Olisi mukavaa nähdä että nämä samat ihmiset, jotka nyt manaavat AY-liikkeen alimpaan loukkoon, suhtautuisivat samanmoisella kiihkeällä paatoksella yritysten agressiiviseen verosuunitteluun, sekä varsinkin terveysalalla lähes yleisenä käytäntönä vallitsevaan työehtosopimuksien rikkomiseen. Taidan ehkä kuitenkin olla hieman liian kyyninen, koska arvioin että tuota päivää en tule koskaan näkemään. Rahasummat joista varsinkin tuon verosuunittelun osalta puhutaan ovat huomattavasti suurempia kuin oikeestaan mitkään nykyisen keskustelun aiheet.
Olisi kiva, jos ammattiliitot olisivat oppineet Suomen taloushistorian ehkä kalleimmasta miehen, Niilo Vällärin, aikaansaannoksista jotakin. Jatkuvalla lakkoilullaan merimiehet ja ahtaajat ajoivat käytännössä suurimman osan Suomen kauppalaivastosta Suomesta pois. Ilmeisesti mitään ei olla opittu, tai opit ovat unohtuneet aikoja sitten. On jotenkin irvokasta, kuinka vasemmiston narratiiviin kuuluu "ei saa ottaa vastapuolesta selkävoittoa", tarkoittaen, että jos SAK ei saa selkävoittoa, on tämä aina vastapuolen selkävoitto SAK:sta.
Verosuunnittelu on vähän eri asia siten, että olemme kansainvälisesti sidottuja esim. EU:ssa pääomien vapaaseen siirtymiseen ETA-alueen sisällä. Tämä on se pelikenttä, jossa nyt pelataan: EU:n sisällä kilpaillaan samalla valuutalla ilman devalvaatiomahdollisuuksia ja kilpailu EU:n sisällä pääomista ja investoinneista tapahtuu EU:n määrittämän pelikentän säännöillä, kansallisesti voidaan määrittää verotusta jne. ja niin kaikki EU-maat tekevät, jotta pärjäisivät talousalueen sisäisessä kilpailussa. Tämän tajuaminen johtaisi siihen, että suomalaisen kansallisen lainsäädännön (verotus, työehdot yms.) tulisi olla tasolla, joka toisi tänne investointeja. Esimerkiksi Irlannissa tämä on tajuttu. Mutta ei, ei käy, koska vähemmällä verotuksella eriarvoisuus lisääntyy ja mieluummin ollaan kaikki tasa-arvoisesti köyhempiä, jos vaihtoehtona on se, että täällä jotkut rikastuisivat.
Mun näkökulmasta hallitus ajaa nyt politiikkaa, jolla Suomi on pystyssä ja hyvinvoiva vielä parinkymmenen vuoden kuluttua. Ay-liike taas ajaa lyhytnäköisesti politiikkaa, joka on suhteellisesti ottaen tasa-arvoisempaa (tällä hetkellä), mutta joka johtaa koko kansan köyhtymiseen pitkällä aikavälillä, ja siis johtaa ennemmin tai myöhemmin seinään. Tähänkin pätee vanha viisaus: kun yritykset voivat hyvin, valtio voi hyvin, ja kun yritykset voivat huonosti, valtiokin voi huonosti. Tämän ymmärtämiseen ei vasemmistolla äly riitä. Ei tätä ymmärtänyt Vällärikään ja huonosti kävi. Miten se Marx (?) sanoikaan: historia toistaa itseään, ensimmäinen kerta on tragedia, toinen kerta on farssi. SAK ei naurata, vaikka farssilta tämä lakkoilu historian valossa näyttää.