Kuten olen aikaisemmin kirjoittanut, ongelma Suomessa on, että resursseja ei kohdisteta ihmisiin, jotka tahtovat yrittää auttaa itseään.
-Apua hakeville mielenterveysongelmaisille hoitoa.
-Koulutusta tahtoville työttömille tukea.
-Palkkatukea.
-Kaikenlainen ilmaistyö pois.
-Vaikeasti työllistyvien mutta työhaluisten suosiminen.
-Taistelu halpatyötä vastaan.
Siitä se lähtee, mutta jostain syystä Suomessa on suositumpaa hukata resursseja (usein mielenterveysongelmaisiin) haluttomiin kuin auttaa halukkaita.
Aivan kuin järjestelmään liittyisi ajatus, että ei nyt ainakaan auteta ihmisiä, jotka tahtovat apua vaan sen sijaan kiusataan kaikkia.
Pääosin samaa mieltä aktivoitimallin toimimattomuudesta ja resurssien hukkaamisesta. Silti pari pointtia perustuen omiin kokemuksiin ja näkemyksiin.
Minulla on entisten opintojeni, töideni, vapaaehtoistöideni ja muiden suhteideni kautta lukuisia työttömiä ystäviä ja tuttavia: niin korkeasti kuin vähän koulutettujakin. Verkostoistani löytyy sekä moniongelmaisia pitkäaikaissairaita kuin todella tunnollisia maistereita ja jopa tohtoreita kuuden ällän ylioppilaspohjalta. Työttömyyteen on monia syitä, mutta laiskuus on niistä vähäisimpiä.
Täysin työhalutonta ihmistä en ole koskaan tavannut. Siihen kykenemättömiä kylläkin. On niitäkin, joilla esim. mielenterveys- tai päihdeongelmat ovat alkaneet koulu-/opiskeluaikana ja tehneet työkyvyttömäksi. Usea on kuitenkin juuri sen pitkäaikaistyöttömyyden takia ajautunut sosiaalisiin sekä mielenterveydellisiin ongelmiin ja liialliseen päihteiden käyttöön, jotka ovat tehneet työkyvyttömäksi. Tila on silti aika harvoin pysyvä eli toki etenkin nuoria olisi hyvä vielä auttaa, jotta työkyky saataisiin takaisin.
Silti suurin ongelma on, että on todella paljon erittäin työhaluisia ja työkykyisiä ihmisiä, jotka eivät saa töitä. Työelämän pirstaloituminen, pätkätöiden normalisoituminen, automatisaatio... Siihen on monia syitä, eikä ongelmia ole helppo ratkaista, kenenkään. Jotain pitäisi silti tehdä juuri tämän suuren toimintakykyisen ja tehokkaan massan saamiseksi pysyvästi työelämän palvelukseen. Sikäli ei siis pidä ihmetellä, jos nuorten asenne työelämään on muuttunut. Miksi työlle pitäisi antaa kaikkensa koko ikänsä, jos työpaikan saamisesta ja säilymisestä ei ole mitään takeita? Olen tehnyt paljon töitä ja arvostan työntekoa valtavasti, mutta ymmärrän nuoria täysin tässä.
Tuon haaveilun ymmärrän, että olisihan se alta parikymppisenä hienoa ajatella olevansa mahdollisimman riippumaton ja vapaa jo kolmekymmpisenä. Mutta kunhan 30 on lasissa ja jos on hirmuisella työllä ja vielä suuremmalla onnella onnistunut taloudelliset edellytykset eläkkeelle jäämiseen luomaan, niin ei se pysyvä eläkkeelle jääminen silloin tule enää onnistumaan saati kiinnostamaan, jos ei ole pakko niin tehdä.