Perussuomalaiset

  • 5 376 460
  • 43 377

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Erittäin hyvin sanottu. Sakari oli työteliäs ja viisas henkilö.

Niinistön Saulikin on uusimmassa puheessaan taas haikaillut "tolkun" perään. Saapa nähdä leimataanko hänet sen seurauksena persuksi. Tuskin ainakaan vihervassariksi

Niinistöltä hyvä puhe ja hän käsittelee samoja teemoja kuin kaikki eurooppalaiset johtajat. Yksi aikakausi on päättymässä eikä siirtolaisia päästetä samalla tavalla läpi Eurooppaan kuin vuonna 2015. Jokaisessa maassa haetaan ymmärtääkseni ratkaisua, jossa uudet afgaanipakolaiset jäävät pääosin lähimaihin.

Nyt voidaan liittää yllä oleva Perussuuomalaisiin. Sillä suunnalla saatetaan ajatella, että hehän olivat koko ajan tätä mieltä ja oikeassa. Eikä se kovin kauaksi faktasta jääkään, jos jää lainkaan. Merkel, Macron, Ruotsi, Tanska - johtaja ja maa toisensa jälkeen pyrkii nyt siihen, että Eurooppaan ei vaellusta tule.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Tuskin, vaikka persuilla onkin tapana rikkoa lakia vihervasemmistoa enemmän. Sen verran tolkun ihminen olen minäkin, että Iltalehden linkkiin en koske. En vaikka se johtaisi Kekkosen reinkarnaation kommetteihin.
Joo, on varmasti viisaampaa pysytellä Sakari Topeliuksen tuotannon parissa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Niinistön Saulikin on uusimmassa puheessaan taas haikaillut "tolkun" perään. Saapa nähdä leimataanko hänet sen seurauksena persuksi. Tuskin ainakaan vihervassariksi.


Ero "nolla turvapaikanhakijaa Suomeen" Perussuomalaisiin on Niinistöllä vielä selkeä, mutta puhe oli hyvä. Maailma muuttuu ja silloin pitää myös sopimusten muuttua.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Pressa Niinistö otti myös EU:n puuttuvan roolin Afganistanissa esille. Nyt Saksa ja Ranska hoitavat asiansa suoraan, ja EU on näkymätön. Vähän vaikuttaa siltä, että EU on tulossa nykyisenä yhteisönä tiensä päähän. Kiina ja USA ovat kaukana EU:n edellä. Jatko saattaa toimia Afganistanin tapaan eli Ranska ja Saksa tekevät kansallisista eduista lähtien sen mitä haluavat, ja EU voi seurata päältä hiljaa.

Minusta suuntaus ei ole hyvä. Mutta Perussuomalaisten näkemyksiin taitaa hyvin istua EU:n kuvan muuttuminen. Eurooppa-politiikan mahdollinen pirstaloituminen ja kulkeminen suurten maiden osalta nationalistisempaan suuntaan saattaa vaikuttaa PS:n kannatusta nostavasti.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Minkähän takia sitä pitää niin paljon kierrellä ja kaarrella, että monelle perussuomalaiselle erilainen ihonväri, etninen tausta tai kenties jopa uskonto estävät sen, että he voisivat koskaan olla "suomalaisia" tai ainakaan niitä myyttisiä "kantasuomalaisia"? Kaikki kuitenkin ymmärtävät, mitä he tarkoittavat, vaikka se ainakin minun näkökulmasta ihan hölmöltä vaikuttaakin.
Ne perussuomalaiset ja mahdollisesti muutkin, jotka jaksavat halkoa hiusta kantasuomalaisuudesta ja sen merkityksestä, voisivat hieman katsella ympärilleen tätä ”kantasuomalaisiksi” ymmärrettyä väestöämme. Monen suku on lähtöisin aivan muualta, ja vaikka henkilö ei välttämättä poikkea ulkomuodoltaan ja käytökseltään merkittävästi jukolan jussista, niin hän voi silti edustaa kulttuurillisesti ja uskonnollisesti täkäläisittäin vähemmistöryhmiä.

Suomessa asuu Suomen kansalaisia ties kuinka monennessa polvessa, jotka ovat esimerkiksi 1800-luvulla tänne muuttaneiden juutalaisten ja tataarien jälkeläisiä. Heillä on usein vierasperäinen nimi, mutta sosiaalisesti ja kielellisesti he ovat suomalaisia siinä missä enemmistö suomalaisista. Toki monet suvut ovat sekoittuneet, ja niihin on liittynyt mukaan muutakin perimää. Ja vaikka ei olisikaan, niin esimerkiksi nykypäivän suomalaiset tataarisukuiset ovat työkavereina, kanssaopiskelijoina ja naapureina arkipäiväisen suomalaisia siinä missä Korhoset ja Koikkalaisetkin. Saattavat tosin välillä käydä moskeijassa (tataarit perustivat Järvenpäähän oman moskeijan vuosikymmenet sitten, lienee edelleen Suomen ainoa rakennus, joka on alun alkaen tehty moskeijaksi), mutta mitä sitten?

Otetaan katsaus kuvitteellisiin tataariperheen naapureihin. Tai eivät nämä ihan mielikuvitusta ole, kaikille on tosielämän oikeat vastineensa. Nimiä vain on saatettu muuttaa:

Naapuruston ”kantasuomalaisista” Leppäset ovat ties kuinka monennen sukupolven suomalaisia evankelisluterilaisia, jotka eivät ole käyneet kirkossa vuosikymmeneen, mutta äiti-Leppäsen äidinisän äiti tjsp. oli Muolaan karjalaisia ja vahvasti venäläissukuinen. Kaikki nyky-Leppäsistä puhuvat suomea ainoana äidinkielenään.

Peltolat ovat kotoperäisiä helluntailaisia, rakastavat ennen kaikkea Israelia, uskovat luomisoppiin, ja sellainen usko tai toive aviopuolisoilla on, että heidät temmataan ylös taivaaseen ihan lähitulevaisuudessa. Tytär-Peltola meni naimisiin Välimeren seutujen miehen kanssa, ja lapsenlapset ovat puoliksi suomalaisia. Tuossa ne välillä käyvät kyläilemässä.

Laineet ovat puolestaan uskontokuntiin kuulumattomia, oletan, sillä suomalaistaustainen isä-Laine on ainakin harrastanut vapaa-ajattelijoita. Äiti-Laine taitaa olla unkarilainen, mutta voi hän olla vaikka tsekkiläinenkin, en oikein tiedä kun eivät ole niin tuttuja. Lapset ovat syntyneet Suomessa.

Hakaset taas ovat perhe, jossa silloisessa Neuvostoliitossa syntynyt inkerinsuomalainen isä on avioitunut virolaisen naisen kanssa, ja perheen lapset ovat Suomessa syntyneitä ja suomalaisilta näyttäviä ja kuulostavia Suomen kansalaisia. Vaikka kotona puhutaan enimmäkseen suomea, niin kodin ansiosta Hakasen lapset osaavat melko hyvää viroa, ja saattavat he ymmärtää auttavasti venäjääkin.

Kuka tai ketkä perheistä ja perheenjäsenistä ovat varmuudella tai mahdollisesti ns. kantasuomalaisia, ja ketkä mahdollisesti tai varmuudella eivät? Tähän tarvittaisiin ehkä joku perussuomalainen geeniekspertti.
 

444

Jäsen
Oma sukuni on toiselta puolen sekä varastetusta Karjalasta että Satakunnasta ja toiselta puolen Keski-Suomesta ja Pohjanmaalta. Geneettinen sekametelisoppa siis. Kantasuomalainen? Tuskin. Olen kuitenkin valkoinen, hetero, suomea äidinkielenäni puhuva, Suomessa syntynyt ja Suomen passin omaava, joten persuilta kysyttäessä olen eittämättä kantasuomalainen. Painottuen ennen kaikkea kahteen ensimmäiseen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ei kai tässä edelleenkään ole epäselvää. Liittyen yllä olevaan kirjoitukseen by @Pisin Kääpiö 186cm Suomen kansalaisuuden saanut on suomalainen. Puhutaan silti mm. ulkomaalaistaustaisista tai vieraskielisistä. Ensin mainitut ovat esimerkiksi Suomessa syntyneitä suomalaisia, joiden vanhemmista ainakin toinen on ulkomaalainen. Vieraskielisillä tarkoitetaan muita kuin suomea, ruotsia tai saamea ädinkielenään puhuvia.

Kun mennään radikaalioikeistoon, heillä suomalaisuuden määritelmä on erilainen. Määritelmä on samanlainen läpi läntisen Euroopan ja puhutaan suomalaisuuden tapauksessa biologisesta suomalaisuudesta. Mikään muu ei merkitse.

Osa radikaalioikeistoa on ainakin jossain määrin luopunut biologisuuden määritelmästä, koska kansat ovat niin sekoittuneet Euroopassakin. Tilalla on tullut tai tulossa kulttuurinen määritelmä. Se mitä olen seurannut, tässä on yksi syy radikaalioikeiston hajanaisuuteen. Halutaan pitää kiinni biologisesta määritelmästä, joka on vaikea ja muuttunut vuosisatojen aikana.

En ole huomannut tätä keskustelua juurikaan PS:n sisällä. Sen sijaan radikaalioikeisto käy keskustelua aiheesta Suomessakin ja seuraan sitä jonkin verran.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Ovatko Suomen kansalaisuuden saaneet somalit, kurdit tai virolaiset Suomen kansalaisuuden saaneiden irakilaisten, turkkilaisten tai venäläisten mielestä ensisijaisesti suomalaisia vai saako etninen alkuperä enemmän painoarvoa? Onko tätä tutkittu?
 

karotenoidi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Canucks, PYRY
Minusta @Pisin Kääpiö 186cm kysymys oli sen verran järkevä, että voin perussuomalaisena geenieksperttinä siihen vielä vastata. Kaikki nuo perheet ovat vaihtelevassa määrin kantasuomalaisia. Tilastokeskuksen tilastoissa varmaan oman tai vanhempiensa syntymämaan mukaan yksilöt tilastoidaan kantasuomalaisiksi. En tiedä tarkalleen eikä kiinnosta.

Kysymys on yksilötasolla perussuomalaisten politiikan kannalta täysin epärelevantti. Perussuomalaiset ei tee politiikkaa kantasuomalaisuudella. Oli vääriin käsiin päätynyt nuorisojärjestö, jonka mielestä valtion olisi pitänyt luokitella yksilöt kantasuomalaisiin ja muihin. Se kenkäistiin puolueesta hevonkuuseen, mikä oli täysin oikein. Makrotasolla suomalaisen kansan olemassaolon perussuomalaiset sen sijaan tunnustaa. Viimeksi Tavio tänään tuumaustunnilla:



(korjattu oikea aloitusaika)

Varmaan se etnisyyden suojelu yhtenä taustatekijänä on osan henkilökohtaisissa maahanmuuttokannoissa. Itselleni perussuomalaisten äänestäjänä olennaista on julkisen sektorin talous, turvallisuus rikollisuudelta ja varjoyhteiskuntien ehkäiseminen. Siitä huolimatta, että tunnustan suomalaisen kansan olemassaolon. Sen ei tarvitse johtaa yksilöön kohdistuvaan rasismiin, jota vastustan ihan siinä missä kaikki muutkin tolkun ihmiset. Ja minkä vuoksi ne radikaalioikeistolaiset ei ikinä kelpuuttaisi minua jäsenekseen. Maahanmuuttopolitiikkaa pitää tehdä noista kolmesta lähtökohdasta (talous, turvallisuus, eheys) käsin, ja jos se sivutuotteena johtaa sen hivenen abstraktin mutta olemassaolevan suomalaisen kansan säilymiseen, hyvä.

Kauheasti vastailen kysymyksiin, mutta kukaan ei vastaa minulle mihinkään. Varsinkaan siihen, miten saamelainen määritellään ja onko Miisa Nuorgam sellainen.
 
Viimeksi muokattu:

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...

Kauheasti vastailen kysymyksiin, mutta kukaan ei vastaa minulle mihinkään. Varsinkaan siihen, miten saamelainen määritellään ja onko Miisa Nuorgam sellainen.

Saamelaisuus määritellään kulttuurillisten piirteiden, kuten kielen, asuinpaikan, ammatin jne. kautta. Nuorgamin isä on käsittääkseni saamelainen ja Miisa asuu tällä hetkellä saamelaisalueella eli kyllä hän taitaa olla saamelainen.

Genetiikalla ei tässä ole mitään tekemistä.
 

karotenoidi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Canucks, PYRY
Jaa ilmeisesti Tampere on saamelaisaluetta. Hän ei puhu saamea juurikaan ja valittaa somessa ammatikseen. Minunkin olisi siis ilmeisen helppoa ryhtyä saamelaiseksi. Vai haluatko muuttaa vastaustasi?

Omasta mielestään hän on kuitenkin saamelainen (katso se edellissivulle postaamani kuva!), ja nimenomaan genetiikkansa vuoksi. Onko oikein että Yle suo oman ohjelmansa tuollaiselle etnonationalistille?

Ai niin yksi asia vielä. Jos muuttaisin Enontekiölle ja ryhtyisin käyttäytymään niin saamelaisesti kuin ikinä voisin, en saisi silti äänestää saamelaiskäräjien vaaleissa. On läpäistävä göbbelsmäiset verenperintötarkastelut, jotta on riittävän saamelainen äänestääkseen. Pitäisikö tuo umpirasistinen systeemi lakkauttaa vaikka voimakeinoin?
 
Viimeksi muokattu:

Tjapalala

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, FC Honka
Ikinä en ole edes ajatellut äänestäväni persuja. Silti pakko myöntää että näkisin heidätkin mieluummin pm-puolueena kuin demarit. Tätä turha jatkaa täällä kun ei juurikaan otsikkoon liity.

Tämä oli sen verran mielenkiintoinen kommentti niin jatketaan tästä Persujen osalta muualla. Ensinnäkin olen iloinen, että Marin on pääministeri näinä aikoina eikä Rinne. Se tästä olisi vielä puuttunutkin, että hallituskriisi saadaan tähän aikaan ja paljon sekaista. Eihän tämä optimaalista silti ole, että Demareilla ja Keskustalla on suurin valta tällä hetkellä (onko se ikinä hyvä?). Kuitenkin enemmin tämä kuin Persut, sillä verrokiksi voisi esimerkiksi etsiä Texasia ja kuinka huonosti asiat on kun Persujen kaltainen hörhö on avaamassa liian aikaisin ja rokotteita ei oteta.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Jaa ilmeisesti Tampere on saamelaisaluetta. Hän ei puhu saamea juurikaan ja valittaa somessa ammatikseen. Minunkin olisi siis ilmeisen helppoa ryhtyä saamelaiseksi. Vai haluatko muuttaa vastaustasi?

Omasta mielestään hän on kuitenkin saamelainen (katso se edellissivulle postaamani kuva!), ja nimenomaan genetiikkansa vuoksi. Onko oikein että Yle suo oman ohjelmansa tuollaiselle etnonationalistille?9

Ai niin yksi asia vielä. Jos muuttaisin Enontekiölle ja ryhtyisin käyttäytymään niin saamelaisesti kuin ikinä voisin, en saisi silti äänestää saamelaiskäräjien vaaleissa. On läpäistävä göbbelsmäiset verenperintötarkastelut, jotta on riittävän saamelainen äänestääkseen. Pitäisikö tuo umpirasistinen systeemi lakkauttaa vaikka voimakeinoin?

Käsittääkseni Nuorgam on syntynyt saamelaisalueella ja asuu tällä hetkellä saamelaisalueella Pohjois-Norjassa, jossa opiskelee saamelainen kieltä ja sen tutkimusta. Lisäksi hänen isänsä on saamelainen.

En tunne tarkkaan saamelaiskäräjien määritelmiä, mutta niiden nimittäminen göbbelsmäisiksi verenperintötarkasteluksi hölmöä. Wikipediasta löytyy jotain saamelaisuuden määritelmiä.


...Omasta mielestään hän on kuitenkin saamelainen (katso se edellissivulle postaamani kuva!), ja nimenomaan genetiikkansa vuoksi. Onko oikein että Yle suo oman ohjelmansa tuollaiselle etnonationalistille?...

Kertoisitko lisää saamelaisten genetiikkasta? Sitähän on jopa tutkittu suomalaisten tiedemiesten toimesta.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Kysymys on yksilötasolla perussuomalaisten politiikan kannalta täysin epärelevantti. Perussuomalaiset ei tee politiikkaa kantasuomalaisuudella

Ota teistä persuista sitten jotain selvää kun yksi siipi mittaa kalloja, toiselle kyläraitilla eriväriset ova esteettinen haitta ja uusi PJ horisee että Espoon valloittavat muut kuin suomalaiset ja joku jossain marginaalisella keskustelupalstalla koittaa selittää mustaa valkoiseksi.'
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kertoisitko lisää saamelaisten genetiikkasta? Sitähän on jopa tutkittu suomalaisten tiedemiesten toimesta.
Onko tämä vähän kuin ruotsalaisten tutkimukset suomalaisten genetiikasta? Paskat geenit valuvat alaspäin.
 

karotenoidi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Canucks, PYRY
Käsittääkseni Nuorgam on syntynyt saamelaisalueella ja asuu tällä hetkellä saamelaisalueella Pohjois-Norjassa, jossa opiskelee saamelainen kieltä ja sen tutkimusta.
Jumalauta nyt, joku roti tuohon päästä sepittämiseen. Nuorgam on syntynyt Pirkanmaalla. Pohjoisessa hän opiskeli saamen kieltä puoli vuotta, mutta nyt asuu jälleen Tampereella. Nää asiat selviää parilla Google-haulla, harjoittele. Hänen isänsä on saamelaista syntyperää, mutta sehän ei takaa saamelaisuutta, jos se määritellään kulttuurin kautta. Tampereella tuskin on harjoittanut saamelaisammatteja eikä tää taida oikeasti lukeutua saamelaisalueeksi. Sen verran etelässä kuitenkin. Saamea isä ilmeisesti puhuu, mutta siitä saamelaisuuspisteiden myöntäminen tyttärille on aika etnohenkistä.

Tökeröllä tavalla jäädään nyt yhteen saamelaisuudella ratsastavaan rakastettuun sometyrkkyyn kiinni, mutta kukaan ei nyt ikinä määritellyt saamelaisuutta minulle mitenkään tyydyttävästi. Joku hämyinen määritelmä tapakulttuurista ja asuinpaikasta annettiin, muttei kerrottu, voiko kuujumalaa palvova Kelan tukia ammatikseen nostava vähän saamea osaava suurperheen äiti olla saamelainen, jos asuu Lapissa. Täysin suomalainenhan hän voi olla, mutta saamelainen? Olisi ollut jännä tietää. Jäi arvoitukseksi, onko saamelaisia tai joitain muita kansoja olemassa? Suomalaisuus on myytti, mutta muut kansat ovat kenties aitoja. Alkuperäiskansat saattavat ainakin olla.

Multa jaksettiin kyllä tivata tarkkaa määritelmää toisensa perään, mutta itse ei vaivauduta ottamaan kantaa mihinkään paitsi siihen että minä olen väärässä. Kertakaikkisen onnetonta keskustelua. Hävetkää saatana. Mulle riitti, tämä on viimeinen viesti oikeasti tähän.
 

CreaseMonkey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Tökeröllä tavalla jäädään nyt yhteen saamelaisuudella ratsastavaan rakastettuun sometyrkkyyn kiinni, mutta kukaan ei nyt ikinä määritellyt saamelaisuutta minulle mitenkään tyydyttävästi.

Tässä sinulle legaalimääritelmä (laki saamelaiskäräjistä 3 §):

Saamelaisella tarkoitetaan tässä laissa henkilöä, joka pitää itseään saamelaisena, edellyttäen:

1) että hän itse tai ainakin yksi hänen vanhemmistaan tai isovanhemmistaan on oppinut saamen kielen ensimmäisenä kielenään; tai

2) että hän on sellaisen henkilön jälkeläinen, joka on merkitty tunturi-, metsä- tai kalastajalappalaiseksi maa-, veronkanto- tai henkikirjassa; taikka

3) että ainakin yksi hänen vanhemmistaan on merkitty tai olisi voitu merkitä äänioikeutetuksi saamelaisvaltuuskunnan tai saamelaiskäräjien vaaleissa.

Siitä sitten tekemää vertailua Miisaan.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Jumalauta nyt, joku roti tuohon päästä sepittämiseen. Nuorgam on syntynyt Pirkanmaalla. Pohjoisessa hän opiskeli saamen kieltä puoli vuotta, mutta nyt asuu jälleen Tampereella...

Kiitos tiedosta, taas opin jotain uutta.

...Tökeröllä tavalla jäädään nyt yhteen saamelaisuudella ratsastavaan rakastettuun sometyrkkyyn kiinni, mutta kukaan ei nyt ikinä määritellyt saamelaisuutta minulle mitenkään tyydyttävästi...

Käsittääkseni sinä toit Nuorgamin keskusteluun. Wikipediasta löytyy yleisellä tasolla oleva määritelmä, ehkä saamelaiskäräjien sivulta löytyy parempaa tietoa. En oikein muutenkaan ymmärrä miksi kyselet tuota Jatkoajan keskustelupalstan Perussuomalaiset ketjussa.

...Multa jaksettiin kyllä tivata tarkkaa määritelmää toisensa perään, mutta itse ei vaivauduta ottamaan kantaa mihinkään paitsi siihen että minä olen väärässä. Kertakaikkisen onnetonta keskustelua. Hävetkää saatana. Mulle riitti, tämä on viimeinen viesti oikeasti tähän.

Kysyin sinulta suomalaisten geeniperimästä, kun sen esiin nostit. Et tosiaan osannut vastata kysymykseeni ja useampi nimimerkki osoitti sinun väitteesi vääriksi.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Minulle ei vain avaudu, että perussuomalaisille uhka on henkilöiden kotona puhuttava kieli, mutta ei se, mitä täysin natiivit suomalaiset tekevät omalle äidinkielelleen.

Esimerkiksi henkilö A.B. herää aamulla, keskustelee perheensä kanssa, lähtee ulos ja matkustaa bussilla työpaikalleen. Kotona puhutaan ymmärrettävästi jotain toista kieltä kuin suomea, saamea tai ruotsia, bussipysäkillä mahdollisesti suomea ellei kaikilla ole katse kännyköissä ja kuulokkeet korvilla. Bussi ajaa ohi kymmenien täysin suomalaisten yritysten, joilla on englanninkielinen nimi, vaikka asiakkaiden kanssa käytävä kieli on suomi.

Sitten A.B. saapuu työpaikalleen, jonka seinät ovat täynnä englanninkielisiä iskulauseita. Työntekijöiden tittelit ovat executive jotain ja lead of jotain, ilman suomenkielisiä vastineita. Lounaalle mennään paikkaan, jolla on englanninkielinen nimi ja tilataan ateria, jolla on englanninkielinen nimi. Tilauksetkin tehdään ehkä englanniksi. Työpäivän jälkeen mennään kauppaan, joka sijaitsee englanninkielisessä ostoskeskuksessa, ostamaan tuotteita, joiden nimissä on englantia, vaikka tuotteet olisivat suomalaisia. Kaupan henkilökunnan kanssa kuitenkin asioidaan suomeksi.

Päivän päätteeksi A.B. palaa kotiin, jossa puhuu taas omaa äidinkieltään lastensa kanssa, jotka ovat päivän aikana puhuneet suomea koulussa, jossa valmistaudutaan englanninkieliseen korkeakouluun, koska suomenkielinen opetus on vähenemässä suomalaisissa ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa, joiden nimetkin muutetaan englanninkielisiksi.

Vika on varmaan minussa, kun näen aivan muita kieleen liittyviä ongelmia kuin äidinkieleltään vieraskieliset ihmiset.
 

Byvajet

Jäsen
Saamelaiskysymyksessä ei ole logiikkaa. Eteläisessä Suomessa suomalaiseksi voidaan katsoa sellainenkin ihminen, joka ei puhu suomea tai puhuu sitä hyvin heikosti ja joka on asunut Suomessa vain pienen osan elämästään. Hänen ihonvärinsäkin saattaa olla tyypilliselle suomalaiselle perimälle vieras.

Jos tällaista ihmistä kuitenkin epäilee ääneen ei-suomalaiseksi, wokekansa herää nopeasti. Ei tule kuuloonkaan vedota kulttuuriin, kieleen ja perimään, vaan on hyväksyttävä, että kun ihminen asuu Suomessa, tämä on suomalainen riippumatta siitä, miten hän osaa kieltä tai millaista kulttuuriperintöä hän elämässään vaalii.

Pohjoisessa tilanne on toinen. Pohjoisen ihmiset itse eivät saa määriteltyä, kuka on saamelainen, vaan riidat ovat ankaria ja kiivaita ja viha pitkää. Perussyynä riitoihin ja tarpeeseen tulla määritellyksi saamelaiseksi on tietenkin saamelaisten etuoikeudet, jotka ovat omasta mielestäni Suomen lainsäädännössä kummallisuus.

Sen sijaan etelässä saamelaiseksi hyväksytään kuka tahansa, jolla on edes jonkinlaista saamelaista verenperintöä, olkoon se kuinka kaukaa tahansa. Viis kulttuurista, kielestä tai elämäntavasta. Jos vain jostain pystytään kaivamaan tippakin esiin saamelaista verenperintöä, ihmisestä tulee saamelainen.

Eteläisen Suomen punavihreät ovat saamelaiskysymyksessä ääripersuja. En ymmärrä, kuinka he epäloogisuutensa itselleen selittävät.
 

444

Jäsen
En oikein muutenkaan ymmärrä miksi kyselet tuota Jatkoajan keskustelupalstan Perussuomalaiset ketjussa.
Persujen käsikirjasta löytyy vastaus: jos keskustelu asiasta X ei miellytä, johdattele keskustelu aiheeseen Y, joka ei liity asiaan millään tavalla. Ja lopuksi vielä: suutu, jos muut eivät tykkää leikkiä samaa leikkiä kanssasi.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Persujen käsikirjasta löytyy vastaus: jos keskustelu asiasta X ei miellytä, johdattele keskustelu aiheeseen Y, joka ei liity asiaan millään tavalla. Ja lopuksi vielä: suutu, jos muut eivät tykkää leikkiä samaa leikkiä kanssasi.

Kannattaa myös siirtää Mestarin tavoin keskustelu sanojen ja käsitteiden määrittelyyn ja samalla välttää puhumista kiusallisista asioista.
 

Byvajet

Jäsen
Kaivatko punavihreiden viimeaikaisista avauksista saamelaiskysymystä käsittelevät nostot, tai vaikka yhdenkin?

Enpä jaksa kaivella, mutta seurailen vihreiden ja vasureiden facebook-ryhmiä ja niissä asenteeseen törmää toistuvasti. Saamelaiseksi tullaan verenperimällä, mikä on punavihreiltä kummallinen näkökanta.

Minusta saamelaismääritelmä pitäisi sitoa elintapaan tai asuinpaikkaan eikä perimään. Sovitaan vaikka, että kaikki Suomen pohjoisimpien kuntien asukkaat ovat saamelaisia.

Tai sovitaan, että ilman konevoimaa laajamittaisempaa poronhoitoa harjoittavat ovat saamelaisia.

Tai sovitaan, että konevoimallakin laajamittaisempaa poronhoitoa harjoittavat ovat saamelaisia.

Tai sovitaan, että kuka tahansa suoraan tai välillisesti luonnosta elantonsa saava on saamelainen, myös Helsingistä Kilpisjärvelle muuttanut eräopas.

Mutta se, että syntyy Etelä-Suomessa perheeseen, jossa kumpikaan vanhempi ei puhu saamea, eikä koskaan edes asu saamelaisseuduilla, saati kulttuurissa (mitä se sitten nykyään onkin, satelliittikanavia kai), ei minusta tee saamelaiseksi.

Jos syntyy Suomeen, elää suomenkielisessä perheessä ja kotona puhutaan pelkästään suomea, niin kyllä silloin on suomalainen, vaikka sukulinjassa olisi myös venäläisiä. Venäläisyys ei pomppaa ihmiseen perimän kautta. Siihen kasvetaan ja sitä eletään. Sama koskee saamelaisuutta. Ei sitä pitäisi perimällä määrittää, vaan saamelaiseksi tulisi voida ilmoittautua kenen tahansa, kun tietyt kriteerit täyttyvät.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös