Viestin lähetti vlad
Väli-Amerikasta löytyy lukuisia esimerkkejä joissa Yhdysvaltojen masinoimat hallitukset tai aseelliset ryhmittymät pistivät pystyyn väkilukuun suhteutettuna samansuuruisia veritöitä.
Ensinnäkin, miksi otit mittapuuksi suhteellisuuden?
Eikö totuus ole kuitenkin niin että siellä missä kuolee lukumääräisesti eniten ihmisiä on kärsimys suurinta?
Kai sentään se joka surmaa 10 miljoonan ihmisen joukosta 2 miljoonaa on suurempi teurastaja kuin se joka surmaa 1000 ihmisen joukosta 500?
Viestin lähetti vlad
Guatemala - kymmeniä, kenties satoja tuhasia uhreja sodassa jota käytiin Yhdysvaltojen myötävaikutuksella (ja kouluttamin voimin) oikeuksiaan vaativaa intiaanivähemmistöä vastaan.
vlad.
Kerro toki lisää?
Viestin lähetti Snakster
USA mellastaa Etelä-Amerikassa kaiken aikaa mielin määrin. Mm. Boliviassa Chaparen alueella on jatkuvasti käynnissä DEA:n operaatioita, joissa tasaiseen tahtiin myös kuolee viattomia pienviljelijöitä.
Niin, huumejahtihan onkin täysin verrannollinen kansanmurhaan...
Viestin lähetti Salkkis
Kertoisitko vielä miten liität terroristit ja Irakin yhteen, ja tarkoitan nimenomaan tilannetta ennen USAn aloittamaa hyökkäyssotaa.
Helposti.
Saddam ei pelkästään tukenut ja rahoittanut terrorismia - hän oli myös itse terroristi.
Viestin lähetti OldTimeHockey
Ehkä "kostotoimi" oli turhan värittynyt sana, mutta kysehän oli pohjimmiltaan siitä, että voiko terrorismin vastaista sotaa pitää oikeutettuna tai kohtuullisena, jos se aiheuttaa enemmän siviiliuhreja kuin terrorismi itse?
Niin, Hitlerin vastainen sotahan vaati kymmeniä miljoonia uhreja, oliko Hitlerin kukistaminen sitten oikeutettua tai kohtuullista?
Kysymyksesi palautuu siihen vaikeasti mitattavaan ongelmaan missä vaiheessa pahalle pitäisi alkaa pistämään hanttiin.
Pitäisikö arvioida etukäteen paljonko uhreja syntyy siinä rytinässä kun tyrannia aletaan kukistamaan (ja odottaa sitten peukaloita pyöritellen kunnes tyranni on itse surmannut tuon määrän ihmisiä) ja ryhtyä vasta sitten vastarintaan?
Vai pitäisikö tyrannin kukistaminen lopettaa siinä vaiheessa kun tyrannin vastaisessa sodassa syntyvien uhrien lukumäärä ylittää tyrannin surmaamien uhrien lukumäärän?
Vai pitäisikö vain kääriä hihat ja kukistaa paskiainen?
Viestin lähetti Maple Leaf
Pentagon on upottanut - ja tulee upottamaan - Irakin sotaan miljardeja dollareita.
Special Guest, miten tämä "terrorismin tuhoaminen" rahoitettaisiin, elleivät yhdysvaltalaiset maksaisi "tasapäistäviä" ja "yksilön mahdollisuuksia kaventavia" veroja?
Valtion jokseenkin ainoa tehtävä voisi olla ylläpitää väkivaltakoneistoa, joka valvoo järjestystä ja palauttaa ruotuun sekä isommat että pienemmät häiriköt.
Viestin lähetti dali
USA:n toiminta ei ole ainakaan Etelä-Amerikassa 8eikä sen paremmin muuallakaan) saanut aikaan minkäänlaista hyvinvoinnin räjähtävää kasvua. Muutenkaan en ymmärrä, miksi puhut kiihtyvästä elintason kasvusta, kun seuraavassa lauseessa kuitenkin puhut, että muutos tapahtuu hitaasti.
En ole puhunut mistään räjähdysmäisestä kasvusta, kyllä se tapahtuu hitaasti edelleenkin.
Mutta sitä kuitenkin tapahtuu, paras esimerkki siitä on itse USA jossa työläisenkin elintaso on noussut eikä laskenut kuten marxilaisen teorian mukaan pitäisi tapahtua.
Etelä-Amerikassa kasvusta on myös merkkejä, vertaa vain elintasoa Afrikkaan - tai vaikkapa Pohjois-Koreaan.
Viestin lähetti dali
Niin, ja jalomielisyyttään amerikkalaiset yritykset tarjoavat työntekijöilleen omia tuotteitaan alehintaan, tai kenties maksavat osan palkasta tuotteina. Näin vältytään turhalta rahaliikenteeltä, kun työläiset ostaisivat samat tuotteet kuitenkin kaupasta. Eli fyrkka päätyy takaisin "työllistävälle" yritykselle.
Et kai tosissaan odota että yritykset - amerikkalaiset tai muut - pyrkisivät ensisijaisesti johonkin hyväntekeväisyyteen?
Kyllä homma toimii niin että yritykset pyrkivät tekemään voittoa ja sen oheistuotteena hyödyttävät myös ympäristöään.
Se on ikään kuin sisäänrakennettuna vapaaseen markkinatalouteen.
Viestin lähetti dali
Mutta eikö esimerkiksi perulaisen olisi parempi tehdä töitä perulaiselle yritykselle, kun tulot jäisivät hyödyttämään omaa maata, eivätkä menisi ulkomaille? Silloin kerrannaisvaikutukset olisivat todellisia ja työläisen roskia keräävä kaverikin voisi saada oikeaa työtä. Eikä kehitykseen välttämättä menisi vuosikymmeniä.
Niinpä, mutta ongelma onkin siinä että tässä alkuvaiheessa perulaisella yrityksellä ei ole pääomaa toimintansa pyörittämiseen - saati sitten palkkojen maksamiseen.