Kuntasektorilla. Ei valtiolla.
Eikä myöskään kirkolla ole vielä sopimusta. Kunnilla ja hyvinvointialueilla tämä linkitys on.
Kuntasektorilla. Ei valtiolla.
Ei voi TT näkökulmasta diiliä kehua.
Toisaalta, onko sillä lopulta mitään merkitystä onko toi korotus sitten 3,0 vai 5,5 %?
Joka toimialalle about samat korotukset niin ei sitä kukan mitään Level-up ota yhteiskuntaluokassa ylöspäin.
Saksassa muutes tuo kertakorvaus on vieläpä verovapaa.Kai ymmärrätte, että jos korotukset jäävät reilusti alle inflaation, niin kaikkien elintason Suomessa laskee. Ei tarvitse level uppia ottaa, mutta pysyisi edes nykyinen taso. Tämä tulee tarkoittamaan vähemmän harkinnanvaraista kulutusta jatkossa.
Eli pettynyt olen tulokseen, mutta se oli korotusten osalta aika lähelle sitä mitä pidin todennäköisenä. Sen sijaan kertaerän olisi pitänyt olla moninkertainen. Saksassa saavat 3000€ ja täällä nuo lyövät kättä päälle johonkin 400€:n, josta jää puolet käteen.
No juurihan se Jalonen oli sopimustaan puolustamassa, ja nyt se onkin ihan liian kallis. Vinkkinä Jaloselle jatkoon, että jos sopii kuntapalkkojen nousevan yleinen linja + 1%, niin ne nousevat yleinen linja + 1%.Ainakin Jalosella on hikikarpalot otsalla jo.
Teollisuuden sopu nostaa myös hoitajien ja opettajien palkkoja – työnantajapomo kauhistui laskusta
Kunta- ja hyvinvointialueiden työntekijät sopivat palkkariidassaan, että jos muiden alojen työehtosopimukset ylittävät heidän omat korotuksensa, he saavat ylimenevän osuuden oman korotuksensa päälle.yle.fi
Nähtävästi tuli yllätyksenä se mitä itse sopinut.No juurihan se Jalonen oli sopimustaan puolustamassa, ja nyt se onkin ihan liian kallis. Vinkkinä Jaloselle jatkoon, että jos sopii kuntapalkkojen nousevan yleinen linja + 1%, niin ne nousevat yleinen linja + 1%.
Sopimusta tehdessä inflaationäkymä oli ihan erilainen, siksi Jalonen tietysti voi vähän kakistella. Toisaalta taas inflaatio ja kohoavat palkat nostaa myös verotulojen euromäärää, eihän kuntasektorilla jouduta näitä samalla rahalla maksamaankaan kuin ennen. Ihan ok sopimus minusta, jossa kilpailukykyasiat otettu huomioon ja korotuksetkin helpotta pahinta ahdinkoa, vaikka ihan ei ostovoima säilykään.Nähtävästi tuli yllätyksenä se mitä itse sopinut.
Edit. Ja tuo Teollisuusliiton sopimus on ainakin omasta mielestä vielä työntekijöiden näkökulmasta heikompi mitä olisin odottanut. Jalonen taisi odottaa jotain 1,5% + 1% korotusta.
Saatiin tekosyy pumpata sotealueille entisestään lisää rahaa ja korottaa veroja. Katsokaa vaan.Sopimusta tehdessä inflaationäkymä oli ihan erilainen, siksi Jalonen tietysti voi vähän kakistella. Toisaalta taas inflaatio ja kohoavat palkat nostaa myös verotulojen euromäärää, eihän kuntasektorilla jouduta näitä samalla rahalla maksamaankaan kuin ennen. Ihan ok sopimus minusta, jossa kilpailukykyasiat otettu huomioon ja korotuksetkin helpotta pahinta ahdinkoa, vaikka ihan ei ostovoima säilykään.
Edellisessä suunnittelu- ja konsulttialan sopparissa taisi olla tämä. Luotot kävi neuvotteluita jonkun aikaa sopimuksen teon jälkeen ja totesivat, että mennään perälaudalla, joka oli silloin sopimuksessa määritelty taso. Vaikea nähdä mikä firma hyväksyy tuota tasoa kovemman tason luottojen vaatimana. Vaihtoehto on aina vain kuitenkin todeta, että mennään perälaudan mukaan.Nyt pätkähti luettavakseni tuo teknologiateollisuuden uusi TES. Siinä on selkeästi maininta paikallisesta sopimisesta palkankorotusten (määrä+toteutustapa) osalta. Tämä neuvottelu luottamusmiehen ja firman johdon välillä. Mikäli tällä tavalla ei päästä sopimukseen tulee voimaan tuo esille tuotu yleiskorotus. No meillä ei varmaankaan paikallista sopimusta tule, koska firman omistaja/toimari ei tunnusta luottamusmiestä firmassamme.
Toki varmasti joltain osin erilainen näkymä mutta kyllä silloin jo mentiin sen verran kovissa lukemissa ja kiihtyvällä vauhdilla, että aika kujalla on saanut olla jos odottanut jotain 2% korotusta.Sopimusta tehdessä inflaationäkymä oli ihan erilainen, siksi Jalonen tietysti voi vähän kakistella. Toisaalta taas inflaatio ja kohoavat palkat nostaa myös verotulojen euromäärää, eihän kuntasektorilla jouduta näitä samalla rahalla maksamaankaan kuin ennen. Ihan ok sopimus minusta, jossa kilpailukykyasiat otettu huomioon ja korotuksetkin helpotta pahinta ahdinkoa, vaikka ihan ei ostovoima säilykään.
Riippuu syntymävuodesta. Esim. 1960 syntyneillä 64 vuotta 6 kuukautta, 1980 syntyneillä 66 vuotta ja 10 kuukautta ja 2000 syntyneillä 68 vuotta 7 kuukautta. Elinajan ennuste vaikuttaa eläkkeellejäämisikään. Tosin mielestäni on ehkä epäreilua, että sukupuoli ei vaikuta, koska miesten eliniän ennuste on alhaisempi kuin naisten.Ranska | Ranskassa taas jättiprotesteja eläkeiän nostosuunnitelman vuoksi
Mielenosoitusten lisäksi eläkeiän nostoaikeita vastustetaan lakoilla muun muassa kouluissa, junaliikenteessä ja öljynjalostamoilla.www.hs.fi
Mikä Suomessa on tällä hetkellä eläkeikä? Ranskassa siis 62-v, mutta suunnitelma nostaa 64 v.
Siis luuleeko joku että vuonna 2000 syntyneet pääsevät eläkkeelle? Kuulostaa harhaiselta, työhön kuollaan silloin tai on siirrytty perustuloon.Riippuu syntymävuodesta. Esim. 1960 syntyneillä 64 vuotta 6 kuukautta, 1980 syntyneillä 66 vuotta ja 10 kuukautta ja 2000 syntyneillä 68 vuotta 7 kuukautta. Elinajan ennuste vaikuttaa eläkkeellejäämisikään. Tosin mielestäni on ehkä epäreilua, että sukupuoli ei vaikuta, koska miesten eliniän ennuste on alhaisempi kuin naisten.
Duuniin tai uuniin.Siis luuleeko joku että vuonna 2000 syntyneet pääsevät eläkkeelle? Kuulostaa harhaiselta, työhön kuollaan silloin tai on siirrytty perustuloon.
Mitä työeläkevakuutusjärjestelmälle on silloin tapahtunut? Toivoisin väitteellesi vähän analyyttisia perusteluja, jos sinulla on niitä antaa.Kuulostaa harhaiselta, työhön kuollaan silloin tai on siirrytty perustuloon.
Koko homma on romahtanut omaan mahdottomuuteensa. Kun nykyiset työssäkävijät maksavat eläkeläisten eläkkeet ja eläkemaksujen maksajia on jatkuvasti vähemmän, elinvuosien ja eläkkeellä olo ajan pidentyessä on hankala nähdä tilannetta missä mentäisiin nykyisellä mallilla vielä seuraavat 40 vuotta.Mitä työeläkevakuutusjärjestelmälle on silloin tapahtunut? Toivoisin väitteellesi vähän analyyttisia perusteluja, jos sinulla on niitä antaa.
40 vuoden päästä suuret ikäluokat ovat olleet jo pitkään kuolleita ja ulkomailta on tullut vuosikymmenten ajan uusia eläkevakuutusmaksujen maksajia (jota en usko persujen pystyvän sabotoimaan). Elinajan odotteiden muutokset huomioldaan eläkkeellejäämisiässä, jota tarvittaessa muutetaan suuntaan tai toiseen.Koko homma on romahtanut omaan mahdottomuuteensa. Kun nykyiset työssäkävijät maksavat eläkeläisten eläkkeet ja eläkemaksujen maksajia on jatkuvasti vähemmän, elinvuosien ja eläkkeellä olo ajan pidentyessä on hankala nähdä tilannetta missä mentäisiin nykyisellä mallilla vielä seuraavat 40 vuotta.
Suuret ikäluokat ovat todennäköisesti kuolleet suurelta osin jo viimeistään 20v kuluttua, todennäköisyys poistumalle alkaa tuossa 10v päästä harventamaan kovasti kansantaloutta kuormittavaa joukkoa.40 vuoden päästä suuret ikäluokat ovat olleet jo pitkään kuolleita ja ulkomailta on tullut vuosikymmenten ajan uusia eläkevakuutusmaksujen maksajia (jota en usko persujen pystyvän sabotoimaan). Elinajan odotteiden muutokset huomioldaan eläkkeellejäämisiässä, jota tarvittaessa muutetaan suuntaan tai toiseen.
Joku aika sitten oli hesarissa/ylellä uutinen, jossa eläkelaitoksen ylimatemaatikko tjms. oli vahvasti sitä mieltä, että eläkerahastot on tuottaneet viime aikoina niin hyvin, että niiden suhteen ei tulevaisuudessakaan ole ongelmaa eläkkeelle siirtymisen suhteen. Toki demografiavinoumista voi monenlaista muuta ongelmaa tulla.Koko homma on romahtanut omaan mahdottomuuteensa. Kun nykyiset työssäkävijät maksavat eläkeläisten eläkkeet ja eläkemaksujen maksajia on jatkuvasti vähemmän, elinvuosien ja eläkkeellä olo ajan pidentyessä on hankala nähdä tilannetta missä mentäisiin nykyisellä mallilla vielä seuraavat 40 vuotta.
Plus tietysti vähän huumoria siitä, kuinka epätodennäköiseltä eläkkeelle pääseminen vaikuttaa nyt 20-30 vuotiaille.
Näinhän elävakuutusyhtiöistä on monella suulla kerrottu, mutta täällä on kirjoittajia, jotka ovat vakuuttuneita tietävänsä asiat näitä asiantuntijoita paremmin.Joku aika sitten oli hesarissa/ylellä uutinen, jossa eläkelaitoksen ylimatemaatikko tjms. oli vahvasti sitä mieltä, että eläkerahastot on tuottaneet viime aikoina niin hyvin, että niiden suhteen ei tulevaisuudessakaan ole ongelmaa eläkkeelle siirtymisen suhteen.