Pentti Linkola – viimeinen ajattelija

  • 35 577
  • 268

Byvajet

Jäsen
Paasikivi tokaisi tähän, että "jos uskoo noin niin ainoa vaihtoehto on mennä metsään ja ampua kuula kalloon"

Onhan mahdollisuuksia. Ne kaikki liittyvät niukkaan kulutukseen.

Miksi uskot tekniikkaan ja tieteeseen, jos et kuitenkaan hyväksy poliittista järjestelmää, joka soveltaa niiden tuloksia käytäntöön?

Tieteellä ja tekniikalla voidaan suojella ympäristöä, mutta silloin on luovuttava länsimaisesta elämäntavasta.

Nyt jokainen puolue vihreät mukaan lukien julistaa huolta, mutta kuitenkaan mikään puolue ei pyri murtamaan järjestelmän kulutuskeskeistä perustaa. Vihreiden nuorten uusi puheenjohtaja kylläkin sen suuntaisia juttelee, että kasvun ideasta on luovuttava.

Vihreiden nuorten uusi puheenjohtaja: Meidän on puhuttava talouskasvun jälkeisestä ajasta
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kannattaa lukea Kylänpään kirjoittama Tieto-Finlandian voittanut Linkolan elämänkerta. Se ei kaunistele, mutta vaikea siitä on fasistia löytää.

Jos Linkolan maailmankatsomusta pitäisi jotenkin kuvata, niin oikea sana olisi tasa-arvoinen, koska Linkola ei tee jakoa eri eläinlajien välille, hän ei ole spesisti. Linkola tarkastelee ihmistä säälimättömästi yhtenä eläimenä muiden joukossa. Tarkastelun lopputulos on vääjäämättä se, että ihminen on tuhoeläin, joka tulee hävittää kestävälle tasolle samalla tavalla kuin muutkin vieraslajit kuten supikoira.

Vaikea nähdä mitään järkeä moisissa horinoissa. Minä ainakaan en rupea ihmisten hävittämistä harrastamaan, enkä itseänikään vapaaehtoisesti. Korkeintaan sellaiset ihmisten vähentäjät kuin Breivik saisi hävittää pois, muut eläköön.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Onhan mahdollisuuksia. Ne kaikki liittyvät niukkaan kulutukseen.

Ei ole olemassa mitään rationaalista ja konkreettista toimintaohjelmaa (vai pitäisikö Pol Pot laskea?), joka lähtisi pyrkimään kohti esimodernia kulutusta (ja esimoderneja arvoja) - eikä varmaan voikaan olla olemassa, esim. Linkola ei sellaista edes yritä hahmotella. Ainoa realistinen mahdollisuus on tämä sinun visiosi teollisen sivilisaation romahtamisesta veriseen kaaokseen. Itse pidän järkevämpänä luottamusta luonnontieteeseen ja sen sovelluksiin. Jos esimerkiksi joskus saamme aikaan toimivan fuusiovoiman niin se tarkoittaisi käytännössä sitä, että energian suhteen teknologinen sivilisaatio siirtyisi pois niukkuuden aikakaudesta, mikä johtaisi täysin ennen näkemättömään tilanteeseen, missä energia ei enää tulisi olemaan rajoittava tekijä ympäristöystävällisen ja ympäristön tilaa parantavan teknologian kehittämisessä. Myöskin esim. AI:n kehitys on nopeata ja se voi saavuttaa pisteen, missä meillä on paljon enemmän mahdollisuuksia ratkaista nykyisiä ongelmiamme kulutuksen ja teknologian liian alhaisen tason suhteen. Parempi ja rationaalisempi vaihtoehto on panostaa kehitykseen ja tieteeseen kuin veriseen romahdukseen.
 

Jannacci

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Suurin ongelma on ihmisten liian iso määrä paikoitellen. Uskon esim. Intian ja Bangladeshin tulevan ihan hyvin toimeen puolella väestöllä. Miksi muualla maailmassa ei voisi olla sama väestöntiheys kuin Suomessa?
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Suurin ongelma on ihmisten liian iso määrä paikoitellen. Uskon esim. Intian ja Bangladeshin tulevan ihan hyvin toimeen puolella väestöllä. Miksi muualla maailmassa ei voisi olla sama väestöntiheys kuin Suomessa?

Mikäs on sinun ratkaisu Intialle ja Bangladeshille? Pakkosterilisaatio?
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Intiaan ja Bangladeshiin sama väestöntiheys kuin Suomessa, Suomeen sama elintaso kuin Bangladeshissa. Näinhän tuo hoituisi.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Vihreiden olisi pitänyt olla päistään vialla 1985 että olisivat Linkolan ohjelmaan kyytiin lähteneet. Tuossa Soininvaaran kirjoituksessa se hyvin käydäänkin läpi.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Konkretiaa oli ja rationalisuutta, mutta silloin kuten nytkin se ei ollut juuri kenenkään nieltävissä.

Siis ei ollut. Ei konkretiaa eikä rationaalisuutta. Kannattaa tosiaan lukea tuo Soininvaaran analyysi. Jos olisi ollut - niin mahdotonta kuin se olisikin - Linkolaa ei nyt hymisteltäisi kunnioittavasti vaan hän olisi joko vankilassa tai kuollut. Hän esittää asioita, joiden toteuttaminen vaatisi valtaisaa systemaattista terroria ja väkivaltaa, joten ei kai ihme, ettei ole koskaan puuttunut tuohon puoleen vaan tyytynyt ihaillun gurun asemaansa.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Silloin kun viimeksi olen kuullut Linkolan sanovan jotain eliminoinnista, niin hän taisi viitata niihin, jotka pitävät yllä ja edistävät kestämätöntä kulutusta -- siis länsimaisiin teollisuusjohtajiin yms. En muista, että hän olisi ilmoittanut halustaan likvidoida niitä, joiden kulutus on pieni eli kolmannen maaliman asukkeja. "Linkola on fasisti" vetää hieman mutkat suoriksi.
Linkola on kannattanut mm. 9/11-iskuja, Baader-Meinhofia ja Unabomberia. Linkolan logiikalla on oikeastaan ihan sama, mitä satunnaisille ihmisille tapahtuu, kunhan heitä kuolee maksimimäärä. Hän on sanonut kannattavansa epidemioita ja vesijohtoveden myrkyttämistä, mikä olisikin jo aktiivinen toimi ihmisryhmien likvidoimiseksi.

Aiemmin Linkola oli (ja on luultavasti edelleen) oikeistokonservatiivi, joka halveksi rahvaita, "laiskoja" ja vähemmistöjä. Hänestä tuli monien vasemmistolaisten lemmikki lähinnä sen takia, että luonnonsuojelusta tuli ymmärrettävistä syistä arvokas päämäärä ja aikamme suurin huolenaihe.

Varmasti Linkolan ajattelu uppoaa niihin, jotka Linkolan tavoin tietävät sen, mitä ympärillämme tapahtuu. Sen sijaan en usko, että juuri ne, jotka eivät tahdo tinkiä omasta elintasostaan, olisivat erityisen vastaanottavaisia Linkolan sanomalle. Pikemminkin elintasostaan kynsin ja hampain kiinni pitävät hakevat pienintäkin syytä -- vaikka sen, että Linkola on pistänyt itsensä insuliinia -- vähätelläkseen ja mitätöidäkseen Linkolan sanomaa. Todellista sankaruutta kotisohvan pohjalta, sanoisin.
Kotisohvan sankaruutta on nimenomaan Linkolan kaltaisten ihmisvihaajien ja simppeleitä ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin viljelevien filosofien legitimointi. Linkolahan ei edes ole mikään suuri akateemikko, vaan lintuharrastaja ja kalastaja, jolla on ollut alusta alkaen radikaaleja ajatuksia, joille syntyi sopivaan aikaan markkinarako.

Edelleenkin olisin kiinnostunut näkemään, missä Linkola on syyttänyt "maailman köyhiä" tai ihmisiä "siellä jossakin". Löytänet sellaisen lainauksen, koska sitä tuot esille?
Linkola kuvaa elämäkertakirjassaan köyhiä ja kouluttautumattomia karjaksi, jota hän vihaa. Olet siinä oikeassa, että en kykene tähän hetkeen tarjoamaan sitaattia siitä, että Linkola vihaisia jotain tiettyä kansanosaa; tarkemmin sanottuna hän vihaa pitkälti kaikkea ihmisen toimintaa ja toivoo, että mahdollisimman moni ihminen kuolisi resurssipulaan.

On luonnollisesti selvää, että Linkolan visioissa köyhään maahan syntyneellä ei ole minkäänlaista ihmisarvoa. Linkola itse on ollut onnekas eläessään vanhaksi maassa, jossa on mm. korkea koulutusaste, vähäiset terveys- ja turvallisuusuhat sekä kehittynyt lääketiede. Miten kehitysmaalainen köyhä voisi edistää luonnonsuojelua? Linkolan mukaan ei juuri mitenkään muutoin kuin kuolemalla pois.

Voisin ostaa Linkolan teoriat, jos hän tarjoaisi realistisia ratkaisuja, joiden pohjana on oikeudenmukainen yhteiskuntajärjestys, inhimilliset keinot syntyvyyden rajoittamiseen tai edes tasaisesti jakaantunut elintaso. Tällaisiakin on olemassa, mutta ne ovat kovin tylsiä, koska niissä joudutaan ottamaan huomioon poliittiset realiteetit ja yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus.

Sen sijaan Linkola visioi diktatuuria, joka pakottaisi ihmiset fantasioimaansa keskiaikaiseen omavaraistalouteen. Tällaisessahan ei ole mitään järkeä, mutta koska hän on fantsujen arvojen kannalla, myös fasistiset ajatukset menevät läpi.

Looginen se lienee. Tosin linkolalaisen näkökulman mukaan maailma tulee pelastaa paitsi luonnon itsensä vuoksi myös ihmiskunnan eloonjäämisen vuoksi. Tietynlainen "humanismi" taitaa olla linkolalaisuuden mukaan vain itsepetosta, joka johtaa vain pahempaan ja syvempään kriisiin ja ihmiskunnan kärsimykseen.
Uskon itsekin, että nykymeno tulee ajamaan ihmiskunnan konflikteihin, massamaahanmuuttoon ja osittaiseen nälänhätään. En kuitenkaan osaa syyttää köyhiä ihmisiä siitä, että ovat sattuneet syntymään väärälle puolelle maapalloa. Me täällä vauraassa lännessä voimme hurskatella loputtomiin, kuinka olemme arvokkaampia ja sivistyneempiä ihmisiä, mutta todellisuudessa kaikki on yhtä suurta syntymälottoa.

Samat ihmiset, joiden olen kuullut ylistävän Linkolan teesejä, eivät välttämättä laita tikkua ristiin ilmaston pelastamiseksi. On henkisesti helpompaa heittää pyyhe kehään ja todeta, että ihminen nyt vain on tällainen ja että minä toimin kuten toimin, koska olen vain yksilö valtavassa koneistossa.

Juu ei ulotu...Eli kun Linkola elää vain vaikka 90%:sti periaatteidensa mukaan ja hänen hiilijalanjäljellään maapallollamme olisi parempi tulevaisuus, hän ansaitsee tällaiset kommentit?

Me muut kun ollaan tehty niin helvetisti tämän maapallon pelastamisen eteen niin voidaan hyvin lytätä Linkolan toiminta. Sori, mutta todella typerä kommentti.
Millä perusteella? Linkolalla on kaksi lasta, hän on elänyt lähes 90-vuotiaaksi ja hyödyntänyt suomalaisen hyvinvointivaltion tuomat edut koulutusta ja lääketiedettä myöten.

Onko Manilassa tai Delhissä asuvilla ihmisillä mahdollisuudet Linkolan elämäntyyliin? Ravinnon tuottaminen Linkolan metodeilla vaatii hyviä kalavesiä, viljelyskelpoista maata, vettä ja turvaa taudeilta. Totta kai ihmiset tekevät sen minkä pystyvät, jotta jäisivät eloon.

Linkolan visioissa ei pysähdytä murehtimaan, millaisia selviytymiskeinoja mainitsemillani alueilla elävillä olisi. Tämä onnistuukin helposti, jos jakaa ihmiset hierarkkisesti eikä välitä sellaisista hidasteista kuin ihmisarvo tai oikeudenmukaisuus.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Suurin ongelma on ihmisten liian iso määrä paikoitellen. Uskon esim. Intian ja Bangladeshin tulevan ihan hyvin toimeen puolella väestöllä. Miksi muualla maailmassa ei voisi olla sama väestöntiheys kuin Suomessa?
Harmi vaan, että puolet väestöstä ei tule toimeen jos väkiluku puolitetaan.
 

Byvajet

Jäsen
Linkolan logiikalla on oikeastaan ihan sama, mitä satunnaisille ihmisille tapahtuu, kunhan heitä kuolee maksimimäärä.

Eroaako tuo jotenkin keskivertokansalaisen logiikasta?

Intissä hoettiin, että olet sitä mitä teet etkä sitä mitä puhut.

Kun tarkastelee keskivertokansalaisen rahankäyttöä, niin ei, hän ei osta ylimääräisellään metsää suojeltavaksi ja hiilinieluksi. Ei, hän ei jätä lomamatkaa tekemättä ja sijoita rahojaan köyhien maiden perusterveydenhuoltoon, jossa hyvin pienillä summilla pystyttäisiin pelastamaan suuri joukko ihmisiä. Sen sijaan hän keskittyy omaan nautintoonsa. Huoli ihmisistä kuuluu puheissa, mutta ei näy teoissa. Parhaimmillaan teot ovat symbolisia. Annetaan sen verran, että voi korotella moraalista kruunua, mutta ei tarvitse luopua omasta mielihyvästä.

Linkolan mallilla saataisiin poistettua paljon kärsimystä. Elämällä ei ole objektiivista arvoa, ei muuta arvoa kuin se, minkä ihminen sille kokee. Kun aineellisessa niukkuudessa, sairaudessa ja ahdistuksessa elävä ihminen kuolee terrori-iskussa, hän ei menetä mitään. Sillä siunaaman hetkellä, kun tajunta lakkaa, lakkaa myös kaiken arvostaminen ja kokeminen. Sama koskee esimerkiksi metsästyksessä tapettavaa eläintä. Kunhan metsästys tapahtuu vastuullisesti ja osuman laadusta varmistutaan, niin kuoleva eläin ei menetä mitään. Se vain lakkaa olemasta. Luonnollinen kuolema on luonnossa usein julma. Metsästyksessä tai teurastuksessa kuoleva eläin saa siihen nähden armollisen lopun.

Koko ihmisarvon käsite on sillä tavalla ongelmallinen, että siinä usein sivuutetaan ihmisten kärsimys, mutta annetaan elämälle omituinen absoluuttinen arvo. Suomessakin kansalaista voidaan kurittaa vaikka kuinka. Sossutuestakin, jota pidetään viimeisenä seinänä, voidaan vielä leikata. Mutta auta armias, jos leikatulla sossutuella elävä ihminen sairastuu vakavasti, niin sen jälkeen hänen hoitoonsa voidaan sijoittaa satojatuhansia tai jopa miljoonia, koska jostain syytä länsimaisessa ihmisoikeuskäsityksessä korostuu suhteettomasti elossa olemisen arvo sen sijaan että pohdittaisiin elämän laatua ja merkitystä.

Koska olen mielenterveysongelmainen ja itsetuhoinen paska, joka osaltaan ja ajoittain on riippuvainen yhteiskunnan tuista, toivon joka ilta, että kuolisin rauhallisesti yöllä nukkuessani. Oikeistolaistuvassa yhteiskunnassa, jossa heikko-osaisten asema heikkenee heikkenemistään, minullekin kuolema olisi paljon parempi vaihtoehto kuin jokapäiväinen huoli selviämisestä. Kuollut ei stressaa. Kuollut ei murehdi, leikataanko tukia taas.

Linkola esitetään absoluuttisena pahana, mutta kun hänen ajatuksiinsa tutustuu, niin pikemminkin ne ohjaavat globaalin kärsimyksen lieventämiseen kuin sen lisäämiseen. Elossa oleminen ei ole itseisarvo. OIleellisempaa on merkityksellinen elämä. Linkolan kirjoituksissa nousee usein esiin merkityksellisyyden ajatus. Ei hän haaveile pahasta, vaan hän haaveilee maailmasta, jossa olisi merkitys. Yksi osa merkitystä Linkolalle on sopusointu luonnon kanssa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kun ihmisiä ja kulutusta ei vähennetä vapaaehtoisesti, niin se tapahtuu aikanaan konfliktien kautta.
Tai luonto iskee takaisin jonkun karmaisevan tartuntataudin kautta. Ihminen luo hyviä olosuhteita moisen syntymiselle sekä eläinten hoidossa että hotittomalla lääkkeiden käytöllä.
 

Byvajet

Jäsen
Tai luonto iskee takaisin jonkun karmaisevan tartuntataudin kautta. Ihminen luo hyviä olosuhteita moisen syntymiselle sekä eläinten hoidossa että hotittomalla lääkkeiden käytöllä.

En usko luonnon "jumalalliseen kostoon" vaan oletan, että näivettyminen tapahtuu pitkän ajan kuluessa. Vähitellen ympäristö tuhoutuu ja ihmisten elämä kurjistuu, mutta se ei tapahdu yhtäkkiä. Ja juuri siksi se pääsee tapahtumaan. Ihmisen psykologia on sellainen, että se reagoi paikalliseen ja välittömään uhkaan, mutta sivuuttaa pitkän ajan kehityksen.

Tietenkin sekin on mahdollista, että paljastuu kytkös, joka aiheuttaa esimerkiksi ruoantuotannon romahtamisen.
 

Fordél

Jäsen
Millä perusteella? Linkolalla on kaksi lasta, hän on elänyt lähes 90-vuotiaaksi ja hyödyntänyt suomalaisen hyvinvointivaltion tuomat edut koulutusta ja lääketiedettä myöten.

Sillä perusteella, että hänen oman elämän aikainen hiilijalanjälkensä on varmasti paljon pienempi kuin valtaosan meistä.
 

ipaz

Jäsen
Suurin ongelma on ihmisten liian iso määrä paikoitellen. Uskon esim. Intian ja Bangladeshin tulevan ihan hyvin toimeen puolella väestöllä. Miksi muualla maailmassa ei voisi olla sama väestöntiheys kuin Suomessa?

Bangladeshin syntyvyys on ollut rajussa laskussa tehokkaan seksuaalikoulutuksen, sekä yleisesti naisten saaman koulutuksen myötä. Tällä hetkellä bangladeshilaisnainen synnyttää ka. 2,1 lasta, kun luku vielä 1960 oli 6,6 lasta per nainen. Itseasiassa kaikissa kolmannen maailman alueilla Saharan eteläpuoleistä Afrikkaa myöten syntyvyys on laskenut koko 2000-luvun, vaikka se Afrikan eteläosissa onkin vielä korkea viisi lasta per nainen. Koko muu maailma on tällä hetkellä noin kahdessa lapsessa per nainen. Lähi-idässä luku on kolme.

Kaavio googlesta
Maailman kehitysindikaattorit - Google Public Data Explorer

Edesmenneen ruotsalaisprofessori Hans Roslingin esitelmä, miksi maailman väkiluku ei tule ylittämään 11 miljardia ihmistä. Linkki vie Youtubeen. DON'T PANIC — Hans Rosling showing the facts about population
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kun tarkastelee keskivertokansalaisen rahankäyttöä, niin ei, hän ei osta ylimääräisellään metsää suojeltavaksi ja hiilinieluksi. Ei, hän ei jätä lomamatkaa tekemättä ja sijoita rahojaan köyhien maiden perusterveydenhuoltoon, jossa hyvin pienillä summilla pystyttäisiin pelastamaan suuri joukko ihmisiä. Sen sijaan hän keskittyy omaan nautintoonsa. Huoli ihmisistä kuuluu puheissa, mutta ei näy teoissa. Parhaimmillaan teot ovat symbolisia. Annetaan sen verran, että voi korotella moraalista kruunua, mutta ei tarvitse luopua omasta mielihyvästä.
Keskiverto kansalainen ei tee muutoksia, koska ei ole mitään varmuutta siitä, että muut reagoisivat samalla tavalla. Ei ole kovinkaan houkuttelevaa haaskata oman elämän nautintoja, jos muut jatkavat samanaikaisesti kulutusjuhlia. Tämä sama logiikka näkyy kehittyvien maiden asenteissa: miksi heidän pitäisi karsia elintasoa, kun Yhdysvaltojen johdolla länsimaat jatkavat sikailuaan?

Koko ihmisarvon käsite on sillä tavalla ongelmallinen, että siinä usein sivuutetaan ihmisten kärsimys, mutta annetaan elämälle omituinen absoluuttinen arvo. Suomessakin kansalaista voidaan kurittaa vaikka kuinka. Sossutuestakin, jota pidetään viimeisenä seinänä, voidaan vielä leikata. Mutta auta armias, jos leikatulla sossutuella elävä ihminen sairastuu vakavasti, niin sen jälkeen hänen hoitoonsa voidaan sijoittaa satojatuhansia tai jopa miljoonia, koska jostain syytä länsimaisessa ihmisoikeuskäsityksessä korostuu suhteettomasti elossa olemisen arvo sen sijaan että pohdittaisiin elämän laatua ja merkitystä.
Ei Suomessa ole elintaso mitenkään laskenut, vaan päinvastoin kasvanut huikeasti viimeisen 50 vuoden aikana. Ihmiset eivät vain huomaa sitä, sillä suhteellinen eriarvoisuus on pysynyt samana tai jopa lisääntynyt.

Ihminen sietää erittäin huonosti sosiaalista alemmuutta. Senpä takia suomalainen matalapalkkatyöläinen voi olla masentunut ja sosiaalisesti syrjäytynyt, vaikka suurimmassa osassa maailmaa hänellä olisi ylivertaiset resurssit käytössä.

Linkola esitetään absoluuttisena pahana, mutta kun hänen ajatuksiinsa tutustuu, niin pikemminkin ne ohjaavat globaalin kärsimyksen lieventämiseen kuin sen lisäämiseen. Elossa oleminen ei ole itseisarvo. OIleellisempaa on merkityksellinen elämä. Linkolan kirjoituksissa nousee usein esiin merkityksellisyyden ajatus. Ei hän haaveile pahasta, vaan hän haaveilee maailmasta, jossa olisi merkitys. Yksi osa merkitystä Linkolalle on sopusointu luonnon kanssa.
Minä olen ainoastaan korostanut, että Linkola on etuliitteistä riippumatta fasisti, joka ei näe ihmiselämällä minkäänlaista itseisarvoa.

Sillä perusteella, että hänen oman elämän aikainen hiilijalanjälkensä on varmasti paljon pienempi kuin valtaosan meistä.
Juu varmasti hänen hiilijalanjälkensä on pienempi kuin keskiluokkaisella suomalaisella, mikä laskettakoon hänen ansiokseen. Toisaalta Linkolakin on saanut kaksi lasta, jotka nostavat merkittävästi hiilikuormaa.

Globaalissa mittakaavassa aika harvalla ihmisellä on mahdollisuuksia kuluttaa länsimaalaisten tavoin. Kun kulutusmahdollisuudet lisääntyvät, alkaa myös halu ja tarve hankkia lapsia vähentymään.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
No näiden kohteet ovat jotain ihan muuta kuin kolmannen maailman köyhiä.
Terrori-iskujen osalta toki. Laajemmassa mittakaavassa Linkolan logiikassa kärsijät ovat niitä, joilla ei ole resursseja.

Näin olen itsekin ymmärtänyt, mutta Linkolan ajattelussa etusijalla oli velvoite antaa laiskalle rahvaalle parempi esimerkki. Ei niinkään käydä rahvasta vastaan.
"Parempi esimerkki" tarkoittaisi käytännössä oman elämän uhraamista, mitä siis Linkola ei itsekään ole tehnyt. Kaksi lasta, riittävästi ruokaa, tarvittavat lääkkeet ja asuttava koti eivät ole globaalisti mitään itsestäänselvyyksiä.

Linkola menisi mielipiteiden osalta persujen oikeistosiipeen, mutta markkinatalouden kannattaminen tulisi esteeksi. Mitään liberaalia humanistia hänestä ei saa kirveelläkään.

No nyt sitten itse väheksyt Linkolaa siitä, että hän ei kuulukaan akateemiseen eliittiin. Miten tämä sopii yhteen edellä sanomasi kanssa?
Linkola tulee akateemisesta suvusta ja on itsekin saanut hyvät edellytykset yliopistouralle. Linkola vain ei ollut erityisen innostunut opiskelusta tai sisätöistä, minkä vuoksi hän siirtyi aika varhain luonnonmukaiseen elämäntapaan. Elitismi on kuitenkin säilynyt hänen kirjoituksissaan, mikä näkyy mm. mainitsemanani rahvaan halveksintana ja diktatuurin ylistämisenä.

No en tiedä, onko Linkolalla varsinaisesti mitää teoriaa. Toki hän perustaa eloonjäämis-maailmankatsomuksensa biologian tieteenalan tuomaan ymmärrykseen siitä, mitä elävälle maailmalle on tapahtumassa.
Paitsi että hän ei näe maailmaa sellaisena kuin se on eli muuttuvana ympäristönä, jota ihminen voi joko hyödyntää tai tuhota. Linkolan maailmankatsomus on äärimmäisen kyyninen ja staattinen.

Minä taas tiedän, että monet niistä ihmisistä, jotka ovat mm. Linkolan vaikutuksesta heränneet ympäristöongelmiin toimivat aktiivisesti esimerkiksi alkuperäisluonnon suojelun puolesta.
Se laskettakoon Linkolan ansioksi.

On. Ja elämäntyyli on usein erittäin vähän kuluttava per capita. Käsittääkseni Manilan ja Delhin seutujen asukastiheydet ovat suuria juuri sen vuoksi, että maa on erittäin tuottavaa ja suotuisan ilmaston vuoksi satoa voidaan korjata useasti vuodessa. Sen sijaan keinolannoitteita ei monellakaan ole varaa käyttää. Tätä voi vertailla Suomen tilanteeseen.
Maa voi olla erittäin tuottavaa, mutta jos sitä ei kyetä hyödyntämään tasapuolisesti, on seurauksena resursseista kamppailevat ihmisjoukot, joiden keskeisenä eloonjäämisstrategiana on lisääntyminen.

On globaali tragedia, että osaamista ja tietoa ei ole siellä, missä sillä olisi oikeasti merkitystä.
 

Fordél

Jäsen
.Juu varmasti hänen hiilijalanjälkensä on pienempi kuin keskiluokkaisella suomalaisella, mikä laskettakoon hänen ansiokseen. Toisaalta Linkolakin on saanut kaksi lasta, jotka nostavat merkittävästi hiilikuormaa.

Kyllä, Linkolan hiilijalanjälki on keskivertoa pirnempi ja hän on tehnyt paljon ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja luonnon köyhtymisen vähentämiseksi. Siksi sun väheksyvä kirjoitus Linkolasta oli typerä.

Mitä tulee lapsiin niin kyllä, Linkola on lisännyt sitä kautta kulutusta. Toisaalta 1960-luvun alussa, jolloin Linkolan lapset ovat syntyneet, syntyvyys oli naista kohden lähellä kolmea. Linkola ei ole siis suorittanut tässäkään asiassa ainakaan keskimääräistä huonommin.

Globaalissa mittakaavassa aika harvalla ihmisellä on mahdollisuuksia kuluttaa länsimaalaisten tavoin.

Linkola on syntynyt länsimaissa, joten häntä pitää arvioida siinä kontekstissa.

Kun kulutusmahdollisuudet lisääntyvät, alkaa myös halu ja tarve hankkia lapsia vähentymään.

Tai kun etenkin naisten koulutustaso paranee ja yhteiskunnalliset turvaverkot parantuvat.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kyllä, Linkolan hiilijalanjälki on keskivertoa pirnempi ja hän on tehnyt paljon ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja luonnon köyhtymisen vähentämiseksi. Siksi sun väheksyvä kirjoitus Linkolasta oli typerä.
Linkolan henkilökohtaiset päästöt lienevät lähinnä kuriositeetti. Otin esimerkin hänen elämästään, koska mielestäni se kuvaa mainiosti koko aiheen hankaluutta: ihmiset kautta maapallon haluavat elää pitkän ja onnellisen elämän, kasvattaa turvallisesti lapsia ja kuolla arvokkaasti. Linkola ei liene tässä poikkeus. Se, että hänellä on henkilökohtainen, pronssikautiseen elintapaan ajava vakaamus, voi olla arvostettava ja kunnioitettava päämäärä, muttei muuta aihepiirin peruslähtökohtia.

Linkolan ihannoimalle yhteiskuntajärjestykselle ei edes ole mitään käypää perustelua - ellei diktatuurin välttämättömyydeksi luokittelu kelpaa sellaiseksi. Ihmiskunta voisi aivan hyvin ylläpitää kohtuullista elintasoa vaikka nykyiselle 7 miljardille ihmiselle. Se tosin vaatisi sitä, että tulonjakoa, resursseja ja alueellista eriarvoisuutta kohtuullistettaisiin. Ja sitä muuten nämä tällä palstalla kammoksutut vihreät pyrkivät ajamaan.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kuinka paljon olet valmis tinkimään omasta elintasostasi?
Menee jo kauas Linkolasta, mutta vastataan nyt kun kysytään;

Nykyisestä olisi helppo tinkiä. Aika usein ne ratkaisut ovat vieläpä itselle harmittomia: lihaton ruokavalio, kierrättäminen, ekosähkö, jalan ja julkisilla liikkuminen, kestävien kulutusvalintojen suosiminen. En ole havainnut, että nämä mitenkään keskeisesti laskisivat omaa elintasoa, mutta ympäristönäkökulmasta niillä on vaikutusta.

Ongelma vain on siinä, että em. valinnoille ei ole mitään muuta kannustinta kuin "hyvä mieli", joten aika moni jättää nekin vähät tekemättä.

Näen asian niin, että ympäristöongelmat ratkeavat viime kädessä systeemitason muutoksilla. Markkinataloutta pitää globaalisti säädellä niin, että ympäristön tuhoamisesta tulee hintalappua sille, joka niitä tavaroita tai palveluita tuottaa. Vain siten ohjataan markkinoita oikeaan suuntaan. Eivät ihmiset lopeta vaikkapa lentomatkailua, jos sen hinta on naurettavan halpa - kuten on nykyään.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Eivät ole kuriositeetti, kun nimenomaan kritisoit hänen omaa tekemistään ja ettei hänen ajattelu muka ulotu hänen omaan elämäänsä.
Niin siis totesin, että hän on elävä esimerkki ihmisen itsekkäästä halusta pysyä hengissä, lisääntyä ja keksiä mielekästä tekemistä. Linkolalle se on tarkoittanut luonnossa puuhailua, kalastusta ja äärimmäistä niukkuutta.

Haluaisin nähdä, miten Linkolan teoriat heräisivät henkiin vaikkapa Intiassa, kun 1,3 miljardia ihmistä pistävät kaikki paukkunsa kalastukseen ja maanviljelyyn. Eiköhän heille olisi kuitenkin tässä Linkolan mallissa kohtalona kuoleminen johonkin ripuliin tai dengue-kuumeeseen sen sijaan, että saisivat koetella eränkävijän taitojaan. Ihmiset nyt noin lähtökohtaisesti pyrkivät maksimoimaan omat eloonjäämismahdollisuutensa, ja useissa maissa keinot siihen ovat jotain muuta kuin ylikalastetuilla vesillä onkiminen.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Menee jo kauas Linkolasta, mutta vastataan nyt kun kysytään;
Hatun nostot täältä, olet valmiimpi kuin valta osa ihmiskunnasta.

Niin siis totesin, että hän on elävä esimerkki ihmisen itsekkäästä halusta pysyä hengissä, lisääntyä ja keksiä mielekästä tekemistä.
Halu pysyä hengissä voitti lääketiedettä koskevat periaatteet.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös