Ammattiyhdistysliikkeet – duunarin asialla?

  • 1 488 559
  • 15 601

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
@Jymäkkä Niin, kapitalismi on rikki varsinkin suomessa. Siltä osin kun se toimii hyvin, sen ei anneta toimia ja lopuille asioille ei voida tai osata tehdä mitään. Nähdäkseni suurimpia ongelmia ovat ainakin seuraavat.

Valvonta ei toimi. Virkamiehen intressit ja osaaminen eivät vain yksinkertaisesti riitä. Vanhustenhuollon palveluiden kriisissä on kyse juuri tästä. On täysin selvää, että jos vanhustenhoidon taso määritellään kunnolla, toteutumista valvotaan, rikkeet sanktioidaan ja rikoksista joutuu linnaan, ei viimeaikaisen kaltaisia ongelmia olisi olemassa. Suomessa puhutaan jostain hoitajamitoituksesta, mikä tietenkin on täyttä paskaa, populismia ja ei vaikuta mihinkään. Ehkä nostaa hieman kustannuksia.

Palveluiden keskittyminen. Tämä on hankalampi tapaus, eikä edes kotimaassa ratkaistava ongelma. Kotimaisen ruokakaupan keskittyminen johtunee pääosin liian lähellä puolueita häärivistä kauppiaista, kuntapoliitikoiden liian suuresta vallasta, mitä tulee kaavoitukseen ja muusta korruptiosta. Noin pääosin siis ja eri aloilla varmaan on omat ongelmansa. Periaatteessa kuitenkin vapaan kilpailun puutteesta kun yhteiskunta ei tee tehtäväänsä taata tasapuolista toimintaympäristöä kaikille. Kartellit, monopolit ja muu vastaava haitallinen pitäisi olla kunnolla sanktioitua ja häkin pitäisi heilahtaa kunnolla. Valtion olisi syytä näyttää esimerkkiä luopumalla omista täysin tarpeettomista monopoleistaan sekä apteekkimonopolista, missä siinäkään ei ole mitään järkeä.

Palveluiden keskittyminen osa 2. Google, facebook yms. toimijat ovat jänniä. Toisaalta, googlen suuruus mahdollistaa paljon teknistä kehitystä, mutta toisaalta he eivät kai hirveästi maksa veroja tai muuten välitä kilpailijoiden olemassaolosta, jos niitä nyt niiden päämarkkinalla edes voisi syntyä. Ehdottomasti kansainvälinen ongelma, minkä ratkaisu ei ole ihan helppoa, mutta varmasti edellyttää yrityskauppojen rajoittamista, suuryritysten osien irroittamista yms. erittäin ongelmallista.

Toimimattomat työmarkkinat. Suomen laissa pitäisi määritellä minimipalkka ja -työehdot. AY-liikkeen valta on käsittämätöntä ja se ulottuu alueille, mihin niillä ei pitäisi olla mitään asiaa. Itse näkisin tulevaisuuden AY-liikkeen jotain neuvottelupalveluja tarjoavana organisaationa, mikä voisi harrastaa myös jonkinlaista valvontatyötä. Se olisi monen AY-jyrän märkä päiväuni ja kapitalistin painajainen, ainakin nykyisellä asenteella. En kuitenkaan usko, että mikään yhteiskunta tai yritys voi toimia nykymaailmassa kovin pitkään ja menestyksellä, elleivät molemmat "osapuolet" puhalla samaan hiileen. Mitään osapuolia ei edes pitäisi olla.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Mike

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ja @Cobol : Ihan samaa mieltä, että työelämässä on uudistuttava, ja kyettävä vaihtamaan alaa. Tällä hetkellä postillakin on kuitenkin vielä paljon tarvetta työvoimalle, ja työpaikkansa toistaiseksi säilyttäneiden tahti on kovempi kuin aiemmin. Ei kuulosta oikeudenmukaiselta, kun silti pitäisi palkkaa laskea. Tuottavuushan on tuolla porukalla varmasti noussut.

Pakettipuolella on tarvetta jatkossakin, jos Postin suunnitelmat toteutuvat. Palkkaakaan ei tarvitse laskea. Justhan tuli esille, että kolme vuotta mennään näillä. Sinä aikana tapahtuu paljon.

Missä se Postin tuottavuus on noussut? En usko, että esimerkiksi vanhat, lähes eläkeikäiset lajittelijat maksimipalkallaan ovat tuottavia. Kyllä se tuottavuus tulee muista osista Postin palveluita.

Olen ollut jotain kymmenessä tilaisuudessa puhumassa maahanmuuttajille ja syrjäytymisvaarassa olleille kantasuomalaisille nuorille. Osa on ollut hanttihommissa, osa ilman töitä. Ei heillä ole mitään kunnon tulevaisuutta, elleivät kouluttaudu. Tietääkseni muutama pääsi maahanmuuttajille suunnatuille ammattikursseille ja kun vaan pää kestää, tulevaisuus on parempi.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Pakettipuolella on tarvetta jatkossakin, jos Postin suunnitelmat toteutuvat. Palkkaakaan ei tarvitse laskea. Justhan tuli esille, että kolme vuotta mennään näillä. Sinä aikana tapahtuu paljon.

Missä se Postin tuottavuus on noussut? En usko, että esimerkiksi vanhat, lähes eläkeikäiset lajittelijat maksimipalkallaan ovat tuottavia. Kyllä se tuottavuus tulee muista osista Postin palveluita.

Olen ollut jotain kymmenessä tilaisuudessa puhumassa maahanmuuttajille ja syrjäytymisvaarassa olleille kantasuomalaisille nuorille. Osa on ollut hanttihommissa, osa ilman töitä. Ei heillä ole mitään kunnon tulevaisuutta, elleivät kouluttaudu. Tietääkseni muutama pääsi maahanmuuttajille suunnatuille ammattikursseille ja kun vaan pää kestää, tulevaisuus on parempi.
Joo, vaikka tuottavuus olisi noussut, niin voihan se edelleen olla negatiivinen. Ajattelin tuon myös enemmän könttänä, eli koko postin työntekijöiden tuottavuutena. Tässä kirje- ja pakettipuoli on vielä selkeästi eroteltavissa, mutta enemmänhän se yrityksissä taitaa mennä niin, että kokonaistuottavuuden kasvu määrittää jakovaran, joka sitten työntekijöille jyvitetään milloin mitenkin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Joo, ja hankitaan itse kulkupeli, jolla työnantajan kuljetuksia tehdään. Bensat maksetaan itse. Samoin eläke- ja muut maksut. Ollaan oikein mikroyrittäjiä. Toiminta tuottaa saman kuin tälläkin hetkellä, mutta suorittava porras saa taas hieman vähemmän. Juuri tähän suuntaan en tahtoisi työelämän siirtyvän. Vastaan kannattaa pistää, jotta kehitys tuonne suuntaan hidastuisi edes vähän, vaikka lopulta taistelu hävittäisiinkin.
En näe että kysymys olisi varsinaisesti haluamisesta. Tuo on malli jossa työstä maksetaan markkinahinta ja se vain voittaa ylihinnoitellun kartellin hinnan. Kuluttajatkin sen valinnan markkinoilla tekevät, että minkä palvelun valitsevat.

Kysymys on lähinnä, että meneekö kehitys tuohon nopeammin jos kartellin hinta on vähän yli markkkinahinnan vai silloin kun se on selvästi yli. Entä jos hinta on kilpailukykyinen, niin halutaanko mieluummin työllistyminen tarjota pienellä kynnyksellä ja riskillä, niin että kaikki on valmiina eli nykyisentyyppistem työsuhteiden puitteissa vai mkroyrittäjytenä.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
@Cobol

Mukava huomata, että löytyy se aihe sinullakin joka kierrokset nostattaa. Tämä lienee ainoa aihe mitä olen huomannut, mitä et pysty tai halua ajatella toisesta näkökulmasta. Koitan silti.

Ensinnäkin olen aika kaukana palstan ay-siivestä. Suurinta osaa lakoista en hyväksy, enkä pidä järkevänä pitää mitään täysin turhia ulosmarsseja, jotka vain vituttaa työnantajia, vaan eivät vaikuta yhtään mihinkään. En varsinkaan hyväksy lakkoja, jotka mukamas suuri yleisö hyväksyy (tämä on linkittämästäsi kolumnista), kun yritetään nostaa pieniä palkkoja. On aivan helvetin turhaa nostaa lakolla 20-30e kuussa kenenkään palkkaa, oli se kuinka pieni tahansa. Kestää verojen jälkeen monta vuotta saada työntekijällekin se menetetty takaisin, joten eiköhän nuo pystyttäisi vääntämään ihan taustallakin samalla, kun tehdään normaalisti töitä.

En oikein ymmärrä, miksi pitäisi itkeä työnantajien puolesta tällä hetkellä. Työnantajat ovat voittaneet jokaisen työtaistelun millä on ollut merkitystä ja viimeiset 11 vuotta työntekijät ovat antaneet jatkuvalla syötöllä periksi moniin isoihinkin kysymyksiin käytännössä ilman työtaisteluja. Suomen kilpailukykyä on pitänyt nostaa ja talkoisiin on lähtenyt mukaan työntekijäpuoli melko kiitettävästi. En ole ainakaan itse huomannut, että lakkojen määrä olisi erityisesti lisääntynyt, vaikka kakkoseen on tullut jatkuvalla syötöllä.

Retoriikassa oli työnantajilta mukana paljon palkitsemista ja työntekijöiden asioiden parantamista, kunhan saadaan kilpailukyky oikealle tasolle ja ajat paranee. Tämä näyttäytyy ihan täydellisenä paskapuheena ainakin omaan silmään. Yksittäiset työnantajat toki palkitsevat ja maksavat palkkaa työntekijöille, mutta liittotasolla voisi kuvitella meillä olleen 11 vuoden lama. Asiat eivät voi mennä koskaan niin hyväksi, että työntekijöille annettaisiin jossain asiassa periksi. Päinvastoin, työehtoja tulee heikentää jatkuvasti.

Tässä Postin kiistassa on muutama päivänselvä asia. Posti työantajana lähti TES-shoppailuun ja lopetti sen vasta, kun alkoi olla selvää seurausten olevan vakavat Postin kannalta (ja demarit toki juoksivat opastamaan ohjauksena). Tämähän ei tietenkään käytännössä lopettanut TES-shoppailua, koska nythän Posti haluaa Paltan neuvottelevan työehdot samanlaisiksi kuin teollisuusliitolla. Kun paska on oikein alkanut osua tuulettimeen, niin osan heikennyksistään ovat arvatenkin peruneet tai pienentäneet listalta. Ettei vain olisi se perinteinen "vaaditaan ihan helvetisti aluksi, niin tolloille työntekijöille tuntuu vitunmoiset heikennyksetkin voitolta". Näinhän se on pitkään mennyt.

Mutta tähän Postilaiset ovat nyt ymmärrettästi kyllästyneet. Tämän syksyn työehtojen heikennykset ovat jatkoa vuosien "sopeuttamisohjelmille", eikä tämä nyt oikeasti voi tulla yllätyksenä työnantajalle. Jossain kohtaa pitää joko rauhoittaa väliaikaisesti tilannetta, tai jopa antaa jotain murusia työntekijöillekin. Ei ihmiset jatkuvasti jaksa heikennyksiä, vaikka ne olisi jopa perusteltavissa. Eikö tämä ole kaikille oikeasti ihan selvä asia? Joskus loppuu sietokyky ja postilaisilla se on tuo heidän oman etujärjestönsä kiertäminen ja sitä kautta työehtojen heikennykset edelleen, sekä palkanalennukset. Ja palkat tulevat alenemaan, sen nyt pitäisi olla jokaiselle selvää. Miksi helvetissä Posti muuten lähtisi tämmöiseen ruljanssiin ylipäätään ollenkaan, jos siitä ei olisi konkreettisia hyötyjä tulossa?

Nyt ihmiset irrottavat tarkoituksella kontekstista PAUn pyrkimykset lakkoiluuunsa. Miksi he esim. vaativat Postin palaavan niiden 700 osalta PAUn sopimuksen piiriin takaisin? No he vaativat sitä sen vuoksi, että Posti voi halutessaan niin toimia ja sen jälkeen he jatkaisivat työehtosopimuksen tekoa, kuten aina ennenkin Paltan kanssa. Se on selvää, että Paltahan ei voi tämmöistä sopia vaan edelleenkään kukaan ei estä Postia näin toimimasta. Tietysti voisi olla selvempi, että tekisivät Paltan kanssa työehtosopimuksen valmiiksi ja vain jatkaisivat lakkoilua. Tällöin saisi sitten Palta olla taustalla, jos näin kerran haluaa ja Posti itse pohtia, haluaako suostua vaatimuksiin. Ei taida olla realistista oikein mikään kuvio, kun Posti ei yksinkertaisesti halua perääntyä, eikä halua postilaisetkaan. Noh, eiköhän postilaisilta loput rahat kesken ja joutuvat töihin palaamaan jossain vaiheessa. Johtajilta eikä poliitikoilta rahat kesken lopu ja vaikka lakoilla tukilakkoineen olisi millaiset seuraukset, eivät ne tule olemaan niin isot, että postilaisille kannattaisi periksi antaa.

Sitten tuo digitaalisaatiolla ja automaatiolla pelotteleminen. Aivan turhaa hommaa ja suorastaan vain idiootti perustelee työtaistelua tyhmäksi, kun "sitten automaatit laitetaan tekemään teidän työt". Ne automaatit alkavat joka tapauksessa tekemään nuo työt HETI, KUN NE SIIHEN PYSTYVÄT. Tätä kehitystä ei estä mikään ja ainoastaan idiootit johtajat hidastavat itse tätä kehitystä, pyrkiessään hoitamaan nämä asiat aina halvimman tarjoajan kanssa. Se johtaa siihen, että koskaan ei olla valmiita (pieni kärjistys huom). Joka tapauksessa on selvää, että kunhan teknologia saadaan implementoitua postille niin moni laitetaan pihalle ja on aivan sama, tienaavatko turhat ihmiset 1800e vai 2200e.

Mutta oma mielipide. Minulla ei oikein sitä ole. En osaa sanoa hyväksynkö lakon vai en, mutta minulle nämä syyt ovat täysin selvät ja pitäisin ihmeenä, mikäli lakkoa ei olisi. Pitäisin suorastaan postilaisten kannalta sitä tyhmänä. Tämä on joka tapauksessa yksi parhaimpia lakon aiheita mitä on, joten ehkäpä kuitenkin hyväksyn. Se ei poista tietenkään sitä, että työntekijäliitoille pitäisi antaa avokämmentä idiotismista, mutta se liittyy enemmän järjestelmään missä ollaan. Eniten tämä sotii omaa moraaliani vastaan siinä, että jos kerran postilaiset ovat järjestäytyneet yhdessä tuumin yhteen, niin miksi Posti ei haluaisi näiden kanssa sopia asioista suoraan? Tämähän on sitä paikallista sopimista kirjaimellisesti. Tietenkin saavat itsekin käyttää liittoapua ja järjestäytyä mihin haluavat, vaan postilaisia edustaa PAU.

Ja vielä loppuun. PAU on liittona omaan silmään melko turha. Erilaisessa järjestelmässä se olisi vain paikallisjaosto jollekin liitolle. Tämä on sinällään toinen aihe, eikä liity reaalimaailmaan.

Anteeksi etukäteen asiavirheistä. En oikein näin pitkään viestiin osaa erotella faktoja omista toiveista (kuinka asiat pitäisi olla mielestäni). Eiköhän ne sieltä kuitenkin esiin pomppaa, jos oikein yrittää pohtia mitä tässä on kirjoitettu :)
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Hieno kirjoitus @Pula-ajan Tretjak ja nolottaa laittaa tälläinen läsähtänyt oma näkemyskin:

1. En ole ay-liikettä vastaan. Olin aikanaan jäsenenä Metallissa.
2. Mutta olen vastaan sitä tuhoa, minkä ay-liike saa nykyisellä tekemisellään ihmisten henkilökohtaisella ja Suomen tasolla.
3. Nyt pitäisi Postissa tehdä sopu ja ay-liikkeen suunnata 3-15 vuoden periodilla siihen, että eri tavoin korvattavat postilaiset saavat uuden ammatin.
4. Suomen rakennemuutos työelämässä, sosiaalipalveluista, terveydenhoidossa on saatava liikkeelle. Lähes pakko.
5. Työnantajien on joustettava ja otettava työntekijöitä suurten yritysten hallituksiin
6. Työntekijöiden on joustettava, ja nähtävä paikallinen sopiminen osana viitoskohtaa ja kannatettava sitä.
7. Palkankorotuksia ei voi tehdä julkinen puoli edellä, vaan vientialojen (ml. palvelut) mukaan.

Siinä seitsemän kohtaa, joita olen viime aikoina nostanut esille. Niistä näkee mielestäni sen, että Suomen poliittinen tilanne huolestuttaa ja varsinkin tuleva taantuma ja kenties suuremmat murheet. Tuli ne sitten milloin tahansa. Ilman suuria muutoksia, Suomi ei ole valmis turvaamaan suomalaisten hyvinvointia.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Hieno kirjoitus @Pula-ajan Tretjak ja nolottaa laittaa tälläinen läsähtänyt oma näkemyskin:

1. En ole ay-liikettä vastaan. Olin aikanaan jäsenenä Metallissa.
2. Mutta olen vastaan sitä tuhoa, minkä ay-liike saa nykyisellä tekemisellään ihmisten henkilökohtaisella ja Suomen tasolla.
3. Nyt pitäisi Postissa tehdä sopu ja ay-liikkeen suunnata 3-15 vuoden periodilla siihen, että eri tavoin korvattavat postilaiset saavat uuden ammatin.
4. Suomen rakennemuutos työelämässä, sosiaalipalveluista, terveydenhoidossa on saatava liikkeelle. Lähes pakko.
5. Työnantajien on joustettava ja otettava työntekijöitä suurten yritysten hallituksiin
6. Työntekijöiden on joustettava, ja nähtävä paikallinen sopiminen osana viitoskohtaa ja kannatettava sitä.
7. Palkankorotuksia ei voi tehdä julkinen puoli edellä, vaan vientialojen (ml. palvelut) mukaan.

Siinä seitsemän kohtaa, joita olen viime aikoina nostanut esille. Niistä näkee mielestäni sen, että Suomen poliittinen tilanne huolestuttaa ja varsinkin tuleva taantuma ja kenties suuremmat murheet. Tuli ne sitten milloin tahansa. Ilman suuria muutoksia, Suomi ei ole valmis turvaamaan suomalaisten hyvinvointia.
Olen aika pitkälti samaa mieltä koko listasta. Kakkoskohdasta se pieni varaus, että eihän AY tällä hetkellä mitenkään historiallisen paskasti toimi, melkein päinvastoin, mutta et näin tosin väittänytkään. Jarruttaa ilman muuta väistämätöntä muutostakin. Seiskakohtaan myös, että eipä julkinen edellä ole juuri mentykään, 2007 se Kataisen masinoima rajumpi poikkeus. Itse olen julkisella, mutta minulle on ihan selvää, ettei julkinen puoli voi määritellä "palkka- ankkuria", vaan mennään yksityissektorin peesissä. Toki ei voi olla niinkään, että muut alat kuppaa vuorollaan isommat korotukset, ja julkinen aina vain keskiarvon. Jos näin aletaan kikkailemaan, niin sitten julkisenkaan tarvitse olla kohtuullinen. Palkkataso voi olla hieman matalampi, mutta kuilun ei ole syytä kasvaa.

Noin muuten, Pula-Tretjakki kiteytti aika hienosti minunkin näkemykseni tästä postilakosta, joten jätän sen kommentoinnin tähän. Ei pysty parempaan kuitenkaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Sen verran vielä @Jymäkkä hyvään kirjoitukseesi kommenttina, että valtiolla miehet kyllä kulkevat omia ratojaan palkoissa:


Tiedän, että valtion miehillä on hyvät selitykset.

Lisäksi kun tarkastellaan palkkasummien kehitystä, julkisen sektorin palkkasumma on lujassa kasvussa:


Tammikuussa 2019 julkisen sektorin palkkasumma kasvoi 7,9 prosenttia ja yksityisen sektorin palkkasumma 3,7 prosenttia edellisvuodesta. Ja toki palkkasumman kasvu on eri asia kuin palkkojen kasvu, huomautuksena. Kunnat ovat osin tämän kuorman takia joutumassa erittäin suuriin vaikeuksiin. Ja iso osa kunnista on jo.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Sen verran vielä @Jymäkkä hyvään kirjoitukseesi kommenttina, että valtiolla miehet kyllä kulkee omia ratojaan palkoissa:


Tiedän, että miehillä on hyvät selitykset.

Lisäksi kun tarkastellaan palkkasummien kehitystä, julkisen sektorin palkkasumma on lujassa kasvussa:


Tammikuussa 2019 julkisen sektorin palkkasumma kasvoi 7,9 prosenttia ja yksityisen sektorin palkkasumma 3,7 prosenttia edellisvuodesta. Ja toki palkkasumman kasvu on eri asia kuin palkkojen kasvu, huomautuksena.
Joo, pitäisi muistaa aina erottaa julkisella kunnat ja valtio. Valtiohan oli pitkään johtaja palkkakehityksessä.

Kuntien puolella tosiaan palkkakehitys sopivaa. Palkkasumma kasvaa sitten lisääntyvien velvoitteiden johdosta. Voi olla liikarekryäkin, mutta sote-puolelle tarvitaan kyllä oikeasti lisää väkeä koko ajan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Joo, pitäisi muistaa aina erottaa julkisella kunnat ja valtio. Valtiohan oli pitkään johtaja palkkakehityksessä.

Kuntien puolella tosiaan palkkakehitys sopivaa. Palkkasumma kasvaa sitten lisääntyvien velvoitteiden johdosta. Voi olla liikarekryäkin, mutta sote-puolelle tarvitaan kyllä oikeasti lisää väkeä koko ajan.

Kuntien tilanne on ihan oikeasti lähellä katastrofia. Kuntaliiton mukaan Kuntien taloudellinen tulos eriytyi viime vuonna voimakkaasti. Helsinki, Espoo, Vantaa jauhavat hyvää tulosta. Moni muu iso kaupunki, kuten Tampere, Turku, Oulu, Kouvola ja Rovaniemi tekivät heikon tuloksen. Näiden ääripäiden väliin jää muu kuntakenttä.

Tuon helmikuisen (yllä) Kuntaliiton tiedotteen jälkeen on selvinnyt (linkki alla), että useita kuntia on käytännössä selvitystilassa. Kävin kuntien tuloja läpi ja pahin yksittäinen osuma taisi tulla Kikystä, kun kunnallisveroja ja niihin liittyviä valtio-osuuksia menetettiin. Isossa kuvassa Suomen kuntamäärä tulisi saada murto-osaan nykyisestä.


Ja nyt voi kirota ja vähän jo hermostua: tämäkin saatanan hallitus puuhaa vielä maakuntia uudeksi menohäkkyräksi ja Kepu vaatii koko Suomen pitämistä toimintakuntoisena työn tekemistä myöten. Yksi pieni liike on tuohon valtio-omisteisten yritysten hajasijoittaminen.

Ay-liike tietenkin peesaa ja tukee näitä tolkuttoman kalliita ja taloudelle tuhoisia vaatimuksia, koska kunnissa on paljon työntekijöitä, jotka ovat ay-jäseniä. He eivät halua luopua kunnista ja ay-liike tukee tätä näkemystä. Niinpä kuntiin ja paikallishallintoon kohdistuvan rakennemuutoksen teko ei onnnistu. Sen sijaan, että ay-liike katsoisi tulevaa, se tuijottaa menneeseen. Jälleen kerran. Järkevää olisi ajaa kuntia yhteen, joku 20-30 kuntaa koko Suomessa, ei mitään maakuntahallintoja, ja siitä lähdetään rakentamaan Suomea 2030-2050 luvuille.

Ay-liike on niin syvässä paskassa yhdessä Kepun vaatimusten kanssa, että ei mitään rajaa. Hyvin vaikea on muistaa, että ay-liike oli joskus osin jopa edistyksellinen, kun tätä nykyistä ay-politiikkaa katsoo. AY-liike ja vasemmistokin katsoo vuotta tai paria eteenpäin - esimerkkinä kuntien määrä ja kuntien työntekijämäärä - mutta tällä lyhytjännitteisyydellään ay-liike tuhoaa Suomen talouskasvua ja taloudellisia mahdollisuuksia jo 10-20 vuoden periodilla yhdessä Kepun kanssa. Eipä ihme, että SDP ja Keskusta ovat toisensa löytäneet hallitukseen asti.

Mutta jos sopii, en tästä enempää.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Timo Haapala/IS osuva tiivistys Postilakon ja tukilakkojen, neuvottelujen ongelman sekä Paateron omistajaohjaustuen että Rinteen vaikenemisen osalta:


Jos villin veikauksen heittäisi, 700 postilaisen siirrolla Riku Aallon ay-imperiumiin oli Rinteen tuki ja he olivat tästä sopineet. Tiedän edelleen hyvin, että työnantaja oli siirron taustalla. Mutta kuten totesin, se ei tapahtunut vastoin omistajaohjauksen kantaa. Aalto on yksi Rinteen kärkkäimmistä kriitikoista jos tilaisuus tulee, ja siksi näistä puhutaan etukäteen. Kritiikki on myös ainakin osin teatteria, jota ay-liike tarvitsee. Ja miksi ei hallituskin.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Onko missään muuten keskusteltu demarihallituksen roolista tässä Postin lakossa? Kesällä Paatero hyväksyi Postin johdon linjauksen siirtää 700 lajittelijaa halvemman tessin piiriin, minkä johdosta nyt lakkoillaan. Miksi media ei rummuta tätä? Käytännössähän koko lakko on Paateron ja hallituksen ansiota. Nyt demarit pysyvät hiljaa, koska toivovat ettei kukaan tajua rummuttaa tätä julkisuudessa, sillä kyse olisi valtavasta imagotappiosta demareille.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Onko missään muuten keskusteltu demarihallituksen roolista tässä Postin lakossa? Kesällä Paatero hyväksyi Postin johdon linjauksen siirtää 700 lajittelijaa halvemman tessin piiriin, minkä johdosta nyt lakkoillaan. Miksi media ei rummuta tätä? Käytännössähän koko lakko on Paateron ja hallituksen ansiota. Nyt demarit pysyvät hiljaa, koska toivovat ettei kukaan tajua rummuttaa tätä julkisuudessa, sillä kyse olisi valtavasta imagotappiosta demareille.

Hyvin vähän Paateron ja Rinteen linjauksia sekä osuutta käsitellään mediassa. Haapala tuossa yllä linkissä käsittelee jonkin verran.
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Onkohan kuinka paljon postilakon kärsijöinä Postissa työskenteleviä esim. opiskelijoita tai muita, joille postiduuni on tilapäistä, eivätkä kuulu liittoon? Eivät saa mennä nyt ay-väen vuoksi töihin eivätkä saa palkkaakaan. Tai ovatko kaikki vuokrafirmojen kautta siellä? Vai onko näillä lakkoaloilla lähes täydellinen järjestäytymisaste? Mietin vaan kun omalla alalla oli joskus lyhyitä "lakkoja" ja pääosin jengi kävi normaalisti töissä.

Onko missään muuten keskusteltu demarihallituksen roolista tässä Postin lakossa? Kesällä Paatero hyväksyi Postin johdon linjauksen siirtää 700 lajittelijaa halvemman tessin piiriin, minkä johdosta nyt lakkoillaan. Miksi media ei rummuta tätä? Käytännössähän koko lakko on Paateron ja hallituksen ansiota. Nyt demarit pysyvät hiljaa, koska toivovat ettei kukaan tajua rummuttaa tätä julkisuudessa, sillä kyse olisi valtavasta imagotappiosta demareille.

Jep, kuvitellapa porvarihallitus tähän paikkaan ja siellä olisi melkein jo Oodikin poltettu ay-meihemeissä.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Onko missään muuten keskusteltu demarihallituksen roolista tässä Postin lakossa? Kesällä Paatero hyväksyi Postin johdon linjauksen siirtää 700 lajittelijaa halvemman tessin piiriin, minkä johdosta nyt lakkoillaan. Miksi media ei rummuta tätä? Käytännössähän koko lakko on Paateron ja hallituksen ansiota. Nyt demarit pysyvät hiljaa, koska toivovat ettei kukaan tajua rummuttaa tätä julkisuudessa, sillä kyse olisi valtavasta imagotappiosta demareille.
Vastaan itselleni.


Nyt rummuttqa. Katsokaa te kiemurtelevaa demaria
 

Noutaja#9

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK,Itä-Helsingin Noutajat
Tästähän saisi kohta leffan. Ensin Postin johto kuvittelee kyykyttävänsä edelleen työntekijöitä, kuten on jo vuosia tehnyt ja keskustelee omistajaohjauksesta vastaavien kanssa ja myy asian eteenpäin. Ketään ei kiinnosta tarkistaa faktoja, vaan kun kerran asiaa on selvitelty, sen pitää olla silloin ok.

Jopa minä, tälläinen tavallinen kansalainen osasin googlata tämän seuraavan: Postin kilpailijat (PostNord, DHL ja DB Schenker) käyttävät AKT:n työehtosopimusta.

Miksei siis Postikin olisi voinut käyttää tätä samaa? Koska se Medialiiton on huomattavasti halvempi. Joko muut seuraa perässä tai Posti valtaa markkinat halvemmalla työvoimalla ja Postin johto käärii ennätysmäiset bonukset.
 

obi-wan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hammarby IF, HC Andersen, HC Jatkoaika
Tästähän saisi kohta leffan. Ensin Postin johto kuvittelee kyykyttävänsä edelleen työntekijöitä, kuten on jo vuosia tehnyt ja keskustelee omistajaohjauksesta vastaavien kanssa ja myy asian eteenpäin. Ketään ei kiinnosta tarkistaa faktoja, vaan kun kerran asiaa on selvitelty, sen pitää olla silloin ok.

Jopa minä, tälläinen tavallinen kansalainen osasin googlata tämän seuraavan: Postin kilpailijat (PostNord, DHL ja DB Schenker) käyttävät AKT:n työehtosopimusta.

Miksei siis Postikin olisi voinut käyttää tätä samaa? Koska se Medialiiton on huomattavasti halvempi. Joko muut seuraa perässä tai Posti valtaa markkinat halvemmalla työvoimalla ja Postin johto käärii ennätysmäiset bonukset.

Ja tässäpä on se pointti miksi esim AKT on nyt tukemassa ja tukee lisää. Jos Posti saa edun on saman haku edessä Matkahuollolla, PostNordilla, Schenkerilla ja kaikilla muillakin vähänkin pakettialalla toimivilla. Ja se olisi lasku niin monen ihmisen tulotasoon, että se on painajaismainen tilanne.

Kyllä tässä vielä väännettävää on
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Onkohan kuinka paljon postilakon kärsijöinä Postissa työskenteleviä esim. opiskelijoita tai muita, joille postiduuni on tilapäistä, eivätkä kuulu liittoon? Eivät saa mennä nyt ay-väen vuoksi töihin eivätkä saa palkkaakaan. Tai ovatko kaikki vuokrafirmojen kautta siellä? Vai onko näillä lakkoaloilla lähes täydellinen järjestäytymisaste? Mietin vaan kun omalla alalla oli joskus lyhyitä "lakkoja" ja pääosin jengi kävi normaalisti töissä.
Niin, ja ilman lakkoa olisivat saaneet myös nauttia jatkossa Teollisuusliiton mainiosta sopimuksesta, jonka Palta halusi koko alalle.

Mutta, kyllä nyt pitäisi minusta viheltää peli poikki noiden 700 osalta, juna taisi mennä jo. Muuten sopimus oli jo lähellä, ei kannata koko Suomea seisauttaa. Yhtä hyvin kumpi tahansa voisi tässä perääntyä. Samalla näitä pelisääntöjä pitäisi muuttaa sovellettavien tessien osalta. Ei kummallakaan osapuolella pitäisi olla oikeutta tuota yksipuolisesti muuttaa. Jos jompikumpi osapuoli haluaa emoliittoa vaihtaa, niin lähtökohtana pitäisi olla vanhan(usein pitkän ajan kuluessa muovautunut) tes, eikä mikään täysin uusi viritys, mihin osapuolilla ei ole koskaan edes mitään vaikutusvaltaa ollut.

Työnantajalla on oikeus valita liittonsa ja tessinsä, mutta tätä shoppailuahan ei lain ollut tarkoitus mahdollistaa.
 

Siniviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, sympatiat JYP
Nyt olet väärässä, nimitttän Posti siirsi kuljetuksen väen marraskuun alusta AKT:n tes:n pariin, joten Postin kiistassa on myös AKT:n jäseniä nykyään jonkin verran. Tarkkaa lukua en osaa kertoa, mutta varmaankin puhutaan sadoista.

En osta tätä. Posti siirsi 1.11. väkeä Teollisuusliiton Tes;n pariin syyskuun alun päätöksen mukaisesti.

Saisko rautalankaa, puoli kiloa voisi jo riittää..
 
Viimeksi muokattu:

Siniviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, sympatiat JYP
^ Ok, tämä selvensi ja epäselvensi. Yleensä järjestöt ottavat kiitollisuudella uusia maksavia jäseniä mutta perinteisesti AKT:lle mikään ei kelpaa. Uudet jäsenet tulisivat heidän voimassaolevien sopimuksensa pariin mutta ryppyillä taytyy..
 
^ Ok, tämä selvensi ja epäselvensi. Yleensä järjestöt ottavat kiitollisuudella uusia maksavia jäseniä mutta perinteisesti AKT:lle mikään ei kelpaa. Uudet jäsenet tulisivat heidän voimassaolevien sopimuksensa pariin mutta ryppyillä taytyy..

Kumpihan meistä käsitti lukemansa väärin. Posti siirsi teollisuusliiton tessin alle juttuja nyt ja meinasi siirtää paljon muitakin työntekijöitä. AKT liittyy tähän siten, että seuraavana he ovat potenttiaalisesti liipaisimella siirrettäväksi myös.

Minulla on noin muuten sellainen käsitys, että AKT:n työntekijöitä ei kannata ensimmäisenä yrittää siirtää toisen tessin alle.
 
Suosikkijoukkue
Ilves
Kannattaa muistaa, että työntekijöitä edustavilla liitoilla ei ole yhtän mitään lain mukaista sanottavaa siihen, minkä työehtosopimuksen mukaan työpaikalla tehdään töitä. Työehtosopimuslaki sanoo erittäin yksiselitteisesti, että työpaikalla sovellettava työehtosopimus määräytyy sen mukaan, mihin työnantajaliittoon työnantaja kuuluu.

Tätä PAU:n kritisoimaa on tapahtunut aiemminkin:
- Leijona Catering Oy 2016
- Palmia 2014

PAU ja muut työntekijäliitot kutsuvat tätä shoppailuksi, voi olla, mutta toiminta on täysin lain mukaista. Tämä Postin kiista ratkeaa helposti, kun PAU ja PALTA sopivat asiat kaikkia muita Postin PAU:hun kuuluvia työntekijöitä koskien, mutta toisen työnantajan alaisuuteen siirretyt jätetään tästä pois.

Ns myötätuntolakot / tukilakot ( you name it) vain saavat aikaan yhä enemmän pahaa verta eri ammattiliittoja kohtaan. Esimerkiksi minä en ole yhtään iloinen tai tunne sympatiaa Postin työntekijöitä kohtaan, jos ensi viikon työmatkani peruuntuu IAU:n lakkoilun takia.

Tuskin eri teollisuusyrityksissä työskentelevätkään ovat iloisia, jos alkaa tulla lomautuksia kun satamat hiljenevät jne jne.

Joskus on parempi tehdä laiha sopu....
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös