Viestin lähetti mjr
Odotinkin jotain tämmöistä vastausta - ohessa Amnestyn kuvaus Kanadan kansalaisen kaappauksesta USA:n maaperällä:
Heh, hieman asian viereltä - eihän vain kukaan harhaudu pitämään myöskään Amnestyn "kuvauksia" objektiivisina? Amnestyllähän ei ole perinteitä asioiden liioittelussa, vaikka sinänsä toki hyvällä asialla onkin. ;-)
Viestin lähetti mjr
Ilmeisesti kysymys oli sekaannuksesta eikä mainitulla täysin kunniallisella Kanadan kansalaisella ole mitään tekemistä terrorismin kanssa. Muuta siis kuin USA:n viranomaisten epäily syyllisyydestä.
Kuten mm. maahantulijoitakin ja lentomatkustajiakin, niin epäilen että tässä taustalla on tietokoneen ohjaama järjestelmä joka tarkkailee tietynlaisten piirteiden täyttymistä. Useathan meistä täyttävät normaalistikin ehkä yhden tai jopa muutamankin mahdollisesti automatiikan tarkkaileman ominaisuuden - mutta eihän se meistä tee terroristeja. En itse epäile ollenkaan, etteikö sattuma toisi miljoonien seulonnassa vastaan myös tapauksia jotka yhteensattumien summana täyttävät syyttömänä terroristin tunnusmerkit tietokoneen silmissä ja häntä liitettäisi näille listoille. Eri asia on sitten jatkotoimenpiteet; luotetaanko tähän seulontaan ja siedetään tiettyä virhemarginaalia vai lähdetäänkö jokaista tapausta vielä tutkimaan tarkemmin ihmisen voimin joka pystyy myös suodattamaan kerätttyä tietoa vaikka se "faktojen valossa" viittaisikin terroristiin.
Tämän jatkokäsittelyn puutteellisuushan mahdollisti 9/11 tapahtumat. Tuon jälkeepäin tehdyn raportin perusteella (
http://www.gpoaccess.gov/911) kerrotaan että merkittävän suuri osa (olikohan 15/19 - olen muistini varassa, joten se saattaa olla jotain muutakin, merkittävä osuus kuitekin. Joku joka jaksaa alkaa kahlata tuota raporttia läpi, tarkistakoon. Tieto on melko alkupäässä, itse en jaksa millään alkaa lukea tuota toista kertaa) iskuun osallistuneista tunnistettiin tällaisen automatiikan avulla - mutta tarvittaviin jatkotoimenpiteisiin ei tartuttu. Erään terroristin laukut jopa nostettiin koneeseen manuaalisesti automatiikan jo hylättyä matkustajan kertaalleen. Luonnollisesti, jos viranomaiset olisivat tarttuneet toimeen automatiikan hälytysten perusteella, oltaisiin 9/12 päivitelty vain lehdistössä yhdysvaltain lentokenttäviranomaisten rasistista suhtautumista arabimatkustajia kohtaan. Kumpikaan lopputuloksista ei siis ole päättynyt viranomaisten toiminnan kannalta "kiitettävään" lopputulokseen, mutta varmasti jokaisen on helppo yhtyä mielipiteeseen (näin jälkiviisaana) että toki tuo viranomaisten ylireagointi olisi tässä tilanteessa ollut - seuraamukset tuntien - parempi vaihtoehto.
Vaikka asetelma kovin irvokasta onkin ajoittain - the land of the free joutuu valvomaan kansalaisiaan taatakseen tuota "vapautta", mutta tämä lienee maailmankuva nykyään. No, tulipa taas osallistuttua tähän keskusteluun, eiköhän tämä riitä tällä kertaa. Tässä molemmat osapuolet löytävät loputtomasti argumentteja oman näkemyksensä tueksi.