Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 927 163
  • 81 126

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Saakeli, kun tässä maassa saataisiin samalla tahdilla työttömät töihin mitä on nyt viime päivien aikoina putkahdellut kyökki-solubiologian asiantuntijoita maan eri kolkista sosioekonomisesta asemasta huolimatta, niin laman sijasta meillä alkaisi nousukausi. Kai heidätkin tavoittaa konsultoimaan jostain korona-linjalta vai oliko se iltalehden kommenttiosiosta?

Minua taas ihmetyttää minkä takia, edes olet Jatkoajan keskustelussa, jos kaipaat solubiologian asiantuntijoiden kanssa keskustelua? Tai yleensäkään somessa?

On myös yksi ihmistyyppi mikä tulee tavalliselle keskustelupalstalle vaatimaan eri ketjuihin eri tieteenalan asiantuntemusta, että voi osallistua keskusteluun vaikka itse ei edes omaa kyseisen tieteenalan asiantuntemusta. Saati keskustelutaitoja.

Sama porukka ramppaa RIP ketjussa kertomassa kuinka tyhmää on surra tuon ja tämän kuolemaa. Kuuluu myös ryhmään joka Saksassa 1939-45 ja Neuvostoliitossa 1922-1990 uskoi kaiken, mitä heille valtion asiantuntijat kertoivat, ilman kritiikkiä.
 

RaikkA

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässässäsäsä
No onhan näitä jo luettu vaikka kuinka paljon, ei rajoitu pelkästään tähän artikkeliin.
Ainakin niin lievin oirein, että sairastunut ei tajua vielä olevansa kunnolla sairastunut pystyy tartuttamaan.

Mutta tuossa kyseisessä hääjuhlassa kyllä eniten herättää ihmetystä suuri määrä jo seuraavana päivänä oireita saaneita. Tuon ei pitäisi tutkimusten valossa olla kovinkaan todennäköistä.
 

Sinkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Vähän vaikea sanoa pysyvistä keuhkovaurioista kun on kulunut näin lyhyt aika. Ehkä viiden vuoden päästä toipumisesta sen näkee sitten, kuinka pysyviä ne olivat.
Toki seuranta-aika on vielä lyhyt, mutta osa keuhkovaurioista on sellaisia, että ne tiedetään pysyviksi.
 

Kyylä

Jäsen
Päivi Räsäsen anestesialääkärituttu oli sitä mieltä, että Suomessa on toimittu päin seiniä.
Linkki FB postaukseen

Toivottavasti tämän epidemian laannuttua ruoditaan läpi hallituksen, mutta myös opposition toiminta. Täysin tarkoitushakuista pelon ja epävarmuuden lietsontaa, jonka tarkoitus on puhtaan populistinen.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Luojan kiitos Suomen viranomaiset eivät tee päätöksiä muutamien lehtien nettiartikkelien artikkelien perusteella.

Jeps, hallitus ei ainakaan tee missään tapauksessa hätiköityjä päätöksiä.
Viisikko tietää mitä tehdään ensin ja sitten seuraavaksi.
 

Kyylä

Jäsen
Jeps, hallitus ei ainakaan tee missään tapauksessa hätiköityjä päätöksiä.
Viisikko tietää mitä tehdään ensin ja sitten seuraavaksi.
Jännäähän tässä on se, että tekemättömyyskin on harkittu ratkaisu. Se, että jotakin ei laiteta kiinni, on ihan harkittua toimintaa. Ilmeisesti osa vouhkaajista on sitä mieltä, että sitten on vasta tehty kun rajat ja koulut on kiinni, kaduilla kävelee sotilaspartioita ja valmiuslaki on säädetty. Mutta ainahan saa oman olon hyväksi puhumalla viisikosta, huulipunahallituksesta ja tytöistä.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Jännäähän tässä on se, että tekemättömyyskin on harkittu ratkaisu. Se, että jotakin ei laiteta kiinni, on ihan harkittua toimintaa. Ilmeisesti osa vouhkaajista on sitä mieltä, että sitten on vasta tehty kun rajat ja koulut on kiinni, kaduilla kävelee sotilaspartioita ja valmiuslaki on säädetty. Mutta ainahan saa oman olon hyväksi puhumalla viisikosta, huulipunahallituksesta ja tytöistä.

Mielestäni se tosiaan on myös harkittua tai harkitsematonta toimintaa, mutta päätös mikä päätös. Tätä päätöstä on mielestäni ihan perusteltua arvostella, toki saa sitä tukeakin. Boris Johnson tekee samaa Britanniassa mitä Suomen hallitus tällä hetkellä. Monet maat tekee toisin.
 

Liukumessias

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Luojan kiitos Suomen viranomaiset eivät tee päätöksiä muutamien lehtien nettiartikkelien artikkelien perusteella.

Onhan tuosta puhetta ollut jo pitempään aina New England Journal of Medicinea myöden. Raakaa dataa aiheesta toki on vasta vähän, mutta alustavat merkit tähän suuntaan ovat viitanneet:
Transmission of 2019-nCoV Infection from an Asymptomatic Contact in Germany
(Linkki: New England Journal of Medicine)

WHO myös kertoo tilanneraportissaan sivulla 2 tästä:
"...we are learning that there are people who can shed COVID-19 virus 24-48 hours prior to symptom onset"
(joskaan tätä ei pidetä vielä merkittävänä tekijänä taudin leviämisen kannalta)
 
Luojan kiitos Suomen viranomaiset eivät tee päätöksiä muutamien lehtien nettiartikkelien artikkelien perusteella.

Artikkelissa oireettomat tartunnat vahvistivat seuraavat tahot:
US administration's coronavirus response coordinator, Dr. Deborah Birx
director of the Center for Infectious Disease Research and Policy at the University of Minnesota, Dr. Michael Westerholm
professor at Vanderbilt University School of Medicine, Dr. William Schaffner
Massachusetts Department of Public Health, Ann Scales
Director of the Institute of Medical Virology, Germany, , Dr. Sandra Ciesek
Kiinan ja Singaporen terveysviranomaiset, Belgialaiset ja Alankomaalaiset tutkijat.

Korjaan siis viestisi oikeaan muotoon :

Luojan kiitos Suomen viranomaiset eivät tee päätöksiä USA:n, Kiinan, Saksan tai Singaporen havaintojen, tutkimusten ja asiantuntijoiden lausuntojen perusteella.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Riskiryhmien pitää ottaa vastuuta itsestään, jos pystyvät ja samoin ei-riskiryhmäläisten vastuu on olla pysäyttämättä yhteiskuntaa ja lietsomatta lisäpaniikkia.
Näin riskiryhmäläisenä otan tähän kiinni. Lainasin ainoastaan osan, vaikka koko viesti ihan asiaa olikin.

Tietenkin riskiryhmiäkin on monenlaisia, mutta noin yleisesti olen ollut huomaavinani vakavampaa suhtautumista tähän koronaan, kuin vaikkapa perus kausi-influenssaan. Tietenkään kaikki riskiryhmäläiset eivät edes kummemmin tiedosta asemaansa, mutta ilahduttavissa määrin esim. kaltaiseni immunomodulaatiolääkityksellä olevat ottavat asian tosissaan. Paniikkiin ei ole syytä luisua, mutta kyllä mä ainakin olen mieluummin ylivarovainen kuin varomaton. Juuri siitä syystä tosiaan eristin itseni omatoimisesti ja vapaaehtoisesti maanantai-iltana kotiin, enkä ota vieraita vastaan. Toki se eristäytyminen on näin eläkeläiselle helpompaa kuin työssäkäyvälle, kun ei ole mitään pakottavaa syytä poistua kotoa.

Kaikesta varomisesta huolimatta voihan se korona mut saalistaa, mutta ainakin olen tehnyt lähes kaikkeni sen kohtalon välttääkseni. En osaa ottaa ei-riskiryhmäläisten vastuisiin kantaa, mutta siitä olen tosiaan samaa mieltä, että riskiryhmäläinenkin voi ja hänen pitääkin itsestään parhaan kykynsä mukaan huolehtia ja vastuunsa kantaa. Jos ei siihen syystä tai toisesta pysty, pitää niellä ylpeytensä, etsiä huolehtiva taho ja hakeutua sen huomaan.

Näin sivuhuomiona se on jännää, miten vähätteleviä ja huvittuneitakin reaktiota joissakin läheisissäni on saanut aikaan se, kun olen kertonut sulkeutuvani kotiin ja jättäväni sosiaaliset kontaktit ehdottomaan minimiin. Faijakin ensin naurahti, piikitteli jotain panikoinnista ja kaupan päälle tuntui ottavan itseensä, kun kielsin tulemasta kylään. "No kyl mä voin käsiä pestä viiden minuutin välein ja loppuajan lutrata käsidesillä jos se siitä on kiinni". Vitun taulapää, ei se ole siitä kiinni. Tiedän että kaikkia tartuntariskejä ei voi eliminoida, mutta niitä voi määrätietoisesti pyrkiä minimoimaan.

Onneksi se sitten tuntui ymmärtävän kun tarpeeksi yksinkertaisesti selitin.
 

Barney

Jäsen
Onhan tämä jollain tapaa myös todella hauskaa, että maailma on aina pullollaan asiantuntijoita, kun jotain tapahtuu. Usein nämä ovat vielä niitä samoja joka alan asiantuntijoita, jotka parin luetun nettiartikkelin jälkeen luulevat tietävänsä asioista enemmän kuin alan ammattilaiset. Tälläkin palstalla tiedetään esimerkiksi, että mitä Patrik Laineen pitää tehdä pelatakseen paremmin ja mitä Suomen hallituksen pitää tässä tilanteessa tehdä. Ihan mielenkiintoista olisi tietää, että mitä tällaiset joka alan asiantuntijat tekevät työkseen. Toivottavasti he eivät kuluta aikaansa missään normaalissa toimistoduunissa, sillä muuten tuollainen poikkeuksellisen osaaminen menee ihan hukkaan.

Onhan tässä tilanteessa myös asiantuntijat tehneet joitain virheitä, mutta jokainen ihminen tekee työssään virheitä riippumatta ammatista tai työntekijän osaamisesta. Jotkut ammattilaisten arviot ovat olleet virheellisiä, mikä johtuu yksinkertaisesti siitä, että ammattilaisillakaan ei ole ollut kaikkea tietoa ja he ovat joutuneet tekemään oletuksia. Onhan koronaviruksia ollut ennenkin, joten virus on periaatteessa ammattilaisille tuttu, mutta kaikkia yksityiskohtia viruksen käyttäytymisestä on mahdoton tietää etukäteen.

Itse olen ainakin todella tyytyväinen, että asun juuri nimenomaan Suomessa tällä hetkellä. Tällaisilla hetkillä ei kyllä harmita yhtään ne veroeurot, joita joutuu maksamaan, sillä niille saa kyllä hyvin vastinetta. Terveydenhuollon lisäksi voi olla tyytyväinen myös siihen, että Suomessa voi luottaa siihen etteivät viranomaiset panttaa tietoja kansalaisilta, vaan viestintä on avointa. Ikävä kyllä ihan jokaisessa maailman valtiossa tuo ei ole itsestäänselvyys.

On tietenkin helppo heittää populistisia ehdotuksia, kuten "pysäytetään kaikki toiminta kahdeksi kuukaudeksi". Käytännön tasolla tuollainen ratkaisu olisi todella radikaali ja sillä olisi lukuisia negatiivisia seurauksia. Vertaaminen muihin maihin on myös ongelmallista, sillä maat eroavat monelta osin toisistaan eivätkä parhaat ratkaisut ole sen myötä välttämättä identtisiä kaikille maailman valtioille.

Kyllä Suomesta löytyy ihan riittävästi eri alojen ammattilaisia, joilla on oikeasti huomattavasti enemmän kompetenssia tarkastella näitä asioita kuin keskustelupalstojen "asiantuntijoilla". Nähtäväksi jää sitten se, että millaisiin päätöksiin hallitus tulee päätymään, mutta luottavaisia voidaan olla ainakin sen suhteen, että heillä on käytettävissään erittäin hyvää osaamista esimerkiksi terveydenhuollon ja talouden saralta. Epidemian jälkeen nähdään sitten, että mitkä maat selviävät tästä koronaviruksesta pienimmillä tappioilla. Minä olisin ainakin valmis laittamaan rahani likoon sen puolesta, että Suomi tulee kuulumaan tuohon joukkoon.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
@Barney tuossa kirjoittaa sillä tavalla, että täällä soisi aika monen ihmisen lukevan tarkkaan tuon kirjoituksen ja pysähtyä hetkeksi miettimään.
 

ketjuruletti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Vapaavuori kertoi koulujen jatkavan normaalisti, ellei tehdä kansallista päätöstä. Hyviä pointteja siitä, että mitä tekevät esim. sote-työläiset jos lapset ovat kotona.
Aika paskoja pointteja. "Ei me voida tehdä tätä, koska sen järjesteleminen olisi hankalaa." No vittu järjestele niiden sotetyöläisten lapsille korvaava hoito siksi aikaa kun molemmat vanhemmat ovat töissä. Mistä näille tyypeille maksetaan niitä huippuliksoja? Get the things fuckin' done. Make it happen. Ihme sössötystä. Jos mun pitäisi saada joku juttu tehtyä duunissa, ja mä jättäisin sen tekemättä ja sanoisin, että toi nyt olis vähän vaikea järjestää, ei tehdä ollenkaan...
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Lisää asiantuntemusta eli kansaan luottamusta valantaa by Päivi Lipponen sdp:

Se on kyllä hyvä, että eka sos-terv. ministeri taitaa olla A-K Pekonen ja Krista Kiuru vasta tokana, miettimässä ihan itekseen omaa kannatustaan.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Lisää asiantuntemusta eli kansaan luottamusta valantaa by Päivi Lipponen sdp:

Se on kyllä hyvä, että eka sos-terv. ministeri taitaa olla A-K Pekonen ja Krista Kiuru vasta tokana, miettimässä ihan itekseen omaa kannatustaan.

Myös Maria Nordin on sitä mieltä, että empatialla ja ihmisoikeuksilla hoidetaan tämä tauti. Ei millään avaruuspuvuilla.
 

ijuka

Jäsen
Lisää asiantuntemusta eli kansaan luottamusta valantaa by Päivi Lipponen sdp:

Se on kyllä hyvä, että eka sos-terv. ministeri taitaa olla A-K Pekonen ja Krista Kiuru vasta tokana, miettimässä ihan itekseen omaa kannatustaan.
Siinä on kyllä sellanen asiantuntijalausunto että oksat pois. En itsekään saa testattua vaikka oireet ois. Miten ne niitä tartuntoja tunnistaisi kun ei testata?

Muuten, eikö tämä Lipponen juuri ollut niitä, joka toimi toimitusjohtajana jossain kunnon yrityksessä isolla palkalla, ja nosti samaan aikaan sopeutumiseläkettä? Siinä taisivat demokraattiset arvot nousta huippuunsa.
 

Logan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Filip Kadera & Jan Lukas
Onko joku kävellyt ohi tai kenties käynytkin jossai yökerhossa? En itse ole varmaan syyskuun jälkeen käyny yhdessäkään yökerhossa ja lähibaarissaki varmaan viikko sitte viimeksi. On tuossa lähikaupan reitin varrella niin ainakin hyvin näytti olevan porukkaa pe-la ja tänäänkin siellä jonkin verran oli alkuillasta.

Varsinki tuo lähibaari on sellanen paikka että hygienia on vähä niin ja näin vaikka ei olisikaan mitään tautia liikkeellä. Vakkarit siellä tietty istuu lähes joka ilta ja välillä päivisinkin.. Yrittäjänä siinä on mies joka on joka päivä yksin 10-02 töissä että varmasti iso kynnys laittaa kiinni ellei pakoteta.
 

Byvajet

Jäsen
Onhan tässä tilanteessa myös asiantuntijat tehneet joitain virheitä, mutta jokainen ihminen tekee työssään virheitä riippumatta ammatista tai työntekijän osaamisesta. Jotkut ammattilaisten arviot ovat olleet virheellisiä, mikä johtuu yksinkertaisesti siitä, että ammattilaisillakaan ei ole ollut kaikkea tietoa ja he ovat joutuneet tekemään oletuksia.

Tämä on suomalaisten auktoriteettiuskossa hellyyttävää. Tiedetään, että asiantuntijat ja valtaa käyttävät tekevät virheitä. Huomataan, että asiantuntijat ja valtaa käyttävät tekevät virheitä. Silti vain nöyrästi uskotaan auktoriteettiin, koska kulttuuriimme kuuluu ajattelun lopettaminen ja auktoriteetille alistuminen. Olemme orjakansaa, ahdistuneita ja alistuneita.

Suomessa on kulttuuri, jossa jo pelkkä kyseleminen ja keskusteleminen koetaan kritiikiksi. Jos ihmettelee, miksi THL:n arviot ovat monilta osin osuneet perseelleen tai olleet suorastaan päinvastaisia kuin myöhemmin toteutunut todellisuus, käsketään olla hiljaa ja antaa asiantuntijoiden tehdä työnsä.

Jos kyselee, miksi muualla, hyvin samankaltaisissa maissa kuin Suomi, tehdään erilaisia ratkaisuja kuin Suomessa, käsketään olla hiljaa ja antaa asiantuntijoiden tehdä työnsä. Ja näissä tapauksissa suomalainen asiantuntija on tietenkin parempi kuin muunmaalainen.

Kun poliisia epäillään väärinkäytöksestä, poliisi on oletusarvoisesti oikeassa, koska hän on poliisi. Kun poliiseja jää kiinni väärinkäytöksistä, poliisia tulee silti kunnioittaa, koska poliisi on auktoriteetti.

THL oli pitkään sitä mieltä, että koronavirus ei tule millään merkittävällä tavalla koskemaan Suomea. Se on syönyt sanansa vasta pakon edessä.

Kun THL epäonnistui arvioissaan karkeasti aikaisemmin, miksi ihmeessä meidän kannattaisi sokeasti luottaa siihen nyt?

Asiantuntijoita kannattaa aina kuunnella. Yhtä lailla kannattaa tunnustaa oma ymmärtämättömyytensä. Mutta kulttuuri, jossa ihaillaan asiantuntijafasismia, jossa tietoa tärkeämpää on asema, on silkkaa paskaa. Suomalaisessa kulttuurissa on valitettavan paljon asiantuntijafasismin piirteitä.

Esimerkiksi alkoholipoliittista keskustelua käydään lähes yksinomaan (THL:n) asiantuntijoiden asettamien lähtöoletuksien varassa. Lähtöoletuksissa tavoitteena on pitkä ja terveellinen elämä. Tätä ei kyseenalaisteta mitenkään, koska THL käyttää valtaa ja tietää, että ihmisten kuuluu elää pitkä ja terveellinen elämä.

Kun suomalainen professori kertoo, että puun pienpoltto aiheuttaa pienhiukkaspäästöjä ja pilaa ihmisten terveyttä, ei häntä sovi kyseenalaistaa, koska hän on professori ja asiantuntija. Ei sovi sanoa, että puunpolton tunnelmalla ja perinteillä on arvonsa, jotka tulee myös huomioida.

Kun toinen professori sanoo, ettei ruokaa saa myydä kojuista, koska kylmäketju katkeaa, se on hyväksyttävä, koska hän on asiantuntija. Viis tunnelmasta ja ruokakulttuurista.

Kun koululaiselta kielletään lettujen myynti tien varressa, se tulee vain hyväksyä, koska taustalla on asiantuntija. Asiantuntija tietää, miten ja millä riskitasolla ruokaa tulee myydä.

Asiantuntijuus ei tarkoita oikeassa olemista. Se tarkoittaa tietoa. Tieto ei johda kuitenkaan aina ennustettuun lopputulokseen eikä se myöskään automaattisesti auta huomioimaan asian kokonaisuutta erilaisine näkökantoineen.. Siksi sokea luottaminen on typerää.
 

Arzei

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Aika paskoja pointteja. "Ei me voida tehdä tätä, koska sen järjesteleminen olisi hankalaa." No vittu järjestele niiden sotetyöläisten lapsille korvaava hoito siksi aikaa kun molemmat vanhemmat ovat töissä. Mistä näille tyypeille maksetaan niitä huippuliksoja? Get the things fuckin' done. Make it happen. Ihme sössötystä. Jos mun pitäisi saada joku juttu tehtyä duunissa, ja mä jättäisin sen tekemättä ja sanoisin, että toi nyt olis vähän vaikea järjestää, ei tehdä ollenkaan...
Nyt en ota kantaa, pitäisikö koulut sulkea vai ei. Ihmettelen vain sitä asiaa, että mistä lähtien kouluikäisille lapsille on tarvittu lapsenvahtia kotiin? Ymmärrään kyllä eka- ja tokaluokkalaisenkin hoitotarpeen, mutta siitä vanhemmat lapset pitäisi kyllä pärjätä aivan loistavasti päivät itsestään. Nykyinen yhteiskunta on mennyt siihen pisteeseen, että kaikille pitäisi antaa ohjeet elämiseen ja olemiseen. Yksilön vastuuta ei ole enää laisinkaan, jokaisella tulisi olla selkeät toimintaohjeet jokaista poikkeavaa tilannetta varten, jos ei ole niin yhteiskunta on taas suurin vihollinen.

En halua syyllistää ketään, mutta valtio ei voi tarjota jokaiselle ratkaisua kotiintuotuna tähän ongelmaan. Jokaisen tulee nyt itse arvioida oma hoidontarpeensa ja edetä sen mukaan, ja nimenomaan arvioida se hoidontarve realistisesti, jos ei ole tartuntaa niin iso peukku hänelle, jos löytyy niin paska homma, kotona pari viikkoa ja sen jälkeen on tehty se minkä jokainen voi yksilönä täällä tehdä.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
No tässäpä mielenkiintoinen taulukko jossa vertaillaan Etelä-Korean ja Italian ikäluokkia, joilla on tauti todettu

Tätä yritin itsekin aiemmin hokea, että kun iso osa väestöstä ei saa taudista edes oireita niin voidaan olettaa sen olleen täällä jo jonkin aikaa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна




No tässäpä mielenkiintoinen taulukko jossa vertaillaan Etelä-Korean ja Italian ikäluokkia, joilla on tauti todettu


Tuolla on myös varsin hyvä kommentti vastauksissa:

Not really terrifying to me- just common sense

It’s why the reported mortality rate in South Korea is .6% and in Italy >3%

They are testing more so are able to count more of the mild cases- this lower mortality rate is likely more accurate and should be reassuring

Tuo siis tarjoaa vastauksen sille, miksi Italian raportoinut kuolleisuudet ovat niin korkeita. Ja kertoo samalla sen, että sairastuneita on hirveästi tilastojen ulkopuolella.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös