Julkisen sektorin sote-tehtäviin on pumpattu rahaa kokoajan enemmän ja enemmän. Se näkyy sote-uudistuksen myötä entistä karumpana kun hallintohimmeliin tehdään lisätaso ja sitä pyörittämään palkataan enemmän ihmisiä.Johtaminen pitäisi todella tuoda lähemmäs teollisuutta, vähemmän paperin pyörittäjiä ja enemmän käsiä suorittavaan portaaseen.
Sote- ja sivistysalan ongelma on sen arvostuksen puute. Julkisen sektorin ongelmat olisi kohtuu helppo ratkaista, jos vaan olisi poliittista tahtoa. Rahaa kyllä on, se pitäisi vaan suunnata uudestaan.
Sairaalat, koulut, hoitolaitokset jne. tarvitsevat lisää suorittavaa henkilökuntaa ja koulutusta vastaavat palkat. Kuntapäättäjästä on mukavampi rakentaa uusi palloiluhalli tai kasvattaa kunnan organisaatiota, sillä saa helpommin ääniä kuin esim. alkoholistien asuntolalla.
Samalla luodaan järkyttäviä vaatimuksia sen mukaan montako tekijää missäkin pitää olla niin on 100% varmaa, ettei tuollaiset vaatimukset tule täyttymään vaikka kaikki alalle kouluttautuneet olisivat siellä töissä.
Vähemmän yksiköitä ja enemmän palveluita, tällöin myös siellä vanhusten huollossa olisi mahdollista reagoida jotenkin henkilöstöpuutteisiin. Sinne pikkupaikkakunnalle kun ei kovin moni muuta jos siellä ei ole puolisolle töitä, jos yksiköt ovat riittävän isoja ja isommilla paikkakunnilla niin henkilöstön isoimmat puutteet on helpommin korjattavissa.
Todellisuudessa Sote-uudistuksen myötä tullaan ostamaan seiniä ja ohjelmistoja sadoilla miljoonilla, itse palveluihin tulee rahaa riittämään vielä nykyistäkin vähemmän kun palkkojen harmonisointi tehdään sen isoimman palkan mukaan.
Tästä syystä ne korotukset tulisikin jättää harmonisointien jälkeiseen aikaan.
Ehdottomasti myös tuollaiset pykälät lomien säilymisestä, jos irtisanoudut pitää ottaa pois uudesta sopimuksesta. Jokaisen pitää tiedostaa riski jos menee irtisanoutumaan ja samalla ne virkavapaat pois kokonaan eli et pääse enää kokeilemaan uutta paikkaa ilman vanhan menetystä. Vähentää myös sitä sijaisten pyörittämistä määräaikaisten hommien viidakossa, yksi asia jolla heikennetään sitä työilmapiiriä.