Uskotko Jumalaan?

  • 1 336 336
  • 14 406

laalki

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Philadelphia Flyers
No homma käsittääkseni meni niin, että Jumala halusi jakaa rakkauttaan ja loi sitten lopulta kaltaisensa (mutta luodun), jolle antoi vapaan tahdon. Tämä vapaa tahto toteutui sitten niin, että ihmiselle annettiin yksi mahdollisuus rikkoa tämä rakkaussuhde, ja tottahan hän käytti tämän kortin. Siitä alkoikin sitten veljien tappaminen, kaikenmaailman kauheus ja epämoraalisuus jne. ja Jumala näki, ettei tämä nyt hyvään suuntaan mene, eikä tästä tule Hänen kaltaistaan rakkauden jakajaa. Painoi sitten restart-nappulaa, mutta tuo ihmisen mahdollisuus pysyä rakkaussuhteessa jäi "historiankirjoihin" (no, juutalaisten taruihin). Lupasi sitten kuitenkin hyvyydessään, että enää hän ei täydellistä restart-nappulan painamista tee. Yritti sitten parhaansa mukaan paimentaa lakeja asettamalla ja ohjaamalla ihmisiä oikeaan suuntaan mutta samalla antamalla heidän vapaan tahtonsa kanssa tehdä mitä haluavat. Aika kauheuksia siitä ihminen taas kehitti. Sitten lopulta tuli tämä pelastussuunnitelma, jolla rakkaussuhdetta haluamattomat saavat edelleen tehdä niin kuin lystäävät, mutta rakkaussuhdetta haluaville annettiin köysi, jota pitkin pääsee sitten pakoon siihen ikuiseen rakkaussuhteeseen.

Jos ja kun et tuota lukemalla tajua koko rakennelman järjettömyyttä ja moraalittomutta, en selvästi pysty sinua asiassa auttamaan. "Paras" mihin jumala pystyy on pronssikautinen barbarismi ja narsistinen kidutusfetisismi, not good enough, sori nyt vaan.

Minulla ei paljon mielikuvitusta ole, ja muutenkin maanmatosena tuntuu, etten voisi jotain joka vain "on" viisaudessa voittaa, mutta taas huonomuistisena kyselen, miten sen Jumalan olisi pitänyt toimia olettaen, että halusi jakaa rakkautensa luomansa kanssa ikuisesti, mutta tehdä tästä luomuksesta myös kaltaisensa antamalla tälle vapaan tahdon (niin kuin Jumalallakin on käsittääkseni).

Miten olisi vaikka ilman sitä kidutusvaatimusta, tappamisia olemattomista "rikoksista" jne. kuten on n. lukematon kertaa jo tässäkin ketjussa ehdotettu. Eikö? Ei sitten.

EDIT: Tuli vielä mieleen sellainen juttu, että jos se kepinkerääjä eli talvea ja tarvitsi polttopuuta, niin eikö ne klaput pessään olisi voinut kerätä niinä kuutena muuna viikonpäivänä niin, ettei olisi sapattipäivänä tarvinnut raataa? Olisi sen yhden ainoan viikonpäivän voinut käyttää Jumalan pohdiskeluun, kunnioittamiseen, rakastamiseen jne.

No mitä jos ei voinut? Lihoiksi vaan sitten, ilmeisesti. Lue edellinen mafia-boss -vertaus. Oma vikasi jos tulet ammutuksi siellä Broolynissä kun uhkausten jälkeenkin siellä kävelit. Sinun ajatuksenjuoksusi mukaan bossin murhaoikeudenkäynnissä käypä puolustus olisi siis: "mitäs käveli siellä, oma vikansa. Näin ollen päämieheni on syytön murhaan."

Kalloosi ei tunnu uppoavan, että kysyn: miksi jumalalla, mafiapomolla tai kellään muullakaan on moraalinen oikeutus toimia näin ja vastauksesi on kuten aina: "ihmisen vika, mitäs teki niin tai näin". Vastauksesi on siis might makes right, vaikket sitä suoraan suostu sanomaan. Jumalalla on mukaasi oikeus tehdä ihan mitä vain, ja kaikki pahuus on jotakin kautta ihmiskunnan syytä.

Ja kunnioitus ja rakkaus ansaitaan, kuvitteellinen jumalasi ei ole ansainnut kumpaakaan.

Kyllä/ei kysymys sinulle: eikö tuosta sapattipäivänä töihin menosta ehdoin tahdoin saa sellaisen kuvan, että "minä" olen sen joka ajattelee ja päättää ja tekee juuri niin kuin itselle sopii parhaiten, sanokoon joku kuvitteellinen Jumala-olento sitten mitä tahansa? Eli minä-keskeinen maailmankuva.

Kyllä, lähtökohtaisesti en näe tärkeänä mielikuvitusolentojen tottelemista, päinvastoin oikeastaan. Pointtini kuitenkin lukee yllä: vaikka uskoisikin mafia-boss -jumalaasi, ei se tee sen toimintaa yhtään moraalisemmaksi. Kaikkien maailmankuva on minä-keskeinen, sinunkin. Alistat oman moraalisi ja uskomusjärjestelmäsi pronssikautisille horinoille, koska se jostain syystä sopii sinulle parhaiten. Kuvaavaa kyllä, että puhut itsenäisestä ajattelusta halventavaan sävyyn ja ehdotat, että pitäisi ennemmin seurata moraalittomia ja järjettömiä ohjeita, jotka väitetysti on kirjoittanut henkiolento, jonka olemassaolosta ei ole mitään viitteitä, saati todisteita.
 
Viimeksi muokattu:

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Nimenomaan siihen kun sanoit, että kyseessä on "suurin yksittäinen" mutta samaa mieltä, että suuri kuitenkin.
Nojoo. Tarkemmin kun rupean miettimään, niin tämä on kyllä ihan oikeanlainen havainto jonka teet. Ei nyt töissä ole aikaa pidemmin kirjoittaa, mutta kyllähän kristityn maailman sisälläkin Euroopassa on satoja vuosia ihmiskuntaa vielä enemmän jakaneet kansallisvaltioiden rajat. Nykyään ei ole mitään kiistaa siitä kumpi tarina näyttelee suurempaa roolia ihmisten mielissä. Ennen nykyisen kaltaisia kansallisvaltioita rajoja piirrettiin erilaisten heimojen, klaanien ja ruhtinaskuntien yms. sellaisten välille. Ja nämä ovat aina tapelleet keskenään.

Ja uskonto ketjussa kun ollaan, niin mielenkiintoinen filosofinen pohdinta on sitten sekin, että miten nämä meitä yhdistäneet tarinat sitten kuitenkin ovat meitä taas toisaalta aina erottaneet. Koskaan ei ole tullut koko ihmiskunnan kokoavaa tarinaa. Olemmeko me pohjimmiltamme sitten heimoutuvia otuksia, vaikka heimomme suuria ovatkin? Me tarvitsemme itsemme ulkopuolelta jonkun tarinan, joka jotenkin saa tyydytettyä meidän yhteenkuuluvuuden tunnetta?
 
Viimeksi muokattu:

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Nimenomaan siihen kun sanoit, että kyseessä on "suurin yksittäinen" mutta samaa mieltä, että suuri kuitenkin.
Uskonnot ihmiskunnan historiassa ovat varmasti se merkittävin liima, nationalismi ja kansallisvaltiot on kuitenkin varsin tuore ilmiö olipa tulkintatapa niiden synnystä mikä tahansa. Eikä kyse ole lopulta siitä, että saman uskonnon sisällä ei voisi listiä toisiaan, vaan siitä, että ihmisiä ylipäätään saadaan toimimaan joukkoina toisiaan vastaan ja oman yhteisönsä puolesta.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Uskonnot ihmiskunnan historiassa ovat varmasti se merkittävin liima, nationalismi ja kansallisvaltiot on kuitenkin varsin tuore ilmiö olipa tulkintatapa niiden synnystä mikä tahansa. Eikä kyse ole lopulta siitä, että saman uskonnon sisällä ei voisi listiä toisiaan, vaan siitä, että ihmisiä ylipäätään saadaan toimimaan joukkoina toisiaan vastaan ja oman yhteisönsä puolesta.
Tämä on niin monitulkintainen kysymys, että ymmärrän eriävätkin mielipiteet. Uskonnot ovat ehdottomasti katalyyttinä olleet sopassa, mutta historialliset imperiumit ei ole olleet mitään demokratioita, joissa ihmiset olisivat vapaaehtoisesti puhaltaneet yhteen hiileen jonkun ihmeen uskonnon takia. Verot on maksettu kuninkaalle koska muuten lähtisi henki ja sotaväkeen on otettu miehiä väkisin, koska muuten lähtisi henki. Ihan sana onko uskottu tai ei. Toki uskonto on jossain määrin ollut keulakuva, joka on oikeuttanut sodat, antanut valta-asemat yms, mutta jos kuningas ja uskonto on olleet eri mieltä, niin pääsääntöisesti kuningas on päättänyt tai sitten on lähtenyt kirkon mieheltä henki. Tässä on kaava nähtävissä.
Taisipa pari paaviakin nousta valtaistuimelle tappamalla edeltäjänsä, mutta se ei tietenkään ole ollut true scottsman uskontoa se.

Toki jos Haririmaisesti lasketaan kapitalismi, kommunismi ja kuningaskunnat myös uskonnoiksi, niin sitten.
 
Viimeksi muokattu:

444

Jäsen
Sinun pitäisi katsoa joku video, jossa fiksuja ja analyyttistä ihmisiä hypnotisoidaan. Mielenkiintoisinta ei ole se, että nämä järkevät ja analyyttiset uskovat varmasti mitä heille kerrotaan, vaan se miten he omatoimisesti pyrkivät puolustelemaan ja perustelemaan täysin järjetöntä toimintaansa näkemättä siinä mitään ristiriitaa.
Eivät vain ole yhtä menestyneitä elämässään, joten heidän juttujaan ei tarvitse ottaa todesta.
 

laalki

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Philadelphia Flyers
Kristinusko ei ole demokratiaa, jossa asiat tehdään siten, että se miellyttää enemmistöä kansalaisista. Päinvastoin, meille on annettu UT:ssa hyvät ohjeet siitä, miten pelastua ja miten toimia tämän jälkeen, eikä tästä voi poiketa yhtään. Minä en voi sille mitään, että asiat ovat UT:ssa, kuten ovat. Olen vain pyrkinyt tuomaan esiin sen, miten asiat on UT:ssa kerrottu. Jos tämä miellyttää vain pientä osaa kansalaisista ja aiheuttaa ärtymystä muissa, niin en valitettavasti voi sille mitään. Kannattaa silloin siirtyä sille puolelle, jossa asia tuntuu miellyttävältä.

Sitten kun annat jonkinlaista syytä edes ottaa mitään siellä UT:ssa sanottua tosisssaan, voisi näillä julistuksilla olla vähän painoarvoakin. Voin minäkin avata sinulle Koraanin tai Bhagavad Gitan viisauksia ja opin kappaleita, mutta miksi?

Harha-kortti on oikeasti tosi väsynyt veto. En halua avata asiaa liian paljon, mutta omat yliluonnolliset kokemukseni ovat niin konkreettisia, että olen satavarma Jeesuksen ja saatanan olemassaolosta. Näin jälkeenpäin ajateltuna olisin varmasti ihan samalla tavalla Jeesuksen seuraaja kuin nytkin, vaikka minulle ei olisi tällaista tapahtunut, mutta se oli ikään kuin konkreettinen todiste siitä, että valitsemani tie on oikea. En myöskään aktiivisesti etsi yliluonnollisia kokemuksia; niitä tulee, jos on tullakseen.

Noin analyyttisenä ja järkevänä jannuna varmaan ymmärrät, että ympäri maailmaa ihmiset kokevat samankaltaisia kokemuksia eri uskonnoissa ja monet ovat yhtä satavarmoja kokemuksistaan, kuin sinä omistasi. Ne kuitenkin liittyvät omiesi kanssa yhteensovittamattomiin uskonkappaleisiin, joten millä ratkaistaan, kenen (jos kenenkään) kokemukset vastaavat todellisuutta? On helppo vain toistella, miten omat kokemukset ovat totta ja toisten vastaavat kirjaimellisesti Saatanasta, mutta vailla mitään perusteluja tai todisteita on turha odottaa kenenkään analyyttisen ja järkevän ottavan horinoitasi tosissaan.

Kuten aiemminkin sanoin: aika hassua, miten nuo uskonnolliset kokemukset ja satavarmuudet kovasti noudattelevat hallitsevia oppeja kulttuuris-maantieteellisesti. Luulisi tämän herättävän analyyttisessä ja järkevässä tarkkailijassa kysymyksiä. Hevosten jumala näyttäisi varmasti hevoselta.
 

Katsonvaan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit LFC
  • Harha-kortti on oikeasti tosi väsynyt veto. En halua avata asiaa liian paljon, mutta omat yliluonnolliset kokemukseni ovat niin konkreettisia, että olen satavarma Jeesuksen ja saatanan olemassaolosta. Näin jälkeenpäin ajateltuna olisin varmasti ihan samalla tavalla Jeesuksen seuraaja kuin nytkin, vaikka minulle ei olisi tällaista tapahtunut, mutta se oli ikään kuin konkreettinen todiste siitä, että valitsemani tie on oikea. En myöskään aktiivisesti etsi yliluonnollisia kokemuksia; niitä tulee, jos on tullakseen.
Eli sä olet tosiaan harhainen. Se, että ihminen on täysin vakuuttunut taruolentojen olemassaolosta taitaa kuulua jonkinasteisen psykoosin määritelmiin. Kuuletko myös ääniä, tai näetkö asioita, mitä muut eivät näe? Kai sinä ymmärrät, että yliluonnollisia kokemuksia ei ole olemassa. On aistiharhoja, aivon temppuja, uni ja valvetilan sekoittumista. Mikään missään ei viittaa yliluonnollisen olevaisuuteen.
Olet heikko mieleltäsi ja epävarma itsestäsi kun tarvitset epäinhimillisiä selityksiä elämällesi. Halveksun. Olet "raukkis" joka ei pysty kohtaamaan omaa kuolevaisuuttaan.
Mutta haluan kysyä oletko kasvanut ja elänyt Suomessa, vai muualla? Jos Suomessa, niin minkälaisessa yhteisössä? Uskonnollisuus voidaan usein johtaa lapsuuden kasvuympäristöön, sen takia Jenkeissäkin on hirvittävästi uskovaisia.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Tämä on niin monitulkintainen kysymys, että ymmärrän eriävätkin mielipiteet. Uskonnot ovat ehdottomasti katalyyttinä olleet sopassa, mutta historialliset imperiumit ei ole olleet mitään demokratioita, joissa ihmiset olisivat vapaaehtoisesti puhaltaneet yhteen hiileen jonkun ihmeen uskonnon takia.
Ei uskonto ole ollut suurimmalle osalle varsinkaan modernin historian isoja tapahtumia välitön syy, mutta uskonnot eri muodoissaan ovat olleet taustalla aina tavalla tai toisella sitomassa toimijoita yhteen, joskus konkreettisesti, joskus yhteiskunnan valtakoneistona. Uudelle ajalle tultaessa ja varsinkin 1800-luvun myötä uskonnon suora vaikutus on vähentynyt, ja nykyisin se varsinkin kehittyneissä maissa on varsin vähäinen kollektiivien muodostajana, mutta ei edelleenkään ole kokonaan poistunut, ja nykyäänkin löytyy paljon alueita, joissa uskonto on identiteetin ytimessä ja sitä kautta se suurin liikuttaja, jota vallanpitäjät hyödyntävät.

Se on selvää, että vaikkapa Ruotsin puolesta nälkää ja tauteja sietänyt suomalainen knihti ei ole kirkon puolesta kirkasotsaisena marssinut pitkin Itämeren rantoja 1600-1700-luvuilla, vaan pakotettuja raukkoja ne pääosin olivat. Vaan Ruotsin valtiokoneiston osana oli vahva kirkko, jota ilman koko ruotsalaista suurvaltaa ei olisi luotu. Viittaan siis viesteissäni uskonnon rooliin yhtälailla valtakoneiston käytännöllisenä osana, en vain aatteellisena yhdistäjänä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Vaan Ruotsin valtiokoneiston osana oli vahva kirkko, jota ilman koko ruotsalaista suurvaltaa ei olisi luotu.
Tämä on kysymys jota ei nähdäkseni voida osoittaa selvästi puoleen tai toiseen. Minun nähdäkseni on ollut suurvaltoja, jotka on luotu ilman kirkkoa, joka mielestäni todistaa että suurvallan voi luoda myös ilman kirkkoa. Se että Ruotsissa on kirkolla ollut jonkinlainen rooli kertoo minusta siitä, että on ollut hyvä työväline ja renki, mutta ei se The suurin syy ja alkuunpaneva voima. Aika tarkoitushakuista tulkintaa tuo vaatisi lähetuskäskyn osalta vs muiden Raamatun kohtien osalta (mm tappaminen) jos katsottaisiin, että suurvaltatoiminta on uskonnon aikaansaamaa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Tämä on kysymys jota ei nähdäkseni voida osoittaa selvästi puoleen tai toiseen. Minun nähdäkseni on ollut suurvaltoja, jotka on luotu ilman kirkkoa, joka mielestäni todistaa että suurvallan voi luoda myös ilman kirkkoa. Se että Ruotsissa on kirkolla ollut jonkinlainen rooli kertoo minusta siitä, että on ollut hyvä työväline ja renki, mutta ei se The suurin syy ja alkuunpaneva voima. Aika tarkoitushakuista tulkintaa tuo vaatisi lähetuskäskyn osalta vs muiden Raamatun kohtien osalta (mm tappaminen) jos katsottaisiin, että suurvaltatoiminta on uskonnon aikaansaamaa.
Jep, vaan en ole väittänytkään, että uskonto suoraan loisi suurvaltatoimintaa. Kuten ensimmäisessä viestissäni kirjoitin, uskonto - ei siis vain kristinusko - on yhteiskunnan liima. Heimoyhteisöissä uskonnon merkitys päätöksenteossa oli jopa välitön, kehittyneemmissä yhteiskunnissa ei välttämättä enää niin suora, mutta taustalla se on enempi vähempi aina ollut. Jo pelkästään kristinuskolla on valkopesty niin Afrikan jako kuin 1. maailmansodan väännötkin, jos jotain nopeasti heitän esimerkeiksi, vaikka toki suurimmat syyt ovat löytyneet muualta varsinkin näihin tuoreimpiin sotkuihin.

Työväline ja renki, joo, yhtälailla yhteisen identiteetin lähde ja vakuutus siitä, että juuri me olemme oikealla asialla verrattuna naapureihin. Tähän rinnalle viime vuosisatojen rinnalle on sitten tullut eri ismeja.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Jep, vaan en ole väittänytkään, että uskonto suoraan loisi suurvaltatoimintaa. Kuten ensimmäisessä viestissäni kirjoitin, uskonto - ei siis vain kristinusko - on yhteiskunnan liima. Heimoyhteisöissä uskonnon merkitys päätöksenteossa oli jopa välitön, kehittyneemmissä yhteiskunnissa ei välttämättä enää niin suora, mutta taustalla se on enempi vähempi aina ollut. Jo pelkästään kristinuskolla on valkopesty niin Afrikan jako kuin 1. maailmansodan väännötkin, jos jotain nopeasti heitän esimerkeiksi, vaikka toki suurimmat syyt ovat löytyneet muualta varsinkin näihin tuoreimpiin sotkuihin.
Tuosta että heimoyhteisöissä uskonnon merkitys on ollut ehdoton olen samaa mieltä ja toki tuostakin, että kehittyneimmissä yhteiskunnissa se ei enää ole niin merkittävä ollut. Heimot ovat olleet pienempiä yhteisöjä, kun taas isommat yhteisöt ovat olleen näitä kehittyneempiä yhteiskuntia, joissa on usein ollut moniuskonnollisuuttakin. Sillä pidin nimenomaan tätä lainattua kohtaa jo hieman yliampuvana (en tosin omassa vastauksessani osannut asiaa mitenkään tyhjentävästi avata)
"suurin yksittäinen tarina, joka on saanut miljoonat ihmiset puhaltamaan yhteen hiileen ja tekemään yhteistyötä"

Pitää vielä sivumennen sanoa, että minä muissakin asioissa aika linjakkaasti noudatan tätä "uskonto on ollut vain työkalu/renki"-logiikkaani, enkä esim rehellisesti näe uskontoja aidosti minään syynä ristiretkiin, irakin sotiin tai vastaaviin, vaan ihan muut syyt siellä on taustalla olleet. Syitä ei vain ole haluttu julkisesti myöntää ja sillä uskontoa on käytetty halukkaana keppihevosena kansanmurhille ja muille roistomaisuuksille. Mitään näin uskontomyönteistä en joka päivä joudu julkisesti lausumaankaan.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
@dana77
Tuskinpa tässä erityisemmin eri mieltä olemme, ja kieltämättä tuo alkuperäinen, olikohan @adolf kirjoittama, viittaus miljoonien yhteen hiileen puhaltamisesta oli aika paljonkin kaunisteltu kuvaus uskontojen roolista. En minäkään näe sitä ainoaksi syyksi sodille ja mullistuksille, mitä lähemmäksi nykypäivää tullaan, mutta toellai - liima, viitekehys, myötävaikuttaja, tekosyy... Taustalla se on ollut aina ja vielä nykypäivänäkin uskonnon varjo valtapolitiikan taustalla kummittelee, vaikkakin yhä päälleliimatumpana. Toki en väheksyisi sen vaikutusta esim. tuossa mainitsemassasi Irakin sodassa, mitä tuli sen markkinointiin USAn rajojen sisäpuolella. Yllättävän hyvin tässä tapauksessa kristillinen eetos upposi pahan valtaa vastaan taistelussa.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Juu se termi "yhteen hiileen puhaltaminen" ei nyt varmasti parhaalla tavalla kuvaava ollut ja oli multa aika heikosti valitut sanat. Pikemminkin tarkoitin sitä, että ihmiset on saatu pysymään jonkinlaisen uskomusjärjestelmän piirissä ja heitä on täten pystytty jollain tavalla hallitsemaan. Tämä on antanut eväät suurille massoille edes jonkinlaisen yhteistyön tekemiseen ja yhteisen päämäärän saavuttamiseen jo jostain muinaisen Egyptin ajoista lähtien. Tässä ne uskonnot ovat olleet tärkeitä, kun esimerkiksi juuri Egyptissä Faaraot keksivät olevansa jumalia, joita kaikkien on toteltava, tuli mitä tuli.
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Viimeksi kun kysyit samaa, ehdotin allaolevaa.
Vintsukka kirjoitti:
Miksei jumala luonut vain kopiota itsestään, joka vapaaehtoisesti rakastaisi kuten jumala tekee? Voisivat sitten rakastella toisiaan loputtomasti eikä kenenkään tarvitsisi kärsiä.
Joo, hyvä ajatus. Oma arvaukseni miksi Hän ei näin tehnyt olisi, että Hän halusi jakaa rakkautensa useamman kanssa, mahdollisimman monen kanssa. Ja jos Jumala vain on, en tiedä olisiko mahdollista luoda samanlainen, koska se ei vain olisi, vaan olisi luotu. Okei, okei, Jumala ei sitten ole kaikkivaltias ja kykenemään mihin tahansa...
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Tarina olisi ihan kiva, jos se kertoisi hahmosta, jolla on vaikeuksia ennakoida tekojensa seurauksia. Mutta niinhän ei ole, vaan toimija onkin väitetysti kaikkitietävä. Aika poikkeuksellista kaikkitietävyyttä, jos joutuu painamaan restart-nappia, paitsi tietysti jos alun perinkin suunnitteli tekevänsä niin.
Ajattelin, että siinä oli suunnitelma alunperinkin. Nythän on "paper trail", joka näyttää, että ihmisille oli annettu mahdollisuus toimia niin, ettei restart-nappulaa tarvittu.
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Minua on kielletty keräämästä polttopuita tänään, mutta minä kerään kuitenkin, koska koen sen tarpeelliseksi. Haitta muille: mielipaha kieltäjälle.

Minä kiellän keräämästä polttopuita tänään, mutta jos joku kerää kuitenkin, niin minä tapatan hänet. Haitta muille: kuolema puunkerääjälle.
No jos sinut on luotu tiettyyn tarkoitukseen ja et halua sitä tehdä, ja yllytät ehkä sitten muitakin kapinaan, niin ei sekään oikealta tunnu.
 

laalki

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Philadelphia Flyers
Voinhan päättää uskoa mitä tahansa. Ehkä siihen vaaditaan hulluutta, mutta periaatteessa voin päättää. Kai tuota tarkoitin. Voivathan ihmisetkin päättää olla uskomatta esim. kristinuskon sanomaan, vaikka sydän sanoisi toisin. Pakahduttaa vaan sydämen.

En usko, että voit, tai että kukaan terveillä aivoilla varustettu voi. Ihmiset eivät tuppaa päättämään "olla uskomatta" mitään, he joko ovat vakuuttuneita asian totuudesta tai eivät. Voit kyllä hypätä katolta uhmakkaasti, muttet vakuuttaa itseäsi (ilman aivopesua, huumeita tms. tajunnan sorkkimista tahi häiriötä), että osaat lentää. Eli ei, en todellakaan hyväksy väitettä, että voisit noin vain päättämällä uskoa LotR:in olevan oikeasti totta. Esittää, väittää ja leikkiä tietysti voit.
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
En usko, että voit, tai että kukaan terveillä aivoilla varustettu voi. Ihmiset eivät tuppaa päättämään "olla uskomatta" mitään, he joko ovat vakuuttuneita asian totuudesta tai eivät. Voit kyllä hypätä katolta uhmakkaasti, muttet vakuuttaa itseäsi (ilman aivopesua, huumeita tms. tajunnan sorkkimista tahi häiriötä), että osaat lentää. Eli ei, en todellakaan hyväksy väitettä, että voisit noin vain päättämällä uskoa LotR:in olevan oikeasti totta. Esittää, väittää ja leikkiä tietysti voit.
No kuten sanoin, siihen ehkä vaaditaan hulluutta, mutta noin periaatteessa se on mahdollista. Ehkä aivot sitten eivät ole ihan terveet.
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Jos ja kun et tuota lukemalla tajua koko rakennelman järjettömyyttä ja moraalittomutta, en selvästi pysty sinua asiassa auttamaan. "Paras" mihin jumala pystyy on pronssikautinen barbarismi ja narsistinen kidutusfetisismi, not good enough, sori nyt vaan.
Luulen, että tässäkin kohdassa on se tulkinnan ongelma. Jos luen uskontoon sen enemmän perehtymättömän lailla Raamattua, tulen varmasti ihan samoihin päätelmiin kuin sinäkin. Voin ne helposti nähdä. Koko opuksessa ei ole päätä eikä häntää eikä mitään logiikkaa. Ja väitetään muka uskonnon peruskirjaksi. Tämä minulle antaa ajatuksen, että ahaa, ehkä on olemassa joku tulkinta, jolla tuossa opuksessa ja muussakin ko. uskonnon touhuissa on joku idea ja ajatus. Siksi olen etsinyt tulkintaa, joka tuntuu loogiselta ja joka selittää Raamatussa kuvatut tapahtumat sillä lailla, ettei ko. teokseen suhtaudu vihamielisen epäileväisesti. Epäilemättä en osaa selittää tuota löytämääni selvittävää tulkintaa ollenkaan hyvin kommenttiesi perusteella (tai kiellät uskovasi mitään muita tulkintoja kuin kirjaimellisen omaksumasi tulkinnan). Ja ehkä sinulla ja muilla ei ole tarvetta tai halua etsiä mitään tolkkua tuohon opukseen, koska yksinkertaisin ja helpoin tapa siitä eroon pääsemiseen on tuo kirjaimellinen tulkinta ja koko opuksen hylkääminen epäloogisena. En pysty todistamaan, että löytämäni tulkinta olisi se ainoa oikea, mutta minulle se on selvittänyt monta näennäisesti epäselvää ja epäloogista asiaa ko. opuksessa, joten olen pysynyt tuon ortodoksikristillisen tulkinnan kannattajana.

Miten olisi vaikka ilman sitä kidutusvaatimusta, tappamisia olemattomista "rikoksista" jne. kuten on n. lukematon kertaa jo tässäkin ketjussa ehdotettu. Eikö? Ei sitten.
Kyllähän hellävaraistakin ohjausta Jumalan taholta Raamatussa nähdään. Annetaan vain yksi käsky ekoille ihmisille, suojellaan israelilaisia egyptiläisiltä, jne. Mutta mikään ei kelvannut, porukka halusi tehdä oman tahtonsa mukaan. Noin tuo minulle näyttäytyy. Yhtä hyvin olisi voinut jättää luomatta kuin luoda pelkkää porukkaa, joka itsekkäästi rupeaa ajamaan omia asioitaan ja kauheuksia muille. Kai Jumalan rakkaus ei kuitenkaan jättänyt luomatta, kun oli mahdollisuus saada yhdenkin Häntä rakastavan olennon luotua. Eikö se ollut Sodomin ja Gomorran kohdalla kun Jumalalta kyseltiin, että jos siellä täysin moraalittomiksi ruvenneissa kaupungeissa on edes sata uskovaista, niin säästettäisiinkö. No säästetään. Edes 20 uskovaista? No säästetään. Edes kymmenen uskovaista? No säästetään. Tarina ei kerro, että menikö countdown yhteen uskovaiseen saakka, mutta sellaisen käsityksen minä sain.

No mitä jos ei voinut? Lihoiksi vaan sitten, ilmeisesti. Lue edellinen mafia-boss -vertaus. Oma vikasi jos tulet ammutuksi siellä Broolynissä kun uhkausten jälkeenkin siellä kävelit. Sinun ajatuksenjuoksusi mukaan bossin murhaoikeudenkäynnissä käypä puolustus olisi siis: "mitäs käveli siellä, oma vikansa. Näin ollen päämieheni on syytön murhaan."
No lihoiksi ja lihoiksi, mutta ei siinä toivoa ainakaan ole mistään iankaikkisesta rakkaussuhteesta Jumalan kanssa jos haluaa kulkea omia teitään. Minulla on sellainen kuva, että käskyjä ja lakeja on tarkoitettu noudatettavaksi ja sitten on vastuussa siitä itse, jos niitä rikkoo. Minä ainakin yritän noudattaa sekä Jumalan että yhteiskunnan käskyjä ja lakeja. Taidan olla poikkeus, mutta sydän sanoo niin.

Kalloosi ei tunnu uppoavan, että kysyn: miksi jumalalla, mafiapomolla tai kellään muullakaan on moraalinen oikeutus toimia näin ja vastauksesi on kuten aina: "ihmisen vika, mitäs teki niin tai näin". Vastauksesi on siis might makes right, vaikket sitä suoraan suostu sanomaan. Jumalalla on mukaasi oikeus tehdä ihan mitä vain, ja kaikki pahuus on jotakin kautta ihmiskunnan syytä.
Pitäisikö joltain kaiken Luojalta puuttua oikeus tehdä niin kuin hyväksi katsoo? Ja esim. meidän luotujen ihmisten omata valta päättää, mikä on oikein ja mikä väärin, vaikka osaamisemme ja tietoutemme jne. on olematon osa siitä, mitä kaiken Luoja tietäisi?

Ja kunnioitus ja rakkaus ansaitaan, kuvitteellinen jumalasi ei ole ansainnut kumpaakaan.
Aika hurjia ukaaseja asettelet. Kai voit noin sanoa, koska uskot/"tiedät" ettei Jumalaa ole olemassa. Entäpä jos Jumala laittaisi brain transferin sinulle ja selvittäisi, miksi kaikki on tapahtunut ja tapahtuu niin kuin on tapahtunut ja tapahtuu. Vieläköhän kirjoittaisit noin? Jotenkin tuo minusta tuntuu siltä, että sinä sanot Jumalalle, että tee juuri näin, tai muuten en usko.

Kyllä, lähtökohtaisesti en näe tärkeänä mielikuvitusolentojen tottelemista, päinvastoin oikeastaan. Pointtini kuitenkin lukee yllä: vaikka uskoisikin mafia-boss -jumalaasi, ei se tee sen toimintaa yhtään moraalisemmaksi. Kaikkien maailmankuva on minä-keskeinen, sinunkin. Alistat oman moraalisi ja uskomusjärjestelmäsi pronssikautisille horinoille, koska se jostain syystä sopii sinulle parhaiten. Kuvaavaa kyllä, että puhut itsenäisestä ajattelusta halventavaan sävyyn ja ehdotat, että pitäisi ennemmin seurata moraalittomia ja järjettömiä ohjeita, jotka väitetysti on kirjoittanut henkiolento, jonka olemassaolosta ei ole mitään viitteitä, saati todisteita.
Todisteet eivät kelpaa sinulle. Pitäisi kai jotain Jumalan meidän asioihimme puuttumista tapahtua koko ajan, jotta uskoisit edes hiukkasen aikaa. Ja tosiaan tuossa tulkinnassa, jota minä olen seurannut, ohjeet ovat hyvinkin loogisia, mutta se logiikka ei sinulle kelpaa. Mutta meillä on kaikilla vapaus tehdä niin kuin itse tahdomme. Eikö Paavali sanonut jotain sellaista kuin "all things are lawful to me but not all things are beneficial to me."
 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
Tämä minulle antaa ajatuksen, että ahaa, ehkä on olemassa joku tulkinta, jolla tuossa opuksessa ja muussakin ko. uskonnon touhuissa on joku idea ja ajatus. Siksi olen etsinyt tulkintaa, joka tuntuu loogiselta ja joka selittää Raamatussa kuvatut tapahtumat sillä lailla, ettei ko. teokseen suhtaudu vihamielisen epäileväisesti.
Ja tosiaan tuossa tulkinnassa, jota minä olen seurannut, ohjeet ovat hyvinkin loogisia, mutta se logiikka ei sinulle kelpaa.
Totta kai ohjeet ovat tuolla tulkinnalla loogisia. Mistä tahansa höpöhöpöstä saa loogista, jos on päättänyt tulkita sen loogiseksi.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Totta kai ohjeet ovat tuolla tulkinnalla loogisia. Mistä tahansa höpöhöpöstä saa loogista, jos on päättänyt tulkita sen loogiseksi.
Näin se on. Yhtä loogisesti Sormusten Herra voisi olla uskonnon peruskirja, eikä mikä tahansa sellainen vaan se oikea. Se on kertomus joka opettaa miten meillä kaikilla on tehtävä tässä maailmassa ja mikä oikeasti on elämässä tärkeää. Hyvän ja pahan välinen taistelu on läsnä, kertomus ystävyydestä ja välittämisestä yli vaikeuksien. Tottakai kaikkea ei pidä tulkita kirjaimellisesti, pitää painottaa tiettyjä kohtia ja jättää huomiotta ristiriitaisuudet, mutta kun näin toimii niin se on ehjä, looginen, virheetön ja uskoa antava elämänohje, jonka miljoonat ovat lukeneet.
 

Katsonvaan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit LFC
Minulla on sellainen kuva, että käskyjä ja lakeja on tarkoitettu noudatettavaksi ja sitten on vastuussa siitä itse, jos niitä rikkoo. Minä ainakin yritän noudattaa sekä Jumalan että yhteiskunnan käskyjä ja lakeja. Taidan olla poikkeus, mutta sydän sanoo niin.


Pitäisikö joltain kaiken Luojalta puuttua oikeus tehdä niin kuin hyväksi katsoo? Ja esim. meidän luotujen ihmisten omata valta päättää, mikä on oikein ja mikä väärin, vaikka osaamisemme ja tietoutemme jne. on olematon osa siitä, mitä kaiken Luoja tietäisi?


Aika hurjia ukaaseja asettelet. Kai voit noin sanoa, koska uskot/"tiedät" ettei Jumalaa ole olemassa. Entäpä jos Jumala laittaisi brain transferin sinulle ja selvittäisi, miksi kaikki on tapahtunut ja tapahtuu niin kuin on tapahtunut ja tapahtuu. Vieläköhän kirjoittaisit noin? Jotenkin tuo minusta tuntuu siltä, että sinä sanot Jumalalle, että tee juuri näin, tai muuten en usko.

Miksi minä tottelisin moraalitonta kaikkivaltiasta? Hänellä on kaikki valta kiduttaa minua ikuisesti, mutta silti en suostu alistumaan sellaisen pahan auktoriteetin edessä. Minä olen ihminen, pieni ihminen, mutta minulla on ihmisyys ja humanismi ja moraali. Jos Jumala on moraaliton, syljen silmille ja yritän potkaista. Jos alistuisin, valehtelisin.
Ei tää nyt vaan mene silleen, että pitää totella ja tulkita sairaita kirjoituksia parhaimmin päin, koska sillä on se ylin valta. Pelkurit niin tekevät. Oman ns. sielunsa myyvät.
Ja osaan kyllä nöyrtyä kun siihen on aihetta. Mutta aiheesta, en mihinkään mahtikäskyyn mukavuudenhalusta.

Amerikanihmekin taitaa olla kultturin mukana indoktrinoitu.
 
Viimeksi muokattu:

Katsonvaan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit LFC
Laitan tämän erikseen.

Jos jotkut uskikset haluavat mennä oikein syvään päätyyn, niin toinen mielenkiintoinen juttu on, että "yksin uskosta" on ihan huuhaata. Jeesuksen sanat kirjoituksessa saattoivat hyvinkin todennäköisesti olla: "Se joka minua TOTTELEE..." - Käännöksiä ja tulkintoja, onko juuri sinun lukemasi oppi käännetty ja tulkittu oikein?
Laitetaan vielä, että Jessen olemassaolosta ei ole mitään todisteita, vain nämä uskonnolliset lähteet. Todennäköisesti kyseessä on komposiittihahmo. Nämä kyllä selviävät jokaiselle, kun tarpeeksi syvälle jaksaa raamattuhistorian kritiikkiä katsoa. Valheellinen konsensus Jeesuksen historiallisuudesta on juuri sitä, valheellista.
Raamattukin on komitealla päätetty olevan mitä se on. Ei kuulosta kauhean pyhältä. Valtahan tässä on pohjalla, kuten uskonnoissa aina. Alkaa poppamiehen oman erikoisuuden hakemisesta ja päätyy instituutioon, joka alistaa ja rahastaa ihmisiä.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Tämän asian esittäminen tässä yhteydessä antaa ymmärtää, että se olisi jotenkin uskonnon, erityisesti kristinuskon saavutus, että maailmassa menee paremmin kuin aiemmin.

Tämähän on tietenkin krisittyjen toiveajattelua ja paskanpuhetta. Maailmassa olisi mennyt jo paljon aiemmin paljon paremmin, ellei tuo keskiaikainen primitiivinen ideologia olisi ollut häiriköimässä.
Jos nyt kuitenkin koittaisit edes vähän suhtautua asioihin objektiivisemmin, hiukan laajempi näkökulma voisi löytyä. Arvostelu Tom Hollandin kirjasta kannattaa lukea huolella.

 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Minun mielestäni siinä kohtaa, kun kirkon perustuksen ensimmäistä lapionpistoa lyödään, niin ollaan jo ymmärretty Jeesuksen sanoma väärin. Uudesta testamentista on löydettävissä minusta paljon ihan fiksuakin tekstiä. Jonkinlaista ihmisen oman hengellisen polun käymistä ja totuudellisuudelle avautumista. Kansankielellä ihan siis vain itsetuntemusta.

Ongelmallista tuo on siksi, että Jeesus muistini mukaan useaan otteeseen kehottaa seuraamaan itseään. Aikuiseksi kasvamiseen ja omista vanhemmista irtautumiseen kuuluu se, että lampaan lailla ei seurata ketään. Tuolla tavalla kirjoitettuna en pysty hyväksymään tuota sanomaa. Mutta paljon siellä on silti erilaisia vertauksia ja tarinoita, joissa on ihan aidosti todellista viisautta mukana.

Minään pyhänä tekstinä raamattua ei tietenkään voida ottaa. Minkä tahansa kirjan kohottaminen pyhäksi ja jotenkin kaiken muun yläpuolelle on automaattisesti ongelmallista. Samoista asioista kun on puhuttu lukemattomissa muissakin kirjoissa. Eri uskontokuntien kirjallisuudessa, tavallisissa romaaneissa ja populaarikulttuurin elokuvissa yms.

Raamattua ei tule täten mitenkään asettaa erityisasemaan, vaan sen tekstiä tulee tarkastella ihan samalta viivalta kaiken muunkin kirjallisuuden kanssa. Sehän ei tietenkään uskiksille käy, eivätkä pysty asiaa hyväksymään, että ihan samanlaisista kuolevaisista se kirja kertoo, kuin sinä ja minäkin olemme. Ja myös samanlaiset kuolevaiset sen kirjan ovat kirjoittaneet. Jos ei ihminen tätä tosiasiaa pysty hyväksymään, niin hän elää aikamoisessa ajatusharhassa.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös