mjr kirjoitti:
Niin ehkäpä korjauliikettä ei tulekaan: Washingtonin K-Streetin lobbaajien määrä on Bushin hallintokaudella kasvanut kolminkertaiseksi (muistaakseni yhdeksästä kolmeenkymmeneen tuhanteen) - rahan ja suuryhtiöiden merkitys poliitikassa on äärimmäisen keskeinen, ja demokratian perinteinen korjaava vaikutus ei ehkä toimikaan häikäilemättömän media-propagandan ilmapiirissä (muistiin ehkä tulee Kerryn sotilasuran menestyksekäs tahraaminen).
Palataan nyt sitten häiriköimään tähän ketjuun...
Kirjoitin kesällä kuvitteellinen kolmas maailmansota -ketjuun samaa aihetta sivuten, että suuryritysten valta on kasvanut ohi julkisen vallan. Kärjistetysti: Valtiot, erityisesti USA, ovat korviaan myöten veloissa ja ovat ikään kuin löysässä hirressä. Poliittisia kriisejä syntyy, kun köysi kaulalla kiristyy ja taloudelliset edut ovat uhattuina.
mjr kirjoitti:
Niin, kun olen kriittinen USA:n nykyhallintoa kohtaan niin tietysti rakastan Neuvostoliittoa ja olen stalinisti. Tässä on vain se ongelma, että pidän Neuvostoliittoa ja kommunismia vielä tuhoisampana sortojärjestelmänä kuin natsismia, mutta älä anna tämän tiedon järkyttää maailmankuvaasi.
Saanko, mjr, liittyä kerhoon?
mjr kirjoitti:
USA:n panos maailmanhistoriaan 1900-luvulla oli korvaamaton: kolme kertaa se pelasti länsi-Euroopan demokratiat. Toki matkaan mahtui pahoja virheitä ja rikoksiakin, mutta mitä maailmanhistorian hegemonia-valtioihin tulee, lienee USA ollut kaikkein vapaamielisin ja moninkeskeisin.
Taas pitkälti samaa mieltä. USA on tehnyt paljon hyvää historiansa aikana. Tästäkin on tullut tässä ketjussa jo puhuttua.
Sääli vain, että samaan aikaan USA on toiminut räikeästi niitä arvoja vastaan, joita se ilmoittaa kannattavansa.
mjr kirjoitti:
Tästä johtajuuden ja vastuun periaatteesta USA on Bushin johdolla luopunut, ja tosiaan ainoa vertailukohta lienevät 20-luvun vastuuttomat republikaani-hallinnot, jotka johtivat USA:n ja maailmantalouden syvään lamaan. Bushilla on vielä tehokasta peliaikaa jäljellä, ja tämäkin mahdollisuus on vielä jäljellä nykyisessäkin tilanteessa, jossa taloudenpito on ollut äärimmäisen vastuutonta. Moraalisessa mielessä Hooverin hallintoa ei sitten voi mitenkään verrata Bushin ja nyky-republikaanien korruptoituneeseen America First -politiikkaan.
Bushin tiimalasissa peliaika on tainnut valua umpeen. Sisäpoliittiset uudistukset olisi pitänyt aloittaa heti ensimmäisen kauden alussa. Viiden vuoden aikana maa on keskittynyt ylettömän kalliiseen terroristijahtiin ja sotimiseen, vaikka maan tulevaisuuden kannalta tärkeämpää olisi investoida omaan teollisuuteen, infrastruktuuriin, terveydenhuoltoon ja sen sellaiseen.
USA:n velkataakka ja sisäinen rappeutuminen on sitä luokkaa, että taantuma on väistämätön. Tätä vääjäämätöntä pudotusta voidaan enää loiventaa ja alastuloa pehmentää. Siis, jos siihen ylipäänsä on Bushin hallinnolla mahdollisuuksia. USA on saappaitaan myöten kiinni Lähi-idän aavikolla ja kaiken hyvän päälle syyskuun hirmumyrskyt aiheuttivat suuret tuhot Etelärannikolla.
Special Guestille sen verran, että kannattaa kerrata lähihistoriaa oikein urakalla. Keskeisenä tarkkailunkohteena: Toinen maailmansota, sen alku ja sotaan johtaneet syyt. Taustalle suosittelen myös Saksan ja Neuvostoliiton historiaa.
Toinen maailmansota olisi voinut syttyäkin Hitlerin vastaisista toimista, jos esimerkiksi Tshekinmaan miehitystä, juutalaisvainoja tai armeijan koon kasvattamista ei olisi katsottu läpi sormien, vaan Ranska ja Iso-Britannia olisivat panneet kovan kovaa vastaan.