Jos ei porukkaa riitä niin niitä toimintatapoja on muutettava, jotta voidaan tehtävät tehdä. Ei se tilanne tule siitä paranemaan jos mennään ajatusmallilla, että näin se on tehtävä nyt ja tulevaisuudessa.
Eli omaiset jätetään kitumaan omaishoitajan roolissaan, kun ei tää nykyinen systeemi toimi.
Sori, et saa lomaa.
Suurin osa ajasta omalla osastolla menee käytännössä vahtimiseen. Hoidollista työtä on varsin vähän loppujen lopuksi, koska asiakaskunta on pääosin kotona asuvaa eri tyyppistä muistisairasta. Osa on todella hyvässä fyysisessä kunnossa, mutta päässä ei liiku mikään. Tämä myös tarkoittaa sitä, että hoitajien määrä on hieman korkeampi kuin palvelutaloissa, joissa asiakaskunta on jo matkalla kohti viimeistä suoraa. Meillä asiakkaat ovat vasta kääntymässä pikkuhiljaa tuolle suoralle ja kohti palveluasumista.
Välillä sitten on toki normaalia haavanhoitoa, avanteita, vuoteeseen hoidettavia jne. mutta pääosa on ohjattavissa tai pienillä fyysisillä avuilla. Hygieniasta ei juuri kenestäkään ei ole enää huolehtimaan.
Kun huomioidaan sekin seikka, että näiden asiakkaiden määrä kasvaa jatkuvasti vuosi vuodelta ja resurssit ovat jo nyt ihan perseestä. Olisi hienoa kuulla mikä se uusi ajatusmalli mahtaa olla, jolla hoidetaan suurempi asiakasmäärä pienemmillä resursseilla, samalla kun omaishoitajat ovat jatkuvasti ihan loppu ja väsyneitä.
Joka kuukausi tulee vastaan ihan kamalia tilanteita omaishoitajien kertomana. Ja kun peilaa viikon lah-jaksoa sitten kotona selviytymiseen, niin kyllä välillä hirvittää asiakkaan lähtiessä kotiin taas.