Mielestäni Kiina on suoraan verrannollinen Venäjään suuremmassa osin, sekin havittelee itselleen alueita jotka ovat historiallisesti olleet sen, pyrkii kietomaan länsimaita kiinni omaan vaikutuspiiriinsä jne. Samalla tavalla kuin Venäjä pyrki sitomaan Eurooppaa jotta nämä eivät puuttuisi ihmisoikeuksien polkemiseen, kansamurhaan ja muuhun kun halutaan pitää hyvät kauppayhteydet. Samalla tavalla olisi voinut sanoa vuonna 2010 että rauhaa Venäjän kanssa edistetään kun ostetaan sieltä maakaasua ja myydään sinne teknologiaa. Ei nyt tehdä samaa virhettä Kiinan kanssa, ihan vain sen takia että suuryritysten voittomarginaalit olisivat vähän suuremmat useamman vuoden ajan.
Stubb on käsitellyt yllä olevaa useamman kerran. Alla linkki yhteen haastatteluun. Hän ei halua katkaista Suomen tai EU:n välejä Kiinan kanssa.
Stubbin mukaan Kiina-suhteessa on kolme mahdollisuutta: kilpailu, konflikti tai yhteistyö. Hänen mukaansa on tärkeintä, että kilpailu, jossa nyt ollaan Kiinan kanssa, ei johda konfliktiin. Yhteistyö on hänen mukaansa ainoa vaihtoehto, esimerkiksi väestökehitystä tai ilmastokehitystä ei saada muuten hallintaan. Pitää vain keskustella, millä tavalla Kiinan kanssa voi tehdä yhteistyötä ja millä tavalla ei.
Stubbin mukaan pitää olla tietoinen siitä, että Kiina ja Kiinan valtiolliset yritykset pyrkivät strategisesti rakentamaan teknologiariippuvuussuhteita eurooppalaisten yritysten kanssa. Mutta meidän ei tule tehdä yliampuvia reaktioita eli siirtyä totaaliprotektionismiin.
Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb puolustautuu sosiaalisessa mediassa esitettyyn arvosteluun Kiina-puheistaan.
www.iltalehti.fi
Kiinan talous ja rooli mm. maailmankaupassa ja johdannaisissa (sis. Taiwan) sekä vaikutus ilmastonmuutoksen hillitsemissä on niin valtava, että yhteistyö Kiinan kanssa on oikeastaan maailman ainoa järkevä valinta.
Venäjä on eri tavalla aggressiivinen imperialistinen valtio, joka on myös järkevä pyrkiä osin eristämään, koska sen painoarvo maailmalle ja länsimaille missään asiassa ei ole kuin pieniä osia Kiinan painoarvosta. Kuten Stubb sanoo, Kiina on kärsivällinen, strateginen ja monella tapaa viisas suurvalta, kun taas Venäjä on rikkova ja hyökkäävä suurvalta.