Ammattiyhdistysliikkeet – duunarin asialla?

  • 1 519 680
  • 15 665

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tuostahan jää itse työn suorittajalle eli postinkantajalle kokonaiset 0,67€ tunnilta, joten onhan siinä melkoinen palkanlisäyskin kyseessä...
Ja tämä laskutoimitus taisi olla suoraan AY-sylttytehtaasta jossa saatu lisäraha oli jaettu koko kuukauden tunneilla. Ei mielestäni ihan osu kohdalleen jos vaikka kerran kuussa leikkaa nurmikkoa, niin pitäisikö se lisäraha jakaa yhdellä?
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ilta-Sanomissa jo joku hyvinvointivaltion kasvatti jurnuttaa, kun leikkuu on niin kovin raskasta työtä ja korvaus huono:

– Korvaus on alle euron. Työn fyysisyyteen nähden korvaus on pieni, suorastaan mitätön, Mantila jyrähtää.

– Työsuorituksen turvallisuus on yksi mieltäpainava kysymys. Ruohonleikkuu suoritetaan asiakkaan koneella ja niitä on paljon erilaisia. On istuttavia vempaimia ja käsin työnnettäviä... Millaisia ne sitten lopulta ovat, Mantila miettii.

Itse olen noita hommia tehnyt viitenä kesänä. Joka kerta on maksettu alle 10e/tunti. Pidän kympin tuntiliksaa kohtuullisena, koska työ ei vaadi minkäänlaista ammattitaitoa ja luonnistuu keneltä tahansa. Ay-Suomessa ei kyllä mikään riitä; luuleeko tämä Mantila, että ruohonleikkuu on niin hyvää bisnestä, että sitä voidaan teettää jollain keskituloisen liksalla?
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
Niin, 67 senttiä tunti. Ahneita ovat, ahneita sano!
Vai onko tuossa nyt jokin pointti mitä mä en vaan tajua?
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Pidän kympin tuntiliksaa kohtuullisena, koska työ ei vaadi minkäänlaista ammattitaitoa ja luonnistuu keneltä tahansa.
Yksi pojistani teki tänään sopimuksen kesätöistä postin lajittelukeskuksessa. Työ mm. pakettien siirtelyä. Helppo työ kovakuntoiselle kundille. Tuntipalkka 10,18€.
 

Lomppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Mitäs paskaa sinusta on muka kirjoiteltu?

Äärivasuri


Vihervasuri


vihervasuri


Vihervasuri

Vihervasuri


Kuplassa elävä vihervasuri.

Suvakki-vihervasuri.

Pikaisesti heitetty jotain. Pahoittelut modeille pitkistä lainauksista, koitin niitä vähän lyhennellä. Tuossa on kyllä jo sellaista kakkaa että kuplassa elävä vihervasuri-suvakki on ihan käypä ilmaus.

Ihailtavaa viitseliäisyyttä. Harvoin tapaa. Arvostan leikisti.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Niin, 67 senttiä tunti. Ahneita ovat, ahneita sano!
Vai onko tuossa nyt jokin pointti mitä mä en vaan tajua?

Yksi skenaario: Posti saa lisää tuloja, postin ei tarvitse lomauttaa/ irtisanoa, työntekijät säilyttävät työpaikkansa ruohoa leikkaamalla ja saavat vähän lisää rahaakin.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
Yksi skenaario: Posti saa lisää tuloja, postin ei tarvitse lomauttaa/ irtisanoa, työntekijät säilyttävät työpaikkansa ruohoa leikkaamalla ja saavat vähän lisää rahaakin.
Joo, ei siis mitään sitä vastaan, että Posti uusi palvelutarjontaansa etenkin kuin postissa ei pian aikaa kulje kuin paketit.
Olisi koko juttu pitänyt lukea ajatuksella.
 

Noitarumpu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Mitäs paskaa sinusta on muka kirjoiteltu?

Kauheasti olet vaivaa nähnyt, mut just niistä vääristä asioista. Nuohan mie alleviivaan koska tahansa. Mua alko siis naurattamaan ne juttus kaiken maailman egyptologeista ja tohtoreista, jotka kohdistit minun lapsiini. Väärä palsta vatvoa kylläkin, enkä halua saada tällaisesta muistutusta. Voit laittaa mun tohtorilapsijutut, jos tahot, haluaisin nähdä, koska en ole sellaista kirjoittanut.Etpä ollut laittanut niitä, kun et ole voinut.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Sehän tässä on surullista, että ay-liikkeelle on ihan ok, että Postin työntekijät irtisanotaan yt-neuvotteluiden kautta, kunhan eivät astu muiden territoriolle.

Eläköön solidaarisuus.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Sehän tässä on surullista, että ay-liikkeelle on ihan ok, että Postin työntekijät irtisanotaan yt-neuvotteluiden kautta, kunhan eivät astu muiden territoriolle.

Eläköön solidaarisuus.

Voisitko nyt vähän selventää? Eikös se ollut nimenomaan työnantajajärjestön edustaja, joka alkoi naurettavalla tavalla itkeä siitä, kuinka ei kuka tahansa postinjakaja voi ruveta nurmikkoa leikkaamaan.

Ja mitä nyt tulee tuohon heittoosi siitä, kuinka irtisanominen on ok, niin vastahan tuossa 4-5 kuukautta sitten ay-liike oli solidaarisesti lakkoilemassa ja puolustamassa Postin työntekijöitä työnantajan ahneutta vastaan. Toki silloinkin todennäköisesti haukuit ay-liikettä joustamattomuudesta ynnä muusta paskasta. Vaikutatkin oikein tyypilliseltä kokoomuslaiselta politrukilta, jolle ay-liike on aina syyllinen, argumentit vain vaihtuvat lennosta. Kuvaavaa tälle retoriikallesi on vielä se, että yhden yksittäisen postinjakajan mielipiteen perusteella rupeat yleistämään tuota koko ammattiyhdistysliikkeen kannaksi. Kerrassaan väsynyttä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...Vaikutatkin oikein tyypilliseltä kokoomuslaiselta politrukilta, jolle ay-liike on aina syyllinen, argumentit vain vaihtuvat lennosta. Kuvaavaa tälle retoriikallesi on vielä se, että yhden yksittäisen postinjakajan mielipiteen perusteella rupeat yleistämään tuota koko ammattiyhdistysliikkeen kannaksi. Kerrassaan väsynyttä.

Sanoo herra (vai rouva) joka itse on leimautunut täysin yksisilmäiseksi kirjoittelijaksi näihin asioihin liittyen. Muistaakseni olen viime aikoina kaatanut useamman kerran täyslaidallisen vähän kaikkien osapuolten niskaan. Koko Suomen systeemi on totaalisen mätä. Yhdessä tekemisen ja sopimisen käytännön halukkuus puuttuu tätä nykyä täysin, vrt vaikka Ruotsi tai Saksa.

Suomi on reformeissaan jäljessä vuosikymmenen ja tämän lisäksi meillä on poliittisia toimijoita kuten Kepu, joka ajaa sellaisen maaseutu-Suomen etua, jonka olemassaolon edellytykset ovat kaikonneet jo vuosia sitten. Porvarien puolella meillä on some-sukupolvi ja täytyy sanoa, että mielestäni moni tämän hetken näkyvä Kokoomus-poliitikko on aivan väärällä alalla. Ja sitten meillä on tämä Suomea pitkään pyörittänyt mafia, eli ay-liike, joille maailman muutos samaten on mahdottomuus, koska oma etu. Poliittisen kentän vasemmalta siivellä siirrytään yhtä halukkaasti rahakkaisiin tehtäviin yksityiselle puolelle, jos tilaisuus tulee. En toki tästä syytä heitä, koska ymmärrykseni mukaan tämä on koko tämän sosialismin ja sen lieveilmiöiden idea.

Yhdessä nämä tekijät ovat ajaneet ja ajamassa Suomen perikatoon.

Mitä Postin pilottihankkeeseen tulee, niin sehän on vielä odotettavissa, että sanomista tulee ja kaikki toimijat kaatavat kylmää vettä toistensa niskaan.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Ja sitten meillä on tämä Suomea pitkään pyörittänyt mafia, eli ay-liike, joille maailman muutos samaten on mahdottomuus, koska oma etu.
Poimin tämän osuuden erilleen hieman laajempaa pohdintaa varten. Tarkoituksena ei ole siis paneutua "AY-mafian" asemaan vaan ylipäänsä keskusteluun nykyisten saavutettujen etujen karsimisesta. Keskustelussa käytetty retoriikka on usein hyvin alhaisella tasolla ja pahimmillaan luokkaa "kaikki Suomen ongelmat ratkeavat heti kun yleissitovuudesta luovutaan ja AY-liikkeelle saadaan tuntuvat sakot 'haitallisista' työtaisteluista". Ei tietenkään aina, mutta harmittavan usein.

Itse en tällä hetkellä näe, että nykyisen kolmikantapolitiikan romuttaminen johtaisi ainakaan terveempään ja parempaan työelämään. Tiedossa olisi varmasti tilastoprosentteina parempi työllisyys, mutta samalla heikentynyt ostovoima heikkojen palkkojen ja jatkuvasti lisääntyvien osa-aikaisuuksien myötä. Totta kai olisi kiva uskoa, että "uudistukset" johtaisivat laajempaan hyvinvointiin, mutta jo pelkästään empiiriset todisteet suomalaisen työelämän huonontumisesta viimeisten 20 vuoden aikana pistävät skeptiseksi.

Globaalissa taloudessa yritysten on pakko pitää huolta tuottavuudestaan (olipa hieno oivallus minulta), mutta on masentavaa huomata, että tämän maan hallitus asettaa itsensä täysin markkinavoimien käytettäväksi vedoten "pakkoon" ja "huonoon kehitykseen". Selkeä visio kansalaisten uhrauksien kannattavuudesta ja paremmasta huomisesta kannattaisi lyödä tiskiin mahdollisimman pikaisesti, oli se sitten täyttä paskaa tai ei. Muussa tapauksessa on helvetin ylimielistä odottaa niiden, joilla vielä toistaiseksi on tasapainoisen perhe-elämän ja satunnaiset investoinnit mahdollistava työsuhde, heikentävän vapaaehtoisesti tilannettaan muiden hyväksi ilman mitään takeita siitä, että koko toimenpiteellä on ripaustakaan vaikutusta kansantalouden nykyiseen kurssiin.

Sinänsä surullista jos tähän maahan joudutaan luomaan eräänlainen markkinakommunismi tekohengityksenä heikolle vientisektorille. Toisaalta ei pidä heittäytyä naiiviksi, vaan tunnustaa se tosiasia, että Suomen on varsin vaikeaa vaikuttaa suoraan omaan tilanteeseensa nykyisessä maailmantilassa. Haasteita pisaa, ja yhden osapuolen demonisointi on väärä lähestymistapa. Viestissä oli toki mainittu muutamat muutkin "sankarit", mutta tällä kertaa tartuin tähän. Maaseutuänkyrät ja somekokoomuksen voi käsitellä joskus toiste.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Kiinteistötyönantajat pokkasivat itselleen 2016 viestintäpalkinnon jo huhtikuussa, vaikea kuvitella että kukaan pystyy enään tuota alittamaan.

Aivan käsittämätön lausunto jossa ei ajateltu näköjään yhtään mitään, siinä vain vahvistettiin yleistä näkemystä sääntö-Suomen ongelmista.

Tai sitten kyseessä oli äärimmäisen nerokas tempaus jolla pyritään ajamaan sääntelyn vähentämistä uhraamalla oma maine, teoriassa mahdollista mutta äärimmäisen epätodennäköistä.

Nimimerkille @muti iso peukku, punavihreiden kirjoittajien perseilyn julkinen nöyryytys on aina hienoa luettavaa, joskin kyseinen tapaus on niin helppo tapaus että se ei paljoa aikaa vaadi.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Poimin tämän osuuden erilleen hieman laajempaa pohdintaa varten. Tarkoituksena ei ole siis paneutua "AY-mafian" asemaan vaan ylipäänsä keskusteluun nykyisten saavutettujen etujen karsimisesta. Keskustelussa käytetty retoriikka on usein hyvin alhaisella tasolla ja pahimmillaan luokkaa "kaikki Suomen ongelmat ratkeavat heti kun yleissitovuudesta luovutaan ja AY-liikkeelle saadaan tuntuvat sakot 'haitallisista' työtaisteluista". Ei tietenkään aina, mutta harmittavan usein.

Itse en tällä hetkellä näe, että nykyisen kolmikantapolitiikan romuttaminen johtaisi ainakaan terveempään ja parempaan työelämään. Tiedossa olisi varmasti tilastoprosentteina parempi työllisyys, mutta samalla heikentynyt ostovoima heikkojen palkkojen ja jatkuvasti lisääntyvien osa-aikaisuuksien myötä. Totta kai olisi kiva uskoa, että "uudistukset" johtaisivat laajempaan hyvinvointiin, mutta jo pelkästään empiiriset todisteet suomalaisen työelämän huonontumisesta viimeisten 20 vuoden aikana pistävät skeptiseksi...

Jos nyt puhutaan yleisellä tasolla, niin korostan vielä, että itse en näe vikaa pelkästään ay-liikkeessä, vaan vikaa on kaikissa.

Ay-liikettä viimeisten vuosikymmenten aikana on kosketellut samanlainen institutionalisoituminen, kuin muitakin instituutioita, eli hyvää asiaa varten perustettu järjestelmä on kääntynyt sisäänpäin ja puolustaa omaa olemassaoloaan ja liiketoimiaan. Ay-toimijathan tekevät tätä nykyä bisnestä mukavin sekä edullisin taloudellisin reunaehdoin, josta onkin viime aikoina uutisoitu.

Boldattuun: minunkin mielestäni tällainen perusta pitä olla olemassa. Kritikoidaan hallituksen ja vaikka "porvarien" toimia omissa ketjuissaan (näin olen tehnytkin), mutta kun on ay-ketjusa kyse, niin mielestäni olisi mm. terveempää kaikkien kannalta, mikäli tilanne muuttuisi hieman vaikka mainittujen Ruotsin ja Saksan suuntaan.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Itse en tällä hetkellä näe, että nykyisen kolmikantapolitiikan romuttaminen johtaisi ainakaan terveempään ja parempaan työelämään. Tiedossa olisi varmasti tilastoprosentteina parempi työllisyys, mutta samalla heikentynyt ostovoima heikkojen palkkojen ja jatkuvasti lisääntyvien osa-aikaisuuksien myötä. Totta kai olisi kiva uskoa, että "uudistukset" johtaisivat laajempaan hyvinvointiin, mutta jo pelkästään empiiriset todisteet suomalaisen työelämän huonontumisesta viimeisten 20 vuoden aikana pistävät skeptiseksi.

Kannattaa tutustua aiheeseen enemmän. Ostovoiman kehitys on ensisijaisesti pitkällä tähtäimellä työllisyyden kehityksen seuraus. Mitä enemmän porukkaa töissä, sitä parempi ostovoima noin yleistettynä.

Tämän hetkinen kolmikanta-korporatismi johtaa tulonsiirtoihin työttömiltä työllisille mikä on täysin perverssi tilanne, meillä työttömyys on suurelta osin täysin kotikutoista eli estämme markkinaehtoisen työllistymisen yleissitovuudella ja tesseillä, seurauksena suuri työttömyys jota yritämme paikata työllistämistä ei-kannustavalla ansiosidonnaisella jonka rahoittavat ensisijaisesti kaikki veronmaksajat ja työnantajat (eikä todellakaan työttömyyskassat jotka kuittaavat vain 5% ansiosidonnaisen kustannuksista).

Kannattaa katsoa tilannetta Saksassa ja Ruotsissa jossa demaripäättäjät uudistivat työmarkkinat jo kauan sitten,

Sinänsä surullista jos tähän maahan joudutaan luomaan eräänlainen markkinakommunismi tekohengityksenä heikolle vientisektorille. Toisaalta ei pidä heittäytyä naiiviksi, vaan tunnustaa se tosiasia, että Suomen on varsin vaikeaa vaikuttaa suoraan omaan tilanteeseensa nykyisessä maailmantilassa.

Markkinakommunismi? Mitäköhän se on?

Taas kerran perusteita; vienti on se joka tuoho tähän köyhään maahan euroja joita käytämme kulutukseen ja tulonsiirtoihin, jos vientiä ei ole niin velkaannumme ulkomaille. Suomi pystyy varsin paljon vaikuttamaan omaan tilanteensensa, kysymys on vain siitä halutaanko purkaa vanhat valtarakenteet joissa työmarkkinajärjestöt sopiva asioista omien etujensa pohjalta. Ja kyllä, EK on tässä suhteessa samalla syytettyjen penkillä kuin esim. SAK, sillä on vain paljon vähemmän valtaa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Poimin tämän osuuden erilleen hieman laajempaa pohdintaa varten. Tarkoituksena ei ole siis paneutua "AY-mafian" asemaan vaan ylipäänsä keskusteluun nykyisten saavutettujen etujen karsimisesta. Keskustelussa käytetty retoriikka on usein hyvin alhaisella tasolla ja pahimmillaan luokkaa "kaikki Suomen ongelmat ratkeavat heti kun yleissitovuudesta luovutaan ja AY-liikkeelle saadaan tuntuvat sakot 'haitallisista' työtaisteluista". Ei tietenkään aina, mutta harmittavan usein.

Itse en tällä hetkellä näe, että nykyisen kolmikantapolitiikan romuttaminen johtaisi ainakaan terveempään ja parempaan työelämään...

Ei ole enää olemassa kolmikantapolitiikkaa, koska ay-liike on kaivanut itsensä syvälle poteroihin, eikä suostu edes neuvottelemaan työehtojen heikennyksistä. Kylmä tosiasia on, että työllisyyden nostaminen vaatii suuria joustoja myös työntekijöiltä. Valitettavasti ay-liike on poteroitunut idelogiansa taakse, heidän tehtävänsä on puolustaa työssä käyvien oikeuksia, ei ajatella työllisyyttä. Kenenkään maailma ei kaatuisi, vaikka esim. työntekijät joutuisivat tekemään enemmän töitä samalla palkalla, mutta tämähän ei Suomessa käy.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Kannattaa tutustua aiheeseen enemmän. Ostovoiman kehitys on ensisijaisesti pitkällä tähtäimellä työllisyyden kehityksen seuraus. Mitä enemmän porukkaa töissä, sitä parempi ostovoima noin yleistettynä.

Tämän hetkinen kolmikanta-korporatismi johtaa tulonsiirtoihin työttömiltä työllisille mikä on täysin perverssi tilanne, meillä työttömyys on suurelta osin täysin kotikutoista eli estämme markkinaehtoisen työllistymisen yleissitovuudella ja tesseillä, seurauksena suuri työttömyys jota yritämme paikata työllistämistä ei-kannustavalla ansiosidonnaisella jonka rahoittavat ensisijaisesti kaikki veronmaksajat ja työnantajat (eikä todellakaan työttömyyskassat jotka kuittaavat vain 5% ansiosidonnaisen kustannuksista).

Kannattaa katsoa tilannetta Saksassa ja Ruotsissa jossa demaripäättäjät uudistivat työmarkkinat jo kauan sitten,
Ehdottomasti aina parempi mitä useammalla on töitä ja nykyinen tilanne on todellakin varsin nurinkurinen tuossa "työttömiltä työllisille" -mielessä. Itselläni vain on jatkuvasti huoli siitä, että työmarkkinoiden uudistaminen tappaa alemman keskiluokan kokonaan muuttamalla monet työsuhteet osa- tai määräaikaisiksi. Silloin kun on töissä niin rahaa tulee sen verran että jokapäiväisestä toimeentulosta ei tarvitse huolehtia, mutta asuntosäästäminen, auton hankkiminen tai perheenlisäys ovat poissa laskuista, mikä johtaa näköalattomuuteen ja elämänlaadun heikkenemiseen. Tämä on tosin vain yksi pessimistinen tulevaisuudenkuva. Markkinat saattavat ja myös toivottavasti järjestävät asiat paremmin.

Ei ole enää olemassa kolmikantapolitiikkaa, koska ay-liike on kaivanut itsensä syvälle poteroihin, eikä suostu edes neuvottelemaan työehtojen heikennyksistä. Kylmä tosiasia on, että työllisyyden nostaminen vaatii suuria joustoja myös työntekijöiltä. Valitettavasti ay-liike on poteroitunut idelogiansa taakse, heidän tehtävänsä on puolustaa työssä käyvien oikeuksia, ei ajatella työllisyyttä. Kenenkään maailma ei kaatuisi, vaikka esim. työntekijät joutuisivat tekemään enemmän töitä samalla palkalla, mutta tämähän ei Suomessa käy.
Puhuin viestissäni juuri tällaista yksipuolista näkökulmaa vastaan. Enemmistö suomalaisista (jopa yhdistyksiin kuuluvat pahikset) on valmis joustoon ja uhrauksiin, jos ne on perusteltu edes puolittain ja niillä voidaan saavuttaa jotakin. Tässä tilanteessa ei auta höpötykset "Kreikan tiestä", vaan pöytään voisi vaihteeksi iskeä selkeästi suunnitellun ja yleishyödyllisen uudistuspaketin pienen porkkanan kera.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Ehdottomasti aina parempi mitä useammalla on töitä ja nykyinen tilanne on todellakin varsin nurinkurinen tuossa "työttömiltä työllisille" -mielessä. Itselläni vain on jatkuvasti huoli siitä, että työmarkkinoiden uudistaminen tappaa alemman keskiluokan kokonaan muuttamalla monet työsuhteet osa- tai määräaikaisiksi. Silloin kun on töissä niin rahaa tulee sen verran että jokapäiväisestä toimeentulosta ei tarvitse huolehtia, mutta asuntosäästäminen, auton hankkiminen tai perheenlisäys ovat poissa laskuista, mikä johtaa näköalattomuuteen ja elämänlaadun heikkenemiseen. Tämä on tosin vain yksi pessimistinen tulevaisuudenkuva. Markkinat saattavat ja myös toivottavasti järjestävät asiat paremmin.

Tässä kohtaa kannattaa hankkiutua jonkun yrittäjän seuraan ja koittaa tajuta yrittäjän näkökulma asiaan.

Minä väännän nyt sinulle rautalangasta; työntekijä on aina investointi, samalla tavalla kuin uusi pakkauskone tai varastohalli. Yrittäjällä ei ole mitään järkeä osa-aikaistaa tai määräaikaistaa työntekijää joka on tuottava investointi yritykselle, hyvä työntekijä on rahantekokone yrittäjälle joka kannattaa pitää kynsin ja hampain.

Minä syvästi ihmettelen koko lähtökohtaasi, sinä lähdet siitä että työntekijän pitää saada sitä ja tätä mutta et ajattele sekuntiakaan työllistäjän näkökulmaa. Määräaikaiset ja osa-aikaiset työntekijät ovat osa yrityksen riskien hallintaa, väärä rekrytointi voi pahimmillaan tappaa yrityksen ja kaikki työpaikat. Jos irtisanominen olisi esim. Tanskan mallilla ilmoitusluontoista, yritykset voisivat palkata porukkaa paljon pienemmällä riskillä kokoaikaisesti ja pysyviin työsuhteisiin. Nyt jos palkkaat väärän työntekijän ja koeajan jälkeen alkaa saikkuilu ja/tai sluibailu, voit irtisanoa työntekijän vain T&T ehdoilla mutta et voi palkata uutta työntekijää 9 kuukauden aikana takaisinottovelvoitteen takia. Nykyinen systeemi vihaa työttömiä ja suojelee huonoja työntekijöitä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Puhuin viestissäni juuri tällaista yksipuolista näkökulmaa vastaan. Enemmistö suomalaisista (jopa yhdistyksiin kuuluvat pahikset) on valmis joustoon ja uhrauksiin, jos ne on perusteltu edes puolittain ja niillä voidaan saavuttaa jotakin. Tässä tilanteessa ei auta höpötykset "Kreikan tiestä", vaan pöytään voisi vaihteeksi iskeä selkeästi suunnitellun ja yleishyödyllisen uudistuspaketin pienen porkkanan kera.

Ja tämä on juuri sitä ideologista savuverhoa, jota liitot levittävät. Jokainen ymmärtää, että jos tehdään enemmän töitä samalla rahalla, tuotavuus kasvaa, kulut vähenevät ja tätä kautta yritysten tulokset paranevat ja julkissektorin kulut pienenevät. Yritykset voivat investoida, veroja voidaan laskea, ostovoima kasvaa jne. Mutta monet isot liitot ovat linjanneet, etteivät ne edes neuvottele palkanalennuksista, mikä lisätyön tekeminen kieltämättä on.
 

Mr. Smith

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Canucks
Niin, 67 senttiä tunti. Ahneita ovat, ahneita sano!
Vai onko tuossa nyt jokin pointti mitä mä en vaan tajua?

Jos tuota nyt avaa vähän esimerkin kautta. Näin itse sen ainakin ymmärsin:

Jakaja tekee kuukaudessa 160 tuntia töitä, joista 150 tuntia postin jakamista ja 10 tuntia ruohikon leikkaamista.

150 tuntia á 13,65 € (siis sama kuin nyt Postin jakamisesta)
10 tuntia á 13,65+10,72=24,37 €

Mikäli tosiaan ruohonleikkuuta olisi tuo 10 tuntia kuukaudessa niin kyllähän tuollainen 25 € tunnilta kuulostaa ainakin itsestä aika hyvältä palkalta. Jos ruohonleikkuuta onkin 20 tuntia niin palkka "putoaa" reiluun 19 euroon noista tunneista. Luulisi, että puhuttaisiin jostain tuollaisista työmääristä ja pääpaino olisi jatkossakin se postin jakaminen.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Tässä kohtaa kannattaa hankkiutua jonkun yrittäjän seuraan ja koittaa tajuta yrittäjän näkökulma asiaan.

Minä väännän nyt sinulle rautalangasta; työntekijä on aina investointi, samalla tavalla kuin uusi pakkauskone tai varastohalli. Yrittäjällä ei ole mitään järkeä osa-aikaistaa tai määräaikaistaa työntekijää joka on tuottava investointi yritykselle, hyvä työntekijä on rahantekokone yrittäjälle joka kannattaa pitää kynsin ja hampain.

Minä syvästi ihmettelen koko lähtökohtaasi, sinä lähdet siitä että työntekijän pitää saada sitä ja tätä mutta et ajattele sekuntiakaan työllistäjän näkökulmaa. Määräaikaiset ja osa-aikaiset työntekijät ovat osa yrityksen riskien hallintaa, väärä rekrytointi voi pahimmillaan tappaa yrityksen ja kaikki työpaikat. Jos irtisanominen olisi esim. Tanskan mallilla ilmoitusluontoista, yritykset voisivat palkata porukkaa paljon pienemmällä riskillä kokoaikaisesti ja pysyviin työsuhteisiin. Nyt jos palkkaat väärän työntekijän ja koeajan jälkeen alkaa saikkuilu ja/tai sluibailu, voit irtisanoa työntekijän vain T&T ehdoilla mutta et voi palkata uutta työntekijää 9 kuukauden aikana takaisinottovelvoitteen takia. Nykyinen systeemi vihaa työttömiä ja suojelee huonoja työntekijöitä.
Väännät aivan turhaan, sillä asia ei ole ollut minulle missään vaiheessa epäselvä. Pienyrittäjälle tilanne ei ole herkkua ja rekrytointia/irtisanomista voitaisiin aivan hyvin helpottaa tiettyyn pisteeseen asti. Olettaen tietysti että lakimuutos on oikein räätälöity, mihin usko on tällä hetkellä suhteellisen heikko, johtuen lähinnä hallituksen nojautumista enemmän suurpääoman suuntaan kuin pienempiin toimijoihin. Räikeimmin työntekijää tuntuvat (mediaan päätyvien juttujen perusteella) kyykyttävän suhteellisen isot firmat, eivät pienyrittäjät. Poislukien tietysti hämäräperäiset oman elämänsä liikemiehet.

Nykyään korkeasti koulutetun, motivoituneen ja ammattitaitoisen nuoren on sen verran vaikea löytää töitä, että puheet "saikuttajista ja sluibaajista" ovat lähinnä halpaa huumoria. Työnantaja voi valita kermat kakun päältä kun sisään tulee 300-500 hakemusta, tuossa vaiheessa riskit jäävät aika pieneksi ellei rekryprosessi ole täysin juosten kustu.

En nyt oikein tiedä miten avaisin asiaani sinulle, loppuu jo valmiiksi vajavaiset verbaaliset taidot kesken. Ei tässä kuitenkaan ainakaan meikäläisen näkökulmasta ole kamalaa vastakkainasettelua.
 

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jos tuota nyt avaa vähän esimerkin kautta. Näin itse sen ainakin ymmärsin:

Jakaja tekee kuukaudessa 160 tuntia töitä, joista 150 tuntia postin jakamista ja 10 tuntia ruohikon leikkaamista.

150 tuntia á 13,65 € (siis sama kuin nyt Postin jakamisesta)
10 tuntia á 13,65+10,72=24,37 €

Mikäli tosiaan ruohonleikkuuta olisi tuo 10 tuntia kuukaudessa niin kyllähän tuollainen 25 € tunnilta kuulostaa ainakin itsestä aika hyvältä palkalta. Jos ruohonleikkuuta onkin 20 tuntia niin palkka "putoaa" reiluun 19 euroon noista tunneista. Luulisi, että puhuttaisiin jostain tuollaisista työmääristä ja pääpaino olisi jatkossakin se postin jakaminen.

Laskit väärin, palkkaan lisättäisiin se 67snt per leikattu tunti, ei kymmentä euroa lisää.

Postin työntekijän kannalta tuo korotus on aivan se ja maku, tärkeimpänä pitäisin tällä lisäpalvelulla mahdollisesti säästyneet työpaikat. Varsinaista postinkantoa kun tullee olemaan tulevaisuudessa melkoisen vähän nykyiseen verrattuna, pakettipalvelut on asia erikseen.
 

Mr. Smith

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Canucks
Laskit väärin, palkkaan lisättäisiin se 67snt per leikattu tunti, ei kymmentä euroa lisää..

Jaa, no sitten Iltasanomien jutussa on melkoinen virhe, kun siellä lukee:

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nurmikonleikkuusta ja muusta erityisvastuuta tai -osaamista vaativasta työstä maksetaan postityöntekijälle normaalin palkan lisäksi kiinteä kuukausittainen korvaus. Aikaisemmin sitä on sovellettu ainakin postinjakajien suorittamissa ateriakuljetuksissa.

– Jos kuukausittaisen korvauksen jakaa työtuntia kohden, niin postinjakajalle jää siitä alle euro, edunvalvontajärjestön puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoo.

Täsmällinen summa on 0,67 euroa tunnilta.


Pahoittelen jos olin asiassa väärässä, mutta tuo juttu kyllä vahvasti perustuu tuohon kiinteään kuukausittaiseen korvaukseen.
 

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jaa, no sitten Iltasanomien jutussa on melkoinen virhe, kun siellä lukee:

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nurmikonleikkuusta ja muusta erityisvastuuta tai -osaamista vaativasta työstä maksetaan postityöntekijälle normaalin palkan lisäksi kiinteä kuukausittainen korvaus. Aikaisemmin sitä on sovellettu ainakin postinjakajien suorittamissa ateriakuljetuksissa.

– Jos kuukausittaisen korvauksen jakaa työtuntia kohden, niin postinjakajalle jää siitä alle euro, edunvalvontajärjestön puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoo.

Täsmällinen summa on 0,67 euroa tunnilta.


Pahoittelen jos olin asiassa väärässä, mutta tuo juttu kyllä vahvasti perustuu tuohon kiinteään kuukausittaiseen korvaukseen.

Kappas vaan, tuo 67snt olikin laskettu koko työajasta. Minun virhe.

Äkkiä luulisi olevan postilaisten mielestä positiivistä saada tuommoinen 100e lisä tekemällä samaa kuin ennenkin. Leikatessa ei vain tarvitse aukoa luukkuja tai laatikoita, riittää kun kävelee.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös