla karsituu hitokseen byrokratiia, joka on pois julkisen talouden rasituksesta, sillä niin terveydessä, kuin myös KELAn tyyppisissä instituutioissa voidaan vähentää väkeä. Samalla myös karsiutuu todella isopalkkaista porukkaa järjestelmästä, ja muutenkin sen johdonkin palkkoja, jotka jäävät, voidaan tarkistaa alaspäin.
Eläkekatto käyttöön, vaikka ahdistaakin, ja samalla eläkeläisten verotusta tarkistettava.
Voidaan myös jatkossa vähentää kansanedustajien määrää vaikka edes viidelläkymmenellä.
Sitten ALV Ruotsin kanssa samalle tasolle, kuin myös ne työantajamaksutkin samalla.
Onhan tuossa nyt ensin alkuun kaikkea sellaista, joka kyllä parantaa julkista taloutta, mutta ei lyö korville ihmisiä tilanteista joihin hallituksen toimet eivät todistettavasti auta edes vähää alusta.
Sitten jos ei riitä, voidaan alkaa puhumaan muusta. Kaikessa haisee nyt vahvasti sellainen, että kaikki on ok, kunhan ei osu meikäläiseen. Onneksi kaikki eivät kuitenkaan ajattele näin, mutta eihän sitä keneltäkään kysytä. Melkein löisin vetoa, että jos näistäkin julkisesti pääsisi äänestämään, että miten homma tehdään, niin vaalien tuloksestakin huolimatta, voisi tuo äänestys yllättää.
Hallitushan pyrkii nyt hyvin vahavsti vaikuttamaan tulevaisuudessa myös palkaansaajan asemaan ja voimaan neuvotteluissa, ja se tietenkin on vain ideologinen asia, joka kyllä hämmästyttää, että kukaan edes oikeasti sen takana seisoo.
Mutta joo, kaikkihan tavallaan ajattelee, ja uskon että monelle tämä tuottaa tyydytystä syistä, joita nyt en ihan kuitenkaan kykene ymmärtämään.
Siksi kysyisnkin, että näinkö te haluatte tämän tehtävän. Ja en vieläkään saanut oikeastaan mistään sitä vastausta, että miksi juuri tämä tapa iolisi se paras, ja mitä se oikeastaan ihan oikeasti tuottaa lyhyellä, keskipitkällä tai sillä pitkälläkään aikavälillä mitaten. Mielestäni ei yhtään mitään, ja se on vain ideologinen muutos asioihin, josta EK sekä kokoomus (puolueena) on pitkään nähnyt niitä märkiä unia yöaikaan.