Äärioikeisto ja -vasemmisto Suomessa

  • 873 815
  • 8 574

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Se, minkä täällä moni lahjakkaasti missaa, on fakta että sekä äärivasemmisto (esim. kommunistit) että anarkistit ajavat "työväen" toimesta tapahtuvaa vallankumousta kapitalistista valtiota vastaan. Kuten @Cobol mainitsi, nämä ryhmittymät ovat erimielisyyksistään huolimatta kyenneet historiassa yhteistyöhön esim. Venäjän vallankumouksen yhteydessä. Siksi nämä porukat on luontevaa niputtaa käytännön tasolla, ja samassa porukassahan heitä usein onkin marssimassa. Anarkistit itsessään tulevat luultavasti aina pysymään marginaalissa ja vallankumous tapahtuessaan ei varmasti johtaisi heidän utopiaansa, mutta näen tarpeellisena tuomita kovin sanoin heidän toimintansa ja keinovalikoimansa poliittisiin vastustajiin ja virkavaltaan kohdistuvan väkivallan osalta, sillä samat ovat heitä lähellä olevan radikaalivasemmiston aseita. Ja historiassa todella on lukuisia esimerkkejä siitä, miten todellinen on mahdollisuus äärivasemmiston valtaanpääsystä ja mihin se johtaa.

Ts. vaikka esim. kommunistit ja anarkistit pääosin ovat hyvin erimielistä sakkia sen suhteen, mitä vallankumouksen jälkeen pitäisi tapahtua, heitä yhdistää yhteinen vihollinen. Siksi kaikki luokkasota-retoriikka pitäisi olla ihan yhtä tuomittavaa kuin natsienkin puheet, sillä jokainen voi lukea mihin tuo luokkasota on historiassa aina johtanut.

Ylipäänsä pidän ihmeellisenä tapaa, jolla eräät henkilöt heittelevät natsikorttia ikään kuin pyyhkimään pois laitavasemmiston hirmuteot ja niiden uhkan. Holokaustia tipautellaan ilmoille tämän tästä, mutta samalla ei nähdä mitään syytä puhua Pol Potin, Stalinin ja Zedongin hirmuteoista kun luokkasotahuudot raikuvat. Holokausti oli hirvittävä tapaus historiassa, mutta ei juutalaisten vainoaminen natsien etuoikeus ollut, vaikka heidän hallinnossaan homma vietiin äärimmäiseen pisteeseen kauhistuttavalla tavalla. Taustalla oli kuitenkin vaikka millaisia sosioekonomisia tekijöitä, joita nyt ei kertakaikkiaan 2010-luvun Suomesta löydy. Vai onko meillä esim. suurta revanssihenkeä hävityn sodan jäljiltä ja talous täysin riekaleina? Jotain todella mullistavaa pitäisi tapahtua, jotta äärioikeisto Suomessa saisi jalansijaa.

Juutalaisasioista tämä on varmasti ollut esillä ennenkin, mutta aika synkkä historia löytyy vasemmistoltakin siltä osin. Tässä mielenkiintoinen tutkimus, jonka mukaan antisemitismin vaihtelu selittyy 1900-luvun alussa pitkälti taloudellisilla oloilla, juutalaisten maahanmuutolla, sekä varmaan monelle shokkiyllätyksenä vasemmistopuolueiden nousulla. SAGE Journals: Your gateway to world-class journal research

PS: Sama toimii toki toisinpäin osan vähätellessä äärioikeiston rikoksia. Erityismainintana sanoisin, että en missään nimessä lähtisi syyttämään nimimerkkejä @dana77 tai @Tuamas jostain äärivasemmistolaisten symppaamisesta. Outoa nähdä tuollaista varsinkin sellaisilta nimimerkeiltä, jotka valittavat itse symppaajaksi leimaamisesta kevein perustein. Jälkimmäisen mainitun kohdalta muistan heti lonkaltakin yhden keissin jossa hän toteaa äärioikeiston ja äärivasemmiston olevan pohjimmiltaan samaa paskasakkia. Siitä voidaan sitten keskustella mikä näistä meillä marginaalisista porukoista on kulloinkin "nousussa" tai yhteiskunnalle vaarallisin, eikä tähän varmaa vastausta ole kenelläkään. Tuo on kuitenkin erinomainen lähtökohta keskustelulle ja sitä pitäisi voida kunnioittaa kontekstina viestejä tulkitessa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Anarkismi on määritelmän mukaan valtahierarkioista vapaata yhteiskuntaa tavoitteleva liike. Kommunismi on yhteiskuntajärjestelmä jossa valtion valtarakenteet ovat kaikkein vahvimmat ja yksilöä pakottavimmat. Ymmärrän että oikeistolaisessa yhteiskunnissa joihin tässä kontekstissa pohjoismaat laskettakoon vassarit ja anarkistit ovat samalla puolella. Sen sijaan en näe mitään järkevää syytä miksei kommunistisissa maissa valtiovaltaa vastustaneita tahoja olisi aivan yhtä hyvin voitu kutsua samalla nimellä. On ollut ihan poliitinen tms päätös että näin ei ole toimittu.

Se että kommunismi on saatu kukistettua eikä sitä juuri kukaan enää tavoittele, ei tätä muuta. Tässä yhteydessä lienee hyvä todeta että kommareiden ja demokraattisten vasemmistopuolueiden sotkeminenkin on vääristelyä (ja myönnän että näin olen lukuisia kertoja tarkoituksella toiminut)
 

scholl

Jäsen
Ai se ei ollutkaan sun lippis AWe. Olikohan edes kunnollinen lippis vai joku räppärisnapback? Minusta joku voisi varastaa kaikki snapbackit ja polttaa ne saunan uunissa. Siis minulla niitä ei ole, mutta teiltä muilta. Heiltä, joilla on saunakuuppa kotona, jossa lukee jatkoaika. :)
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Nyt löytyi anarkisti tai "anarkisti", jota voi kyllä hymy korvissa sympata. Aika hillitön video.

Anarkisti varastaa MV-lippikseni ja pakenee - YouTube
Tuo Marco on kyllä aikamoinen tapaus. Joskus sillä oli jopa hautaustoimisto, kunnes erinäisten tapahtumaketjujen jälkeen päätyi nykyiseen asemaansa. Luultavasti yksi tunnetuimmista (ainakin tietyissä piireissä) manselaisista täällä Stadissa tällä hetkellä. Vielä jokunen kuukausi sitten tuli katsottua hänen videoitaan huumorimielessä, mutta hiljalleen ne alkoivat maistua puulta, sillä tyyppi ei tunnu oppivan yhtään mitään kokemuksistaan. Janitskinin uskollisimpia seuraajia ja se näkyy kaikessa.
 

Vuokralainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho! Arsenal
Nyt löytyi anarkisti tai "anarkisti", jota voi kyllä hymy korvissa sympata. Aika hillitön video.

Anarkisti varastaa MV-lippikseni ja pakenee - YouTube
Hitto tää oli hauska. Onneksi tämä pääosan esittäjä sai kuitenkin lippiksensä takaisin.

Jo heti alusta asti pisti naurattamaan, kun joku puhuu epäselvällä sössöttävällä äänellä, että "noi puhuu noi kysymyksensä niin epäselvästi, että niiden pitää kyssärit näyttää kirjoitettuina".

Lisäksi tuo tapauksen ruotiminen moneen kertaan oli todella hauskaa, toistohuumori toimii. Ja voi sitä onnea, kun lippis saatiin takaisin.

Pienestä saan minä iloni, mtta tämänlainen huumori se vaan toimii. Tuomitsenpa tässä lopuksi varastelun minäkin.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tämä ei suoraan kosketa Suomea, mutta sopii huomioida Äärioikeisto ja -vasemmisto Suomessa -keskustelussa:

"Russian actors organized both anti-Islam and pro-Islam protests in the same location at the same time on May 21, 2016, using separate Facebook pages operated from a so-called troll farm in St. Petersburg, the Senate Intelligence Committee disclosed on Wednesday."

Russia organized 2 sides of a Texas protest and encouraged 'both sides to battle in the streets' - Business Insider Nordic

Tämä Yhdysvaltojen tapahtuma on vain yksi esimerkki kaltaistensa joukossa, huomioarvoltaan ehkäpä tällä hetkellä merkittävä, mutta samaa toimintaa Kreml on harjoittanut myös Euroopassa jakaessaan tukea äärioikeistolle kuin myös radikaalille vasemmistolle - tämä radikaalille vasemmistolle jaettu tuki on saanut (aivan liian vähän) huomiota, katseen keskittyessä sinne toiseen laitaan.

Tässä toteutuu erinomaisella tapaa Aleksander Duginin ajatus: ”The most important factor should not be whether these groups are pro-Russian or not. What they oppose is of much greater importance here. The enemy of my enemy is my friend…". (lainaus: Nine Lessons of Russian Propaganda | Small Wars Journal

Yksinkertaistettuna, tuetaan kaikkia niitä voimia, jotka hajottavat vihollistamme. Venäjälle länsi on vihollinen.

@Cobol @Sako
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK

Oksettavaa. Suomi on ollut pitkään hieno maa siinä suhteessa, että poliitikot voivat liikkua normaalisti kansan keskuudessa ilman että joutuvat moisiin tilanteisiin. Jos joku on kaukana sananvapaudesta niin tämä naamioituneena eri poliittisen suuntauksen edustajan uhkailu. Olisivat nyt vielä kyydittäneet JHA:n johonkin niin olisi jälleen saatu yksi osoitus ääriaineksen tosiasiallisesta samantasoisuudesta.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
"Erityisen raskauttavaa oli, että vastustan islamia."

Ai jumalauta mää sanon. Tulee antifanteille paha mieli, kun islamia vastustaa. Voi surku!

Mielenkiintoisen aseman on islam saanut tietyissä piireissä.

PS. RASMUS-ryhmä tarjoaa puhdasta kultaa aiheen tiimoilta.
 
Viimeksi muokattu:

Pompino

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Onko tästä tapahtumasta olemassa minkäänlaista video- tai edes kuvamateriaalia?
Totta kai on. Sitä säästellään julkaistavaksi Ilveksen miäste jääkiekkojoukkueen mestaruusjuhliin. Mestaruus Tampereelle ja samalla nostetaan hurmoshenkeä, näyttäen filmiä, jossa Jorma Ollilan hartioilla varustettua tamperelaispolitikkoa hakataan turun yössä. Vallankumous on valmis!
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Oululaisen jääkiekkoskenen natsismilla flirttailu ei ole uusi ilmiö.

Vuonna 2003 Kärpät vasta julkisen paheksunnan jälkeen luopuivat maalilaulukseen tarkoitetusta laulu- ja soitinyhtye Sentencedin tekemästä Routasydän kappaleesta jossa oli selviä natsiviittauksia.

Yritin muuten googlailla tuon KauppaSuomen päätoimittajan nimellä enkä kyllä löytänyt yhteyksiä Kärppiin. Päätoimittajan nimen löysin julkaisun mediakortista.
Nyt täytyy pyytää anteeksi kun epäilin Sergein kommenttia natsismilla flirttailusta. Mikko Manner on täysi natsi ja tempaisee viattoman lapsenkin mukaan nasseiluunsa.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa: http://liiga.fi/media/uploads/20171104-Karpat_TPS__19.jpg
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK

Tässä mainioita esimerkkejä siitä, miksi on minusta naurettavaa pitää äärivasemmiston uhkaa Suomen liberaalille, länsimaiselle demokratialle ja oikeusvaltiolle jotenkin äärioikeistoa pienempänä. Osa vasemmisto"älyköistä" on kadottanut kaiken tajun sanan- ja yksilönvapaudesta ja esim. tuo Dellinger vaikuttaa kommenttinsa perusteella Halla-Ahoa enemmän fasistilta.

edit: Tapaus havainnollistaa myös erästä huoltani äärivassareita koskien: Tämä Dellingerkin on yhteiskunta"tieteilijä", eli yliopistokoulutuksen saanut valtuustoon äänestetty nuori kunnallispoliitikko. Siinä missä PVL:n sankarit eivät yhteiskunnan eliittiin lukeudu, näitä äärivassareihin vähintään läheisesti liittyviä henkilöitä on nimenomaan tietyissä yliopistopiireissä ja lähellä ainakin jonkinasteisia perinteisiä vallan pesäkkeitä.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tämä Dille vaikuttaa täydeltä idiootilta ja hyvinkin tuomittavaa käyttöä näiltä naamiopelleiltä. Hyvä nyt kuitenkin ettei fyysistä koskemattomuutta rikottu, mutta ei sitä punastelevaa nieleskelijää tarvi tuolla tavalla kiusata.
 

Warrington

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Varastaminen on aina väärin, mutta huohottavan De Wittin kommenti, se oli läski, olisin saanut sen helposti kiinni, hymyilytti.

Joo ja kuin helvetin huonossa kunnossa tuo De Witti on, kun ei saanut sitä ''läskiä'' lippalakkivarasta kiinni. Selitykset kamerasta ja kuvaamisesta ei oikein päde, kun se kamera on aiempien videoiden perusteella pieni ja kevyt. Mitä Marco olisi muutenkaan tehnyt lippalakkivarkaan kiinni saamisen jälkeen, koputtanut selkään ja kysynyt että saako lippiksensä takaisin? Siitä Janitshkinin kannattajakortti ja puhelinnumerot vaihtoon, kohteliaat poskisuukot ja molemmat takaisin omiin askareisiin.

Onneksi tulevan presidentin adjutantti sai lippiksensä takaisin, ja myöhemmin Marco voi linnanjuhlissa miettiä tuota episodia huvittuneena, ja kiitollisena siitä, että sai presidentin lehteä tukevan lippiksensä takaisin. Tosin tuossa vaiheessa presidentti Janitshkin on jo varmaan saanut ajettua läpi lain, jossa kaikkien suomalaisten päässä tulee olla junt.. sankarillisen maastokuvioinnin ja MV-logon sisältävä lippis.

Onko missään muuten ollut tietoa, että paljonko Janitshkin on saanut kannattajakortteja kasaan? En äkkiseltään guuglettamalla löytänyt mitään järkevää lähdettä. Ai saakeli se Janitshkinista tehty rautatientorillakin ollut iskulause oli niin hauska: Ilja Janitshkin presidentiksi. Totuus velvoittaa. Tuosta puuttui vaan se, että olisi ollut ''Ilja Jansthikin presikendiksi. Totuus vevloittaa. Olisihan se sinänsä hauskaa että Iljasta tai vaikka De Wittistä saataisiin presidentti, voi sitä tahattoman komiikan määrää. Voisi tosin olla ''vähän'' huonoa mainosta Suomelle, ja ihan eri sfääreissä kuin vaikka Trump Jenkeissä.
 

Gubar

Jäsen
En seuraa keskivertosuomalaista enempää politiikkaa. Mutta minulla tuppaavat menemään paikoin poliittiset ideologiat sekaisin. Johtunee varmasti paljolti siitä, että nämä ideologiat/poliittiset suuntaukset sekoittuvat niitä kannattavien ihmisten toimesta. Koitan perustella hieman.

Esim. aktivistitoiminnassa mukana oleva/ollut Koivulaakso toimii Vasemmistoliiton kunnallispoliitikkona. Okei, Vasemmistoliitto ei ole kommunistinen liike, mutta on lähimpänä sitä oleva poliittinen puolue joka Suomessa on eduskunnassa. Okei, jätetään kommunismi pois. Jäljelle jää anarkismi. Okei, kaikki vasemmistolaiset poliitikot eivät ole olleet anarkistisessa toiminnassa mukana, mutta moni on. Käsittääkseni ainakin eturivin vasemmistoliittolaisista Arhinmäki ja Andersson? Veikkaisin myös, että eräskin "päivystävä anarkisti" seisoo Vasemmiston takana.

Minun on hankala hahmottaa miten nämä kaksi asiaa edes erottaisi toisistaan, jotka ovat hyvin vahvasti leimaantuneet toisiinsa kiinni. Ei tulisi mieleenikään äänestää anarkismiin kytköksissä olevaa puoluetta. Kuuluuko anarkismi osaksi heidän poliittisen ideologian perustuksia? Tähän toivoisin saavani vastauksen. Koska olen ymmärtänyt, että ei kuulu?

Sitten toinen puoli. No, äärioikeisto ja natsismi ovat yhtä. Mutta entäs tämä PeruS - porukassa äärioikeistolaisia mielipiteitä omaavia kansanedustajia ja äärioikeistolaisessa toiminnassa mukana tai ainakin heitä tukevia poliitikkoja. Ei tulisi mieleenikään äänestää puoluetta jonka edustajistosta osa tukee avoimestikin Vastarintaliikettä tai uusnatsismia. Silti PeruS irtisanoutuu natsismista ja rasismista. Ihan helvetin ristiriitaista. Eli miten se nyt on?

Sitten jäljellä jää rikkaiden asiaa hoitava puolue, ruotsalainen puolue, uskovaisten puolue, äärisuvaitsevainen viherpuolue, maalaisten keskusta, niin ja tietysti kovaa vauhtia suvaitsevaistumassa oleva "työväenpuolue", joka aika helvetin heikosti näyttää keskittyvän työläisten asioihin, koska asiat ilmeisesti on hyvin sillä rintamalla? Toki sielä on jokin uusi kyhäelmä kaikkien näiden puolueiden sekoitusta, eli tämä Sininen höpöhöpö. Minulle ei ole poliittisella kartalla siis mitään tarjolla. No, se ei ollut tämän kirjoituksen pointti vaan, se että kuinka sekaista tämä poliittinen toiminta Suomessa on tällä hetkellä.

Sitten on myös jotain viritelmiä missä nämä De Witit ja Lokat mellastavat. Mutta eivät tue kuitenkaan PeruS, minkätakia? Ihan helvetin epäselvää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös