En ymmärrä vihaasi AY-liikkeitä kohtaan, ilman niitä duunari vetäisivät vielä 6-7pv. viikkoa roskapalkalla, siihenhän tässä taas tähdätään.
Päinvastoin, hyvin se EK:n propaganda edelleen uppoaa tämän ketjun äänekkäille kirjoittajille.
Ei tässä mitään suomea nousuun ole tarkoitus nostaa vaan yrittäjille enemmän rahaa ja lisää bisnestä.
Tässä kohtaa ehkä historiantunti on ihan paikallaan. 5 päiväinen ja 40 tuntinen työviikko on lähtöisin nimenomaisesti yritysmaailman toteuttamasta tuotannon tehostamisesta eli työnantajapuolelta. Alkujaan tämä toimintamalli löydettiin menestystekijäksi kun tutkittiin minkä takia autotehdas Fordin tuotanto oli niin tehokasta. Eli mikäli nykyisenkaltaiselle standardille halutaan löytää joku jota kiittää, tulisi kiittää Henry Fordia ja hänen löydöksiään tutkineita tutkijoita eikä suinkaan AY-liikettä.
Henry Ford tai hänen organisaationsa tuskin oli ensimmäinen tätä toimintatapaa toteuttanut yhtiö, mutta hän loi alkutahdit sen standardoitumiselle. 1900-luvun alussa ihmiskunta oli melkoisessa myllerryksessä teollistumisen, sotien ja poliittisten jännitteiden ristitulessa. Fordin luodessa 40 tuntisen työviikon aikalaiset pelkäsivät osin ihan ehkä aiheellisesti, että Yhdysvalloissa vallalla ollut varsin suuri alkoholiongelmien aalto olisi paisunut. Ford kuitenkin loi hyvin kokonaisvaltaisen ja osin myös työntekijää alistavan organisaatiokulttuurin johon kuului esimerkiksi työntekijöitä määräävä käsikirja kuinka heidän tuli elää. Tämä käsikirja oli muistaakseni muutama sata sivua ja sen toteuttamista valvottiin yrityksen puolesta - jos työntekijä ei sitä noudattanut niin hän saattoi saada potkut. Käsikirja sisälsi nykyään hyvin alkukantaisilta kuullostavia asioita, työntekijät esimerkiksi velvoitettiin pesemään hampaansa kahdesti päivässä. Nykymaailmaan tällainen järjestely olisi melkoista, mutta siihen maailman aikaan se tähtäsi työntekijöiden hyvinvoinnin ja sitä kautta tuottavuuden paranemiseen.
Jos saamme kiittää Fordia meidän viisipäiväisestä työviikosta, niin kiitoksensa ansaitsee myös yhteiskuntatieteilijä Antonio Gramsci joka 1920 -luvulla loi fordismin käsitteen ja toi yrityksen tekemiä löydöksiä jäsennetysti meidän yhteiskuntatieteisiin.
Kiitoksia voisi jakaa varmasti muihinkin suuntaan, mutta väitteesi siitä että ilman AY-liikkeitä duunarit painaisivat vieläkin 6-7 päiväistä viikkoa on historiallisesti valheellinen. Ja tästä työkuorman vähentämisestä on itseasiassa kiittäminen nimenomaisesti työnantajapuolta, tässä nimenomaisessa tapauksessa Fordin autotehdasta. Itseasiassa Fordin autotehdas eli jälleen se työnantajapuoli oli myös aivan siellä merkittävimmissä asemissa luomassa Yhdysvaltain talouskasvua ja hyvinvoinnin räjähdysmäistä lisääntymistä. Jo Ford ymmärsi sen, että mitä paremmin kansakunnalla menee - sitä enemmän myös se yritys on kyvykäs tuottamaan. Tämä jo yli 100 vuotias löydös myös kertoo siitä, että yrittäjät varmasti haluavat yhteiskunnan voivan mahdollisimman hyvin - jolloin myös itse ansaitsevat enemmän.