No juu, mutta vahva vienti takasi valtiolle myös hyvät tulot, jolla saatiin kai hiukan muillekin aloille hyvää? Vai minne ne valtion tulot hävisivät? Kai sitä hyvää tulosta voi jakaa työntekijöillekin, eikä pelkästään omistajille. Suomi on rakennettu pienellä rahalla maailman huipulle, monilla aloilla. Täällä on ollut hyvä olla, eikä se tilanne muutu mihinkään, jos niin halutaan. Jos Suomi kaatuu johonkin kikyyn, niin metsään on menty jo aiemmin, tiedät sen älykkäänä ihmisenä varsin hyvin.Hyvin ohitit @Vahva tunne sen, mistä kirjoitin. Kekkosen aikana viennin tuli vetää, ja siksi vientiin liittyvät ammattiliitot saivat nostettua palkkojaan. Epäsuhta kasvoi vähitellen, kun verrataan samaan työhön muissa liitoissa.
Valtion tulot hävisivät kun NL kaatui ja suomalaiset tuotteet eivät enää kelvanneet minnekään. Sitten tuli Nokia ja IT-buumi, mikä nosti Suomen ylös. Nykyään Nokia ei enää vaikuta Suomen valtion talouteen kuten huippuvuosinaan, vaan ollaan taas huonossa tilanteessa.No juu, mutta vahva vienti takasi valtiolle myös hyvät tulot, jolla saatiin kai hiukan muillekin aloille hyvää? Vai minne ne valtion tulot hävisivät?
Kyllä, Nokia laittoi arvot hiukan sekaisin Suomessa. Toisaalta, ilman Nokian johtajien virhearvioita, takoisi se tälläkin hetkellä suuria voittoja, joista osa valtion kassaan.Valtion tulot hävisivät kun NL kaatui ja suomalaiset tuotteet eivät enää kelvanneet minnekään. Sitten tuli Nokia ja IT-buumi, mikä nosti Suomen ylös. Nykyään Nokia ei enää vaikuta Suomen valtion talouteen kuten huippuvuosinaan, vaan ollaan taas huonossa tilanteessa.
Ilman Nokian aiheuttamaa illuusiota olisi mahdollisesti valtion menot tasapainotettu jo aikaisemmin.
Hyvin mahdollista. Tottakai Nokian menestys oli myös hieno asia.Kyllä, Nokia laittoi arvot hiukan sekaisin Suomessa. Toisaalta, ilman Nokian johtajien virhearvioita, takoisi se tälläkin hetkellä suuria voittoja, joista osa valtion kassaan.
No juu, mutta vahva vienti takasi valtiolle myös hyvät tulot, jolla saatiin kai hiukan muillekin aloille hyvää?
Varmaan, mutta mitäs ne korkeakoulutetut ulkomaalaiset täällä tekee, kun ei omillekaan ole hommia? Ja heille on varaa maksaa, mistä? Ymmärrän kyllä pointtisi, mutta kyllä työnantajapuolella pitäisi myöntää myös tosiasiat. Jos elinkustannukset pysyy kurissa, ei palkkojen tarvitse nousta, vaan kummasti nollalinjan aikanakin hinnat ja kustannukset kohosivat. Liitot peräävät nyt niitä monien vuosien takaisia nollakorotuksia, vaikka ei ehkä olisi varaa. Vaan viimeksi meni toisinpäin, nollalinjat ja talous lähti nousuun. Sieltä tuli aika hyvät propsit. Olisi ehkä kannattanut varautua...Tämä on totta. Mutta eihän autoilijoitakaan vapauteta ansiotuloverosta sillä perusteella, että heidän ostamansa auto ja sen käyttäminen takaa valtiolle hyvät tulot.
Suomen palkkarakenne on sekä sisäisesti että ulkoisesti vääristynyt. Vaikka ay-väki harvoin asiaa myöntää, erään liiton työntekijän kanssa pohdittiin asiaa jokin aika sitten. Hänen mielestään ay-järjestöjen on itse vaikea tätä ratkaista, mutta jos ratkaisua ei saada, esimerkiksi korkeakoulutettujen työvoimaperäinen maahanmuutto vaikeutuu, kun palkat on niin heikot suhteessa muu läntinen Eurooppa.
Ei siihen kukaan ehdoin tahdoin suostu. Pitää ensin lakkoilla ja suostua vasta sitten kun on pakko.Työntekijät kun yrittävät kapitalisoida osaamistaan, se on kommunismia ja muuta. Vaan kun paremmat tekevät samaa, on se pelkästään fiksua. On täällä ylimielistä porukkaa. Kuka ehdontahdoin suostuu palkkaansa laskemaan?
Juuri näin. Paremmat vetää paremmin. Siksi kai ovat parempia. ;) Vaan joku voi kai olla huonompien puolella?Ei siihen kukaan ehdoin tahdoin suostu. Pitää ensin lakkoilla ja suostua vasta sitten kun on pakko.
Parempien ihmisten kohdalla kyse ei ole kommunismista koska he eivät lakkoile, vaan palkoista sovitaan suoraan henkilötasolla.
Huonoimmat ovat tulonsiirtojen varassa ja siksi työllisyysaste pitää pystyä pitämään korkeana, joka taas edellyttää palkkamalttia. Suomalaiset duunarit eivät näitä ”huonoimpia” ole, vaan Euroopan tasolla hyväpalkkaisia.Juuri näin. Paremmat vetää paremmin. Siksi kai ovat parempia. ;) Vaan joku voi kai olla huonompien puolella?
Kyllähän se varmasti montaa pikkuista insinööriä vituttaa, kun paperimies vetää isompaa liksaa ilman koulutusta.Ei siihen kukaan ehdoin tahdoin suostu. Pitää ensin lakkoilla ja suostua vasta sitten kun on pakko.
Parempien ihmisten kohdalla kyse ei ole kommunismista koska he eivät lakkoile, vaan palkoista sovitaan suoraan henkilötasolla.
Työttömyystuet alas niin työttömät tehdasduunarit voisivat hakeutua lähihoitajakouluun ja hoitajapula olisi ratkaistu.
Se palkkamaltti on ollut, kuten sanottu jo vuosia. Koko ajan käytettävissä oleva raha menojen jälkeen pienentynyt. Siitähän kulutus laskee, ei oo varaa ostaa mitään. Sitäkö halutaan?Huonoimmat ovat tulonsiirtojen varassa ja siksi työllisyysaste pitää pystyä pitämään korkeana, joka taas edellyttää palkkamalttia. Suomalaiset duunarit eivät näitä ”huonoimpia” ole, vaan Euroopan tasolla hyväpalkkaisia.
Aikamoisen kaksinaismoralistista.Eli suomalainen duunari on valmis maksamaan 100e siitä ettei naapuri saa 50e?
Suomeksi: "kunhan vaan minä saan palkankorotuksen. Se on ainoa millä on merkistystä. Ei sillä että valtakuntaan investoitaisiin ja luotaisiin lisää työpaikkoja, jos täällä olisi terveelliset työmarkkinat. Vain minä ja minun palkallani on merkitystä.
@Cobol jatkaa yhä keskustelua koskien palkkoja suhteessa kilpailijamaihin. Taisit jättää katsomatta sen linkin aamutv:n keskusteluun missä asiasta puhuttiin ja mihin pyysin mielipidettäsi?
Aikamoisen kaksinaismoralistista.
Taitaa loppupeleissä nuo paperimiehet olla sitä parempaa väkeä. Helpolla hommalla keskimäärin 60 tonnia vuodessa istumatta viittä vuotta paskoilla luennoilla kuuntelemassa itsestäänselvyyksiä.
Pakkohan noita on arvostaa.
Tämä nyt ei nyt vaan yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Ostovoima on pari kertaa ollut lieveästi miinuksella, mutta yhteenlaskettuna kasvanut viimeisen vuosikymmenen ajan. Ei nyt tolkuttomasti, mutta selvästi kuitenkin.Koko ajan käytettävissä oleva raha menojen jälkeen pienentynyt. Siitähän kulutus laskee, ei oo varaa ostaa mitään. Sitäkö halutaan?
Tää on jatkuva myytti, että koko ajan asiat huononevat ja ennen kaikki oli paremmin, vaikka oikeastaan kaikki voivat vuosi vuodelta paremmin.Tämä nyt ei nyt vaan yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Ostovoima on pari kertaa ollut lieveästi miinuksella, mutta yhteenlaskettuna kasvanut viimeisen vuosikymmenen ajan. Ei nyt tolkuttomasti, mutta selvästi kuitenkin.
![]()
Verokatsaus: Palkansaajan verotuksen ja ostovoiman kehitys 2020 (päivitetty 18.12.2019)
Palkansaajan vuoden 2020 tuloihin vaikuttavat bruttopalkan ja palkkaverojen muutokset. Palkansaajan ostovoimaan jättää jälkensä myös kuluttajahintojen nousu. Katsaus on päivitetty 18.12.2019 , kun mm. sosiaalivakuutusmaksut, verolakien muutokset ja kunnallisveroprosentit on vahvistettu vuodelle...www.veronmaksajat.fi
Haluttaisiin että pitäydyttäisiin faktoissa.
Näissä asioissa puhutaan vuositasolla prosenttien osista. Aika tarkkaa on taloudenpito jos sen pystyy huomaamaan arkielämässä. Mediaanitulolla reilu kymppi kuussa.Jaa, kai ne tilastot tietää. Mulla vaan kotona sitten tilastotappio.
No, puhutaan vaan. Mikäs vittu siinä sitten ahistaa, kun noin pienistä summista kyse?Näissä asioissa puhutaan vuositasolla prosenttien osista. Aika tarkkaa on taloudenpito jos sen pystyy huomaamaan arkielämässä. Mediaanitulolla reilu kymppi kuussa.
Paljostako itse olet valmis luopumaan yhteisen hyvän nimessä?Mahdollisesti kyllä. Olen vaan niin totaalisen kyllästynyt siihen, että ainakin suurin osa tietää tämän Suomi-nimisen veneen vauhdin hiipuvan kovaa vauhtia ja silti tärkeä osa ei ole valmis muuttamaan soutujärjestystä, vaan toivotaan toivotaan että kaikki menee hyvin niin kauan kun istuu itse airoissa. Jääköön se vauhdin pito sitten muille kun itse saa luvan astua perässä vedettävään jollaan.