Tämän perusteella voisi kysyä, miksei vaikkapa Australiassa ole ruoka sen halvempaa kuin EU:ssa, vaikka maataloustukia ei ole oikeastaan ollenkaan.
Kaupan duopoli, laatua preferoivat kuluttajat sekä melko suljettu kansantalous.
Toki laskelmassa tulisi huomioida maataloustukien sisään leivottu preemio ts. verrata ruuan hintaa laskettuna kaupan hinta Australiassa vs. kaupan hinta+maaloustuki Euroopassa.
Maataloustuet voisi edelleen poistaa, mutta ruuan hintoja ja tukipolitiikkaa katsoen, ei niiden poistaminen näytä johtavan ruokapoliittiseen utopiaan. En tiedä, kuinka hyvin nämä pitävät paikkansa, mutta siinä esimerkiksi yksi vertailu ruokien hinnoista
Suomen,
Australian ja
Kanadan osalta. Erot ovat muutamia euroja
Ei mihinkään utopiaan, mutta siihen että emme tuhlaa järjestelmään suurinta siivua EU:n budjetista sekä siihen, että valinnan siitä mitä tuotetaan tekevät kuluttajat, eivät virkamiehet.
Sosialismi kun on niin toivottomasti tehottomanpaa kuin markkinatalous.
Sitä paitsi tämä vertailusi todistaa koko pointtini.
Ruoan hinta per naama per päivä muutaman kymmenen sentin tarkkuudella sama, vaikka jos maataloustuet olisivat tehokas tapa toimia, Suomessa/EU:ssa kuluttajahintojen tulisi olla merkittävästi alle tuettomien verrokkimaiden.
Suomessa/EU:ssa tuohon laskelmaan tulisi lisätä se vähän laskutavasta ja maasta riippuen 20-75% preemio maataloistuista, jotta saadaan todellinen kuluttajan maksama hinta auki.
Nythän luvut eivät ole vertailukelpoisia, koska ”kaupan hinta” ei sisällä maataloustukien osuutta.
Eli johtopäätöksenä, kyllä, maataloustueton järjestelmä on kuluttajalle merkittävästi edullisempi (42% varmaan pätevä keskiarvo, Suomessa toki enemmänkin eroa) tapa järjestää asia.