Viestin lähetti Special Guest
Et kai tosissaan odota että yritykset - amerikkalaiset tai muut - pyrkisivät ensisijaisesti johonkin hyväntekeväisyyteen?
Kyllä homma toimii niin että yritykset pyrkivät tekemään voittoa ja sen oheistuotteena hyödyttävät myös ympäristöään.
Se on ikään kuin sisäänrakennettuna vapaaseen markkinatalouteen.
Eiköhän tämä ole kaikille selvää ja sinänsä hyväksyttyä, mutta uskoakseni useammankin tänne kirjoittajan, ainakin minun pointti onkin siinä, että harjoitetussa politiikassa kyse ei todellakaan ole mistään vapaasta markkinataloudesta.
Koko termi vapaamarkkinatalous on toki hieman abstrakti, sillä mitään rajoittamattoman vapaata markkinataloutta ei ole olemassa, sellaista voisi esiintyä vai täydellisessä anarkiassa (ehkä sellaista voisi hetkellisesti esiintyä jossain sotatilanteessa), eikä sitä kukaan uskoakseni edes haluaa. Kaikissa muissa tilanteissa hommaan puuttuu muunmuassa sellainen taho kuin "valtio", joka asettaa vapaata markkinataloutta selkeästi rajoittavia lakeja kuten minimipalkka, työsuojelumääräykset ja työsuhdelainsäädäntö. Nämä kaikki ovat työntekijöitä suojelevia asioita ja haitallisia yritysten kannalta.
Näiden täydellistä vapautta rajoittavien säännöstelyjen kanssa markkinatalous on oikein mainio juttu työntekijöiden kannalta, mutta suuryrityksen tuotannon kannalta on siis hyvä, että sääntelyä on mahdollisimman vähän eli markkinatalous on mahdollisimman vapaata. Tällöin heillä on ylivertainen asema isompana osapuolena sanella pelisäännöt, joten he pystyvät halutessaan pitämään palkat matalina, työajat pitkinä ja työolot heikkoina. Ja kuten lainaamastani kohdastakin selväksi tulee, sen ne myös tekevät eli käyttävät hyväkseen työntekijää mahdollisimman kattavasti. Tästä toiminnasta jotkut leikkisästi käyttävät termiä "riistäminen".
Nämä maat eivät kehity taloudellisesti koskaan, ne eivät pysty edes koskaan velkojaan kun kaikki tulot menevät ihan pelkkään elossapysyminen ja korkomenoihin. Toisaalta tälläiset maat ovat yritysten myynnin kannalta huonoja, sillä köyhillä ihmisillä ei ole varaa ostaa länsimaissa tehtyjä korkean jalostusasteen tuotteita. Niinpä yritysten kannaltakin on edullista että kaikki maat eivät ole köyhiä, vaan joukossa olisi myös maita, joissa on demokratia ja toimiva markkinatalous, sillä siinä ihmisten ostovoima on suurin. Nämä kaksi asiaa eivät vain sovi yhteen, joten heidän kannaltaan on hyvä asia että tuloerot pysyvät suurina.
Markkinoiden vapauden aste on siis täysin lainsäädännöllä säädeltävissä ja se mikä Yhdysvaltojen ja varmaan jossain määrin toki myös Euroopan politiikan kohdalla meneekin pahasti metsään on että suuryrityksen pyrkivät valtion tuella vaikuttamaan tiettyjen maisten kohdalla tuohon vapauden asteeseen, niin että sääntelyä olisi mahdollisimman vähän. Heillä siis valtiovalta jättää muiden maiden kohdalla huomioimatta yhteiskuntavastuun ja on täysin asettunut yritysten puolella ajamaan heidän etujaan.
Heidän toimintaansa leimaa selkeästi myös kaksinaismoraali toiminnassa. Toisaalta he puhuvat suureen ääneen vapaan markkinatalouden eduista niiden tuotteiden kohdalla, joiden kohdalla he ovat täysin ylivoimaisia muuhun maailmaan verrattuna ja vaativat tullejen poistamista. Toisaalta he maksavat valtavia tukiaisia esim. omalle maataloudelleen, pitävät korkeita tulleja tietyillä tuotteilla ja suojelevat siten omaa tuotantoaan aloilla joissa he eivät vapaassa markkinataloudessa pärjää.
Kyse on siis lyhyesti siitä, että onko oikein että myös valtio toimii kuin yritys eli pyrkii tekemään voittoa kaikin keinoin välittämättä työntekijöistä? Minun mielestäni ei.
edit: Huomattavaa on, että ero taloudellisesti kehittyvän maan ja maan joka ei koskaan tule kehittymään on hyvin pieni. Sen summan joka työntekijällä jää säästöön ei tarvitse olla suuri (eli pääomaa kertyy), että siitä kertautuu pidemmän ajanjakson aikana merkittävä tekijä, mutta jos mitään ei jää niin kehitystä ei tapahdu yhtään. Rahallisesti tuo ero mitä työntekijällä tarvitsisi maksaa ei ole niin suuri että olisi ongelma yritysten kannalta, mutta näiden maiden kehittyminen olisi yritysten kannalta huono asia, koska se ruokkisi kehitystä että talous ja sitä myötä palkat kasvaisivat merkittävästi pitkällä tähtäimellä. Jostain pitää löytyä ihmisiä tekemään työtä halvalla ja se onnistuu vain niin että on köyhiä.
Ja ei, en minä tätä kirjoittaessani kuvittelekkaan ettet sinä tähän vastaukseksi keksisi jotain kahden rivin puolitotuutta ja sen nojalla ohittaisi kaikkia muita perusteluja.