Ammattiyhdistysliikkeet – duunarin asialla?

  • 1 403 656
  • 15 508

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Vielä vähän liittyen eilisen uutisointiin näistä rikkurijutuista.

Mun mielestä nämä Valmetin sekä myös Ahtaajien pääluottamusmiesten kannanotot kannattaa kyllä tutkia jo ihan yhdenvertaisuuslainkin kautta onko tässä itseasiassa tapahtunut rikos kyseisten luottamusmiesten kohdalla. Yhdenvertaisuuslaissa on aika tarkasti tämä määritelty ja ainakin kannattaa selvittää asia ihan virallisesti.
Itse en unohtaisi asiaa, jos pääluottamusmiehet käyttäytyvät näin. Toisaalta tämä tai oikeastaan mikään mitä sieltä suunnalta tulee ei yllätä. Tiedän painostuksen olevan, erittäin läheltä seuranneena, erittäin vahvaa ja henkilöt, jotka eivät haluaisi lakkoilla, heidät painostetaan siihen. Sama liittoon liittymisen kanssa, yleensäkään painostamisen ei pitäisi kuulua liittojen valikoimiin 2020-luvulla.

Täällä jossain kirjoitettiin, ettei työnantajan tarvitse tarjota mitään, mutta työntekijän pitää sitoutua. Aivan käsittämätön ajatus moinen. Työntekijä sitoutuu tekemään töitä ja työnantaja maksaa tehdystä työstä, hyvin yksinkertaista. Lisäksi erittäin monet työnantajat tarjoavat jopa hyvää terveydenhoitoa ja tukea siihen, taloudellisia etuja työntekijöilleen monin eri tavoin, bonuksia jos ja kun yritys tekee hyvää tulosta, voi olla erilaisia virkistyspäiviä tai pikkujouluja ja mitä muuta ehkä vielä sen päälle. On täysin kohtuutonta väittää, ettei työnantajat tarjoa mitään, heittäisin mieluummin, että tilanne on päinvastoin.

Sitten kommentti väitteeseen, että jos tarjoat 100% työajan saat "ehkä" 100% työpanoksen, huomioikaa tuo ehkä tuossa, sekin pitää paikkaansa. On vain olemassa aloja, joissa kaikille on täysin mahdotonta tarjota 100% työaikaa, koska kausivaihtelut vuoden ja jopa viikonpäivien sisällä ovat niin suuret. Tätä valitettavasti kaikki eivät ymmärrä ja tiedosta.

En ymmärrä SAK:n ja SDP:n, kyllä, vetämää linjaa yhtään tällä hetkellä enää, koska tässä eivät työntekijät voita pidemmällä syklillä. Tämän aiheuttama negatiivinen kierre on pahimmillaan niin raju, että tästä maksetaan vielä vuosikymmenten päästä.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Listaamattomien yritysten osinkoverotuksen pätee vähän sama, oikeudenmukaisesti ajatellen yrittäjiä kohtaan se olisi aika kurjaa. Yrittäjä maksaa tuloksestaan 20 % veroja ja vasta sen hän pääsee maksamaan huojennettua osinkoveroa joka on noin 7,5 %. Pörssiyritysten osingoista maksat veroja hieman alle 30 % riippuen pääomatuloista. Ansiotulovero on Suomessa 0-31,5 %. Eli jos yrittäjä kykenee kasvattamaan yrityksensä siihen luokkaan, että ylipäänsä kykenee nostamaan huojennettua osinkoa - se vero on jo nyt vertailukelpoisesti ihan siellä korkeimmissa luokissa. Siitä olen samaa mieltä, että yleishyödylliset yhdistykset tulisi saada verolle. Uskon kuitenkin, että tässä luoteltujen asioiden epämielekkyydet olivat taustalla miksi esimerkiksi vasemmistohallitus ei näitä asioita halunnut hetki sitten muuttaa. Nyt toki haluaisivat kun eivät itse ole päätösvallassa.

Nii ja tuossa on vielä hyvä muistaa se että päästäkseen 7,5% veroon nostetusta pääomatulosta täytyy yhtiössä ylipäätään olla voitonjakokelpoisia varoja. Sen lisäksi 7,5%:lla verotettava osinkotulo vastaa vain 8% osakkeiden matemaattisesta arvosta. Tuo 7,5% tulee siitä että alle 150 000€:n osingosta 25% on verotettavaa pääomatuloa ja 75% on verotonta. Jos osinko on yli 150 000€ niin silloin 85% verotaan ja 15% ei veroteta.

Ja jos se osinko taas on yli tuon 8% matemaattisesta arvosta niin siitä ylimenevä osa verotetaan 75% verotettavana ansiotulona ja 25% verottomana.

Kun pääomatulovero on 30k€ asti 30% ja siitä ylittävältä 34% niin tuo on sitten aina sellainen eräänlainen matemaattinen laskenta missä vaiheessa 20% yhteisövero ja nostetun osingon verotus jäisivät alle ansiotulona nostetun tulon verotuksen.

Ja niin, en hetkeäkään epäile ettet sinä tätä olisi tiennyt. Kerroin vaan vähän lisää siitä, että tuo ei ole ihan niin pölhöpopulististen vassareiden "verovapaat osingot" .
 
Viimeksi muokattu:

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Huomenta Suomessa kertoilivat, että SAK olisi eilen marssinut ulos neuvottelupöydästä Hallituksen kanssa ja ulos marssittuaan heitti vieläkin kovemmat lakkouhat päälle. Mitäs tämä nyt on? Eikös täälläkin huudeltu nimenomaan, että AY liike haluaisi neuvotella?
Ei kai SAK sille mitään voi, että johtajuuden puutteessa kipuileva hallitus voi noin vain määrätä, miten SAK tätä tilannetta hoitaa.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Nii ja tuossa on vielä hyvä muistaa se että päästäkseen 7,5% veroon nostetusta pääomatulosta täytyy yhtiössä ylipäätään olla voitonjakokelpoisia varoja. Sen lisäksi 7,5%:lla verotettava osinkotulo vastaa vain 8% osakkeiden matemaattisesta arvosta. Tuo 7,5% tulee siitä että alle 150 000€:n osingosta 25% on verotettavaa pääomatuloa ja 75% on verotonta. Jos osinko on yli 150 000€ niin silloin 85% verotaan ja 15% ei veroteta.

Ja jos se osinko taas on yli tuon 8% matemaattisesta arvosta niin siitä ylimenevä osa verotetaan 75% verotettavana ansiotulona ja 25% verottomana.

Kun pääomatulovero on 30k€ asti 30% ja siitä ylittävältä 34% niin tuo on sitten aina sellainen eräänlainen matemaattinen laskenta missä vaiheessa 20% yhteisövero ja nostetun osingon verotus jäisivät alle ansiotulona nostetun tulon verotuksen.

Ja niin, en hetkeäkään epäile ettet sinä tätä olisi tiennyt. Kerroin vaan vähänä lisää siitä, että tuo ei ole ihan niin pölhöpopulististen vassareiden "verovapaat osingot" .
Tuossa laskelmassa pitää vielä ottaa huomioon se, että osingon päälle ei yritys joudu maksamaan sivukuluja kuten palkan päälle. Joten verrattuna palkkaan jää firmaan enemmän rahaa, kun sama summa maksetaan osinkona. Saajalle ei tietenkään kerry eläkettä, ja veroprogressio puree myös ns. palkkatulo-osinkoon.

Tätä suosittelisin erityisesti @Tadu :lle, joka on huolissaan siitä, että hänen maksamansa eläkerahat menevät hukkaan. Vaikka eihän hän niitä maksa, vaan valtio meiltä kerätyistä veroista siirtää hänen päänsä yli rahaa Kevalle. Mutta joo, perusta menestyvä yritys, maksa osa omista palkoistasi osinkoina ja sijoita raha!
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Enemmän kaipasin lisäinfoa, mitä tarkoitetaan "pääomaverotuksen kuntoonlaitolla". Mistä verotuksesta siis puhutaan ja erityisesti mitä kuntoonlaitto tarkoittaa.
Oletan että tällä tarkoitetaan kokonaisuutta sen suhteen, että pääomaverotus kautta linjan yhdistetään kokonaisverotuksen osaksi, ja muutetaan niinikään osaksi progressiivista verotusta. Samalla tietenkin tämä toteutetaan myös niiden listaamattomien yritysten kohdalla, oli siellä osingonsaaja sitten kuka hyvänsä.

Voi tietenkin olla, että siitä tulee paha mieli, mutta tätä oletan kuitenkin tarkoitettavan.
Useimmiten tuollaista hieman sinnepäisellä terminologialla maustettua löyhää heittelyä näkee, kun viitataan listaamattomien yritysten osinkojen huojennettuun verotukseen. Yksinkertaistetulla laskutavalla (eli ns. demarimatikalla) tuolle lasketaan aina satojen miljoonien vuosittainen vaikutus veropottiin, kun tarkkaillaan suoraan listaamattomien maksamia osinkoja. Verotusta kovasti tiukentamalla iso osa tuosta maksetusta osingosta ei todennäköisesti edes olisi yrityksen kassassa osinkovalmiina, joten todellinen veropotin kasvu tuskin pääsisi esim. Finnwatchin aikanaan laskemaan keskimääräiseen n. 400 miljoonaan euroon.
Voi olla, ettei tuota 400 miljoonaa, ja onkin siis samanlaista höttöajattelua, mitä on hallituksen piirissä tulevista työpaikoista, joita heidän hallitusohjelmallaan jostakin mysteeripaikasta ilmestyy. Ajatus lienee siis sielläkin syntynyt ihan tyhjästä, eli siitä omasta päästä.

Jso se vaikutus on vaikkapa edes sen 100 miljoonaa, niin sekin on jo jotakin koko kakussa. Jos aina ajatellaan, että ei tästä juuri mitään irti saa, niin eihän mitään sitten kannata tehdä ja muuttaa.
Oletan hallintojen -jos sellaisia kerran tarvitaan missään maassa- tehtävänä olevan sen rahan liikkelle saamisen, sillä jos mikä synnyttää yrittäjyyttä, kuin myös juurikin sitä työtäkin.

Yksikertaisettuna sanoen, että mitä enemmän on sitä ostovoimaa, sitä enemmän lienee sitä työtäkin. Eli kaikkia munia ei pidä koskaan laittaa vain siihen vientiinkään, sillä maailmassa tulee aina olemaan kriisejä, jossa se sakkaa, ja sitten joudutaan se istumaan se kuuluisa sormi ahterissa, joka itsessään on todella typerää. Ei siis kannata tuhota koko taloutta silä ideologialla, että kaikki ovat riippuvaisia vain sen viennin "vedosta".
Samalla demarimaailmankatsomuksella jää yhtä usein huomioimatta oikeudenmukaisuus ja se, miten yrittämiseen kannustetaan Suomessa. Minustakin osinkojärjestelmää ja ylipäänsä suomalaiseen yritykseen sijoittamista pitäisi selkeyttää. Voisin vielä ostaa jonkinlaisen osinkoverotuksen kiristyksenkin, jos muuten yritysten verokohtelua inhimillistettäisiin ja tuotaisiin oikeudenmukaisemmalle tasolle. Useimmiten se listaamaton yritys osingonsaajineen on kuitenkin se yrittäjä itse ja se yrittäjä maksaa jo aika hervottoman veropotin oman työnsä tuloksista.
Oikeudenmukaisuudesta toivoisin sinun avaavan asiaa enemmän, sillä en ihan itse pääse tällä viestillä kiinni siihen, että mitä se tarkoittaa vaikkapa ihan summina tai edes niinä prosentteina.

Yritys ei liene itsessään erityisen inhmillinen, ja voitaneen olettaa, että kyllä sen yrityksen tarkoituksena on myös sillä verovaroin tuotetun osaamisen ja infran avulla toimia osana yhteiskuntia tukevaa järjestelmää. Eli se valtio antaa mahdollisuuden tietyin ehdoin harjoittaa erilaista liiketoimintaa alueellaan, ja sitten se "yritys" (eli toisinsanoen sen omistajat (kai ihan ihmiset, ainakin vielä)) miettivät, että ovatko valmiitaniillä ehdoin toimimaan. Jos eivät, niin ei kukaan kiellä varsinaisesti sitäkään, että voi jäädä sinne kortistoon touhuamaan. Siellähän huhujen mukaan tienaa niin, ettei oikein paskalle taivu.

Pitää myös muistaa, että varsin paljon yrittäjistä on yksinyrittäjiä, joilla ei ole edes ajatustakaan muiden työllistämisestä suoraan, vaan ainoastaan välillisesti.

Tällaisilla yrittäjillä kuitenkin on usein jo kaikenlaisia mahdollisuuksia parantaa elämänsä fasiliteettja erilaisten vähennysoikeuksien seurauksena, joten en ihan näe tässäkään sitä kuoliiaksi verottamisen kulttuuria. Toki siellä olisi hyvä ketteröittää järjestelmää mm sen ennakkoverotuksen suhteen, sillä turhaa venkoilua toki paljon tulee siitä, jos yrittäjällä on kuukausia joina ei tuottoa tule. Voisi kuvitella, että näin tekoälyn aikakaudella tämä olisi jo kohtuu helppoa järjestää, ja samalla saada karsittua sieltä valvovan järjestelmän hinnasta jotakin pois.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Juuri näin. Nykyiset eläkeikäluokat on maksaneet omien vanhempiensa eläkkeet, miesten keskimääräisen eliniän ollessa sama kuin eläkeikä. Maksajia töissä kolme suhteessa yhteen eläkeläiseen ja eläkemaksut ykkösprosentteja tuloista. Nykyään suhde on kutakuinkin 1:1 ja elinaikaodote melkein 20v pidempään, ja eläkemaksut työnantaja ja tekijä yhteensä, noin 25%. Valtion velanotto ja eläkejärjestelmä toimi silloin kun väestömäärä kasvoi, eli tulevien maksajien määrä kasvoi.

Tässä ponzi-huijauksessa on nyt vaan käynyt vähän sillai, että unohdettiin tehdä ne maksajat sinne pyramidin pohjalle ja viimeisenä liittyneet maksaa laskun. Ja kyllä, tästä japanin ongelmasta ja väestöpyramidin kääntymisestä väärinpäin puhuttiin jo 30v sitten koulussa. Silti tuli puskista kuin talvi autoilijalle.
Tähän eläkeponziin liittyy myös toinen asia, josta on vähemmän puhuttu. Työnantajille työntekijä palkkoineen ja palkan lisäkuluineen on kuluerä, ja maksajalle se on sama, miten kulut jakautuvat, kun se, mikä merkitsee on kokonaiskulu. Yksinkertainen esimerkki: työntekijän kulu on 10 000 josta palkkaa on 7 500 ja eläkekuluja 2500. Kun aiemmin eläkemaksut ovat olleet pienempiä, kokonaiskulu on ollut 10 000, josta palkka on ollut 9 300 ja eläkekulut 700. Eli suurten ikäluokkien vähäisempi eläkemaksumäärä näkyy kahdella tavalla: 1. eläkemaksut ovat olleet liian pieniä ja 2. koska kohta 1, niin palkat, joista nykyiset eläkkeet on laskettu, ovat olleet suurempia kuin niiden olisi pitänyt olla.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tätä suosittelisin erityisesti @Tadu :lle, joka on huolissaan siitä, että hänen maksamansa eläkerahat menevät hukkaan. Vaikka eihän hän niitä maksa, vaan valtio meiltä kerätyistä veroista siirtää hänen päänsä yli rahaa Kevalle. Mutta joo, perusta menestyvä yritys, maksa osa omista palkoistasi osinkoina ja sijoita raha!
Valitettavasti mulla tuskinpa mahdollinen eläkekatto koskaan tulisi vastaan, joten omista rahoistani en ole tähän liittyen huolissani. :)

Huolissani olen siitä, että hyvätuloiset veronmaksajat häipyvät täältä. Sekä siitä pääsenkö ylipäätänsä eläkkeelle koskaan. Sen korjaisin lisäämällä eläkkeiden verotuksen progressiota, mikä olisi mielestäni oikeudenmukainen hyvätuloisiin eläkeläisiin painottuva ratkaisu, mutta ei tulisi samanlaista "hetkeä", jolloin henkilön kannattaisi muuttaa ulkomaille. Varmaan tuokin oikeasti kelpaisi valtaosalle tämän palstan kirjoittajista oikealta vasemmalle.

Eli matalat eläkkeet ennallaan, keskimääräisiin eläkkeisiin lievä leikkaus/veronkorotus, suuriin eläkkeisiin korkeammat veronkorotukset/leikkaukset.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Ai että. Täällähän on kaiken asian lisäksi keskusteltu sivukaupalla ihan vuoden 1918 malliin. Ja nyt tärkeä huomio: Tätä on tehty puolin ja toisin.

Miten virkistävää!
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Valitettavasti mulla tuskinpa mahdollinen eläkekatto koskaan tulisi vastaan, joten omista rahoistani en ole tähän liittyen huolissani. :)

Huolissani olen siitä, että hyvätuloiset veronmaksajat häipyvät täältä. Sekä siitä pääsenkö ylipäätänsä eläkkeelle koskaan. Sen korjaisin lisäämällä eläkkeiden verotuksen progressiota, mikä olisi mielestäni oikeudenmukainen hyvätuloisiin eläkeläisiin painottuva ratkaisu, mutta ei tulisi samanlaista "hetkeä", jolloin henkilön kannattaisi muuttaa ulkomaille. Varmaan tuokin oikeasti kelpaisi valtaosalle tämän palstan kirjoittajista oikealta vasemmalle.

Eli matalat eläkkeet ennallaan, keskimääräisiin eläkkeisiin lievä leikkaus/veronkorotus, suuriin eläkkeisiin korkeammat veronkorotukset/leikkaukset.
Ilman muuta tuo olisi hyväksyttävä ratkaisu ainakin minun mielestä, vaikka olenkin lähestymässä eläkeikää. Joka vuosi tulee vuosi lisää ikää, vaikka tekisi mitä.
Minusta leikkaaminen olisi parempi ratkaisu, koska siinä tapauksessa rahat jäisivät eläkevakuutusyhtiöille käytettäväksi tuleviin eläkkeisiin. Vaikka en luota vakuutusyhtiöihin, niin luotan niihin kuitenkin enemmän kuin poliitikkoihin. Jos eläkkeiden veroja korotettaisiin, niin rahat menisivät valtion budjettiin käytettäväksi ties mihin. Ellei tämän hallituksen aikana niin sitten seuraavan tai sitä seuraavan.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Minusta leikkaaminen olisi parempi ratkaisu, koska siinä tapauksessa rahat jäisivät eläkevakuutusyhtiöille käytettäväksi tuleviin eläkkeisiin. Vaikka en luota vakuutusyhtiöihin, niin luotan niihin kuitenkin enemmän kuin poliitikkoihin.
Hyvä pointsi!
 

ipaz

Jäsen
Täällä jossain kirjoitettiin, ettei työnantajan tarvitse tarjota mitään, mutta työntekijän pitää sitoutua. Aivan käsittämätön ajatus moinen. Työntekijä sitoutuu tekemään töitä ja työnantaja maksaa tehdystä työstä, hyvin yksinkertaista. Lisäksi erittäin monet työnantajat tarjoavat jopa hyvää terveydenhoitoa ja tukea siihen, taloudellisia etuja työntekijöilleen monin eri tavoin, bonuksia jos ja kun yritys tekee hyvää tulosta, voi olla erilaisia virkistyspäiviä tai pikkujouluja ja mitä muuta ehkä vielä sen päälle. On täysin kohtuutonta väittää, ettei työnantajat tarjoa mitään, heittäisin mieluummin, että tilanne on päinvastoin.

Sitten kommentti väitteeseen, että jos tarjoat 100% työajan saat "ehkä" 100% työpanoksen, huomioikaa tuo ehkä tuossa, sekin pitää paikkaansa. On vain olemassa aloja, joissa kaikille on täysin mahdotonta tarjota 100% työaikaa, koska kausivaihtelut vuoden ja jopa viikonpäivien sisällä ovat niin suuret. Tätä valitettavasti kaikki eivät ymmärrä ja tiedosta.
Olin kirjoittamassa samasta asiasta, mutta peesaan tätä sinun kommenttia. Työnantajat usein (ei ehkä kaikki) todellakin tarjoavat sen palkan päälle paljon etuuksia. Työterveydenhuolto nyt ykkösenä, mutta sitä ei enää mielletä etuudeksi vaan itsestäänselvyydeksi. Mutta se on silti etuus, jossa valtio antaa veroetua työnantajalle kun tämä järjestää terveydenhuollon työntekijöilleen.

Meilläkin on ilmaiset kahvit tauoilla ja joskus pullaa, keksiä ja hedelmiä pöydän täydeltä. Itseasiassa eräs meille töihin tullut nuori kaveri, joka oli aiemmin ollut teollisuudessa oli huuli pyöreänä kun sai juoda kahvitauolla ilmaista tuoretta Moccamasterilla tehtyä kahvia. Siellä aiemmassa isossa tehtaassa oli joku kanttiini, josta kahvi piti itse ostaa.

Samoin pikkujoulut, saunaillat ja firman bileet vuosittain juomineen päivineen ovat luonnollisesti työntekijälle ilmaisia, sekä myös vapaaehtoisia osallistua. Bonuksia saa palkan päälle jos on hyvä duunissaan ja tavoitteet täyttyvät. Luo mukavan sisäisen kilpailutilanteen työtekijöiden välille, joka motivoi puskemaan kohti parempaa tulosta. Tämä ei tietenkään sovi ihmistyypille, jolla ei ole mitään kilpailuhenkisyyttä ja joka haluaisi vaan vihellellä työpäivän läpi. Mutta sellainenkin kaveri ne bonukset saa, jos muut ovat olleet tarpeeksi hyviä.

Kaupan alalla monissa firmoissa on mahdotonta tarjota kaikille kokoaikaista työsuhdetta. Välillä kun töitä - eli asiakkaita ei ole nimeksikään. Välillä niitä on taas liikaakin suhteessa työvuorossa oleviin. Se on välillä melkoista shakkia yrittää ymmärtää milloin ihmiset tulevat ostoksille, vaikka dataa on kerätty vuosikaudet. On myös äkkiä kassa tyhjä jos maksetaan palkkaa väelle, joka ei tuota (=myy) mitään. Moni isompikin kaupan alan yritys toimii lähes kädestä suuhun budjetilla, eikä siellä ole miljoonia kassassa odottamassa "pahan päivän varalle". Ja jos se paha päivä joskus tulee, niin sitten sopeutetaan toimintoja eli säästetään vähän kaikessa, myös niissä työtunneissa. Varsinkin kaupan alan pörssiyhtiöissä tämä on arkipäivää, koska omistaja kuitenkin haluaa tuottoa sijoitukselleen. Suomessa on vieläpä sellainen tilanne, että S- ja K-ryhmät poisluettuna todella moni toimija on ulkomaisessa omistuksessa. Toimintatavat sanellaan siis muualta.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Tuossa laskelmassa pitää vielä ottaa huomioon se, että osingon päälle ei yritys joudu maksamaan sivukuluja kuten palkan päälle. Joten verrattuna palkkaan jää firmaan enemmän rahaa, kun sama summa maksetaan osinkona. Saajalle ei tietenkään kerry eläkettä, ja veroprogressio puree myös ns. palkkatulo-osinkoon.

Totta se on tuokin, mutta pitää kyllä huomioida se, että osinkona jaettavasta rahasta ei makseta palkan sivukuluja mutta maksetaan yhteisövero 20%. Toisaalta siitä palkasta, joka maksetaan ansiotulona, maksetaan palkan sivukulut mutta ei yhteisöveroa. Ei tuo erotus ihan yksi yhteen mene, mutta jättää eron aika paljon pienemmäksi kun ihan suoraan lainatunmukaisesti saisi mielikuvan.
 

ipaz

Jäsen
Mitähän tapahtuisi ajatusmaailmalle, jos työntekijä joutuisi itse maksamaan eläkemaksunsa nyt käytäntönä olevan sijaan, jossa työnantaja hoitaa maksut?

Tai mitä tapahtuisi ajatusmaailmalle, jos palkkakuitissa näkyisi se kokonaispalkka jonka työnantaja oikeasti sinusta maksaa työnantajamaksuineen päivineen? Nykyinen summa taitaa olla bruttopalkka x 1,7 (korjatkaa jos olen väärässä).
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
@ipaz ja kaikki virkistystoiminta yms., Epassi ja Edenred esimerkkinä liikunnasta ja kulttuurista. Työnantajat tarjoavat palkan päälle paljon hyvää, mitä ilmeisesti pidetään itsestäänselvyytenä. Näissä on toki paljon yrityskohtaisia eroja ja osa saattaa jopa tehdä valinnan työpaikasta näiden perusteella, jos sellainen mahdollisuus on olemassa. Itse ainakin arvostan korkealle tällaisia asioita, mitä työnantaja tarjoaa palkan lisäksi. Se osoittaa myös, välittääkö työnantaja työntekijöistään.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Mitähän tapahtuisi ajatusmaailmalle, jos työntekijä joutuisi itse maksamaan eläkemaksunsa nyt käytäntönä olevan sijaan, jossa työnantaja hoitaa maksut?

Tai mitä tapahtuisi ajatusmaailmalle, jos palkkakuitissa näkyisi se kokonaispalkka jonka työnantaja oikeasti sinusta maksaa työnantajamaksuineen päivineen? Nykyinen summa taitaa olla bruttopalkka x 1,7 (korjatkaa jos olen väärässä).
Heh. Eläkemaksut maksetaan palkasta(käytännössä), joten millä se työntekijä ilman palkkaa noita maksaisi. Tuo jälkimmäinen nyt on ainakin minulle ihan epärelevantti juttu, tiedän kyllä ihan hyvin, mitä maksuja oman bruttoni lisäksi menee, mutta se on se työn hinta, jonka työnantaja joutuu maksamaan, ja verrattuna elinkustannuksiin ja verrokkimaiden palkkatasoihin ei tuo korvaus mitenkään erityisen ruhtinaallinen ole, vaikka siis ihan tyytyväinen olen sinällään palkkaani.

Mutta en siis itsekään ymmärrä ajatusmallia, että työnantaja ei mitään tarjoa, ja arvostan kaikkea ylimääräistä, mitä työnantajan ei olisi pakko tarjota. Tarjoan myös itse työnantajalle tällaista. En silti koe olevani missään kiitollisuuden velassa työnantajalle. Meillä on sopimus, jossa työnantaja ostaa palveluksiani sovittuun hintaan. En mä kauppiaallekaan ole kiitollisuuden velassa, kun myy minulle kaupastaan leipää. Tai hän minulle kun suostun ostamaan.
 

Binisteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Minnesota Wild, Real Madrid C.F., LA Lakers
Mitähän tapahtuisi ajatusmaailmalle, jos työntekijä joutuisi itse maksamaan eläkemaksunsa nyt käytäntönä olevan sijaan, jossa työnantaja hoitaa maksut?

Tai mitä tapahtuisi ajatusmaailmalle, jos palkkakuitissa näkyisi se kokonaispalkka jonka työnantaja oikeasti sinusta maksaa työnantajamaksuineen päivineen? Nykyinen summa taitaa olla bruttopalkka x 1,7 (korjatkaa jos olen väärässä).
Tuo olisi oikeasti paras juttu, että palkkalaskelmissa näkyisi kaikki rivit, joita yritys työntekijästä maksaa.
 

Lynx_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Olin kirjoittamassa samasta asiasta, mutta peesaan tätä sinun kommenttia. Työnantajat usein (ei ehkä kaikki) todellakin tarjoavat sen palkan päälle paljon etuuksia. Työterveydenhuolto nyt ykkösenä, mutta sitä ei enää mielletä etuudeksi vaan itsestäänselvyydeksi. Mutta se on silti etuus, jossa valtio antaa veroetua työnantajalle kun tämä järjestää terveydenhuollon työntekijöilleen.

Meilläkin on ilmaiset kahvit tauoilla ja joskus pullaa, keksiä ja hedelmiä pöydän täydeltä. Itseasiassa eräs meille töihin tullut nuori kaveri, joka oli aiemmin ollut teollisuudessa oli huuli pyöreänä kun sai juoda kahvitauolla ilmaista tuoretta Moccamasterilla tehtyä kahvia. Siellä aiemmassa isossa tehtaassa oli joku kanttiini, josta kahvi piti itse ostaa.

Samoin pikkujoulut, saunaillat ja firman bileet vuosittain juomineen päivineen ovat luonnollisesti työntekijälle ilmaisia, sekä myös vapaaehtoisia osallistua. Bonuksia saa palkan päälle jos on hyvä duunissaan ja tavoitteet täyttyvät. Luo mukavan sisäisen kilpailutilanteen työtekijöiden välille, joka motivoi puskemaan kohti parempaa tulosta. Tämä ei tietenkään sovi ihmistyypille, jolla ei ole mitään kilpailuhenkisyyttä ja joka haluaisi vaan vihellellä työpäivän läpi. Mutta sellainenkin kaveri ne bonukset saa, jos muut ovat olleet tarpeeksi hyviä.

Kaupan alalla monissa firmoissa on mahdotonta tarjota kaikille kokoaikaista työsuhdetta. Välillä kun töitä - eli asiakkaita ei ole nimeksikään. Välillä niitä on taas liikaakin suhteessa työvuorossa oleviin. Se on välillä melkoista shakkia yrittää ymmärtää milloin ihmiset tulevat ostoksille, vaikka dataa on kerätty vuosikaudet. On myös äkkiä kassa tyhjä jos maksetaan palkkaa väelle, joka ei tuota (=myy) mitään. Moni isompikin kaupan alan yritys toimii lähes kädestä suuhun budjetilla, eikä siellä ole miljoonia kassassa odottamassa "pahan päivän varalle". Ja jos se paha päivä joskus tulee, niin sitten sopeutetaan toimintoja eli säästetään vähän kaikessa, myös niissä työtunneissa. Varsinkin kaupan alan pörssiyhtiöissä tämä on arkipäivää, koska omistaja kuitenkin haluaa tuottoa sijoitukselleen. Suomessa on vieläpä sellainen tilanne, että S- ja K-ryhmät poisluettuna todella moni toimija on ulkomaisessa omistuksessa. Toimintatavat sanellaan siis muualta.
Työterveyshuolto on lain vaatimaa:


Usko pois, kaikki työnantajat eivät varmasti tarjoaisi terveyspalveluja, ellei olisi pakko. Eli ei se mikään työnantajan hyvää hyvyyttään antama etuus ole. Työntekijän kannalta toki erinomainen palvelu, kun joissain tapauksissa saa hoitoa johon ei välttämättä itsellä olisi varaa, kunnallisen jonot ovat kuukausia, kun taas usein pääsee yksityiselle puolelle hyvin nopeasti hoitoon.

Se on hienoa, että teille tarjotaan kahvit ja pikkupurtavat. Työnantajan pussistahan nämä menevät ja varmasti parantavat työhyvinvointia ja ilmapiiriä. Kaikissa paikoissa ei näin ole, eikä tietenkään kuulukaan olla.

Firman juhlat voivat myös olla merkittävänä osana työilmapiirin parantamisena, toki myös pahentamisena, riippuen juhlivista ihmisistä. Verotuksessahan noiden kuluja saa sitten vähentää, että se on osasyynä juhlien järjestämiseen.

Kyllä siellä kaupan alalla kokoaikaisia työpaikkoja olisi varmasti tarjolla, kysehän on organisoinnista. Kyllä esimerkiksi pienemmällä liikevaihdolla ja -voitolla operoiva konepajayritys pystyy pyörittämään toimintaansa kokoaikaisilla työntekijöillä, jotka työskentelevät kolmessa vuorossa. En tiedä miten tämä ei toimisi kaupan ympäristössä. Toki hyvä, että esim. opiskelijoilla on mahdollisuus työllistyä pienemmillä elämäntilanteeseen sopivilla tunneilla, mutta täysin töihin tuleville pitäisi tarjota täysiä tunteja.

Ei ainakaan isommat automarketit mihinkään kaadu, vaikka myyntiä ei olisi joka tunti, se tasoittuu sitten muina tunteina. Kuvitellaan, että klo 9 aamulla myynti on tunnissa esim. 1000 euroa, mutta klo 16 myynti onkin 50000 euroa. Joka tunnilta maksat työntekijöille saman verran, oli sitä myyntiä sitten kumpi summa tahansa, ei ne työntekijätkään saa enempää rahaa, vaikka yhtenä tuntina palvelisi kolmea asiakasta ja toisena kolmeasataa. Ei kai missään työssä tunnit ole stabiileja, eihän rekkakuskikaan tankatessaan tee tuottavaa työtä, tai rakennusmies tavaroita hakiessaan. Myös odotustunteja tulee, kun esimerkiksi tavaraa odotetaan työmaalle. Nämä on kuitenkin oleellisia osioita, että sitä tuottavaa työtä pääsee tekemään. Puhumattakaan, että kaikki ei aina mene kuin Strömsössä. Nämä kuitenkin kompensoituvat sitten muina tunteina.

Myyt kaupungin parhailla liikepaikoilla ihmisille tavaraa, joita heidän on pakko ostaa, niin mielestäni on turha sanoa, että mentäisiin kädestä suuhun. Itse en ainakaan löytänyt tietoa isompien toimijoiden kauppiaiden ahdingosta, tai jonkin Prisman tai Cittarin konkurssista, enemmänkin näkee tämänkaltaisia uutisia:

 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Myyt kaupungin parhailla liikepaikoilla ihmisille tavaraa, joita heidän on pakko ostaa, niin mielestäni on turha sanoa, että mentäisiin kädestä suuhun. Itse en ainakaan löytänyt tietoa isompien toimijoiden kauppiaiden ahdingosta, tai jonkin Prisman tai Cittarin konkurssista, enemmänkin näkee tämänkaltaisia uutisia:

Tuo on kyllä ollut erityisen taitavaa markkinointia ja mielikuvien luontia, kun suomalaiset on saatu ja saadaan ostoksille "premium"-citymarketteihin maksamaan korkeampia hintoja pääasiassa samoista tuotteista kuin S-ketjun kaupoissa tai Lidlissä.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tai mitä tapahtuisi ajatusmaailmalle, jos palkkakuitissa näkyisi se kokonaispalkka jonka työnantaja oikeasti sinusta maksaa työnantajamaksuineen päivineen? Nykyinen summa taitaa olla bruttopalkka x 1,7 (korjatkaa jos olen väärässä).
Jos uskomme Suomen Yrittäjien tarjoamaan tietoon työnantajamaksuista niin niitä ovat työeläkevakuutusmaksu, joka on keskimäärin 17,66 %, sairausvakuutusmaksu 1,16 %, työttömyysvakuutusmaksu 0,27 % 2337000 palkkasummaan asti ja sen jälkeen 1,09 %, tapaturmavakuutus, joka on keskimäärin 0,70 %, ja ryhmähenkivakuutus, joka on keskimäärin 0,06 %. Tuosta kun ynnäilee, niin päästään noin 20 % lukemaan. Jotta tuo 1,7 toteutuisi, muita kuluja noiden päälle pitäisi olla 50 % verran. Eipä taida olla.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Usko pois, kaikki työnantajat eivät varmasti tarjoaisi terveyspalveluja, ellei olisi pakko. Eli ei se mikään työnantajan hyvää hyvyyttään antama etuus ole. Työntekijän kannalta toki erinomainen palvelu, kun joissain tapauksissa saa hoitoa johon ei välttämättä itsellä olisi varaa, kunnallisen jonot ovat kuukausia, kun taas usein pääsee yksityiselle puolelle hyvin nopeasti hoitoon.
Eihän sitä tarvitse katsoa kuin Yhdysvaltoihin missä koulutetut ja osaavat työntekijät valitsevat työpaikkoja valitaan sen perusteella miten kattavat terveysvakuutukset yhtiö tarjoaa. Esimerkiksi se onko hammashoitoa voi olla isossa roolissa kun se ei ole halpaa lystiä. Ja monissa alemman osaamistason töissä ei tietenkään ole mitään ellei lailla pakoteta. Ja senhän takia jossain Amazonilla, Walmartilla, Teslalla jne. pyritään häiriköimään mahdollisimman paljon mitään ammattiyhdistysliikkeeseen viittaavaakin. Kun työntekijät perustaisivat jonkun liiton niin voisivat jopa painostaa siihen suuntaan että työajat olisivat inhimillisemmät ja terveydenhuoltoa olisi tarjolla edes vähän.

Noh vähän meni ohi aiheen, mutta ei sitä työterveydenhuoltoa tosiaan tarjottaisi Suomessakaan jos laki ei mitään määrää.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tuo on kyllä ollut erityisen taitavaa markkinointia ja mielikuvien luontia, kun suomalaiset on saatu ja saadaan ostoksille "premium"-citymarketteihin maksamaan korkeampia hintoja pääasiassa samoista tuotteista kuin S-ketjun kaupoissa tai Lidlissä.
Vaikka tylsä Prisma-ihminen olenkin niin ihmiset on myös tapojensa orjia ja kaupassa käynnissä tämäkin varmaan näkyy. Nuuka ja tarkka ihminen varmaan pystyy ostamaan aika edullisesti kalliimmistakin kaupoista ja toisaalta joku joka ei niin syynää hintoja ja suunnittele ostoksiaan pystyy tuhlaamaan missä tahansa.

Vähävaraisempi nuorempi minäni antaisi minulle huutia varmaan joka viikko nykyisestä ruokalaskusta. Nykyinen minäni ajattelee helppoutta ja mukavuutta ja toisaalta yrittää puolustella tuhlailua kasvavilla bonuksista saaduilla rahoilla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös