Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 928 073
  • 81 126

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viesti on johtanut pelikieltoon henkilöllisyyden arvuutteluna
Missä olen muka todennut että minusta maskeista on hyötyä? Tällaista se keskustelu on parhaimmillaan täällä. Ei osata lukea ja silti muodostetaan kantoja asioihin.
Aa okei eli et usko edes STM:n selvitykseen. En tiennyt sinun olevan Antti Rinne, mutta nyt tiedän. Oletin sinusta liikoja. Keskustelua lienee turha jatkaa.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Juu niin minäkin. Mutta se tässä juuri pointti olikin, kun monilla tuntuu olevan pata huurussa sen tähden, että näkevät jossain vain ihmisiä liian likeellä toisiaan tai joku oli kaupassa ollut liian lähellä kirjoittajaa itseään. Ja tästä sitten postataan kaikki sosiaaliset mediat täyteen, että miten ihmiset voi olla näin tyhmiä ja itsekkäitä? Mikään tutkimus kun ei viittaa siihen, että tämä virus tarttuisi vain sillä tavalla, että joku ihminen hengittää sinun vieressäsi. Sen vuoksi tuo turvaväleistä messuaminen on minusta ihan älytöntä. Sen taas jos joku kipeänä menee pärskimään ihmisten ilmoille, niin siitä vittuuntumisen ymmärrän.
Olemme samoilla linjoilla.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Saksan reissu on edessä ja lupaan omalta kohdaltani noudattaa erityistä varovaisuutta vaikka kotisuomessa toiminta onkin normalisoitunut. Ymmärtääkseni maskia on käytettävä lentokoneessa ja joissakin sisätiloissa ja koko hytti on varattava yksittäisen paikan sijaista. Kädet tulen pesemään huolellisesti, pitämään etäisyyttä ja ajattelin kotona vielä karanteeniin pitää vaikka sitä ei edellytetä. Anoppi on sen verran iäkäs ja rakas että ehkä kuukausi - parikin voisi mennä tapaamatta.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Espanjassa taitaa olla maskipakko? Onko tämä hyvä osoitus siitä että maskipakko ei torjuntakeinona toimi?
Viikko-pari sitten oli uutisissa korona-insertin yhteydessä videokuvaa jostain Barcelonan puistosta. Ihmisillä oli kyllä maskit naamalla, mutta monilla ne roikkui miten sattuu ja lisäksi porukka halaili ja poskisuukotteli toisiaan varsin vapautuneen oloisesti. Ei siis ihme, jos korona leviää entiseen malliin maskeista huolimatta.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Espanjassa taitaa olla maskipakko? Onko tämä hyvä osoitus siitä että maskipakko ei torjuntakeinona toimi?

Mahdollisesti. USA:ssa, Brasiliassa ym. maskeja käytetään hyvin paljon, mutta epidemia jyllää. Mitä ihmisiä seuraillut, niin sitä maskia kasvoillaan näplätään ja korjaillaan kokoajan käsillään, ja näin kun maskia ei vaihda niin siitä itse maskista tuleekin pöpöpesä. Muita ihmisiä se maskin käyttö voi suojata, mutta en ole ollenkaan vakuuttunut maskien toimivuudesta kokonaislukujen suhteen, kun niitä maskeja hyvin harva osaa käyttää oikein.
 
Viimeksi muokattu:

Zale

Jäsen
Mä närkästyn kyllä jos joku aivastaa mua naamalle tai käteensä ja sitten koskettelee joka paikkaan. Korona tai ei. Olisiko se iso vaiva aivastaa hihaan niin ei levittäisi muitakaan viruspohjaisia tauteja?

Väitän, että hihaan aivastaminen ja yskiminen ei vaikeuta tai rajoita kenenkään elämää.

Turvavälit toki on ihan sama jos ei huuda, yski tai aivasta toisen naaman edessä. Monelle se vaan näyttää olevan vaikeaa.

Nimenomaan tärkeää huolehtia hygieniasäännöistä, jotta muutkaan hengitystievirukset eivät leviäisi, koska kuitenkin oireilevaa pidetään lähtökohtaisesti koronaviruksena ja aiheuttaa sitä kautta ongelmia mm poissaoloja töissä.

Jos jostain on saanut jonkun virustartunnan, periaatteessa myös koronakin olisi voinut tarttua, jos sitä olisi liikkeellä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Espanjassa taitaa olla maskipakko? Onko tämä hyvä osoitus siitä että maskipakko ei torjuntakeinona toimi?

Voisihan niitä olla siellä vaikka tuplaten ilman maskipakkoa?


Tuolla suomalainen lääkäri listaa keinoja toisen aallon välttämiseen. Maskit vähentäisivät uusia tartuntoja 30%, mikäli 95% väestöstä käyttäisi niitä. Kompetenssini ei riitä arvioimaan sitä, että pitääkö tuo paikkansa, mutta jos pitää, niin on tuolla jo iso merkitys, kun huomioidaan kerrannaisvaikutukset.

Vielä niinkin korkea tartuttavuusluku kuin 1.4 pienenisi tuon perusteella alle yhden (1.4x0.7 = 0.98), mikä saisi epidemian hiipumaan. Korostan kuitenkin, että tämä on vain nopea maallikkolaskelma, eikä sillä ole välttämättä korrelaatiota reaalimaailman kanssa.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tai vaikka puolet vähemmän?

En usko, sillä kyllä tiedeyhteisön konsensus taitaa edelleen olla sitä mieltä, että maskeista on hyötyä. Sen vuoksi nämä STM:n näkemykset ovat olleet erikoisia, koska muualla maailmassa mielipiteet ovat nimenomaan maskien käytön hyödyn puolella.
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Voin hyvin myöntää, että olen närkästyjä. Mä närkästyn (tai tapauksesta riippuen jopa suutun) kyllä, jos ja kun joku ei edes yritä noudattaa turvavälejä, ei käytä käsidesiä tullessaan kauppaan, aivastelee täysin avoimesti edes yrittämättä suojata sitä, ei pese käsiään vessasta lähtiessään, lääppii jokaisessa kaupassa jokaista tuotetta edes aikomatta ostaa mitään/juuri sitä tuotetta ja/tai tunkee muuten vain iholle. En henkilökohtaisesti erityisemmin pelkää itse virusta ja siihen sairastumista. Olen sujut sen kanssa, että mulle tapahtuu, mitä tapahtuu ja jos käy huonosti, sitten käy.

Se, mistä närkästyn ja/tai raivostun, on ihmisten välinpitämättömyys. Keneltäkään ei vaadita yhtään mitään ylitsepääsemätöntä eikä kenenkään tarvitse erityisemmin venyä mihinkään suurtekoihin ohjeistuksia noudattaakseen. Ohjeistukset on annettu, jotta mahdollisimman monet eivät sairastuisi virukseen, joka pahimmillaan voi viedä hengen, viedä pitkäksi aikaa työkyvyn ja jättää loppuiäksi jonkinlaisia rajoitteita. Valitettavasti etukäteen ei tiedetä, kuka sairastuu ja kuinka pahasti, joten siksi kaikkien pitäisi noudattaa ohjeistuksia tarkasti. Varsinkin, kun emme tiedä ympärillä pyörivien ihmisten tilannetta: kenellä on mikäkin yliherkkyys, kuka on matkustanut missäkin, kuka on altistunut tietämättään, jne.

Kenenkään ihmisoikeuksia ei ihan oikeasti rikota, vaan kysymys on pohjimmiltaan käytöstavoista ja muiden ihmisten huomioimisesta. Välittämisestä. Joka muuta väittää, on itsekeskeinen moukka, jolle selvästikin tekisi hyvää, että itse oikeasti sairastuisi vakavasti tai muuten vain olisi pakotettu kohtaamaan elämässään jotain sellaista, mikä saisi pistämään asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Elämme todella etuoikeutettua elämää koko maailman mittakaavassa ja meillä on päivittäin mahdollisuus tehdä satoja valintoja, oikeita ja vääriä, ilman että niissä on kyse todellisesta hengissä selviytymisestä.

Sanonta ”ilmaisia lounaita ei ole” pitää tässäkin paikkansa. Jos matkustat, sitoudut minimoimaan tartunnan huolehtimalla äärimmäisen hyvin kaikesta hygieniasta, käytät julkisissa tiloissa ulkomailla kasvomaskia aina ja ennen kaikkea oikein, pyrit omalta osaltasi noudattamaan turvavälejä mahdollisimman hyvin aina ja kaikkialla ja jäät parin viikon kotikaranteeniin reissun jälkeen oli se pakollista tai ei. Se on sen matkustamisen hinta. Jos et kykene sitoutumaan em. asioihin tai on muuten vain vaikea niitä noudattaa, et voi matkustaa. Niin se on monissa muissakin asioissa. Siis, että on tietyt säännöt, joita tulee noudattaa ja noudattamatta jättämisestä seuraa jälkiseuraamuksia. Jos kaikki niitä noudattaisi, mitäpä luulette, että tapahtuisi? Pienenisikö mahdollisuus saada tartunta vai kasvaisiko? Kun vaakakupissa on se vaihtoehto, että tartuntojen kasvaessa joudutaan taas ottamaan käyttöön erilaisia rajoituksia, joiden seuraukset ovat tavalla tai toisella vakavia koko Suomelle.

Yrittäkää edes.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Yrittäkää edes.
Huolimatta tästä valtavasta avautumisesta, niin en meinaa sen kummemmin tämän enempiä yrittää. Jos tilanne antaa aihetta, niin katsellaan sen jälkeen uudestaan.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Yrittäkää edes.

Tämä on juuri näin. Meidän hyvä tilanne johtuu vain ja ainoastaan siitä, että keväällä otettiin kovat keinot käyttöön hetkeksi, ja samalla niitä ohjeistuksia noudatettiin.

Mitä tähän toiseen aaltoon tulee, niin sen osalta meidän kohtalomme riippuu täysin samoista asioista kuin ensimmäisen kohdalla.

Aalto tulee, mikäli tartuntoja tuodaan ulkomailta, ja täällä kotimaassa ei malteta noudattaa toimenpiteitä, joilla maan sisäiset ketjut pysyvät kurissa. Jäljittäminen ja eristäminen toimii tiettyyn rajaan asti, mutta sen varaan ei pelkästään voi laskea. Tässä yhteydessä voisi tuumia, että ketju on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. En kuitenkaan ihan täysin ole samaa mieltä tästä. Sanoisin, että ketju on yhtä vahva kuin sen keskimääräinen lenkki.

Minusta olisi naiivia ajatella, etteikö tauti voisi palata tänne sellaisella voimalla, että laajamittainen toinen aalto olisi tosiasia. Maailmalla tauti ei ole saavuttanut vielä huippuaan, eikä mikään edes viittaa sellaisen olevan lähelläkään. Meillä ei myöskään ole mitään laumasuojaa (täydellistä sellaista ei nykykäsityksen mukaan edes synny, mutta vakavia tautimuotoja torjuva sekä epidemiaa rajoittava sellainen olisi kai mahdollinen), kun epidemia oli sen verran rajoittunut. Rokote, vastuuntuntoinen käyttäytyminen sekä hyvä tuuri ovat ne, jotka ratkaisevat sen, miten tässä tulee käymään.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
En usko, sillä kyllä tiedeyhteisön konsensus taitaa edelleen olla sitä mieltä, että maskeista on hyötyä. Sen vuoksi nämä STM:n näkemykset ovat olleet erikoisia, koska muualla maailmassa mielipiteet ovat nimenomaan maskien käytön hyödyn puolella.
Olettavatko nämä tutkimukset muuten, että maskeja käytetään jatkuvasti, myös yksityisasunnoissa ja julkisten paikkojen ulkopuolella? Tämä siis vain yleisenä pohdintona, sinä tuskin olet ollut niitä tekemässä. Maskien tulokset epidemiantorjunnassa vääristyvät, jos katsotaan pelkästään niiden tehoa silloin kun ihmiset käyttävät niitä. Käyttö kun yleensä tapahtuu vain muutenkin alhaisen riskitason tilanteissa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Huolimatta tästä valtavasta avautumisesta, niin en meinaa sen kummemmin tämän enempiä yrittää. Jos tilanne antaa aihetta, niin katsellaan sen jälkeen uudestaan.

Ymmärsinkö oikein tämän? Mielestäsi tilanteeseen reagoimimen ja suositusten noudattaminen on tarkoituksenmukaista vasta siinä vaiheessa, kun tartuntoja on taas runsaammin?

En ymmärrä tällaista logiikkaa. Se on vähän sama, kuin se, että vessaan kannattaa mennä vasta sitten kun on jo housuissa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Ymmärsinkö oikein tämän? Mielestäsi tilanteeseen reagoimimen ja suositusten noudattaminen on tarkoituksenmukaista vasta siinä vaiheessa, kun tartuntoja on taas runsaammin?

En ymmärrä tällaista logiikkaa. Se on vähän sama, kuin se, että vessaan kannattaa mennä vasta sitten kun on jo housuissa.
Kyllä se on idea on juuri se, että aurinkorasvaa ei ole tarpeen käyttää normaalisti syksyllä, talvella ja keväällä, mutta kesällä sitä saatetaan tarvita.
 
Espanjassa alkaa jo paska iskemään tuulettimeen uudemman kerran. Ainakin tautitapaukset ovat nousseet moninkertaisiksi (perjantaina noin 900 tapausta) verrattuna siihen, kun epidemia oltiin jo saatu paremmin hallintaan. Kiva, että sinne ovat jo hätäisimmät suomalaisetkin päässeet lomailemaan ja nauttimaan. Matkustus Espanjaan olisi syytä pistää jäihin, ennen kuin tilanne siellä karkaa taas käsistä ja uusi aalto leviää muuallekin.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kyllä se on idea on juuri se, että aurinkorasvaa ei ole tarpeen käyttää normaalisti syksyllä, talvella ja keväällä, mutta kesällä sitä saatetaan tarvita.
Huono vertaus sillä talvella ei ole suositusta käyttää aurinkorasvaa. Tällä hetkellä on koronaan liittyviä suosituksia. Suositukset toki muuttuvat jos/kun tilanne kehittyy.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Huono vertaus sillä talvella ei ole suositusta käyttää aurinkorasvaa. Tällä hetkellä on koronaan liittyviä suosituksia. Suositukset toki muuttuvat jos/kun tilanne kehittyy.
On ja ei. Kyllä se aika selkeä signaali on että ravintolat ja baarit ovat palanneet normaaliin, mutta kaikkia ohjeita ei ole päivitetty ajan tasalle.

On se totta, että jotkut huutavat sutta nytkin, mutta parempi olisi että jotain keinoja jätettäisiin vielä varastonkin että silloin jaksettaisiin skarpata jos riski kasvaa.

Eihän kondomikaan käytetä aamusta iltaan (ja ainoastaan naidessa ja kustessa oteta pois).
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
On se totta, että jotkut huutavat sutta nytkin, mutta parempi olisi että jotain keinoja jätettäisiin vielä varastonkin että silloin jaksettaisiin skarpata jos riski kasvaa.
Näinhän juuri toimitaankin. Nyt kevyet suositukset sekä rajoitukset ja tarvittaessa enemmän.
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Huolimatta tästä valtavasta avautumisesta, niin en meinaa sen kummemmin tämän enempiä yrittää. Jos tilanne antaa aihetta, niin katsellaan sen jälkeen uudestaan.

En ole perehtynyt siihen, mitä teet jo nyt huomioidaksesi vallitsevan tilanteen, vai teetkö mitään. En myöskään tiedä missä päin asut ja miten vilkasta elämää kodin ulkopuolella ylipäätään vietät, joten en voi näillä tiedoilla ottaa kantaa juuri sinun tekemisiisi tai tekemättä jättämisiisi. Kommenttisi perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei henkinen kypsyytesi välttämättä riitä ihan täydelliseen kokonaiskuvan kartoittamiseen.

Minun, ja muiden muita kunnioittavien ihmisten lahja Sinulle ja kaltaisillesi, on suositusten ja ohjeiden tarkka noudattaminen. Koska juuri Sinä olet sen arvoinen. Ole hyvä. Mukavaa kesäpäivää, syksyä ja talvea, miksei kevättäkin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Näinhän juuri toimitaankin. Nyt kevyet suositukset sekä rajoitukset ja tarvittaessa enemmän.
Varmaan tämä on niin monimutkainen asia, että pitäisi yksilöidä mikä on tarpeen ja mikä ei. Minusta käsien peseminen kotiin tullessa, ulkomailla varovaisesti oleminen ja aivastaminen hihaan on fiksua. Sen sijaan terasseilla tai kaupan käytävillä turvaetäisyyksien perään jatkuvasti panikointi ja käsidesin lotraaminen joka välissä on ylireagointia. Jos tilanne muuttuu ja riski kasvaa, niin sitten niihin pitänee palata.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Kommenttisi perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei henkinen kypsyytesi välttämättä riitä ihan täydelliseen kokonaiskuvan kartoittamiseen.
Minä olen tästä eri mieltä. Omasta mielestäni tässä ei ole nyt kyse henkisestä kypsyydestä, vaan suhteellisuudentajun käytöstä. Ja minusta on aivan tervettä ja ihmisluonnolle normaalia, että vallitsevassa tilanteessa ei enää jakseta jynssätä käsiä käsidesillä koko ajan ja ne turvavälitkin jo unohtuvat paikka paikoin.

En tiedä oliko tuo "yrittäkää edes" jotain tarkoituksellista provosointia. Aikamoinen lause joka tapauksessa.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Varmaan tämä on niin monimutkainen asia, että pitäisi yksilöidä mikä on tarpeen ja mikä ei. Minusta käsien peseminen kotiin tullessa, ulkomailla varovaisesti oleminen ja aivastaminen hihaan on fiksua. Sen sijaan terasseilla tai kaupan käytävillä turvaetäisyyksien perään jatkuvasti panikointi ja käsidesin lotraaminen joka välissä on ylireagointia. Jos tilanne muuttuu ja riski kasvaa, niin sitten niihin pitänee palata.
Olemme samaa mieltä. Pidän myös idioottimaisena, että jos kerran on vaikka riskiryhmää ja huolissaan turvaväleistä, niin hakeutuu jonnekin Linnanmäelle, lentokoneeseen tai baariin.

Tuntuu, että (tämänkin) asian suhteen löytyy idiootteja molemmista päistä. Joko on ok yskiä muiden naamoille, koska ”tämä on vaan röökiyskää eikö koronaa röhöhö” tai sitten tosiaan pelkää kaikkea ja silti lähtee lintsille.
 

topdog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Tuli vietettyä viikonloppu kylpylässä. Koko hotelli oli loppuunmyyty. Käsidesiä oli hyvin tarjolla. Porukkaa oli sen verran paljon, että turvavälejä oli mahdotonta pitää kylpylässä ja aamupalalla. Ei kyllä ketään haitannut vaikka vieri vieressä oltiin. Ai niin pukuhuoneissa vain joka toinen kaappi oli käytössä.
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Minä olen tästä eri mieltä. Omasta mielestäni tässä ei ole nyt kyse henkisestä kypsyydestä, vaan suhteellisuudentajun käytöstä. Ja minusta on aivan tervettä ja ihmisluonnolle normaalia, että vallitsevassa tilanteessa ei enää jakseta jynssätä käsiä käsidesillä koko ajan ja ne turvavälitkin jo unohtuvat paikka paikoin.

En tiedä oliko tuo "yrittäkää edes" jotain tarkoituksellista provosointia. Aikamoinen lause joka tapauksessa.

En ole missään sanonut, että käsidesillä pitäisi jynssätä koko ajan. Tai no, jos ”koko ajan” tarkoittaa sinulle sitä, että julkisissa tiloissa käytät käsidesiä aina, kun olet koskettanut jotakin, vaihdat kauppaa, olet aivastanut, niistänyt tai tehnyt jotakin muuta sellaista, missä on mahdollista saada tai tietämättään siirtää mahdollista tartuntaa eteenpäin, niin sitten kai itsekin jynssään käsidesiä koko ajan. Itse laitan käsidesiä mennessäni kauppaan ja lähtiessäni kaupasta. Laitan sitä sen verran reippaasti, että voin jynssätä myös ostoskärryjen työntöasian. En koe olevani hysteerikko, vaan ainoastaan järkevä. Kun menen autoon käytyäni kaupassa, laitan käsidesiä, sillä olen yleensä koskenut huomaamattani ”johonkin”, jota joku tahmatassu on voinut lähmiä. Minulla on tapana kosketella huomaamattani kasvojani (raapia nenää, jne.) ajon aikana, mikä on rasittavaa, mutta tiedostamatonta. Voi olla, että käsidesin käyttö on täysin turhaa, mutta teen sitä silti. Pesen kädet saippualla kotiin tultuani ja seuraavan kerran käytän käsidesiä, kun menen kauppaan tms. En käytä sitä ollenkaan kotioloissa. Katson, että tällainen mahdollinen ”hätävarjelun liioittelu” on hyvää harjoitusta, jos paska osuu tuulettimeen. Lisäksi, koska en voi olla varma, miten muut ihmiset ympärillä noudattavat hygieniaa, on parempi ottaa varman päälle.

”Yrittäkää edes”-kommentti ei ollut osoitettu kenellekään tietylle ihmiselle, vaan koko ihmiskunnalle yleensä. Ymmärrän, että kaikki ihmiset eivät aina voi onnistua täydellisesti kaikessa, mutta jos edes yritettäisiin, olisi lopputulos varmasti parempi kuin että ei edes yritetä. Ihan kaikesta ei aina kannata provosoitua. Paitsi tietenkin, jos tuntee piston sydämessään. Sitten toki ymmärrän.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös