Viestin lähetti varjo
Se on jo huomattu ja todettu riittämättömäksi. Ihan tosi, jos et kykene viemään keskustelua yleiselle tasolle, on ihan turha edes keskustella siitä mitä USA:ssa on ja Euroopassa ei ole, tai toisinpäin.
Jos tarkastelutasosi rajoittuu vain yksittäisiin ihmisiin niin et kykene muodostamaan minkäänlaista luotettavaa kuvaa kokonaisuudesta.
Kerropa, miksi tuttavieni ja sukulaisteni kokemukset poikkeaisivat "tavallisesta" jos he kerran itsekin vahvistavat olevansa ympäristössään "tavallisia" ihmisiä? Kun heidänkään ympäristössä ei juuri tapahdu tästä poikkeavaa, niin eikö tätä voida pitää aika "tavallisena"?
Mihin Sinun tarkastelusi perustuu? Pelkkään tyttöystävään (virtuaaliseen?) vai statistiikkaan? Vai oletko kenties käynyt itse USA:ssa jopa asumassa niiden tavallisten amerikkalaisten luona?
Viestin lähetti varjo
Heh, jos tosiasioitten esiintuominen on se mitä teen, niin sen vastuun kannan. Jos sinä taas et ymmärrä tilastotieteen merkitystä ja koet tilastot jotenkin uhkaaviksi niin en voi sille mitään.
Tilastotiede on toki hyvä tapa tulkita, mutta ei se mikään kokototuus ole. Luen toki mielelläni erilaisia tilastoja, mutta ne itsessään harvemmin selittävät syitä, tai ottavat huomioon tilastoihin vaikuttavia tekijöitä. Hyväkään tilasto ei todennäköisesti ole 100% luotettava, vaikka hyvää suuntaa voikin antaa.
Viestin lähetti varjo
En usko, että kukaan viestejäni objektiivisesti lukeva voi mitenkään saada samaa kuvaa kuin sinä, joka näet jokaviestissä jonkinlaista USA-vihaa ja etsit sitä sitten vaikka rivien välien lomasta.
En suinkaan USA-vihaa näe, vaan tarpeetonta epäluuloa toisenlaista yhteiskuntaa kohtaan, sekä tyypillistä eurooppa-keskeisyyttä jonka mukaan missään eivät asiat ole paremmin, ihmiset viisaampia ja oikeudenmukaisuus kukoistaa. Ärsyttävää sen takia, että itse tiedostan ettei näin suinkaan ole. Silmien ja korvien tukkiminen tällaiselta totuudelta ei muuta totuutta miksikään.
Viestin lähetti varjo
Tätä on vaikea yrittää pitää poissa henkilökohtaiselta tasolta, koska selkeästikään asioilla keskusteleminen ei ole vahvoja puoliasi.
Heh! Ai siksi, etten ole kanssasi samaa mieltä?
Viestin lähetti varjo
Suosittelen kuitenkin lukemaan uudestaan, ei vain omani, vaan myös muitten (dana, mjr et co) viestit.
Olen lukenut, osaan olen vastannutkin. Voit varmaan itsekin päätellä että osasta asioita olen samaa mieltä ja osasta eri mieltä. Vaikka olenkin eri mieltä välillä, niin ei joka asiaan yksinkeritaisesti jaksa takertua. Tämä meidän "keskustelu" on jo edennyt sen verran, etten edes kehtaisi jättää vastaamatta näkemyksiisi.
Viestin lähetti varjo
Yhtälailla huonosti koulutettu, heikon yleissivistyksen omaava ja FOX:ia katsova white trash-kansalainen saattaa olla autuaan tietämätön siitä millaista Euroopassa todellisuudessa on.
Kyse ei ole kuitenkaan siitä, vaan vertailusta.
Kuten myös tyytyväinen euro-mies on ikionnellinen että on syntynyt juuri oikeudenmukaiseen eurooppaan, vaikka ei edes oikeastaan tiedä mitä siellä USA:ssa nyt sitten onkaan - kuten ilmeisesti juuri Sinä.
Viestin lähetti varjo
Et tunne USA:n lukuja, mutta sinisilmäisesti sitten argumentoit Suomen luvuilla, vaikka USA:n luvut saattavat olla vain kymmenyksen Suomen takana?
Ihan tosi, vaikka tilastot ja faktat pelottavat, niin kannattaisi edes joskus tutustua niihin.
Niin, kuuluu yleissivistykseen tietää että Suomi on sen verran paska paikka että täällä poikkeuksellisen useat tappavat itsensä. Suomen luvut oli myös helppo löytää, USA luvut eivät sattuneet parilla hakusanalla silmään.
Viestin lähetti varjo
Suomi on tällä hetkellä juuri ja juuri TOP-10:ssä, USA:n lukuarvo (/100 000 asukasta) on kutakuinkin puolet siitä.
Toisaalta taas murhissa USA saa yli 3 kertaa suuremman arvon, eli siitä voi sitten miettiä kumpi yhteiskunta loppupeleissä on enemmän epäterve, se jossa tehdään itsemurhia vai se jossa murhataan toisia.
Googlaamalla "Suicide rate nation" löytyy useitakin linkkejä, mainittavaa on, että Suomen itsemurhaarvo on pienentynyt viime vuosina, kun taas USA:ssa se on kasvanut.
Heh, huikea ero siis noin itsemurhaluvuissa. En osaa ottaa mitään perusteltua kantaa, mitä pitää päätellä itsemurha- ja murhalukujen suhteesta. Huonoja arvoja ovat molemmat, enkä pidäkään USA:ta suinkaan ongelmattomana yhteiskuntana.
Viestin lähetti varjo
Kun tietää mistä puhuu ja etsii muistikuvilleen viitteet, kyse ei ole pelkästä mutuilusta. Sen sijaan, jos puhtaasti perustaa väitteensä omiin tuntemuksiin ja kokemuksiin, se on mutuilua.
Kun puhelet täällä välillä mitä sattuu ja esität omia näkemyksiäsi faktoina (kuten "USA:ssa ei opeteta ihmisiä lukemaan"), niin voidaan puhua puhtaasta mutuilusta. Toki olet tietoakin esittänyt, mutta esim. tilastot eivät kerro koko totuutta.
Viestin lähetti varjo
Poikkeuksia löytyy toki, mutta jos katsoo jenkkien ikäjakaumaa niin suurinpiirtein voi sanoa, että USA:ssa asuu kutakuinkin Suomen asukasluvun verran lukutaidottomia yli 15-vuotiaita.
Kyllä minä näen tuon sellaisena asiana, että yhteiskunta ei ihan ole kokonaisuutena kunnossa.
Ei varmasti olekaan. Kuitenkin, yhteiskunta ei ole myöskään aivan rappiolla, tai tuhon partaalla kuten useat eurooppalaiset mielellään julistavat.
Viestin lähetti varjo
Tuota, tässä kohtaa nyt on vaikea miettiä itkeäkö vaiko nauraa, kun taitava tosiasioitten välttely on saavuttanut uuden asteen.
Se, että pistin jne. johtui vain siitä, etten jaksanut kirjoittaa uusiksi kaikkia ketjussa esitettyjä kommentteja. Asiaan puuttuminen on varsin turhaa sivuraiteille menemistä, jonka tarkoitus lienee viedä huomio niistä muista kohdista.
Ei, pyrin vain vastaamaan jokaiseen esittämääsi kohtaan. Mielestäni tuollaisen oman "jne." kohdan laittaminen faktalistaan on täysin naurettavaa argumentointia, kun ynnäilit jo aiemmin mainittuja kohtia aiemmin samassa listassa.
Viestin lähetti varjo
Tuo hinnannousu Suomessa tapahtui vuosikymmenen(ien) aikana, kun taas taannoin kymmenien prosenttien nousu jenkeissä oli varsin nopeaa.
Mutta noudatteli samaa trendiä joka oli jo muualla maailmassa, joten epäilen että kyse on vain siitä että USA:n suojeltu teollisuus otti yksinkertaisesti kiinni väistämättömän kehityksen. USAhan on toki voinut säännöstellä polttoaineen hintaa mm. omilla öljyvaroillaan pitkäänkin esim. tasoittaakseen jotain tilapäiseksi arvioimaansa hintamuutosta, mutta jossain vaiheessa on todettu että polttoaineen hintamuutos tulee olemaan pysyväluontoinen; valtion päättäessä säännöstelyn, markkinat ottavat nopeassa rytmissä kansainvälisen hintatason kiinni joka voisi näkyä em. kaltaisena ilmiönä. Tokihan olisit varmasti keksinyt tämän itsekin, jos olisit edes vaivautunut vähän ajattelemaan asiaa.
Viestin lähetti varjo
Ilmeisesti olet kykenemätön omaksumaan sinulle jo annettuja tietoja, köyhyydelle on annettu määritelmä, joka on osittain jo mainittukin.
Juuri edellisessä viestissäni sen mainitsinkin, eli riippuen tarkasteltavasta valtiosta on "köyhyysraja" 40, 50 tai 60 % mediaanituloista. Suomessa käytetään tuota 60% joten asteikkokin on varsin "löyhä" verraten siihen että jotkut käyttävät saman asian mittaamisessa huomattavasti tiukempaa asteikkoa. Tällä löyhällä asteikolla "virallisesti köyhiä" suomessa on 8,1% ja mikä ikävää, tämä ryhmä on tyypillisesti "pysyvästi köyhä" eikä tilapäisessä ahdingossa olevia. Paljon, kun ajatellaan yhteiskuntamme huoltapitävää luonnetta. En näe siis, että tässä oltaisiin nyt aivan mitalin arvoisesti onnistuttukaan. Sen sijaan hyvin toimeen tulevien määrä Suomessa on kasvanut, eli tuloerot ovat venyneet entistä suuremmiksi. Oikeanlaista kehitystä mielestäsi?
Viestin lähetti varjo
Suomessa ei tuon määritelmän mukaisesti pahemmin köyhiä ole, ei ainakaan 17 prosenttia.
Tarkista asia, äläkä mutuile, 8,1% joka on liian paljon ottaen huomioon yhteiskuntamme luonteen. 17% on joutunut turvautumaan toimeentulotukeen, joten köyhyyden määritelmäkin lienee hivenen pielessä - kuten ylläolevassa kappaleessa esitinkin.
Viestin lähetti varjo
No, 120 000 ei nyt ole sama kuin 100 000
120.000 dollaria on vähän alle 100.000 euroa. Tarkkuutta!
Viestin lähetti varjo
ja kolmanneksi, ensinnäkin USA:ssa koulutusjärjestelmä menee käytännössä niin, että esim. lääkäriksi haluava on ensin 4 vuotta Pre-med collegessa, jonka jälkeen toiset 4 vuotta itse medschoolissa.
eli esim. 8x40 000=320 000.
Lisäksi täytyy ymmärtää, että vanhemmathan tuonkin maksavat.
En ole kuullut kovinkaan monen vanhemman maksaneen lapsen opiskelua lääkäriksi, vaan opiskelijan itsensä tehneen mm. työtä opintojensa ohessa, tai pitävän paussia opintojen välissä hankkien mm. arvokasta kokemusta alaltaan. Annos realismia, jooko? Ja jotain "oikeaa tietoa" sen sijaan että arvailet tavallisten vanhempien maksavan lapsen opintoja vielä liki kolmekymppisenäkin. Toki, varmaan myös tällaisia löytyy mutta lienee turhaa alkaa yleistää moista tapaa. Suomestakin löytynee tällaisia ääripään esimerkkejä, mutta todellisuus poikkeaa paljon tästä.
Viestin lähetti varjo
Omassa perheessäni kaikki kolme lasta ovat korkeakoulussa, joten tuonkin voisi periaatteessa kertoa kolmella.
Toisaalta ansiotasosi olisi ollut halki työhistoriasi oleellisesti parempi, elinkustannuksesi pienemmät ja rahaa olisi saattanut jäädä college fundin nimellä sukan varteen vuosien varrella. Eipähän tarvitsisi enää tämän jälkeen huolia näistä maksuista, ellet sitten haluaisi lastenlapsiasi varten jotain kivaa yllätystä järjestää.
Viestin lähetti varjo
Ilmaista se yhä on minulle ja vanhemmilleni siinä mielessä, että minun opiskelupaikkani ei riipu heidän varallisuudestaan. Ehkä he maksavat saman summan osissa vuosien varrella verottajalle, mutta yhtäkaikki, tällä hetkellä he eivät yliopistolle maksa, enkä maksa minäkään.
Monet muut maksavat opiskelustaan Suomessa, kuten muutaman esimerkin jo mainitsinkin aiemmassa viestissäni.
Viestin lähetti varjo
Ja älä edes vitsilläsi viitsi ottaa jotain parturikouluja esille, kun puhutaan ilmaisesta koulutuksesta, joka siis tarkoittaa tässä yhteydessä järjestään yliopistokoulutusta.
Mitä? Eikö parturi-kampaajan koulutus olekaan "koulutusta" vai luetaanko tähän mukaan vain ilmaiset koulutukset? Hahahaaa, sittenhän mikään ei maksa mitään, jos lasketaan vain ilmaisia opintoja. Tottakai koulutusta on huomioitava kokonaisvaltaisesti, eikä vain tiettyjä opintoja.
Viestin lähetti varjo
Mihin tutkimuksiin viittaat?
En muista tutkimusta nimeltä, mutta viime vuonna listattiin koulujen antamaa opetusta laadullisesti järjestykseen ja julkisuudessa taidettiin käydä jonkin verran keskusteluakin aiheesta.
Viestin lähetti varjo
Toki heittelyä on, etenkin yläasteella erot ovat kaikista suurimmat riippuen asuinalueista. Siltikin, keskimääräisesti suomalaiset ovat testeissä kärjessä.
Muistelen, että eroja oli Suomen sisällä jonkin verran, joten miksi haluat tuomita USA:n kouluja maan sisäisten erojen vuoksi mutta kuitenkin suomessa saman ilmiön toistuessa tyydyt toteamaan että "keskimääräisesti suomalaiset ovat" -> logiikkasi vaihtelee sen mukaan, mistä maasta puhutaan.
Viestin lähetti varjo
Ongelmaan on suht helppo ratkaisu, enemmän rahaa, enemmän lääkäreitä, hoitajia ja enemmän veroja.
Tai ameriikan malli, jossa maksetaan ensisijaisesti käytetyistä palveluista.
Viestin lähetti varjo
Kyse on kuitenkin yhä siitä, että pystytään tarjoamaan kansalaisille tasokasta hoitoa murto-osahintaan oikeista kustannuksista.
Toki myös ameriikan mallissa, sillä ei jokaista asiakasta varten tarvitse uusia laitteita hankkia vaan kustannukset voidaan jakaa pitkällekin ajalle. Toki kuitenkin siirtymistä yhtäkkiä toisenlaiseen malliin pitäisin hyvin vaikeana ja suomen tuntien lopulta meiltä kerättäisiin kovia maksuja kovien verojen lisäksi.
Viestin lähetti varjo
Leikkauksiin on ehkä jonoja, mutta niihin silti pääsee, oli tilillä miljoona tai euro.
Miljoonalla pääsee huomattavasti ripeämmin. Myös USA:ssa pääsee leikkauksiin vaikka tilillä olisi vain dollari, mutta tämä edellyttää valtionsairaalan hoidon odottamista, jota voitaneen jo hieman enemmän arvostellakin.
Viestin lähetti varjo
Ai, että Teho-osasto ei ole oikeaa elämää, ihanko tosi. Senköhän takia isäni ei näytäkään George Clooneylta ja intuboi kaikkea mikä liikkuu?
Voit intuboida puolestani, mutta suosittelen kuitenkin hankkimaan jonkinlaisen lääketieteellisen koulutuksen jotta osaat arvioida tarvitaanko intubointia jokaisessa tapauksessa! Suosittelen myös konsultoimaan (jos mahdollista) intuboinnin kohdetta ennen putken asennusta!
Viestin lähetti varjo
USA:n terveydenhuolto on maailman huippua, niille joilla on varaa maksaa siitä. Kun taas verrataan huono-osaisimpien terveydenhuoltoa, päädytään varsin synkkään lopputulokseen.
Selkeästi huonompaan, mutta ei täysin synkkään. Valtiolliset sairaalat toki edelleen palvelevat asiakkaitaan, mutta valmiudet eivät ole yhtä hyvät kuin sairaalat joissa pystyy asioimaan vain rikkaat tai vakuutetut. Kuitenkaan poppamiesten varaan ei vähätuloisempienkaan tarvitse jäädä, kuten täällä minä olisin jäänyt lapseni tulehtuneen korvan kanssa ellen olisi halunnut maksaa hoitoa omasta lomakostani. Asettaa mielenkiintoiseen perspektiiviin nämä vertailtavat kohteet; USA:ssa on sekä ilmaista että vakuutusyhtiön maksamaa hoitoa ja sitä saa. Suomessa maksetaan erikseen käynneistä nimelliskorvaus tai sitten yksityiselle lääkärille suurempi korvaus sekä veroissa tuntuvasti lisää mutta palveluun pääsy voi olla niin ja näin.
Viestin lähetti varjo
Koska mikään, mitä sanon tai esittäisin, ei kuitenkaan merkitsisi mitään "koska susta tuntuu ettei niin ole" niin on aika hyödytöntä jatkaa tätä keskustelua.
Niin, hyödytöntä tämä lienee ollut alunalkaenkin, mutta tässä samalla olen ajautunut rupattelemaan asioista hieman lisää ameriikansukulaisten kanssa ja saanut hyvää lisätietoa aiempien "tuntojeni" lisäksi joten itse olen saanut myös tällaista lisäarvoa käydystä keskustelusta. Toki olen myös vaivautunut hivenen käyttämään googlea tässä sivussa ja oppinut muutaman jutun sieltäkin; mm. tällainen mielenkiintoinen tutkielma löyty (älä sitten lennä kattoon tuloksia lukiessasi...):
http://hdr.undp.org/statistics/data/indic/indic_28_1_1.html
Viestin lähetti varjo
Ei minun tarvitse puolustaa vanhempiani.
Lähinnä se, että lähipiirissä on paljon alan ihmisiä antaa hieman erilaisen näkökulman asioihin ja paljon laajemman sellaisen, kuin perinteinen yhden kahden tapauksen perspektiivi. Maailma on täynnä onnettomia ihmiskohtaloita, joitten hoidot ovat menneet pieleen ja tällaiset tarinat jäävät muistiin. Suurin osa ihmisistä taas ei omaa mitään käsitystä siitä, paljonko taas onnistuneita hoitoja tehdään, tai ylipäätänsä miten usein epäonnistumisissa vika on oikeasti lääkärin.
Niin, toisille näitä siunaantuu enemmän. 1980-luvulla jouduin onnettomuuteen ja jouduin sen seurauksena sairaalaan. Selkälihakseni todettiin krampanneiksi, mutta vuosikymmeniä jälkeenpäin on käynyt ilmi, että useat alaselän ja niskan nikamat ovat tuon tapahtuman johdosta siirtyneet pois paikaltaan ja vietän loppuelämääni varoen rikkomasta selkääni pikkuasioissa. Täysin lääkärin vika, sillä tämä ei tutkinut selkääni mahdollisten vahinkojen varalta. Kun lisäksi kohtaat tällaista ala-arvoista palvelua, niin arvaa vain huvin vuoksi, pitääkö tällaisia puoskareita enää juuri missään arvossa? Kyllä pidän, ja syy on siksi että tiedän kohdanneeni nimenomaan yksittäisiä poikkeustapauksia ja pitäisin melko epätodennäköisenä että joudun itse suoranaisten hoitovirheiden uhriksi enää toista kertaa. Kuitenkin "no, nämä nyt ovat vain yksittäistapauksia..." -lausunnot saavat lähes raivon partaalle, sillä hyvin usein näiden ylimielisten arvioiden esittäjä ei tajua oppineilla aivoillaan sitä, että juuri tälle nimenomaiselle kärsineelle henkilölle on yhdentekevää onko kyse yksittäistapauksesta vai peräti joukoittain toistuvasta virheestä - virhe on silti ja pysyy.
Viestin lähetti varjo
Kyllä sinä USA:n mallissakin maksat sairasvakuutuksesta suolaisia summia, toki yleensä työnantaja hoitaa ne, mutta entä jos menetätkin työsi?
Minulla todennäköisesti olisi vakuutus tämän varalta ja nokkelana tyyppinä tuskin viihtyisin työtä vailla kovin pitkään. Jossittelu on aiva typerä laji oikeastaan, joten ei viitsitä jatkaa tätä. Tiedät varmaan, että jos-tie olisi loputon.
Viestin lähetti varjo
Kerrotko minullekin mikä se kuvani tavallisen amerikkalaisen elintasosta on? Ja miksi en kykene sitä muuttamaan.
Juttujesi perusteella olen saanut kuvan, että pidät tavallisen amerikkalaisen elämää hieman liian riskialttiina. Kuvittelet ilmeisesti myös, että vain rikkailla on varaa asua omakotitaloissa ja maksaa vakuutuksia, hankkia kaksi autoa. Ilmeisesti luulet että esim. jossain never-heard-Fairportissa elämänmeinki on sitä, että paikalliset jengit kruisailevat konetuliaseineen päivät pitkät pitkin katuja halvalla jenkkiautolla, soittavat poppia ja päättävät välillä ampua väärään paikkaan eksyneen.
Tunnut myös sopivan euromies-kuvaukseen sikäli, että viesteistäsi on selvästi tulkittavissa nimenomaan ylimielisyyttä suomalaisen ja eurooppalaisen syntyperäsi vuoksi. Eihän amerikkalaiset
voi olla mitenkään edes samalla tasolla meidän kanssa! ;)
No, eihän se amerikka mikään unelmien täyttymys ole - mutta ei kuitenkaan sen hullumpi paikka kuin monet muutkaan maat. Yleisellä tasolla tuli vain tartuttua joihinkin näihin yleistys-väittämiin, joiden tiedän etteivät pidä "yleisesti" paikkaansa. Jotenkin omituista kuitenkin on tämä amerikkalaisvastaisuus, vaikka lopulta "tavallinen" amerikkalainen ei edes juuri poikkea kovin paljoa tavallisesta eurooppalaisesta.