Ammattiyhdistysliikkeet – duunarin asialla?

  • 1 430 844
  • 15 517

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Jatkuvasti meinaa unohtua, että alan ongelmat ovat paljon moninaisempia kuin vain palkkaus. Jos resurssit ovat ongelma, niin lienee parempi laittaa miljardipanostus uusiin rakenteellisiin toimiin; koulutus, resurssibudjetit, johtaminen jne kuin vain tuijottaa nykyisten palkkausta ja laittaa ns all in siihen.

Hammashoitoala sanoo hei kun leanista puhutaan, siellä on yksityiset saaneet aika hienoja konsepteja joita on myös osalla julkisista otettu käyttöön, jossa on mietitty resurssien js tilojen käyttö uudestaan, esim löydöksiä on paljon, mutta ihan joitain simppeleitä esimerkkejä;

- liian ammattitaitoiset henkilöt käyttävät liikaa ajastaan esim tilojen puhdistamiseen ja valmisteluun; ohjaus arvokkaampaan työhön
- henkilökunta voi liikkua tilojen välissä ja hoitaa samanaikaisesti useampaa tapausta, koska pidemmissä hoidoissa ei tarvita hammaslääkärin ja hoitajan kiinnitystä samaan aikaan

Ei rakettitiedettä, mutta julkiselle puolelle ennen näitä lean ihmisiä tämä on olit hepreaa ja edelleen varmasti isolta osalta on. Näin saadaan enemmän henkilöitä hoidettua ja samalla hoitajalle arvostusta lisää kun hän on potilastyön, ei siivouksen ja valmistelun, asiantuntija. Toki tämä vaatii, että näitä apurooleja perustetaan, mutta niiden koulutusajat että saatavuus ovat tietenkin potentiaaliltaan ihan toista luokkaa.

Johtamisessa ja asioiden uudelleenmiettimisessä on myös valtava kehittämisen paikka ja se todellinen potentiaali siihen miten ketjusta saa tehokkaamman ja työstäkin mieluisempaa. Jos vain tungetaan lisää samanlaista resurssia toimimattomaan putkeen, niin putki ei yleensä sillä lähde toimimaan, eikä sillä että yleisesti tyytymättömille työntekijöille antaa pari satkua lisää; tyytymättömyys palaa nopeasti tai ei edes poistu ollenkaan.
 

MENTALSPORT

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Jatkuvasti meinaa unohtua, että alan ongelmat ovat paljon moninaisempia kuin vain palkkaus. Jos resurssit ovat ongelma, niin lienee parempi laittaa miljardipanostus uusiin rakenteellisiin toimiin; koulutus, resurssibudjetit, johtaminen jne kuin vain tuijottaa nykyisten palkkausta ja laittaa ns all in siihen.

Hammashoitoala sanoo hei kun leanista puhutaan, siellä on yksityiset saaneet aika hienoja konsepteja joita on myös osalla julkisista otettu käyttöön, jossa on mietitty resurssien js tilojen käyttö uudestaan, esim löydöksiä on paljon, mutta ihan joitain simppeleitä esimerkkejä;
Ainahan löytyy kehitettävää. Mutta niinkuin pari sivua takaperin sanoin, niin parannuksia työoloihin tai työmäärän vähenemistä ei ole näkyvissä, eikä työantajapuoli ole ollut siitä kiinnostunut.

Sit täälläkin on ihmetelty sitä suomen korkeaa hoitajalukumäärää. Noh täältä voi hakea vastauksia siihen.

"Suomessa hoitohenkilökunta suorittaa paljon tehtäviä, mitkä kuuluvat muissa maissa kalliimman työntekijän eli lääkärin vastuulle"

Eli lääkäreitä on suhteessa vähemmän väestöön kuin muualla, joten hoitajille valuu heidän työtehtäviään. Varmaankin on siis oikeudenmukaista, että sitä palkkaakin alkaa valumaan sitten.

 
Iso osa ikäihmisistä ei niitä nytkään ota, kun eivät luultavasti hoidosta selviäisi. Etenkään palvelutalokuntoisista.

Esim lonkkaleikkaus taas parantaa omatoimisuutta niin paljon, että luultavasti tulee "halvemmaksi" kuin se että ihminen vain makaa sängyssä ilman että pystyy itse kävelemään.

Ja ilmeisesti siitä inhimillisestä puolesta ei saa puhua.
Varmasti joitakin hoitoja kannattaakin tehdä. Meillä kuitenkin hoidettavat kasvaa ja taas työelämässä olevat vähenee, joten entistä suuremman osan työikäisistä/nuorista pitäisi valita hoitoala jotta nykyinenkin taso pystytään pitämään. Tulemme siis hyvin todennäköisesti tilanteeseen jossa tällaisia päätöksiä on tehtävä tai järjestelmää rempattava muuten suuresti. Sinänsä voisi argumentoida, että noita päätöksiä pitäisi jo tehdä sillä esimerkiksi lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden (tai koulun terveyspalveluiden/sosiaalipalveluiden) tilanne ei ole mitenkään loistava.

Olis myös hyvä muistaa, että näistä asioista puhuvat eivät välttämättä itse haluaisi tällaistä resurssointia mutta pystyvät tunnustamaan realiteetit. Hankalistakin asioista pitäisi pystyä puhumaan.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Ihan vakavasti oletko törmännyt tilanteeseen, jossa olisi 7 vuotias jätetty hoitamatta, jotta 90 vuotias muistisairas saatiin hoidettua? Luoja mitä paskaa suollat.

Luot tilannetta mitä ei ole olemassa ja kyselet siitä että enkö ymmärrä eroa. Tottakai tollasessa tilanteessa hoidetaan aina lapsi, mutta tollasta valintaa ei tarvitse edes tehdä.
Kyllä työvoimapula on olemassa. Ihan just ei välttämättä vastakkainasettelu tapahdu noiden esimerkkien välillä, vaan juustohöylä vetää kaikilta, jotka selviävät vielä hetken. Siinä porukassa hiitovaje aiheuttaa yhden vaivan paisumista monisairauksiksi, työkyvyttömyyden kroonistumista jne.
 

MENTALSPORT

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Varmasti joitakin hoitoja kannattaakin tehdä. Meillä kuitenkin hoidettavat kasvaa ja taas työelämässä olevat vähenee, joten entistä suuremman osan työikäisistä/nuorista pitäisi valita hoitoala jotta nykyinenkin taso pystytään pitämään. Tulemme siis hyvin todennäköisesti tilanteeseen jossa tällaisia päätöksiä on tehtävä tai järjestelmää rempattava muuten suuresti. Sinänsä voisi argumentoida, että noita päätöksiä pitäisi jo tehdä sillä esimerkiksi lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden (tai koulun terveyspalveluiden/sosiaalipalveluide
Kukaan ei täällä kiistä hoidon priorisoinnin tarvetta. Miksi kiistäisi, kun sitä tehdään jatkuvasti parasta aikaakin. Voitaisiin tehdä jopa enemmän ja tullaankin tekemään. Täällä on vaan ihmeellinen harhakuvitelma, että jotain +85 vuotiaita muistisairaita "ylihoidettaisiin" järjestelmällisesti.

Sit tuohon alalla olevien ihmisten määrään niin palkkausta haetaan työnvaativuutta vastaavalle tasolle sen takia, että saataisiin edes jotkut hakeutumaan alalle, että meillä olisi jatkossa mahdollisuus hoitaa edes sitä työkykyistä väestöä, saati sitten vanhuksia, että työkykyinen väestö voi käydä töissä, eikä tarvitse olla omaishoitajana 24/7.



Olis myös hyvä muistaa, että näistä asioista puhuvat eivät välttämättä itse haluaisi tällaistä resurssointia mutta pystyvät tunnustamaan realiteetit. Hankalistakin asioista pitäisi pystyä puhumaan.
On eriasia puhua hoidon priorisoinnista, kuin siitä, että yhteiskunnalle "ei enään tuotteliaat yksilöt" jätetään täysin hoitamatta tai heidän hoitomuoto on eutanasia. Jälkimmäisestä menee kuppi nurin itsellä.
 

teppana

Jäsen
Itselläni on hankala päästä aiheeseen (joka ei kyllä luvalla sanoen enää liity AY-liikkeen toimintaan) käsiksi. Hoitoresurssien mitoitus ja priorisointi on tällä hetkellä aika kaksinapainen keskustelu. Yhtenä tulokulmana on käytännöllisyys, mikä on ihan validi pointti. Toisena taas eettisyys mikä on myös, aivan validi pointti.

Ymmärrän täysin hoitajien ja lääkäreiden vastustuksen hoidon heikentämisestä. Kuten jotkut ehkä muistavat, entinen puolisoni on lääkäri ja hänen kauttaan sen 12 vuotta seurasin sairaanhoitokentän toimintaa. Exäni on todella pragmaattinen ja joku saattaisi tulkita hänet jopa arvomaailmaltaan hieman kovaksi ihmiseksi. Silti, tiedän että yhtä ainoaa kertaa hän ei elämänlaatua parantavaa hoitoa evännyt taloudellisten syiden perusteella. Hän kertoi, että henkilökohtainen eettinen vakaumus ei vaan taivu siihen. Meidän ulkopuolisten on helppo kertoa teorian tasolla kuinka pitäisi pystyä laittamaan järjestykseen eettiset ja pragmaattiset valinnat. Mutta kun olet itse sitä hoitoa suunnittelemassa/suorittamassa, ei se enää olekaan niin yksioikoista.

Jos ammatillinen mielipiteesi on, että tämä tietty hoito parantaa kyseisen potilaan elämänlaatua, on sen kieltäminen taloudellisten syiden perusteella todella vaikeaa. Tilanne voisi vertautua vaikka siihen, että näet kun ihminen tippuu heikkoihin jäihin, sinulla on moottorikelkka jolla voit hänet hakea pois. Et kuitenkaan tee sitä, ennen kuin hukkuva näyttää sinulle että hänellä on maksaa 200€ pelastusoperaatiosta. Asia ei tietenkään ole aivan näin yksioikoinen, mutta siinä päätöksenteon tilanteessa, potilas ja lääkäri, se päätös on henkilökohtainen ja sitä ohjaa empatia. Tälle ei voi mitään ja luojan kiitos sille ei voikaan.

Silti, erikoissairaanhoidon kulut kasvavat rakettimaisesti ja hoitojen keskihinta nousee käsi kädessä niiden kehittymisen myötä. Resurssit eivät tule riittämään tulevaisuudessa. Eivät ne riitä nytkään. Todennäköisesti edessä on melko rajujakin hoidon rajauksia. Perustuen ihmisten henkilökohtaisiin ominaisuuksiin. Mitä nämä rajaukset tulevat olemaan? Sitä lienee aika vaikea kenenkään aukottomasti ennustaa. Kuitenkin, jos esim. päivystyksen resursointia tarkastelee, siellä on kolme suurta ryhmää jotka kuormittavat. Päihdeongelmaiset (tai muista syistä yhteiskunnan normien ulkopuolelle tipahtaneet ihmiset), vanhukset ja lapset. Jos/kun priorisointia tehdään, lienee kaikille selvää mikä noista kolmesta ryhmästä on se viimeinen jota halutaan rajata hoitosuunnitelmien ulkopuolelle.

Eettinen ongelma hoidon rajaamisessa on niin valtava, että sen osalta päätökset tulee tehdä kansallisella tasolla. Ei voida jättää yksittäisten henkilöiden harkinnan varaan sitä, milloin joku elämänlaatua parantava hoito evätään ja milloin ei. Tätä päätöstä jokainen poliittinen päättäjä pelkää ja karttaa. Mutta tämä päätös on todennäköisesti pakko tehdä, jo ihan lähitulevaisuudessa.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Eli otetaan Niuvanniemen sairaala esimerkiksi. Hoitovuorokausi hinnat halvimmillaanki noin 318 euroa/vrk. (Voi olla aina 900 euroon/vrk asti. Hoitoaika tuon laitoksen potilailla keskimäärin 8 vuoden pintaan. Niin jos sinä @Jani82 saat nyt päättää sairaalaan tulossa olevasta potilaasta (esim 21 vuotias täysin harhainen nuori mieshenkilö, ei ikinä tehnyt töitä eikä ikinä tule tekemään, kuin parhaimmillaankin kuntouttavaa työtoimintaa) hoitokustannukset lähenee miljoonaa (tai menee yli) hoitojakson ajalta, ei tuotto-odotuksia. Hoidetaanko vai ei?

Tämä on se mikä mua häiritsee kyseisessä kaverissa.
Niuvanniemi on valtion mielisairaala, jossa hoidetaan suurelta osin vankeja se ei liity normaaliin sairaanhoitoon mitenkään. Niuvanniemen potilaista suurin osa tulisi pitää koko loppuikänsä suljetussa laitoksessa niin monen muun elämä jatkuisi paljon parempana vai sanooko Jammu-setä mitään.


Jännää että täällä ollaan sitä mieltä että osa täytyy resurssisyistä jättää hoitamatta, mutta ollaan myös sitä mieltä että "omien" vanhustenhoitaminen ei ole kuitenkaan järkevää kun töissä pitää käydä.

Mihin ne mummot sitten laitetaan? Kuolkoot kotiinsa ja polttakoon sen kerrostalon jossa asuu kun muistisairaana unohtaa hellan päälle? Vai tehdäänkö uusi ammatti, pyöveli sitten kun ihminen lasketaan tuottamattomaksi tai "pelkäksi menoeräksi" yhteiskunnassa?
Yhä sinäkään et ymmärrä mitä tässä haetaan ketään ei jätetä hoitamatta mutta se peruspaketti ei enää sisällä kaikkea sitä mitä nyt.
Jos omaiset eivät halua vanhukselle tai vanhus itse parempaa hoitoa niin saa sen perustason hoidon, jossa on omat ongelmansa itse maksamalla lisää saa parempaa hoitoa.
Kun ei ymmärrä mitä priorisoinnilla tarkoitetaan niin käy yleensä juuri näin kun sinulle ja mentaaliurheilijalle, jäädään jankuttamaan yhdestä asiasta.
Iso osa noista muistisairaista haluaisi itse pois eikä maata laitoksessa, ei kyse ole mistään muusta. Se, ettei tunne ketään tai pysty itsenäiseen elämään ei ole ihmisarvoista elämää.
Kaikkia ei voida hoitaa loppuun asti, jostain on karsittava jos halutaan rahan riittävän syömävelkaa ei voida ottaa enää tulevien sukupolvien niskaan.
 
Kukaan ei täällä kiistä hoidon priorisoinnin tarvetta. Miksi kiistäisi, kun sitä tehdään jatkuvasti parasta aikaakin. Voitaisiin tehdä jopa enemmän ja tullaankin tekemään. Täällä on vaan ihmeellinen harhakuvitelma, että jotain +85 vuotiaita muistisairaita "ylihoidettaisiin" järjestelmällisesti.

Sit tuohon alalla olevien ihmisten määrään niin palkkausta haetaan työnvaativuutta vastaavalle tasolle sen takia, että saataisiin edes jotkut hakeutumaan alalle, että meillä olisi jatkossa mahdollisuus hoitaa edes sitä työkykyistä väestöä, saati sitten vanhuksia, että työkykyinen väestö voi käydä töissä, eikä tarvitse olla omaishoitajana 24/7.




On eriasia puhua hoidon priorisoinnista, kuin siitä, että yhteiskunnalle "ei enään tuotteliaat yksilöt" jätetään täysin hoitamatta tai heidän hoitomuoto on eutanasia. Jälkimmäisestä menee kuppi nurin itsellä.
Priorisointia toki tehdään jo nyt mutta tulevaisuudessa varmasti paljon enemmän. Ja mielestäni hoitajille (ja muutamalla muulle ryhmälle) pitäisi joku tasokorotus saada ja nostaa esimerkiksi aloituspalkat sairaanhoitajilla vastaavaksi kuin perus insinöörillä. Toisaalta samalla pitäisi lomat vähentää "normaaliin" ja myös lisiin tehdä joitakin leikkauksia (vastaamaan paremmin muita aloja).

En usko juuri kenenkään haluavan tai tarkoittavan sellaista, että ei tuottavat yksilöt jätettäisiin hoitamatta tai tapettaisiin.
 

MENTALSPORT

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Niuvanniemi on valtion mielisairaala, jossa hoidetaan suurelta osin vankeja
Valtion mielisairaala kyllä, muutoin Puhut vaihteeksi Paskaa.

Mutta et vastannut kysymykseen. Eli hoidetaanko vai ei?



Niuvanniemen potilaista suurin osa tulisi pitää koko loppuikänsä suljetussa laitoksessa niin monen muun elämä jatkuisi paljon parempana
Semmonen mt rasisti siellä sitten :D Eikö kuitenkin kustannustehokkaampaa olisi hoitaa heidät siihen kuntoon, että heidän hoitaminen olisi halvempaa muualla? Vai nytkö se raha ei enään olekkaan ongelma


sanooko Jammu-setä mitään
Eikö hänet hoidettu juuri sillä tavalla Ettei häntä päästetty enään. Muistaakseni Lauerma? on todennut että Suomessa on noin 5 tälläistä henkilöä joita ei saisi päästää yhteiskuntaan missään nimessä.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Osa täällä taitaa olla vielä sitä ikäluokkaa, millä vanhemmat ovat virkeinä työelämässä, tai toteuttamassa itseään eläkkeen vihdoin koittaessa. Jos näin on, niin veikkaan, että se todellisuus puraisee ahterista vielä heitäkin, kun vanhempien hoivan ja huolenpidon tarve lisääntyy, halutaan asua kotona ja kaupunki kuumottaa siirtymisellä hoivakotiin. Siinä ollaan isojen kysymysten äärellä ja kohta ne eivät olekaan niin helppoja, kun kyseessä on oma perhe. Siinä saa taistella, ja joskus niin omaiset, kun vanhukset itse miettii, että pääsisipä jo pois. Riippa-ajatukset tulee väistämättä mieleen molemmilla ja sitten ainakin itse niistä tuntee huonoa omaatuntoa. Silti tekee kaikkensa, että kotona asuminen voisi jatkua. Jotain aivan peruuttamattoman väärin on ymmärtänyt tästä yhteiskunnasta, jos kuvittelee Suomessa joskus tulevan tilanteen, missä dementoituneita vanhuksia aletaan vastoin heidän tahtoaan, tai pikemminkin ymmärrystään "päästämään pahasta", vaikka kuten äsken sanoin, niin monet varmaan ajattelevat sen olevan paras vaihtoehto, kun alkaa jaksaminen loppua. Mutta @Jani82 ei puhunut jaksamisesta, vaan kylmästi priorisoinnista hoitovelan kasvun taltuttamiseksi.

Köyhäintalot ovat tietenkin yksi vaihtoehto, jos vanhuksella ei ole realisoitavaa omaisuutta (esim. talo), jolla ostaa parempia palveluita esim. vaipan vaihdon kerran kolmessa päivässä. Mutta etsipä sellainen perhe, joka ei halua rakkaalle äidilleen, tai isälleen mahdollisimman hyvää hoitoa elämän loppuvaiheessa, tajusi tämä potilas sitä, tai ei. Katsos Jani, kun ei se ihminen lakkaa olemasta, vaikka sillä ymmärrys menee.

Suosittelen yhdelle sun toiselle lääkäri Juha Hännisen ajatuksia eutanasiasta. Tässä yksi linkki monista.
 
Viimeksi muokattu:

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Osa täällä taitaa olla vielä sitä ikäluokkaa, millä vanhemmat ovat virkeinä työelämässä, tai toteuttamassa itseään eläkkeen vihdoin koittaessa. Jos näin on, niin veikkaan, että se todellisuus puraisee ahterista vielä heitäkin, kun vanhempien hoivan ja huolenpidon tarve lisääntyy, halutaan asua kotona ja kaupunki kuumottaa siirtymisellä hoivakotiin. Siinä ollaan isojen kysymysten äärellä ja kohta ne eivät olekaan niin helppoja, kun kyseessä on oma perhe. Siinä saa taistella, ja joskus niin omaiset, kun vanhukset itse miettii, että pääsisipä jo pois. Riippa-ajatukset tulee väistämättä mieleen molemmilla ja sitten ainakin itse niistä tuntee huonoa omaatuntoa. Silti tekee kaikkensa, että kotona asuminen voisi jatkua. Jotain aivan peruuttamattoman väärin on ymmärtänyt tästä yhteiskunnasta, jos kuvittelee Suomessa joskus tulevan tilanteen, missä dementoituneita vanhuksia aletaan vastoin heidän tahtoaan, tai pikemminkin ymmärrystään "päästämään pahasta", vaikka kuten äsken sanoin, niin monet varmaan ajattelevat sen olevan paras vaihtoehto, kun alkaa jaksaminen loppua. Mutta @Jani82 ei puhunut jaksamisesta, vaan kylmästi priorisoinnista hoitovelan kasvun taltuttamiseksi.

Köyhäintalot ovat tietenkin yksi vaihtoehto, jos vanhuksella ei ole realisoitavaa omaisuutta (esim. talo), jolla ostaa parempia palveluita esim. vaipan vaihdon kerran kolmessa päivässä. Mutta etsipä sellainen perhe, joka ei halua rakkaalle äidilleen, tai isälleen mahdollisimman hyvää hoitoa elämän loppuvaiheessa, tajusi tämä potilas sitä, tai ei. Katsos Jani, kun ei se ihminen lakkaa olemasta, vaikka sillä ymmärrys menee.

Suosittelen yhdelle sun toiselle lääkäri Juha Hännisen ajatuksia eutanasiasta. Tässä yksi linkki monista.
Sanotaanko, että kaikkien isovanhempien elämä päättyi siihen, että olivat muistisairaina laitoksessa 5-10v.
Se oli nimenomaan heille itselleen se asia mitä he pelkäsivät eniten, mutta yhteiskunnan toiminta pakottaa siihen, ettei yksilöllä ole valinnan mahdollisuutta siihen elätkö tuntematta ketään kuplassa vai saatko itse päättää, että se oli siinä.

Lisäksi lähipiirissä on ollut näitä parantumattomasti sairaita nuorempia, joista erään sairaus vei alle ikäisenä 30v vuode/pyörätuolipotilaaksi kun oli saanut DI-opinnot valmiiksi. No nyt on toistakymmentä vuotta maannut hoitolaitoksissa kun ei ole vaihtoehtoa. Meinaten tukehtua omaan räkään/limaan päivittäin. Onko tämä mielestäsi ihmisarvoista elämää? Itse en ainakaan pidä sitä sellaisena ja en ikinä haluaisi tuollaiseen tilanteeseen, tällöin yhteiskunnan tulisi tarjota ihmiselle se vaihtoehto.


Kun näin tehdään ilman potilaiden omaa tahtoa ei tarvitse puhua onko meillä resursseja vai ei.
Perusasiat yhteiskunnan tulee tarjota, mutta isompien hoitojen osalta tulee tehdä vielä kovempaa priorisointia tästä eteenpäin.

Siitä päätellen, että kaikkia ollaan valmiita hoitamaan "täysillä" sinne loppuun asti ei ne resurssit voi olla lopussa sairaanhoidossa. Jos ne olisi lopussa pitäisi sitä priorisointia tehdä vieläkin enemmän ja tulevaisuudessa se on pakko.
Syömävelkaa ei vain voida ottaa, että voidaan nykyinen taso säilyttää on pakko priorisoida ja sen takia on työtapoja muutettava radikaalisti, jos tätä ei tehdä on tilanne 10v päästä vieläkin pahempi kun pidetään nykyisistä rakenteista kiinni.
 

Tuplatorkkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Jets, Red Wings, Bayern
Jos henkilöstä on kerran pulaa se on laitettava sinne mistä siitä on eniten hyötyä eli tuonne lastenpuolelle.
Mikäli siitä henkilöstä ei ole pulaa niin silloin voidaan hoitaa toki molemmat, mutta henkilöstö pulan ollessa kyseessä ei voida kaikkia hoitaa. Eli päätä nyt onko siitä henkilöstä pulaa vai ei? Jutuistasi saa sen käsityksen, että priorisointia vaadittaessa ei ole pulaa mutta palkankorotuksia saataessa on pulaa?

Eli selvästi olet sitä mieltä, että henkilöstöä on riittävästi ja palkka on ok, jolloin rahat voidaan käyttää siihen tekemiseen palkankorotusten sijasta ainakin juttusi mukaan.

Ne tilanteet tulevat olemaan todellisuutta kun elinikä kasvaa ja asiat tehdään nykyisellä tavalla.
Se, ettet ole itse vastaavaan törmännyt ei kerro sitä, ettei vastaavaa ole tapahtunut.
Mistä niitä resursseja siirretään? Työ on täysin erilaista lähihoitajalla, joka hoitaa sitä 90v pappaa hoitokodissa, kuin tehohoitajalla lasten päivystyksessä. Koulutus ottaa aikaa, eikä ole mitenkään sanottua, että moni edes haluaisi. Vaatii työntekijältä lujaa henkistä kanttia hoitaa vakavasti sairaita tai loukkaantuneita lapsia, läheskään kaikista hoitajista ei ole siihen.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Ikäihmisille tehdään myös todella vähän niitä kalliita syöhoitoa, yleensä siinä vaiheessa lääkäri asettaa asukkaan/potilaan palliatiiviseen hoitoon ja tarkoituksena on tarjota tälle mahdollisimman hyvä ja kivuton loppuelämä.
 

Jonisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, Kalpa, Україна
Hoidetaanko ennemmin se 7v lapsi kuin 90v pappa? Ne käytettävissä olevat resurssit on käytettävä niin, että niistä saadaan mahdollisimman paljon hyötyä myös taloudellisesti sitä ei juurikaan tule jos 90v muistisairasta vanhusta pidetään vuosia hengissä. Sen sijaan sen 7v kaverin hoidot ainakin maksavat itsensä takaisin kun hän pääsee yhteiskunnan jäseneksi terveenä.
Ihan vakavasti etkö ymmärrä eroa?

Juuri tämän ylihoitamisen takia ollaan ongelmissa. Se aiheuttaa henkilöstön tarvetta hoitokodeissa yms. kun tehdään mitoituksia, joista tiedetään jo tehtäessä, ettei sitä ole mahdollista toteuttaa.
Yhteiskunnan pitää tarjota se perus jos haluaa enemmän niin se pitää maksaa itse.
Kun niihin seiniin, ylihoitoihin ja järkyttävään hallintoon menee rahaa niin itse työhön ei riitä aikaa ja resursseja. Sen takia työntekijät ovat tyytymättömiä kun ei ole aikaa ja resursseja tehdä työtä. Sen takia se työ pitää resurssoida oikein ja suunnata ne rerussit sinne missä niillä on mahdollista saada eniten hyötyä.
HUS on hyvä esimerkki tästä lastensairaalaan ei ollut rahaa, mutta uusiin tietojärjestelmiin käytetty rahaa vaikka kuinka kun piti saada se oma järjestelmä.
Ylihoitamiseen juurisyy on usein omaiset. Vaaditaan kaiken maailman hoitoja, joissa ei ole mitään järkeä kenenkään kannalta. Ihmisarvoinen elämä tulee kuitenkin muistaa varmistaa myös sille muistisairaalle, mutta jos näille muistisairaille annetaan tekohengitystä kaikenlaisilla suonensisäisillä hoidoilla, ei siinä ole enää mitään mieltä. Onneksi nykyään myös rajataan potilaita systemaattisesti tehohoidon ulkopuolelle, koska eivät sitä todennäköisesti tulisivat kestämään. Myös elvytyskielto on varsin hieno keksintö. Lääkärit näitä haluavat kyllä kokemukseni mukaan tehdä, mutta omaiset ovat niitä, jotka laittaa vastaan. Ja usein heitä kuunnellaan. Ei aina, mutta kuunnellaan kuitenkin. Vaikka lääketieteelliset perusteet tukisivat muuta.

Tehyltä saisi tulla tietoa tästä joukkoirtisanoutumisesta kentälle saakka, en ymmärrä miksi tätä nyt panttaillaan.
 

mekabyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmajoki HT, sympatiat Kärpille
Ainahan löytyy kehitettävää. Mutta niinkuin pari sivua takaperin sanoin, niin parannuksia työoloihin tai työmäärän vähenemistä ei ole näkyvissä, eikä työantajapuoli ole ollut siitä kiinnostunut.

Sit täälläkin on ihmetelty sitä suomen korkeaa hoitajalukumäärää. Noh täältä voi hakea vastauksia siihen.

"Suomessa hoitohenkilökunta suorittaa paljon tehtäviä, mitkä kuuluvat muissa maissa kalliimman työntekijän eli lääkärin vastuulle"

Eli lääkäreitä on suhteessa vähemmän väestöön kuin muualla, joten hoitajille valuu heidän työtehtäviään. Varmaankin on siis oikeudenmukaista, että sitä palkkaakin alkaa valumaan sitten.

Tällä muuten säästetään ihan helvetisti rahaa. Että jos hoitaja saa lisäpalkkion muutaman kympin kuussa, niin sillä rahalla ei lääkäri montaa toimenpidettä tee. Lääkärithän siis saa palkan päälle lisää toimenpiteistä. Ennen e-reseptejä hoitajat valmisteli uusittavat reseptit lääkäreille valmiiksi ja sitten lääkäri kuittasi ko reseptit ja tietenkin palkkion. Olen kuullut, että on ihan ohjeita lääkäreille miten maksimoida toimenpidepalkkiot.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Tällä muuten säästetään ihan helvetisti rahaa. Että jos hoitaja saa lisäpalkkion muutaman kympin kuussa, niin sillä rahalla ei lääkäri montaa toimenpidettä tee. Lääkärithän siis saa palkan päälle lisää toimenpiteistä. Ennen e-reseptejä hoitajat valmisteli uusittavat reseptit lääkäreille valmiiksi ja sitten lääkäri kuittasi ko reseptit ja tietenkin palkkion. Olen kuullut, että on ihan ohjeita lääkäreille miten maksimoida toimenpidepalkkiot.
Joissain paikoissa lähihoitajatkin voivat saada luvan mm. pistää lääkkeen lihakseen.

Toki edelleen hoitajat tekevät aivan liikaa mm. siivousta, pyykkihuoltoa ja esim tiskaamista. Siinä on tehostamisen paikka, mutta vaikeus on siinä että sitäkään työtä ei liene tarpeeksi että siitä saisi kunnollisia työpäiviä.
 

Freya

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, TPS & M.Koivu
Toki edelleen hoitajat tekevät aivan liikaa mm. siivousta, pyykkihuoltoa ja esim tiskaamista. Siinä on tehostamisen paikka, mutta vaikeus on siinä että sitäkään työtä ei liene tarpeeksi että siitä saisi kunnollisia työpäiviä.

Ongelma on myös siinä että usein esim. vakassa tämä laitoshuolto on ulkoistettu yritykselle x, saapuvat sitten joskus ja jouluna siivoamaan. Kyllä aikalailla kierittäisiin p : ssä, ellei itse yhtään siivoaisi / pyykkäisi. Joo ketuttaa kun aika on lapsilta pois, mutta minkäs teet.
 

teppana

Jäsen
Ongelma on myös siinä että usein esim. vakassa tämä laitoshuolto on ulkoistettu yritykselle x, saapuvat sitten joskus ja jouluna siivoamaan. Kyllä aikalailla kierittäisiin p : ssä, ellei itse yhtään siivoaisi / pyykkäisi. Joo ketuttaa kun aika on lapsilta pois, mutta minkäs teet.

En viitsinyt kovin vanhaa viestiä lainatq, mutta ihan mielenkiinnosta kysyn. Sanoitko että lähihoitajan liksalla jää käteen alle 1400€/kk? Se kuulostaa kyllä hurjan vähältä
 

Freya

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, TPS & M.Koivu
En viitsinyt kovin vanhaa viestiä lainatq, mutta ihan mielenkiinnosta kysyn. Sanoitko että lähihoitajan liksalla jää käteen alle 1400€/kk? Se kuulostaa kyllä hurjan vähältä

Pikkuisen alle tuon joo. Onneksi ei tarvitse pelkästään sitä hommaa tehdä.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Pikkuisen alle tuon joo. Onneksi ei tarvitse pelkästään sitä hommaa tehdä.
Siis jos peruspalkka on se 2400, niin tuostahan olisi höylätty ennakonpidätystä 1000 euroa, eli ihan liikaa(yli 40%). Ei kyllä täysillä tunneilla voi pitää paikkaansa.
 

Freya

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, TPS & M.Koivu
Siis jos peruspalkka on se 2400, niin tuostahan olisi höylätty ennakonpidätystä 1000 euroa, eli ihan liikaa(yli 40%). Ei kyllä täysillä tunneilla voi pitää paikkaansa.

No ei kyllä ole peruspalkka ole lähellekkään 2400, en tiedä mistä sellainen käsitys on syntynyt. Tuo taitaa olla opettajan (?) peruspalkka.

Itselläni on kyllä ollut myös aika korkea veroprosentti, sitä viilaamalla voisi jäädä vähän enemmän käteen mutta koskaan ei ole tainnut yli 1500 jäädä. Edes täysillä tunneilla.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
No ei kyllä ole peruspalkka ole lähellekkään 2400, en tiedä mistä sellainen käsitys on syntynyt. Tuo taitaa olla opettajan (?) peruspalkka.

Itselläni on kyllä ollut myös aika korkea veroprosentti, sitä viilaamalla voisi jäädä vähän enemmän käteen mutta koskaan ei ole tainnut yli 1500 jäädä. Edes täysillä tunneilla.
No mä olen ymmärtänyt, että lähihoitajalla ja sairaanhoitajalla on molemmilla se peruspalkka tuo 2400. Mutta jos näin ei ole, niin mulla ollut sitten väörä käsitys asiasta.

Opettajan peruspalkkaa ei oikein voi yleisesti sanoa, kun vaihtelee oppiasteen ja laitoksenkin mukaan.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
En viitsinyt kovin vanhaa viestiä lainatq, mutta ihan mielenkiinnosta kysyn. Sanoitko että lähihoitajan liksalla jää käteen alle 1400€/kk? Se kuulostaa kyllä hurjan vähältä

No mä olen ymmärtänyt, että lähihoitajalla ja sairaanhoitajalla on molemmilla se peruspalkka tuo 2400. Mutta jos näin ei ole, niin mulla ollut sitten väörä käsitys asiasta.

Opettajan peruspalkkaa ei oikein voi yleisesti sanoa, kun vaihtelee oppiasteen ja laitoksenkin mukaan.
Lähihoitajan palkka ei todellakaan ole 2400e.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
No mä olen ymmärtänyt, että lähihoitajalla ja sairaanhoitajalla on molemmilla se peruspalkka tuo 2400. Mutta jos näin ei ole, niin mulla ollut sitten väörä käsitys asiasta.

Opettajan peruspalkkaa ei oikein voi yleisesti sanoa, kun vaihtelee oppiasteen ja laitoksenkin mukaan.
@Freya taitaa viitata varhaiskasvatuksen opettajiin tuolla 2400:lla.

Näissä tuloluokissa tuloverotus on naurettavan alhaista tasoa. Vuodesta toiseennihmettelen, voiko se todella olla noin, ja vuodesta toiseen olen saanut palautuksia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös