Jes taas väite siitä, että ihminen jaksaa paskaa duunia paremmin, jos saa pari satkua lisää. Ei jaksa, työ on silti paskaa ja lisärahan lämmittävä vaikutus loppuu pian.
Vielä naurattavampaa on vierittää hoitoalan ongelmat tämän hallituksen kontoille ja olla ymmärtämättä sitä, että jollei maan talous tule tasapainoon niin ei voida puuttua niihin isompiin ongelmiin kuin palkat hoitoalalla, eli resurssien määrä, kiinteistöt sekä muu infra sekä yleisesti työn vaatimustason kohtuullisuus.
Tämä. Marinin hallitus olisi varmaan laittanut asiat kohdalleen, jos olisi voinut. Me elämme tällä hetkellä velaksi ja kädestä suuhun. Ei meillä ole realistista mahdollisuutta lisätä hyvinvointimenoja. Tilanne on parempi esimerkiksi Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa, koska talous on kunnossa. Me kilpailemme näiden maiden kanssa, sinne voi siirtyä niin yritys, yrittäjä kuin hoitajakin.
Surkeintahan tässä on se, että kohta siellä töissä on vielä suurempi pakko käydä, kun jatkamme nykytilanteessa. Ei meillä ole kohta mahdollista maksaa tukea kotona olemisesta, jolloin suurempi joukko ihmisiä joutuu menemään töihin. Halusi tai ei, että saa toimeentulon. Eikä tätä korjata hyvätuloisia verottamalla. Meillä on jo korkea progressio ja veroaste. Seuraavaksi ne eurot tulevat pieni- ja keskituloisten luokasta. Pääomatuloveroa on hankala nostaa, koska rahalla ei ole rajoja ja ne tarvitsemamme pääomat voivat hakea sen tuoton, vaikka sitten Norjasta tai Ruotsista.
Ei tänne synny katsastusaseman sihteerien paikkoja tympääntyneille hoitajille tai muillekaan, jos ei ihmiset osta autoja ja talous toimi. Tällöin hoitaja on toki voittaja, koska töitä on aina, sillä hoidettavia tulee varmasti lisää. Ei tämä hyvinvointi silti tule mistään taikaseinästä, se pitää rahoittaa jostain. Tietysti rahojen käytöstä voidaan aina kiistellä, mutta niin kauan kuin kakku pienenee, niin sillä ei ole hirveästi väliä.
Me tarvitsemme kasvua, työtä ja työllisyyttä.
Kyllä "irtisanomissuojan" heikentämisellä on paljon negatiivisiakin puolia. Aloilla joissa on hyvin työvoimaa tarjolla, voi alkaa tehdä työntekijäshoppailua oikein huolella. Hyvin ja tunnollisesti 20 vuotta firmassa työnsä tehnyt työntekijä alkaa iän myötä hidastumaan. Ikälisät on tapissaan. Ei muuta kuin nuorempi, halvempi ja nopeampi tilalle, vaikka tuo 20 vuotta työskennellyt hoitaa edelleen työnsä hyvin, ja on tuottava työntekijä. Tietysti moni nyt toteaa, että näinhän sen pitääkin olla markkinataloudessa. Mutta niin se ei saa olla ihmisten maailmassa. Robotit erikseen.
Vähemmän osaamista ja kokemusta vaativilla aloilla voi kierrättää porukkaa mielin määrin joukkueen vahvistamiseksi. Harjoittelijoita ilmaiseksi sisään, ja parhaat nappaavat paikan vanhoilta työntekijöiltä, kunhan ovat parempia kuin vanhat työntekijät. No, ei se nyt ihan noin toimi, rekryprosessit, jonkinmoinen perehdyttäminen yms. vaiva kuitenkin on taakkana. Mutta varmasti kaikenlainen epäreilu pärstäkerroin irtisanominen lisääntyisi. Sekä kiusaavien esimiesten mahdollisuudet vaikuttaa inhoamiensa alaisten irtisanomiseen.
Aika kyyninen näkemys. Tämähän voitaisiin kääntää ihan täysin toisinpäin, jossa sikailevat ja liiton suojissa toimivat surkeat työntekijät torpedoivat reiluja ja heitä työllistäviä yrittäjiä. Nykyisellä systeemillä kun heistä ei juuri eroon pääse, vaikka aihetta olisi.
Täysin idealistista sontaa. Eiköhän näitä tilannetta hyväksikäyttäviä yrittäjiä löydy, sillä tiedän itsekin heitä. Samalla tiedän nykytilannetta hyväksikäyttäviä työntekijöitä. Mätiä omenoita on aina joukossa, mutta ei systeemiä voi pelkästään heidän ehdoillaan tehdä.
Aika harva työntekijä tajuaa sitä, että he alkavat oikeasti tuottaa hyvää yritykselle vasta kuukausien päästä rekrytoinneista, kun huomioidaan opettelu, perehdytys ja rekrytointi. Harva haluaa sellaista riskiä kantaa huvin vuoksi ja tällä hetkellä yrittäjälle voi jäädä melkoinen musta pekka käteen, jos rekrytointi menee penkin alle. Puhun tässä keskiarvosta, jossain tilanteessa työntekijä voi tuottaa arvoa hetkestä nolla lähtien ja joskus perehdytys voi viedä vuoden.