Olin kirjoittamassa samasta asiasta, mutta peesaan tätä sinun kommenttia. Työnantajat usein (ei ehkä kaikki) todellakin tarjoavat sen palkan päälle paljon etuuksia. Työterveydenhuolto nyt ykkösenä, mutta sitä ei enää mielletä etuudeksi vaan itsestäänselvyydeksi. Mutta se on silti etuus, jossa valtio antaa veroetua työnantajalle kun tämä järjestää terveydenhuollon työntekijöilleen.
Meilläkin on ilmaiset kahvit tauoilla ja joskus pullaa, keksiä ja hedelmiä pöydän täydeltä. Itseasiassa eräs meille töihin tullut nuori kaveri, joka oli aiemmin ollut teollisuudessa oli huuli pyöreänä kun sai juoda kahvitauolla ilmaista tuoretta Moccamasterilla tehtyä kahvia. Siellä aiemmassa isossa tehtaassa oli joku kanttiini, josta kahvi piti itse ostaa.
Samoin pikkujoulut, saunaillat ja firman bileet vuosittain juomineen päivineen ovat luonnollisesti työntekijälle ilmaisia, sekä myös vapaaehtoisia osallistua. Bonuksia saa palkan päälle jos on hyvä duunissaan ja tavoitteet täyttyvät. Luo mukavan sisäisen kilpailutilanteen työtekijöiden välille, joka motivoi puskemaan kohti parempaa tulosta. Tämä ei tietenkään sovi ihmistyypille, jolla ei ole mitään kilpailuhenkisyyttä ja joka haluaisi vaan vihellellä työpäivän läpi. Mutta sellainenkin kaveri ne bonukset saa, jos muut ovat olleet tarpeeksi hyviä.
Kaupan alalla monissa firmoissa on mahdotonta tarjota kaikille kokoaikaista työsuhdetta. Välillä kun töitä - eli asiakkaita ei ole nimeksikään. Välillä niitä on taas liikaakin suhteessa työvuorossa oleviin. Se on välillä melkoista shakkia yrittää ymmärtää milloin ihmiset tulevat ostoksille, vaikka dataa on kerätty vuosikaudet. On myös äkkiä kassa tyhjä jos maksetaan palkkaa väelle, joka ei tuota (=myy) mitään. Moni isompikin kaupan alan yritys toimii lähes kädestä suuhun budjetilla, eikä siellä ole miljoonia kassassa odottamassa "pahan päivän varalle". Ja jos se paha päivä joskus tulee, niin sitten sopeutetaan toimintoja eli säästetään vähän kaikessa, myös niissä työtunneissa. Varsinkin kaupan alan pörssiyhtiöissä tämä on arkipäivää, koska omistaja kuitenkin haluaa tuottoa sijoitukselleen. Suomessa on vieläpä sellainen tilanne, että S- ja K-ryhmät poisluettuna todella moni toimija on ulkomaisessa omistuksessa. Toimintatavat sanellaan siis muualta.
Työterveyshuolto on lain vaatimaa:
Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
www.finlex.fi
Usko pois, kaikki työnantajat eivät varmasti tarjoaisi terveyspalveluja, ellei olisi pakko. Eli ei se mikään työnantajan hyvää hyvyyttään antama etuus ole. Työntekijän kannalta toki erinomainen palvelu, kun joissain tapauksissa saa hoitoa johon ei välttämättä itsellä olisi varaa, kunnallisen jonot ovat kuukausia, kun taas usein pääsee yksityiselle puolelle hyvin nopeasti hoitoon.
Se on hienoa, että teille tarjotaan kahvit ja pikkupurtavat. Työnantajan pussistahan nämä menevät ja varmasti parantavat työhyvinvointia ja ilmapiiriä. Kaikissa paikoissa ei näin ole, eikä tietenkään kuulukaan olla.
Firman juhlat voivat myös olla merkittävänä osana työilmapiirin parantamisena, toki myös pahentamisena, riippuen juhlivista ihmisistä. Verotuksessahan noiden kuluja saa sitten vähentää, että se on osasyynä juhlien järjestämiseen.
Kyllä siellä kaupan alalla kokoaikaisia työpaikkoja olisi varmasti tarjolla, kysehän on organisoinnista. Kyllä esimerkiksi pienemmällä liikevaihdolla ja -voitolla operoiva konepajayritys pystyy pyörittämään toimintaansa kokoaikaisilla työntekijöillä, jotka työskentelevät kolmessa vuorossa. En tiedä miten tämä ei toimisi kaupan ympäristössä. Toki hyvä, että esim. opiskelijoilla on mahdollisuus työllistyä pienemmillä elämäntilanteeseen sopivilla tunneilla, mutta täysin töihin tuleville pitäisi tarjota täysiä tunteja.
Ei ainakaan isommat automarketit mihinkään kaadu, vaikka myyntiä ei olisi joka tunti, se tasoittuu sitten muina tunteina. Kuvitellaan, että klo 9 aamulla myynti on tunnissa esim. 1000 euroa, mutta klo 16 myynti onkin 50000 euroa. Joka tunnilta maksat työntekijöille saman verran, oli sitä myyntiä sitten kumpi summa tahansa, ei ne työntekijätkään saa enempää rahaa, vaikka yhtenä tuntina palvelisi kolmea asiakasta ja toisena kolmeasataa. Ei kai missään työssä tunnit ole stabiileja, eihän rekkakuskikaan tankatessaan tee tuottavaa työtä, tai rakennusmies tavaroita hakiessaan. Myös odotustunteja tulee, kun esimerkiksi tavaraa odotetaan työmaalle. Nämä on kuitenkin oleellisia osioita, että sitä tuottavaa työtä pääsee tekemään. Puhumattakaan, että kaikki ei aina mene kuin Strömsössä. Nämä kuitenkin kompensoituvat sitten muina tunteina.
Myyt kaupungin parhailla liikepaikoilla ihmisille tavaraa, joita heidän on pakko ostaa, niin mielestäni on turha sanoa, että mentäisiin kädestä suuhun. Itse en ainakaan löytänyt tietoa isompien toimijoiden kauppiaiden ahdingosta, tai jonkin Prisman tai Cittarin konkurssista, enemmänkin näkee tämänkaltaisia uutisia:
Selvitys paljastaa, missä K-kaupoissa liikkuu raha. Eräs kauppias keräsi varoja yli 26 miljoonaa euroa.
www.talouselama.fi