Mikä on tuo yksi pakkolaki, jonka alla hoitaja on? Eikös meillä Suomessa ole aika hitonmoinen joukko lakeja, jotka ovat pakottavia noudattamaan niitä rangaistuksen uhalla.
Sinänsä olet oikeassa, että sopimusta ei tuossa ole noudatettu ja siitä on seuraus. Ongelmahan tuossa / näissä tapauksissa on jossain ihan muualla kuin yksittäistapauksessa. Jos moisesta lähdetään "käräjöimään", on henki työpaikalla huono tai ko. yksilö työpaikan vittunaama tai minulla on vain oikeuksia, ei velvollisuusksia -tyyppinen henkilö. Tai jotain muuta, en jaksa kaikkea keksiä.
Lähtökohtaisesti kuitenkin ehkä sinäkin ymmärrät pointin. Jos tämäntyyppisistä asioista oikeuteen mennään, on meillä tässä maassa asiat varsin huonosti.
Nyt työnantaja sai kolmen tonnin sakot, joka maksetaan ay-liikkeelle. Entäs jos työntekijä myöhästyy töistä kolme varttia, esim. sen vuoksi, että puoliso tai (yli 10 v.) lapsi sairastui äkillisesti ja töihin lähtö viivästyi sen vuoksi. Pitäisikö siitä maksattaa Tehyllä kolme tonnia työnantajalle.
Eikös tuo sakko muutenkin ollut samaa kokoluokkaa mitä ay-liike maksaa laittomista lakoista? (Ei ole tietoa tästä ja voin olla ihan kujallakin kokoluokasta.) Usein noissa laittomissa lakoissa pois töistä on aikalailla koko väki ja kestää aika paljon pidempään kuin kolme varttia. Ovat mielestäni siis aikalailla eri kokoluokan rikkeitä, joten seuraamustenkin tulisi olla erilaiset.
@erku Ongelmahan tulee siitä, jos kaikessa tulee toimia sopimuksen mukaisesti. Kaikkia tilanteita ei ole mahdollista sopia tai kaikkeen ei ole järkevää varautua etukäteen sopimalla, sillä tilanteet muuttuvat. Työpaikoilla tarvitaan järkevää joustoa molemmin puolin. Ei työnantaja eikä työntekijä voi odottaa joustoja toiselta osapuolelta jos ei niihin itse ole valmis tilanteen tullen. Jos mitään ei voida tehdä ilman, että siitä on paperilla tai ay-osaston kanssa sovittu (ja sille on hintakin sovittu), niin homma on vaan hankalaa. Jos (pikku)pomoilla nousee valta (lue kusi) päähän ja alaisten kanssa ei voida keskustella järkevästi tai jos työntekijät eivät muista, että töissä ollaan tekemässä töitä ja työnantajalla on tällöin tietty määräysvalta asioihin, niin hommahan ei toimi. Silloin ollaan tämäntyylisissä ongelmissa.
No, tuostakin tapauksesta olisi kiva tietää enemmän. Jos on yksittäistapaus, niin ihan perseestähän tuo Oikeuteen meno on. Jos taas sairaalan tapa on ollut resuroida hoitajamäärä vajaaksi ja aina on joutunut jäämään ylitöihin kun viimeinen leikkaus aloitetaan juuri työvuoron päättymisen kynnyksellä, niin silloinhan Tehy on tehnyt ihan oikein, kun on vienyt asian eteen päin. Nyt joutuu sairaalakin miettimään aikatauluja ja resursseja uudestaan.