Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 980 584
  • 81 131

Pekka Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Stadi
Missä on väitetty että rokotteet pusketaan läpi "ilman normaalia testausjaksoa"? Itse en ainakaan ole tuommoista lukenut (paitsi toki kulkutautimyönteisten tms. salaliittohörhöjen jupinoista). Sekä terveydenhuoltopuolen että lääkefirmojen viesti on ollut jatkuvasti että kaikki normaalit testit tehdään läpi, vaikkakin niitä tehtiin limittäin ja aikaa pyrittiin säästämään joka vaiheessa missä sitä oli säästettävissä. Suurin ajansäästö tuli kuitenkin siitä että rahoituskierrokset oli lähinnä avata nettipankille vähän lisää kaistaa kun sitä pätäkkää virtasi kerrankin aivan tolkuttomasti rokotekehitykseen ilman että firmojen edustajien tarvitsi paljoa lakki kourassa kierrellä rahoittajia. Lisäksi on sitten auttanut se että raha ja selvä tarve rokotteelle on mahdollistanut sen että rokotetta on tehty ennennäkemättömän isolla porukalla ja viranomaispuoli on ollut mukana koko prosessin ajan, jolloin esimerkiksi lupa-asiat on pystytty sopimaan erittäin saumattomasti ja lupakäsittelyprosessia on edistetty vielä testauksen ollessa vaiheessa, eikä normaaliin tyyliin että kun testit on suoritettu, laitetaan lupahakemus menemään ja liitteenä testitulokset, joihin viranomainen sitten paneutuu ajan kanssa, kunhan sitä aikaa ensin kiireellisemmiltä hommilta liikenee.
Oletko ihan tosissasi, että täysin uudenlainen rokote, joka on tullut ennätysajassa (sinun mukaasi ainoastaan rahoituksen takia – asiantuntijoiden mukaan rokotetestaus kestää tyypillisesti 10 - 15 vuotta) ei ole puskettu väkisin läpi? Jenkeissä koronarokote on puskettu läpi EUA:n, joka on ns. varhainen lupa käyttöön, ei lopullinen. Se voidaan vetää pois.

Ja tällä kertaa lääkeyhtiöitä ei voi jälkikäteen haastaa rokotteesta, joka on ainutlaatuista – tietääkseni tuollaista oikeutta ei ole koskaan ennen annettu.

Miksi se mnuun sattuu, jos joku on ulkona kuin lumiukko? Tai uskoo mitä tahansa tv:stä kuulemaansa ja levittää sitä totuutena? Virheellisen tiedon levittäjille on tätä nykyä ihan oma terminsäkin, se tekeekö sitä tarkoituksellisesti vai hölmöyttään on tärkeä kysymys.
Kerrataampa: toin silloin esille synkkään tilanteeseen positiivisia uutisia, silloin luotettavana pitämältäni taholta. Pitääkö mennä takaisin samoihin viesteihin ja kelailla niitä läpi? Mitä tietoa olet itse tuonut keskusteluun, muuta kuin muistutellut ja vihjaillut – ikään kuin mitään mitä kirjoitan ei voisi pitää paikkaansa, koska toin esille mitä rokotetutkimuskeskuksen johtaja toi esille tuolloin. Nimittelet myös trolliksi ja epäsuorasti hölmöksi. Minusta tuollainen on lähinnä lapsellista.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Juuri näin. Jos, ja todennäköisesti kun, tilanne kääntyy jonkin verran huonompaan suuntaan viimeistään tammikuun alussa, niin nyt tiedetään, minkälaiset toimet riittävät tartuntojen reippaaseen laskuun. Näitä rajoituksia jatketaan siinä tapauksessa vähän pidempään, ja ehkä niitä tiukennetaankin, etenkin jos useampikin maakunta paukahtaa leviämisvaiheeseen.
Ihan mielenkiinnosta tuohon, että tiedetään minkälaiset toimet riittävät. -> nyt kun ainakin omassa päässäni tartuntoja ei tilastoida kovinkaan paljoa ainakaan tammikuun alkuun asti, mutta kuvittelisin niiden sen jälkeen lähtevän jyrkkään nousuun. Meillä on edelleen nykyiset rajoitukset päällä.

Miten sitten tiedetään, mitä pitää tehdä? Koska nykyiseen laskutrendiin johtaneet toimet ovat edelleen päällä?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Miten sitten tiedetään, mitä pitää tehdä? Koska nykyiseen laskutrendiin johtaneet toimet ovat edelleen päällä?

Yksinkertaisesti: niitä jatketaan joko sellaisenaan tai sitten tiukennettuina. On totta, että joulun kantissa nämä nykyiset rajoitukset eivät todennäköisesti tehoa, kun yhteiskunta siirtyy lomailumoodiin. Mutta kun arki palaa, ne alkavat tehota taas - ehkä viiveellä, mutta kuitenkin.
 

JPL

Jäsen
Tuo 80% kuulostaa kyllä melko korkealta lukemalta. Ehkä jossain HUS-alueella se voi hetkittäin ollakin tuota luokkaa. Ei ehkä muualla.
HUS:n alueella käyttöaste näkyi olleen 2018-2019 käytännössä 100% ja ovat joutuneet käyttämään muiden alueiden palveluita tämän takia. Siltasairaalan valmistumisen 2023 pitäisi parantaa tilannetta.

En nyt löydä, mistä tuo lukema on päähän jäänyt, enkä sitä nyt äkkiseltään löytänyt. Mutta HUS:n alueen viralliset lukemat (toimintakertomus 2018) kuitenkin tuki tätä käsitystäni. Mutta kuten sanoin, niin tuo on muistikuva, eikä välttämättä faktaa tai täsmällinen.

Edit: OYS:ssä keskimääräinen käyttöaste on 75% Kalevan mukaan.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
HUS-alueella muuten HS:n mukaan 22.-23.12. ennätysmäärä testejä, ja kun THL:n lukuihin 2 päivää on aika normimäärä tulokselle, ei ainakaan HUS-alueen kohdalla tämän päivän luku johtune mistään vähäisemmistä testimääristä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Joulun kunniaksi jaan hieman positiivisemman uutisen, jossa suomalaiset asiantuntijat kertovat näkemyksiään ensi vuodesta:


Jos joulupukki on olemassa, niin antakoon hän tämän tapahtua. :)
 

Esoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Eipä yllätä että ainakin HUS alueelta noita testejä tulee isot määrät. Itse kävin 22. päivä Messukeskuksen drive inissä kolmannen kerran. Syssymmällä aikaisemmilla kerroilla autoja oli itseni lisäksi 2 kpl ja nyt olikin sitten 50+. Puolisen tuntia jopa joutui puikkoa odottelemaan mutta saman negatiivisen sieltä 6 tunnissa taas kuitenkin sai.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
FARSSI
Joulun kunniaksi jaan hieman positiivisemman uutisen, jossa suomalaiset asiantuntijat kertovat näkemyksiään ensi vuodesta:


Jos joulupukki on olemassa, niin antakoon hän tämän tapahtua. :)

Tämä on juuri se asia mistä keskustelin aiemmin täälläkin kun jotkut tuntuvat näkevän joulun kauheana riskinä, että tartunnat kääntyvät uudestaan nousuun sen vuoksi, että ihmiset käyvät joululomalla kyläilemässä perheidensä luona. Samalla he kuitenkin unohtavat, että valtaosa noista perhekontakteista on olemassa ilman jouluakin ja lisäksi kaikki muut kontaktit kouluissa, harrastuksissa ja työpaikoilla putoavat minimiin.

"– En usko, että joulu aiheuttaa kauheasti takapakkia, sillä meillä on nyt hyvät suositukset päällä. Jouluna riski on enemminkin se, että virusta tartutetaan vanhempiin ihmisiin. Eli jos tartuntoja joulun aikana tulee nimenomaan vanhemmille ihmisille, voisi sanoa, että vakavien tartuntojen osuus voi kasvaa. Toivottavasti näin ei kuitenkaan käy, Meri sanoo."

"– Jos tartuntamäärät saadaan joulutauon aikana laskemaan merkittävästi, voisi tulla jopa kesän kaltainen ilmiö. Keväällä on kuitenkin vielä riski siihen, että tartuntakäyrät kääntyvät ylöspäin. Tietoisuus taudista on kuitenkin sen verran hyvä, että en usko, että näemme enää räjähdysmäistä nousua ennen rokotusten vaikutusta. Voisi sanoa, että nyt näyttää kohtalaisen hyvältä. Olemme melkein voiton puolella, mutta vielä ei voi huokaista, hän rohkaisee."


Tässä asiassa on helppo todeta olevansa samaa mieltä asiantuntijoiden kanssa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mikäköhän nyt on, kun is on haastatellut sellaisia henkilöitä, jotka puhuvat järkeä, ja vielä laittanut uutisen isona ja otsikoivat positiivisesti. Aivan ennenkuulumatonta tässä viimeisen 9 kk aikana. Ovatko kaikki neganiilot joulunvietossa?

Ei ole ennenkuulumatonta. Kyllä tässä on viime aikoina tullut vastaan esimerkiksi rokotteisiin liittyen jopa liian positiivisia uutisia, joissa mm. eräs asiantuntija oli sitä mieltä, että riskiryhmät on rokotettu maaliskuun puolivälissä ja siinä heti päästään rokottamaan loppuja. Ja normaalioloihin olisi päästy jo ennen kesän ylioppilasjuhlia.

Realistisempi näkemys oli pari päivää sitten esitetty arvio, jossa riskiryhmät on rokotettu kesään mennessä.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Tällä hetkellä noita haittavaikutuksia on tullut noin 3000 / 100 000 rokotettua. Samalla tutkitaan myös rokotteen vaikutusta miesten hedelmällisyyteen, mutta lienee turhan aikaista vielä vetää johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. Tärkeää on, että näitä tutkitaan ja eiköhän koekaniineja riitä.
Tuohan on ihan saatanan iso lukema. Vai tarkoitetaanko tässä haittavaikutuksina jotain pientä flunssanpoikasta, joita influenssarokotuskestakin saattaa tulla? Silloin vaikuttaisi taas todella pieneltä lukemalta.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Nyt kun tässä on ollut vahvaa keskustelua noista ravintoloiden aukioloajoista, niin eikös Pirkanmaalla myynnin pitäs loppua klo 22?
Silti ravintola myy vielä 22.20 huudeilla?
 

Lugu63

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Valmiuslaki mainittu, mutta pihvinä siis taloustieteilijöiden ehdottama ennakoiva linja, jossa tartunnat painettaisiin niin alas kuin mahdollista rokotteen hoitaessa loput. Pelkona tammi-maaliskuun lentsuille otollinen kausi. Vaatisi valmiuslain.


Tämän vuoden tunnetuin lausahdus, joka ei katso aikaa, paikkaa tai tautitilannetta:

"Taudin pahin vaihe voi olla vasta edessä"
 

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Valmiuslaki mainittu, mutta pihvinä siis taloustieteilijöiden ehdottama ennakoiva linja, jossa tartunnat painettaisiin niin alas kuin mahdollista rokotteen hoitaessa loput.

Itseäni lähinnä ihmetyttää, että miksi vitussa taloustieteilijät ovat otettu lehteen ennustamaan tartuntojen suuntaa. Eikö se ole virologien hommaa? Näköjään riittää joku tietäjän titteli, että pääsee kommentoimaan koronaa.

Eiköhän sieltä revitä seuraavaksi joku vittutieteentohtori Antti Kurhinen kertomaan oma mielipide koronasta.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Nyt kun tässä on ollut vahvaa keskustelua noista ravintoloiden aukioloajoista, niin eikös Pirkanmaalla myynnin pitäs loppua klo 22?
Silti ravintola myy vielä 22.20 huudeilla?

Eikö se mene niin, että tuotteet pitää ostaa klo 22 mennessä, mutta niitä voi noutaa sitten pilkkuun (klo 23, tai kai 22:30?) asti?
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Ei ole ennenkuulumatonta. Kyllä tässä on viime aikoina tullut vastaan esimerkiksi rokotteisiin liittyen jopa liian positiivisia uutisia, joissa mm. eräs asiantuntija oli sitä mieltä, että riskiryhmät on rokotettu maaliskuun puolivälissä ja siinä heti päästään rokottamaan loppuja. Ja normaalioloihin olisi päästy jo ennen kesän ylioppilasjuhlia.

Realistisempi näkemys oli pari päivää sitten esitetty arvio, jossa riskiryhmät on rokotettu kesään mennessä.
Ok, tässä viime aikoina on siis tullut paljon tuollaisia vastaavia uutisia? Joissa mainitaan, että ollaan voiton puolella ja tulossa on kevään kaltainen ilmiö. Olen sitten lukenut huonosti, mutta noin positiivista uutista en ole kyllä nähnyt.

tuollaista”normaaliiloihin yo-juhliin mennessä” en ole nähnyt, ja voisin lyödä aika paljon vetoa, että sellaista ei ole isoin kirjaimin missään otsikoitu.
Valmiuslaki mainittu, mutta pihvinä siis taloustieteilijöiden ehdottama ennakoiva linja, jossa tartunnat painettaisiin niin alas kuin mahdollista rokotteen hoitaessa loput. Pelkona tammi-maaliskuun lentsuille otollinen kausi. Vaatisi valmiuslain.

Eikö tuo juttu tullut jo päiviä sitten jossain julki? Ja ei hirveästi jaksanut ketään kiinnostaa. Ihmetyttää, että mistä iltalehti tämän juuri tänään kaivoi. Ehkä siksi, että kilpailijalla oli pääjuttuna erittäin positiivinen uutinen.

noin muuten taloustieteilijöiden alkaminen joksikin virusasiantuntijoiksi ei pitäisi olla mikään suuri uutinen uskottavuudessaan. Hetemäki varmaan lähettää edelleen marinille huolestuneita sähköposteja virukseen liittyen. Sanna välittää nämä suoraan kiurulle, ja toimenpiteitä tehdään sitten tällä akselilla. Asiantuntemus kohdallaan.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
tuollaista”normaaliiloihin yo-juhliin mennessä” en ole nähnyt, ja voisin lyödä aika paljon vetoa, että sellaista ei ole isoin kirjaimin missään otsikoitu.

Ei tuo kyseinen teksti otsikkoon asti päätynyt, ja itse asiassa se taisi olla virallisesti muodossa "kesän valmistujaisia päästään viettämään jo normaalisti", tai jotain sinnepäin. Mutta otsikko oli kyllä sinänsä positiivinen. Pitää katsoa, löytyisikö tuo Googlella.

Edit: Samaa uutista en löytänyt, mutta Mika Rämet toteaa tässä uutisessa suunnilleen samaa, joskin tässä mainitaan, että "ainakin riskiryhmät olisi saatu rokotettua siihen mennessä". Tämä on minun korvaani realistisempi lausunto, ja saattoi olla, että tuo muistamani katkelma oli väärin lainattu tai väärin ymmärretty toimittajilta. Tai sitten minä muistan sen väärin, tai olen vain lukenut sen huolimattomasti.

 
Viimeksi muokattu:

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Eikö se mene niin, että tuotteet pitää ostaa klo 22 mennessä, mutta niitä voi noutaa sitten pilkkuun (klo 23, tai kai 22:30?) asti?

Niin en mä osaa sanoa, kattelin vaan ulkoa ku paikallisessa mestassa kannettiin tiskiltä juomaa pöytään vielä 22.25.
Voihan se olla tosiaan niin, että on ostettu ennen klo 22.
Muutama on vaan puhunut että tossa mestassa ois myyty klo 22 jälkeen ennenkin. Totuutta en tietenkään tiedä
 

Orvo Muusi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Niin en mä osaa sanoa, kattelin vaan ulkoa ku paikallisessa mestassa kannettiin tiskiltä juomaa pöytään vielä 22.25.
Voihan se olla tosiaan niin, että on ostettu ennen klo 22.
Muutama on vaan puhunut että tossa mestassa ois myyty klo 22 jälkeen ennenkin. Totuutta en tietenkään tiedä
Hyvä vain jos joku laittaa Kristalle kampoihin :)
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Rajoitukset todennäköisesti jatkuvat pitkään, ja epidemiatilanne aaltoilee. Jos jotain pitäisi veikata, niin joulu ja vuodenvaihde nostavat lukemia. Tammikuun puolivälissä alkaa laskukausi, joka sitten hiihtolomakauden jälkeen vaihtuu taas hetkeksi aikaa nousukaudeksi. Mutta kuinka korkeiksi huipuissa päästään, tai miten alas niistä lasketellaan, riippuu sitten todella monesta asiasta.

Oma veikkaus taas on että joulunaikana saadaan hyvin laskua kun ihmiset pysyy kotona ja kontakteja on vähän, lähinnä perheen ja sukulaisten sisäistä ja näistä montaa ihmistä nähdään muutenkin arjessa tai asutaan niiden kanssa. Paljon vähemmän kontakteja kun työpaikkojen ja vapaa-ajan kontakteja ei ole. Uusivuosi toki tässä on sitten ehkä se vaaranpaikka sillä yleensä sitä vietetään sitten kaveriporukoilla joissa toisia ei edes välttämättä kunnolla tunneta. Jokatapauksessa oikeastaan kumpaakin juhlakautta yhdistää se että todennäköisesti jos tartuntoja tulee niin ne tulee jo karanteenissa oleville ja ketjua on helpompi jäljittää. Ihmiset kun liikkuu vähemmän niin ei tule niitä yllättäviä tilanteita että ei tiedä mistä tartunnan saanut. Helppo yhdistää niihin bileisiin tai sukujuhliin. Kaupoissakin tuntuu maskitilanne olevan että melkein jokainen käyttää isoissa kaupoissa, että en usko että isoja tilanteita sieltäkään nyt tulee.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös