Mike:
"Se on aikalailla selvä asia, että peli, jossa pelataan kerrallaan n.30s-1min, jonka jälkeen pelaajat vaihtuvat tai tulee katko, on temmoltaan kovempi, kuin peli, jossa ainakin 14-kenttäpelaajaa pelaa 90min"
Katsos, kykenet sentään ajatteluunkin tässä asiassa.
Niin ja silti futisväki ei pidä tuotakaan asiaa juuri minään?
Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi jääkiekko on ja pysyy intensiivisempänä lajina ja koska nyt tosissaan halutaan vertailla niin on tämä asia otettava mukaan vertailuun.
Mitäs vertailua se on, että futisväki hehkuttaa suosiota, mutta pitää kädet korvillaan ja silmät kiinni kun esitetään jääkiekon hyviä puolia.
"Intensiteetti pelaajan kannalta esim. kamppailutilanteisiin menemisessä ei silti ole sen kovempi, olkoonkin, että jääkiekossa pelaajan kohdalle näitä tilanteita tulee enemmän. Roy Keane menee pysäyttämään vastustajan ihan tasan yhtä agrella, kuin Ville Nieminen tekee kiekossa."
Ville Nieminen ei sentään tahallisesti yritä loukkaannuttaa vastustajia ;)
Tässäkin kohdassa siis lätkä ja futis ovat tasoissa, kilipäitä löytyy molemmastakin lajista.
"Eroaa se, ihan helvetisti. Jokainen molempia lajeja jotakuinkin samalla tasolla harrastanut tietää tämän. Aikuinen ihminen ei täysimittaisen tosimielellä vedetyn jalkapallopelin pelaa muutamaan päivään toista samanlaista peliä. Se on fysiologisesti mahdotonta. "
Tällöin aikuinen mies ei hirveästi osaa palautua.
Suunnistajat vetävät viisipäiväisiä suunnistusviikkoja suunnistaen käytännössä joka päivä. Kokeile suunnistamista huipputasolla ja huomaat, että jalat saavat aikalailla yhtä paljon iskuja.
Itselläni on sääret mustelmilla ja verillä heti jos alue on täynnä jotain pusikkoa.
Ja olen elämässäni sen verran futismatseja katsonut, että uskallan sanoa, että eivät kaikki pelaajat niitä iskuja ota jatkuvasti. Oikeastaan olen nähnyt pelin, jossa Ronaldoon ei osunut yksikään kunnollinen taklaus, yrittivät raukat kylläkin.
"Toisaalta viimeisten kuusien MM-kisojen aikana on ollut viisi eri mestaria. Samaan aikaan kuusissa viimeisissä EM-kisoissa on ollut kuusi eri mestaria. Sitten 74 ei kukaan ole pystynyt uusimaan mestaruuttaan MM-kisoissa, EM-kisoissa siihen ei ole pystynyt kukaan koskaan."
Toisaalta taas viisi mestaria on aika vähän, ottaen huomioon, että päältä 40 joukkuetta on käynyt kokeilemassa onneaan.
Juuri tässä tuo "tason laajuus" parhaiten hämärtyy, kun mestarit ovat kuitenkin samasta tiukasta joukosta.
Jos taas tarkastellaan tulevaisuutta niin 2006MM-kisat, miten moni maa todellisuudessa voi voittaa mestaruuden...Brasilia tietenkin, Saksa, Ranskalla vaihtuu sukupolvi eli tuskin se, Italia ehkä....ja siinähän se on.
Juuri tämän takia on naurettavaa kritisoida jääkiekon MM-kisoja vähäisen osallistujajoukon pohjalta, koska kuitenkin lätkässä mestaruudesta tosissaan taistelevia maita on aikalailla sama määrä kuin futiksessa.
"Tähänkin asiaan saatat saada valaisua ihan kun menet kokeilemaan. Kiekko on melkoisen helppo peliväline hallita ja jääkiekon auttavaan pelaamiseen pystyy kuka vaan, joka on pikkuisen opetellut luistelemaan"
Olen kokeillut ja raukkaparka et nyt ymmärrä.
Jääkiekossa (tai koripallossa) käytetään sekä jalkoja, että käsiä mikä tekee siitä jokatapauksessa vaikeampaa kuin lajin, jossa pelataan vain jaloilla. Käsittääkseni jääkiekossa ei vain seisota paikallaan ja leivota (paitsi Raipe) vaan eteenkin pitäisi mennä, suuntia vaihdella jne.
"Koripallohan on vauhdissa helppo kuljetella myös ja siihen ei kummoista motoriikkaa tarvita. Vaikeusaste aivan toista kun siinä, jos samanmuotoista pelivälinettä pitää viedä eteenpäin jaloilla. Mites tämä on selitettävissä?"
Niin, helppoa tasan niin kauan kuin vain menet eteenpäin.
Kun kuljetukseen lisätään cross-over niin pallot alkavat karkailemaan tai osuvat jalkoihin.
Koripallo on näet muutakin kuin vain pallon kuljettelemista, kuten aivan hyvin tiedät.
Omassa kaveriporukassani taase jokainen osaa pelata futista, mutta vain yksi lätkää ja pari osaa jotenkin heittää koripalloa, mutta eivät kunnolla kuljettaa.
Mitään selitettäväähän ei ole, koska kyse on vain siitä tasosta millä asioita suorittaa.
Jalkapallossa ei ole edes mahdollista suorittaa sellaisia motorisia tehtäviä kuin lajeissa, joissa käytetään sekä jalkoja, että käsiä.