Viestin lähetti eagle
Suomessa lukutaito on 100%, todennäköisesti siis vain 99,99... tms. mutta kuitenkin korkeampi kuin USA'ssa.
Olisiko pistää jotain linkkiä, jossa kerrotaan että 100% Suomalaisista osaavat lukea: alle kouluikäiset lapset, vammaiset, vammautuneet, sekä vain lukutaidottomat - joita niitäkin löytyy Suomestakin.
Viestin lähetti eagle
Väität siis että tavallisen yhdysvaltalaisen ei tarvitse päästä kunnon kouluun, niin mutta nyt puhuttiin mahdollisuuksista. Mahdollisuudet on rajattu huomattavasti pienemmiksi kuin Suomessa(väitit muuten aiemmin että USA'ssa on enemmän mahdollisuuksia, nyt taas väitit että eivät he tahdokkaan mahdollisuuksia, vaan riittää kun saavat sen ns. normaalin elämän). Täällä mahdollisuuksia ei ole läheskään samalla tavalla rajoitettu vain lähtökohdista riippuen.
USA:ssa "mahdollisuus" eli ns. amerikkalainen unelma ihannoi alunalkaenkin tavallista keskiluokkaista elämää, jollaista moni tavoittelee myös Suomessa. Edellytykset USA:ssa tällaisen saavuttamiseen ovat Suomea paremmat, sillä ansiotaso vrt. yleinen hintataso ovat USA:ssa paremmat. Vastaavasti monet palvelut ovat kalliimpia, mutta kaikkiaan on helppo todeta että USA:ssa vastaavan taloudellisen aseman saavuttaminen on huomattavasti helpompaa kuin Suomessa. Moni asia on toki Suomessa järkevämmin hoidettu, mutta kokonaisuus painuu vahvasti USA:n puolelle Suomen kehityksen ollessa jotain muuta kuin hyvää, "ilmaisten peruspalveluiden" muuttuessa asteittaisesti maksullisiksi.
Viestin lähetti eagle
Sinä puhut vain väestöstä joka kuuluu keskiluokkaan tai sitä rikkaampiin, kun minä puhun koko väestöstä. Ilmeisesti katsontakantasi on vain niin kovin suppea.
Tavallisista amerikkalaisista minä puhun, ihan sukulaismiehistä. Joukossa on tavallisia kattoon syljeskelijöitä ja insinöörejä, kotiäitejä ja high school -oppilaita, sekä tietenkin pikkutaaperoita. Ihme kyllä, jokainen pärjäilee kuten voi olettaakin, vaikka mistään kovapalkkaisesta eliitistä ei voi puhua edes vitsillään. Keskivertokansalaisen taloudellinen asema on vain pykälää tai pariakin parempi kuin Suomessa.
Viestin lähetti eagle
Kunnon koulu tarkoittaa sellaista mistä voi pyrkiä eteenpäinkin, jos tahtoo, eikä se ole vain sitä että opit lukemaan aapista. Tätä et tietenkään tajunnut.
Niin? Kuvittelitko, että USA:ssa ei tällaista täsmälleen vastaavaa mahdollisuutta ole? Lisäksi maassa toimii hyvin yleinen stipendi tms. apurahajärjestelmä jolla poikkeuksellisen lahjakkaita kustannetaan jopa yritysten puolesta käymään erilaisia kouluja. Istuhan kunnolla tuolillasi kun kerron, että suuri osa tavallisistakin amerikkalaisista käy erilaisia kouluja korkeallekin tasolle, on lääkäreitä, lakimiehiä, tuomareita, eri alojen erikoisasiantuntijoita, mutta pärjätäkseen "ihan tavallisesti" saattaa punaniska-Joelle riittää hyvin high schoolinkin suorittaminen. USA on kuitenkin edelleen maa, jossa ihmisen todellisilla taidoilla on enemmän merkitystä kuin millaista paperiarkistoa hänellä on osoittaa käymistään kouluista ja kursseista. Tämä avaa punaniska-Joelle huomattavasti ovia, kun taas Suomessa kouluja käymätön elää vuokralla kerrostalokaksiossa lähiössä, vaihtaa autoa "vähemmän vanhaan" ja selailee duunipaikkoja hitsaajista mäkkärin kassalle. Sen lisäksi, että USA on mahdollisuuksien maa, Suomi edustaa toista ääripäätä maasta jossa mahdollisuudet ovat alunalkaen rajalliset ja nekin riippuvat rohmutusta koulutuksesta. Raha siis puhuu tässä Suomessa; täytyy olla opiskelulle suotuisat puitteet ja tietyntyyppinen ihminen pystyäkseen pärjäämään Suomen koneistossa. Ellet ole vielä tavannut tällaista ihmistä, niin kaikki eivät kykene esim. taloudellisista syistä opiskelemaan suinkaan niin pitkälle että pärjäisivät elämässään kuten haluaisivat, viettäen samalla ihmisarvoista elämää.
Viestin lähetti eagle
Jos siis synnyt köyhäksi, niin USA'ssa olet hyvin todennäköisesti koko elämäsi köyhä ja koulutuskin on hyvin rajoitettua.
Suurin osa USA:ssa syntyy keskiluokkaan. Ääripään esimerkeillä on turhaa kärjistää jotain ilmiötä, joka itseasiassa näyttää toistuvan jonkinasteisena kuviona myös Suomessa. Kyllä näiden lähiölasten koulutusaste jää yleisemmin alhaisemmaksi, kuin keskiluokkaisten tai jopa hyvin toimeentulevien nuorten koulutusaste. Poikkeuksia on suuntaan ja toiseen, molemmissa maissa. Mitäs nyt tehdään, kun tämä ei riippunutkaan siitä että on ilmaista koulutusta tarjolla, ja "mahdollisuus"?
Mahdatko muuten edes tietää, että peruskoulutus USA:ssa on maksutonta, vain kouluruoka on maksullista? Tämän jälkeen opinnot voivat jatkua joko collegeen tai universityyn joka maksaa n. 25.000 - 30.000 dollaria / vuosi joka on ensimmäinen maksullinen koulutusaste (elementary school -> middle school -> junior high school -> high school -> collge/university). Suurin osa amerikkalaisista suorittaa high schoolin, josta valmistutaan n. 18-19 vuotiaina ja kaikkiaan tämä on vastannut hieman vajaan lukion suorittamista. Toki osa jengistä lopettaa opiskelunsa jo junior highin jälkeen ja päätyvät töihin huoltoasemalle tai mäkkärille, mutta onhan näitä pelkällä kansakoulu/peruskoulupohjalla painavia täällä Suomessakin, ja työpaikat aivan vastaavia - sillä erolla että "peruskoulu" USA:ssa jatkuu vielä yhden pykälän verran.
Viestin lähetti eagle
Suomessa taas voit kouluttautua, sen opintolainankin korko on hyvin pieni. Taidat itse vain edustaa ihmisryhmää joka ei tarvitse lainaa, kun on kultalusikka ollut suussa, eipä ihme myöskään silloin tuo USA'n puolustaminen tässä valossa, rikkaan unelmamaa varmasti.
Väärin, eagle - täysin väärin. Olen köyhistä (en siis edes keskiluokkaisista) taustoista ja nimenomaan pyrin arvostamaan "self made man" -ominaisuutta. Kultalusikasta ei minun osallani voi puhua, sen sijaan nykyisessä yhteiskunnallisessa asemassani oltavani olisivat USA:ssa merkittävästi paremmat. Lainojakin on tarvittu, ehkäpä jossain muualla en olisi tarvinnut.
Viestin lähetti eagle
Niin ja kun noin yliemilisesti suhtaudut, niin se kyllä sopii oikeinhyvin myös tuohon yllämainittuun asiaan. Kyllä minä tunnen ihan riittävästi amerikkalaisia, jopa seurustellut/tapaillut erästä yhdysvaltalaista.
Ja tämän yhden seurustelukumppanin kautta avautui koko maan läpileikkaus Sinulle? Entäpä jos esitänkin, että olet saanut hyvin yksipuolisen, mahdollisesti jopa puolueellisen kuvan koko maasta?
Viestin lähetti eagle
Aah niin ja tosiaan mitä tulee kaksipuoluejärjestelmän ihannointiin ja sen kritisoinnin kumoamiseen, niin kyllähän toki Kiinan mallikin on hyvä, turha sitä kritisoida vain sen takia ettei asu Kiinassa. Sinun argumentoidin perusteella koska asun Suomessa ei saisi arvostella mitään mikä on erilaista, sen takia että Suomessa asiat eivät ole samoin.
Väärin, et ilmeisesti halua tulkita lukemaasi oikein; minähän tässä Suomessa asuvana nimenomaan pyrin arvostelemaan Suomen järjestelmää rikkoen myyttiä että "maksamme isoja veroja koska meillä kaikki on paremmin" - ei meillä kaikki ole paremmin. Nimenomaan eurooppalaisten ylimielisyys, sokea usko sitä kohtaan että "kyllä euroopassa kaikki on paremmin/oikeammin" on täyttä sontaa, jota ei tule missään yhteydessä nieleskellä purematta, kuten suurin osa näistä euromies-tyypeistä tekee. On erilaisia tapoja, niitä on mahdotonta asetella "parempi" "huonompi" jaotteluun, sillä ne palvelevat samankaltaisia ihmisiä eri tavoin mutta saavuttavat jotakuinkin samankaltaisia lopputuloksia. Mutta ei, tämä on mahdotonta eurooppalaisen - ja suomalaisen myöntää, koska maksamme samasta paketista moninverroin enemmän.
Viestin lähetti eagle
edit:Unohtui mainita että ei minusta Suomikaan ole ns. ihannemaani(jos sellaisen tahtoo luoda), vaan ennemmin Sveitsi, mutta kyllä Suomen malli jossa ei rajoiteta pelkän syntymisen perusteella niin paljon asioita on huomattavasti Yhdysvaltoja parempi. Mutta tosiaan jos tahdot edustaa rikkaiden ja sen rikkaan keskiluokan etuja(niinkuin selvästi edustat) niin varmasti Yhdysvallat mukavampi maa, voithan aina sinne muuttaa.
Suomessakin elämä rajoittuu jo pelkkien taustojenkin perusteella, usko pois. Jo alueellisesti pakollisilla yläastevalinnoillakin voi olla kauaskantoisia seurauksia, saati sitten ympäristöllä muuten. En edelleenkään kuulu rikkaisiin, ja haluaisimpa myöntää rehellisesti kuuluvani edes rikkaaseen keskiluokkaan, mutta kun en. Sen sijaan johonkin toiseen maahan olen toki ajatellut elämäni varrella polkuni vielä vievän.