Olen lukenutkin mutta sekään ei sisällä oikeastaan konkreettisia toimia tai aikatauluja. Siksi kysyin niitä. Vastaukseksi tuli käsien heiluttelua. Eli mitä toimenpiteitä lisäksi ja kuinka pitkään vaaditaan vielä näitä rajumpiakin sulkutoimia? Ja mitä se maksaa?@Huppu Kannattaa nyt lukea vaikka se tukahduttajien avoin kirje ennen kuin esittää näitä kärkeviä kysymyksiä. Minäkin näistä juuri kirjoitin, joten jos asia kiinnostaa oikeasti, saat nämä helposti selville. Otan parista kiinni.
Mielenkiintoista on tämä täyskäännös maskiasiassa. Muunmuassa kun pari vuota takaperin tuli vähän enemmän keikkailtua Kiinassa niin maskienkin vaikutuksista otettiin selvää läketieteen asiantuntijoilta (useammalta kyseltiin) ja vastaus oli että perusmaskien hyöty on aika mitätön oikeastaan lähes kaikessa, pitäisi vaihtaa jatkuvasti ja osata olla koskematta niihin, ainut jonkinasteinen, eikä sitäkään pidetty suurena, mutta kuitenkin olemassaolevana hyötynä että se jonkinverran vähentää sairaan henkilön tartuttamismahdollisuuksia mutta koska virukset on niin pieniä että ei ne juuri maskiin tartu niin ei kuitenkaan ihan älytöntä eroa anna. Mutta ilmeisesti ennen pandemiaa suhtautuminen maskeihin on ollut ylimalkaista ja tutkimus huonoa.Yksilön kannalta kenties marginaalinen, mutta epidemian kannalta potentiaalisesti valtava. Maskit ovat halpa veto suhteessa palkintoon ja siihen kannattaa tarttua. Ei olekaan sattumaa että maskien käyttöön suhtautuu positiivisesti niin ECDC, CDC kuin lukuisat johtavat lääketieteelliset julkaisut. Maskit on myös otettu käyttöön lukuisissa maissa. Kasvomaskien ei tarvitse edes toimia kovin tehokkaasti että niistä voisi olla suuri apu kertaantuvien tartuntojen suitsimisessa.
Havainnollistava kuva tutkimuksesta, josta näkyy kuinka R0 saattaa pudota 2,4:stä yhteen vaikka maskin teho olisi vain 50% kunhan käyttösuositusta noudattaa ~65%. (PDF) Face Masks Against COVID-19: An Evidence Review
Lisäksi humoristinen mutta nerokas kuva maskinkäytön logiikasta. Uskallan tällaisen hassuttelun jakaa vakavissani, sillä sen on jakanut mm. Harvardin epidemiologian proffa Lipsitch ja lukuisat muut asiantuntijat: r/funny - Wear Your Mask: The Urine Test
Tiedän miten jäljittäminen toimii ja siihen resurssien lisääminen ei ole huono idea. Mutta siis että testataan satunnaisia oireettomia? Kuinkas paljon vaikka Helsingissäkin on asukkaita? Ja miten uskot väestötasolla taudin nyt levinneen? Eli montako testiä tarvitaan yhden tartunnan löytämiseksi? Ja mikä on testin hinta? Eli suoraan millä hinnalla per löytynyt tartunta mennään ja onko hyöty olematon, vähäinen vai merkittävä kokonaisuuden kannalta? Löytyykö tartuntaketjuja kuinka paljon?Lisää henkilökuntaa tartuntaketjujen jäljitykseen. Puheluiden soittamiseen yms. tarvitaan satoja ihmisiä. Mitä tulee "miten niitä jäljitetään" -kysymykseen, tästähän on jo uutisoitu paljonkin. Esim. Tartuntaketjujen selvittäminen muistuttaa rikostutkintaa – johtajalääkäri: “Se on salapoliisityötä, jossa on pakko hyväksyä, että kaikkia ei tavoiteta”
Nyt tuntemattomia ketjuja voi jäädä haaviin jos aletaan testata satunnaisesti oireettomia kun kapasiteetti antaa myöten.
Ei vain helsinkiläisiä, vaan ylipäätään satunnaistestausta mahdollisuuksien mukaan. Toki silloin kun oireisia ja tunnettuja altistuneita on enemmän, kapasiteetti pitää keskittää heihin mutta kun tartunnat saadaan painettua alas, tulee testausta jatkaa koko kapasiteetilla oireettomien testaamisella.