Vaikka hallitus päättäsi mitä, niin mikä estää AY liikkeitä maksamasta niin kauan työttömyyspäivärahaa jäsenilleen, kuin liiton kassa kestää? Pakottako joku heitä noudattamaan tässä asiassa hallituksen päätöksiä.
Eivät liitot maksa työttömyyspäivärahoja. Ehdotus on siis vähän sellainen, että lopetetaan maksamasta jotakin, ja jokin ihan muu taho ryhtyisi maksamaan sitä. Siis vaikka että lopetetaan maataloustuet, niin voihan MTK maksaa ne, jos kassa kestää.
Vai onko niin, että ne jäsenmaksut sisältäen työttömyysvakuutusmaksun, mitä AY liike kerää, menevätkin ihan johonkin muuhun tarkoitukseen (lue johtajien palkitsemiseen) eikä suinkaan työttömyyskorvauksiin ja se on itse asiassa valtio joka nuo työttömyyskorvaukset maksaa?
Ammattiliiton jäsenmaksu ja työttömyyskassan jäsenmaksu ovat kaksi erillistä asiaa, eivätkä rahat mene samaan kirstuun. Työttömyyskassojen toimintaa säädellään varsin tarkasti lainsäädännöllä. Valtio maksaa peruspäivärahaa vastaavan osuuden, sen yli menevä ansioturva maksetaan työnantajilta ja - tekijöiltä kerättävillä työttömyysvakuutusmaksuilla.
Vai miksi hallitus on puuttumassa noihin asioihin ja vastaavasti AY liike vastustaa sitä?
Hallitus on puuttumassa, koska heidän näkemyksensä mukaan tämä parantaa työllisyyttä. Käytännössä siis katsotaan, että on ihmisiä, jotka elävät ansiosidonnaisen varassa, vaikka saisivat halutessaan töitä. Ja nyt kun leikataan, näillä on isompi motivaatio mennä töihin. Toinen näkökulma on se, että kun työttömyyskorvauksia maksetaan vähemmän, myös työttömyysvakuutusmaksut alenevat. Koska kyseessä on veronkaltainen maksu, se näyttäytyy kansalaisille ansioveron kevennyksenä, vaikka ei tarkalleen olekaan sitä. Esimerkiksi nythän hallituksen väitetyt tuloveron alennukset, joita on laajalti kommentoijasta riippuen kehuttu ja moitittu, ovat itse asiassa lähinnä työttömyysvakuutusmaksun alennuksia pl. aivan suurtuloisimmat, joille kohdistui ihan aito veronalennus (ns. solidaarisuusveron alarajan nosto). Ammattiyhdistykset vastustavat tätä, koska ilmeisesti ajatellaan, että parempi maksaa enemmän ja saada parempi turva, kuin saada alennusta maksusta ja huonompi turva. Tiedä sitten paljonko asiaan vaikutti se, että hallitus nappasi veronkiristyksellä osan työntekijöihin kohdistuneesta työttömyysvakuutusmaksun alennuksesta tämän vuoden osalta.