Onko vallitseva amerikkalaisvastaisuus pelkkää kriittistä suhtautumista?
Tarkastellaanpa asiaa esimerkin valossa.
Kun Abu Gbrabin kidutustapaukset tulivat julkisuuteen niin media revitti asiasta toinen toistaan raflaavampia lööppejä ja monella tahoilla tuomittiin näiden muutaman yksittäistapauksen perusteella koko Yhdysvaltain läsnäolo Irakissa.
Toisaalta YK:n henkilöston (lähinnä rauhanturvaajien) harrastamat paikallisen väestön raiskaukset sivuutettiin äskettäin muutaman palstan pikku-uutisella enkä ole nähnyt kenenkään kyseenalaistavan sen perusteella mitään YK:n toimintaan liittyvää.
PS: YK:sta puheenollen, YK:n oil for food-ohjelma näyttäisi rikastuttaneen Saddamia lähes kahdella miljardilla dollarilla.
Eniten lahjuksia maksoivat ranskalaiset ja venäläiset - maat jotka innokkaimmin vastustivat Irakin miehitystä.
dali kirjoitti:
Jumala puhui minulle -juttu on luku sinänsä. Bushan on todennut, että hän on Jumalan asialla terrorismin vastaisessa sodassa. GWB on puheissaan käyttänyt uskonnollisia metaforia ja puhunut Jumalasta monessa yhteydessä. Varsinkin WTC:n jälkeen puheet olivat pienimuotoisia vuorisaarnoja. Uskonto on aina läsnä USA:n presidenttien puheissa. God bless America päättää perinteisesti presidentin puheen.
Siitä on pitkä matka siihen että Bush olisi sanonut Jumalan puhuneen hänelle henkilökohtaisesti. Näin uutinen kuitenkin väitti.
dali kirjoitti:
Mistähän johtuu, että löysit esimerkeiksi tällaisia länsimaisen "median" aivopieruja, etkä esimerkiksi yhtään vakavasti otettavaa juttua, jossa olisi esimerkiksi kehotettu ihmisiä vihaamaan USA:ta tai muiluttamaan amerikkalaisia, jotka tulevat vastaan?
Olen samaa mieltä siitä että mainitunlaiset Bush-uutiset ovat aivopieruja.
dali kirjoitti:
Itse käsitän amerikkalaisvastaisuuden toimintana tai ajatusmallina, jossa Yhdysvaltoja ja maan kansalaisia vainottaisiin ja ihmisiä kiihotettaisiin toimimaan USA:ta vastaan. Tällaisia piirteitä on hyvin vaikea löytää länsimaisesta lehdostöstä. Mikään lehti, radioasema tai tv-kanava ei eläisi moisella aineistolla.
Amerikkalaisvastaisuutta on monenasteista.
Kuvailemasi kaltaiselle ilmiölle voisi oikeampi nimitys olla amerikkalaisviha, ei enää amerikkalaisvastaisuus.
Tosin: olennainen osa amerikkalaisvastaisuutta on jo pelkkä amerikkalaismyönteisyyden kitkeminen. Esimerkiksi Iranissa ollaan jo kielletty amerikkalaisuuden myönteisessä valossa esittävät elokuvat eikä Euroopassakaan - niin hätkähdyttävältä kuin saattaa kuulostaakin - enää käytännön tasolla olla enää kovin kaukana samasta.
Jos et usko niin menepä kirjastoon ja etsi suomeksi käännettyjä nyky-Yhdysvaltoja käsitteleviä kirjoja, jotka eivät suhtaudu kohteeseensa kielteisesti.
Tiedän mistä puhun, sillä minä olen etsinyt.
dali kirjoitti:
Jos todella olet seurannut tiedotusvälineitä, mitään "täyskäännöstä" ei ole tullut. EU:n perustuslain ongelmat tiedettiin jo hyvissä ajoin ennen Ranskan ja Hollannin äänestyksiä. Uutisista sain muun muassa lukea ennen äänestyksiä, että perustuslakiehdotus tuskin menee näissä maissa läpi. Lain valmisteluhan oli jo ollut kovin eripuraista (tästäkin raportoitiin) ja jo tuolloin oli melko selvää, ettei se mene sellaisenaan läpi.
Onkin mielenkiintoista verrata tilannetta EU:ssa ja Irakissa.
Toki Irakilla on terrori-iskunsa, mutta ei voi olla huomaamatta ristiriitaa siinä kuinka lehdistö mässäilee Irakin hajoamisen mahdollisuudella ja samaan aikaan pidättelee kusi sukassa henkeään eikä uskalla ajatella seuraavan loogisen askeleen mahdollisuutta EU:n tulevaisuudessa: hajoamista.
Kuitenkin Irak hyväksyi uuden perustuslakinsa, EU ei.
dali kirjoitti:
Mistään uusista asioista ei siis ole kyse. USA:n ongelmista on samoin kirjoitettu ja puhuttu koko Bushin kauden ajan, kuten koko 1990-luvun.
Ajatusmallisi kompuroi jo senkin takia, että USA:n talousmahtia kehuttiin estoitta 1990-luvulla täällä Euroopan nurkillakin,
Niin, Euroopassakin kehuttiin Yhdysvaltoja kun vallassa oli Clinton - demari....
dali kirjoitti:
Nyt sekä USA:lla että EU:lla on ongelmia ja lehdistö raportoi näistä ongelmista. Se, että USA:sta ja sen politiikasta pystytään kirjoittamaan kriittisesti, on mielestäni terveen kehityksen merkki.
Kriittisyyden ja negatiivisuuden välillä on ero.
Ehkä vaikeasti havaittava, mutta sitäkin merkittävämpi.
vlad kirjoitti:
Kirjoittamasi pätee jälleen kerran toisinkin päin, eli jos tämä koskee Yhdysvaltoihin kriittisesti suhtautuvia niin yhtälailla tämä kirjoittamasi koskee Yhdysvaltoihin myötämielisesti suhtautuvia tai EU:hun kielteisesti suhtautuvia.
Osaatko sinä esim. tarkastella Yhdysvaltoja kriittisessä valossa?
Osaan kyllä, ymmärrän vallan mainiosti ettei Yhdysvallat eikä mikään muukaan maa ole täydellinen. En vain ymmärrä miksi minunkin pitäisi liittyä tähän konsensus-negatiivisuuteen.
Näen asian sillä tavalla että eurooppalaiset syyttävät helposti amerikkalaisia ja Bushin hallintoa erityisesti yksisilmäisyydestä mutta syyllistyvät itse täysin samaan.
Kaikki tämän eurooppalainen USA-kritiikki lähtee siitä että vain oma näkemys on oikea ja niistä lähtökohdista sitten arvioidaan Yhdysvaltain politiikkaa.
Ja päädytään väistämättä vääriin johtopäätöksiin, sillä totuus on se että euro-"intellektuellit" eivät ymmärrä amerikkalaista ajattelutapaa.
hätrikki || kirjoitti:
Entäpä toinen maailmansota? Saksa mokasi ja hävisi. Mitä nyt luemme historiankirjoista? Holokausti tulee esiin jokaisessa koulun historiakirjassa. Miksei missään puhuta amerikkalaisten vainoista japani-amerikkalaisten kohdalla?
Miten niin ei puhuta?
Vastikään TV:sta tuli jopa asiaa käsittelevä elokuvakin - amerikkalainen elokuva, muistaakseni.
hätrikki || kirjoitti:
Ei sillä, etteikö Saksa tehnyt todella, todella hirveitä asioita, mutta samaan aikaan amerikka esittää puhdasta.
Tiedän kyllä Hiroshiman ja Ruhrin pommitukset joten turha alkaa niistä, mutta rivimiehen tasolla USA:n armeija ei käyttäytynyt yhtä järjestäytyneen barbaarisesti kuin vastustajansa. Tai Neuvostoliitto toisaalta - ja Neuvostoliitto erityisesti.
Saksan itärintamalla käytiin silkkaa tuhoamissotaa jossa ei annettu eikä pyydetty armoa.
Varsinkin sodan loppuaikoina komennus itärintamalle oli jotakin mitä juuri kukaan ei halunnut, sillä se merkitsi pitkälti samaa kuin kuolemantuomio.
Puna-armeijan tulo Berliiniin oli sitten jo omaa luokkaansa, missään ei koskaan liene nähty moista barbaariassa kieriskelyä kun venäläiset raiskasivat kaikki näköpiiriin saamansa saksalaisnaiset pikkutytöistä mummoihin.
Joo joo, saksalaiset niittivät nyt sitä mitä kylvivät muutamaa vuotta aiemmin, vastaisi tähän kotiryssä - eikä olisi tyystin väärässä.
Samaan aikaan länsirintamalla saksalaiset kilpailivat siitä kuka ehtii ensimmäisenä heittämään aseensa ja antautumaan eteneville amerikkalaisille.
Joten kyllä, Amerikalla on tosiaan hieman varaakin esittää puhdasta.