Pisin Kääpiö 186cm
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Kun tässä minullakin on rapiat viisi kymppiä mittarissa, niin aihe alkaa tuntua kiinnostavalta. Kyllä Soininvaaralla tuossa pointtinsa on, mutta huomioitavia seikkoja riittää. Tässä joitakin.Soininvaara ehdotti taannoin eräässä blogissaan, että eläkeikää lähestyvien pitäisi tyytyä nuorempia pienempään palkkaan. Kuulostaa paljon järkevämmältä palkitsemismallilta, kuin jatkuvasti kohoavat ikälisät.
Muokkaus: Linkki blogiin, suosittelen kovasti perehtymään: Inhorealismia ikääntyneiden työllisyydestä
Ikääntyvän työntekijän tilanne työpaikalla riippuu täysin tarjolla olevasta työstä, työntekijän osaamisesta ja työntekijän jaksamisesta. Osa meistä on vielä 70 vuoden haminoissa kaikin puolin kelpo kunnossa, osaamista löytyy, eikä työintokaan osoita hiipumisen merkkejä. On ihan älytöntä käydä jarruttelemaan tällaisen ihmisen palkanmaksua ja työntekoa.
Monilla työpaikoilla on tilanne, että joihinkin tehtäviin on vaikea saada osaavia tekijöitä. Esimerkiksi teollisuuden pk-sektorilla on paljon pikkufirmoja, joissa on käytössä vuosikymmeniä vanhoja laitteita ja työmenetelmiä, joihin ei missään ammattikouluissa ole porukkaa opetettu enää aikoihin, jos ylipäätään ikinä. Olen jutellut useammankin tällaisen firman toimarin kanssa, jotka yleensä kertovat, että kyseisiä töitä tekevät ovat heillä kaikki 6-kymppisiä, ja joku tekee näitä osa-aikahommina vielä eläkkeeltä. Tämähän on yrityksen kannalta tilanne, joka pakottaa jonkinlaisiin ratkaisuihin, eli joko koneita pitää uusia, osasta tuotantoa on luovuttava, tai sitten hankitaan tavalla tai toisella uusia työntekijöitä, esim. oppisopimuksella kouluttaen. Mutta niin kauan kun noita 60-70-vuotiaita osaavia konkareita on vielä remmissä, niin yritys pääsee päivästä toiseen. Ja tyypillistä on, että noiden iäkkäiden osaajien ammattiosaaminen on tuossa vaiheessa aivan huippua. Nopeus ei välttämättä ole, mutta se ei ole aina kovin olennainen asia, jos työ kuitenkin hoituu asiallisessa ajassa ja laadukkaasti.
Toisaalta on töitä, joissa ikääntyvän työntekijän jaksaminen ja panos eivät vaan kestä vertailussa nuorempiin työntekijöihin. Jos tuo ero on kovin suuri, niin ikäihmiselle ei ole perusteita maksaa samaa saati korkeampaa liksaa kuin nuoremmalle työntekijälle, sillä kuorrutuksella, että kokemusta on paljon, jos tuo kokemus ei realisoidu minkäänlaisina hyötyinä. On tietysti erinomainen juttu, jos firmasta löytyisi tällaisille vanhemmille työntekijöille sopivia tehtäviä, joissa työtahti ja muut vaatimukset vastaisivat paremmin henkilön ikävaiheen realiteetteja, mutta aina tällaisia tehtäviä ei vaan löydy, eikä niitä ole järkeä ryhtyä polkaisemaan tyhjästä. Jossakin realiteettien yhtymäkohdassa on tilanteita, joissa Soininvaaran ehdotus on varteenotettava.
Soisin firmoissa sovellettavan jonkinlaista ennakkoluulottomuutta ja luovuutta sen suhteen, kuinka ikääntyvien työntekijöiden kokemus ja kertynyt osaaminen voitaisiin siirtää järkevästi eteenpäin ja kenties kapitalisoida. Joskus tämä voi olla ihan merkittävästi potentiaalinen juttu yrityksissä, vaikka ei aina.