Viestin lähetti varjo
Jos luet ne kirjoitukset, lukuunottamatta Jounin, jolla on aina näissä asioissa oma lehmä ojassa, huomaat että käytännössä ne vain vahvistivat tilastojen luomaa mielikuvaa.
Ja yhä, yksittäiset kokemukset ovat yhdentekeviä.
Heh, kunnon trolli olet, sen myönnän! Entäpä jos tyydynkin toteamaan että Jounin sijaan Sinulla vaikuttaa olevan oma lehmä ojassa tämän kiihkomielisen USA-vastustamisen taustalla?
- Jounin kirjoitusta ei oteta lukuun, koska pohjimmiltaan et pysty puuttumaan niihin mitenkään
- Yksittäisiä kokemuksia ei oteta lukuun, koska ne ovat kannaltasi myös kiistämisen yläpuolella; omakohtaisia kokemuksia on vaikeaa kumota
- Osoittamaani tutkimustakaan ei varmaankaan oteta lukuun, koska se on näkemyksesi vastainen
- Mitään muuta kuin "Sinun totuutesi" ei oteta lukuun?
Olet aika naurettava tyyppi, oikeastaan. Nämä jo itsessään muodostavat tietynlaisen näkemysryhmän, samoin kuin toistakymmentä tuttavieni / sukulaisteni kautta saamaani kuvaa maasta, joten kerrohan nyt Sinä jotain mihin perustat vastaväitteitäsi jos unohdetaan "tilastot" sillä ne eivät kerro yksiselitteisesti totuutta tästäkään asiasta - vaikka varmasti kuvaavat monia yksittäisiä asioita hyvin.
Viestin lähetti varjo
Ei tuossa vieläkään sanota mitään sellaista mitä itse väität.
Jos 3% kansasta on lukutaidottomia, en laske valtiota kovinkaan vahvasti sellaiseksi, joka todella panostaa koulutukseen ts. opettaa ihmisiä lukemaan.
Vlad tuolla jo mielestäni varteenotettavasti summasikin jo esim. siirtolaisten merkitystä tässä lukemassa, tässä valossa tarkastellen 97% lukutaito on oikeastaan aika kohtuullinen saavutus kun muistetaan että yhdysvaltoihin saapuu yli miljoona laillista siirtolaista per vuosi, sekä merkittävä määrä laittomia siirtolaisia joilla aikaa myöden on mahdollisuus saada laillinenkin oleskelulupa maahan. Nämä siirtolaiset sitten asettuvat erinäisiin yhteisöihin, joista kaikki eivät ole välttämättä sen kummallisempia kuin lähtömaassaankaan, joten luku- ja kirjoitusopetuksen 100% kattavuus saattaa olla jopa mahdotonkin tehtävä tällaisessa tilanteessa, ilman järjettömiä investointeja.
Viestin lähetti varjo
On aivan yhdentekevää, mitä ne 97% tekevät, jos 3% pääsee läpi koulutusjärjestelmästä/ei käy ollenkaan kouluja oppimatta lukemaan.
Ok, summataan tässä välissä taas. Mielestäsi on yhdentekevää:
- Jounin mielipide
- Useat yksittäiset tapaukset
- Toisen asteen koulutetut henkilöt
- 97% 15 vuotta täyttäneistä USA:laisista
- jne.
Aika rankka ingore-lista Sinulla, sanoisin. Ettei jopa tätä voitaisi nimittää tarkoitukselliseksi tosiasioiden kieltämiseksi.
Höpsis, 97% on itseasiassa pienellä maallikon ajattelulla ihan kohtuullinen saavutus. Ei täydellinen, mutta toisaalta on syytä ottaa huomioon täydellisyyden vaatimukset; todennäköisesti jopa mahdottomuus.
Viestin lähetti varjo
Lisäksi, pienemmällä kiihkolla olisit heti ymmärtänyt, että en sanonut "USA:ssa ei ole kouluja, ihmisiä ei opeteta lukemaan" vaan keskityin puhtaasti tuohon 3%, tai 5 miljoonan, ihmisen ryhmään, joita ei ole opetettu lukemaan. Kyse ei ole siitä, että ihmiset eivät voisi oppia lukemaan, vaan siitä ettei heitä ole opetettu.
Ymmärrän kuten kirjoitat. Entäpä jos alkaisit kirjoittamaan, kuten pitää ymmärtää? Yleensäkin tuollainen yleistys jossa 3% yleistetään koko kansaksi, on aika heikko esitys. Varsinkin kun loppu 97% kuuluu kokonaisuudessaan toiseen pääasialliseen ryhmään tässä jaottelussa.
Viestin lähetti varjo
Tietenkin jos ymmärtäisit mitä verotuksen progressio tarkoittaa, et edes jaksaisi, yrittäisi epätoivoisesti lähinnä, ottaa taas tuota asiaa esille.
Kerropa Sinä, mitä se sitten tarkoittaa ja miten se vaikuttaa tähän yhtälöön? Eikö pidäkään paikkaansa, että maksamme tuloveroa verraten raskaasti halki koko elämämme?
Viestin lähetti varjo
Avunhakijat ja niitä todella tarvitsevat ovat eri asia.
Suomessa 424.000 on todettu apua tarvitseviksi. Hakijoita on todennäköisesti ollut huomattavasti suurempi ryhmä. Aiotko kiistää senkin jotenkin?
Viestin lähetti varjo
Opiskelijana saan vähemmän tukia kuin normaali "sossun asiakas" joten tiedän suht hyvin miten paljon rahaa tarvitsee mihinkin.
Et näytä tietävän, sillä toimeentulolle on laskettu tietyt normit Suomessa, joten saat opiskelijanakin samojen normien mukaisesti tukia sossusta mutta Sinun edellytetään ensisijaisesti käyttämään tarjottua opintolaina-mahdollisuutta. Tämän jälkeen olet samalla viivalla muiden tuensaajien kanssa.
Viestin lähetti varjo
Tilastojen mukaan mitään olennaista köyhyysongelmaa ei vieläkään ole, eri asia sitten ihmiset, jotka luulevat olevansa köyhiä.
Hetkinen, mitäs nuo 8,1% ovat? Jos heiltä kysytään, niin köyhyysongelma on, ja hyvin todellinen. Vai kuvittelevatko he vain olevansa köyhiä niin hyvin, että sossun tätikin vallan sortuu myöntämään toimeentulotukea?
Viestin lähetti varjo
Ihmisillä on asunnut, ruokaakin saa, mutta avustusrahat kuluvat alkoholiharrastukseen. Tässä on kuitenkin se ero USA:aan, että tukia edes saa ja tuet ovat isoja.
Saattaa tulla Sinulle ihan puskista, mutta Suomessa arvioidaan olevan jopa 10.000 asunnotonta henkilöä. Lisäksi joulun alla oli oikein uutisissa esitetty kuinka Suomessa jaettiin köyhille henkilöille markettien poistoista ruoka-apua, eikä tämä ole suinkaan ensimmäinen kerta. Lisäksi, koska perhepiirissäsi tämä hoitoala on näemmä hyvin hallussa niin pyydäppä vaikka vanhempiasi kertomaan Sinulle, onko Suomessa ihmisiä jotka kärsivät mm. pitkäkestoisen aliravitsemuksen aiheuttamista terveydellisistä ongelmista vielä vuosia asian korjaantumisenkin jälkeen? Tosin voisin kertoa Sinulle vastauksen jo etukäteenkin, mutta eiköhän se menisi suoraan "ei oteta huomioon" -listallesi. Kuten todettua, niin pidä vain ne silmät ja korvat tukossa, niin kyllä ne ikävät asiat siitä häviävät.
Viestin lähetti varjo
Tukijärjestelmiä on, kuten olen stipendit jo maininnut, mutta ei niitä jokaiselle anneta, etenkään vain keskiverto-opiskelijoille.
Tarvitseeko keskiverto-opiskelija sellaisia? Nimenomaan vastauksenihan oli esitetty nyyhkintääsi näiden minimipalkalla työtä tekevien lasten opiskelumahdollisuuksiin, nyt siirrytkin jo sujuvasti keskiverto-opiskelijoihin. Tarkkuutta!
Viestin lähetti varjo
Yksinkertaisuuden multihuipennus. Suomessa tilanne onkin helppo, kun ei ole kymmenien tuhansien lukukausimaksuja. En käsitellyt Suomea missään muodossa, vaan USA:aa, jossa (normaalin) opiskelijan omat rahat eivät mitenkään voi riittää maksuihin.
Ellet ole huomannut, niin tässä on vertailtu Suomea ja yhdysvaltoja jo pitkän aikaa... Esittäisitkö jonkinlaisen laskelman joka tukisi älytöntä väittämääsi jonka mukaan normaalin USA:laissen opiskelijan omat rahat eivät mitenkään voi riittää? Älytön väittämäsi on siksi, että kuinka kukaan on sitten onnistunut opiskelemaan USA:ssa, jos kerran on selvää että rahat eivät riitä?
Viestin lähetti varjo
Ai tohtorin tutkinto maksaa? Kerrotko missä yliopistossa, kirjeyliopistoja ei lasketa.
"Ei lasketa" -lista sai siis jatkoa...
Viestin lähetti varjo
Ainakin Helsingin yliopistolla väittelystä saa palkankorotuksen ja muutenkin koko jatko-opiskeluajalta maksetaan palkkaakin.
Nuo maksulliset kurssit ovat yrityksille suunnattuja erikoiskursseja, ei niitä kukaan perusopinnoikseen ota.
Kuten yleissivistyksessäkin tunnettu esimerkki Harri Koponen "ei ottanut" merkonomin tutkintonsa jälkeen suoraan MBT-tutkintoa? Kuten monet muut julkisuudessa tuntemattomat henkilöt "eivät ole tehneet"?
Lisäksi, kuten totesin niin lukukausimaksullisten ammatillisten koulutusten tarjonta on laaja, vaihdellen ihan perus-opinnoista tällaisiin sitten kapea-alaisempiin tutkintoihin.
Viestin lähetti varjo
Toisen asteen tutkinnot eivät ole koulutusta ketjun kontekstissa, jossa olemme jatkuvasti puhuneet collegeista yms.
On aivan eri puhua Harvardista kuin Vallilan hiusmuotoilukoulusta, kun puhutaan lukukausimaksuista yms.
Väärä väittämä. Koko ketjun aikana "koulutusta" ei olla vielä rajattu kenenkään muun toimesta kuin nyt Sinä haluat alkaa selitellä näitä uppo-omituisia lausuntojasi, kun et vain kykene myöntämään että harakoille meni tällä kertaa.
Toisekseen, miten umpimielinen mahdatkaan olla, ellet pidä esim. toimittajan tai parturi-kampaajan ammattitutkintoja "tutkintoina"? Kukaan ei ole väittänyt että ne olisivat yhtä korkean koulutusasteen ammatteihin valmentavia tutkintoja, mutta yhtälailla vaativat koulutusta ja johtavat ammatin saamiseen.
Viestin lähetti varjo
Toimittajan ammattitutkinto? Eikös journalistiikkaa ja viestintää voi lukea ihan ilmaiseksikin Tampereella ja Helsingissä ainakin?
Kyllä varmaan voi, mutta koulua voi käydä myös maksullisena toisissa opistoissa. Samoin parturi-kampaamolinja lienee esim. ammattikoulussa yleisesti ottaen maksuton, mutta on tarjolla myös maksullisia opistoja. Jätän mielikuvituksesi varaan keksiä, miksi kukaan valitsisi tällaisen maksullisen opinahjon maksuttoman sijaan.
Viestin lähetti varjo
Oikeasti, oletko päässyt peruskoulusta läpi?
Minä puhuin koulutustutkimuksista, en elintasosta.
Olen päässyt, kiitos kysymästä.
Tässä ketjussa on käsitelty yleisesti elintasoa, sekä sen sisällään pitämiä asioita kuten koulutustutkimuksia, köyhien osaa sekä muuta asiaan liittyvää. Se, että Sinä olet päättänyt pomppia asiasta toiseen aina kun tulee vähänkään ahdasta, ei taas estä muita ymmärtämästä hyvin, että tämä keskustelutaktiikkasi on oikeastaan aika alkeellinen, eikä johda suinkaan hedelmälliseen keskusteluun vaan Sinulle ominaiseen jankuttamiseen ja asioiden vääristelyyn.
Viestin lähetti varjo
heh, et voi olla tosissasi. Et taida oikeasti ymmärtää, miten kallista sairaalahoito on, ellei mikään taho avusta sitä.
Kuinka niin "en voi"? Voinhan olla haudanvakavissani. Olen myös sattumalta tullut tutustuneeksi, mitä esim. synnyttäminen maksaa Suomessa kunnalle ja mikä sen hintalappu on USA:ssa. Todella kallista hommaa, mutta jos verrataan siihen että tuosta täytyy maksaa joko kova kertakorvaus 2 kertaa elämän varrella tai 50 vuoden ajan veroissa, tulee tämä osamaksulla maksavan osuudeksi lopulta isompi summa. Tietenkin lasten määrä muuttaa tätä suhdetta - vertailu lieneekin sen vuoksi järkevää tuolla tyypillisellä lapsimäärällä (2 tai 3).
Viestin lähetti varjo
On eri asia viedä lapsi korvakivun takia Mehiläiseen, kuin jos jotain _oikeasti_ menee rikki.
Toki, aina voi ottaa riskin, mutta ottaisitko sinä lapsesi takia riskin?
En todennäköisesti ottaisi. Mutta sitten taas, puhuimme juuri niistä minimipalkalla työtä tekevistä. Olen melko varma, että en tyytyisi myöskään USA:ssa minimipalkkaan, joten en todennäköisesti olisi myöskään tässä suhteessa sopiva vertailukohde. Joku muu saattaisi (ja tekeekin näin) ottaa kyseisen riskin.
Viestin lähetti varjo
Homman juoni nyt oli suurinpiirtein se, että 23 vuotta lääkärin lapsena lääkärituttavapiirissä, veljien pyrkiessä lääkikseen...omaan suht hyvän näkemyksen siitä, mitä lääkärit tekevät.
Kaikki muu onkin tainnut jäädä hieman vähemmälle...?
Viestin lähetti varjo
Tota, nyt pitää hetki miettiä asiaa. En tiedä mikä tuo HDI-rank on, mutta minä vain järjestin luvut köyhyysindeksin mukaisesti ja tarkastelin sitä. Köyhyysindeksihän on tuossa se mitä tarkastellaan, HDI-rank on kokonaisrankkaus, joka ottaa mukaan mm. BKT:t yms.
HDI rankkia nostaa USA:ssa se, että iso osa tienaa hyvin, mutta kuten tuosta köyhyysprosentista huomaat, iso osa ei tienaa.
HDI käsittää siis kaikki Human developement indicatorit, se ei mittaa köyhyyttä, mistä nyt olemme keskustelleet.
Kai tämä oli selvä, vai luulitko, että USA:n sijoitus 8:na tarkoitti sen sijoitusta köyhyystilastoissa?
Tässä pyritään mittaamaan tietyillä mittareilla eri yhteiskuntien yleistä kehitystasoa. Mitattavia tekijöitä ovat nimenomaan nämä USA:ssa kritisoimasi koulutus, köyhyys sekä maan yleinen terveystaso ja "socia exclusion", miten tuon nyt suomentaa, näin hyvin vapaasti käännettynä. Näilläkin mittareilla on todettu USA:n sijoittuvan 8. "parhaaksi" maaksi jättäen mm. Suomen kauas peräänsä. Ajatella! Vaikka mittareina ovat juuri nämä USA:n riippakivet köyhyys, terveydenhoito ja koulutus.
No, varmaankin lisäät tämän tutkimuksen "ei oteta huomioon" -listallesi, jään odottelemaan sitä.
Viestin lähetti varjo
Ei minun tarvitse oikaista mitään, sinä olet virhepäätelmät tehnyt, keksien itse asioita, joita en ole ottanut esiin.
Oikaise toki nyt syntynyt harhakäsitys, äläkä siinä kiertele kuin kissa kuumaa puuroa. Odotamme varmasti suurella mielenkiinnolla erehtymätöntä määritelmääsi "tavallisesta amerikkalaisesta" ja tämän tavallisesta arkipäivän elämästä. Olethan voimallisesti puuttunut mielipiteisiini, joiden mukaan tavallisen amerikkalaisen elämä ja määritelmä on kohtuullisen lähellä tavallista eurooppalaista. Koska niin vahvasti puutut tähän asiaan, niin lienee selvää että oma määritelmäsi poikkeaa esitetystä. Onko niillä mielestäsi kolme kättä ja tuntosarvet? Puhuuko tavallinen amerikkalainen mielestäsi kiinaa tai klingonia? Elääkö tavallinen amerikkalainen mielestäsi hökkelissä ja päivisin nojailee rakentamaansa aitaan, roikuttaa heinää suussa ja limppii kärripolulle tuumaten välillä "yepp..."? Vai mitä oikein mahdat kuvitella tavallisesta amerikkalaisesta?
No joo, mutta eiköhän tämä nyt riitä omalta osaltani. Vastaa toki jotain näsäviisasta, mutta käy joskus pölyn hälvennettyä hieman tutustumassa tähän Sinulle tuntemattomaan maahan, tiedä vaikka havahdut siihen että kyseessähän on oikeastaan ihan toimiva yhteiskunta. Joka päivä.