Jokelan yläasteella Tuusulassa ammuttu

  • 286 231
  • 1 244

Mortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES
Kyllä minä ainakin haluaisin tietää miksi joku kuuntelee sellaista musiikkia jossa halutaa tappaa ja alistaa muita.
Miksi?
Miksi ihmiset polttavat tupakkaa ?
Miksi ihmiset juovat alkoholia ?
Miksi ihmiset ajavat ylinopeutta ?

Miksi ?

Suorastaan surkeaa on kaivaa syytä musiikista. Kaivetaan nyt vielä sieltä Auvisen teknopuolelta huumesyytökset esiin ...
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kyllä minä ainakin haluaisin tietää miksi joku kuuntelee sellaista musiikkia jossa halutaa tappaa ja alistaa muita. Ei tuollasilla sanoituksilla mitä Impaled Nazarenekin tekee ole käytännössä mitään eroa esimerkiksi natsien ja muiden tuhoajien puheisiin. Sitten taiteilija nimen varjolla voidaan sanoa mitä vaan ja nuoret kuuntelee tälläistä saastaa. Miksi?

Minä en usko siihen että musiikki kenestäkään tappajaa tekee, tai yleensäkin luulen että musiikin, pelien, elokuvien ja TV:n osuutta kaikkeen yleisesti liioitellaan koska niiden taakse on helppoa paeta omaa vastuutaan. Minä uskon että syyt esim. tälle mitä Pekka-Eric Auvinen teki, on paljon paljon syvemmällä. Tietenkin noilla em. seikoilla on myös aina osansa siihen miten ihminen toimii mutta ne todelliset syyt ovat kyllä sitten syvemmällä.

Mutta toisaalta en myöskään ymmärrä ollenkaan tuollaisia sanoituksia, mitä esim. Impaled Nazarene ja muutamat muut yhtyeet tekevät. Oli ne tehty tosissaan tai huumorilla niin joka tapauksessa tuollaiset sanoitukset on vastenmielisiä, aivan älyttömiä ja typeriä. Jos joku menisi vaikkapa keskelle toria ja alkaisi huudella samanlaisia mielipiteitä niin todennäköisesti häntä syytettäisiin kansankiihottamisesta tms., mutta "taiteen" varjolla tuollainen sitten ilmeisesti on täysin sallittua? En oikein ymmärrä mikä ero näillä on?
 

Suomi-Salama

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Olipas todella fiksu kaveri tämä Miro Lukinmaa. Yhteiskunta on hyvissä käsissä tulevaisuudessa, jos muukin nuoriso on edes lähellä tuota tasoa.

Kaveri pystyi erittäin hyvin kertomaan tapahtuneesta ja esittämään arvioita ex-ystävästään Pekka Auvisesta. Kaikki täysin kiihkottomasti, vaikka varmasti sisällä vielä myllersi. Hän oli se, joka soitti Pekan isälle siinä vaiheessa kun arvasi Pekan olevan ampuja.

Juu, samaa ajattelin, että onpas siinä harvinaisen fiksu nuori kaveri. Oli oikeastaan keskustelun paras, ei syyllistynyt mihinkään jeesusteluun tai aliarvioinut nuoria ajattelijoina, kuten monet muut käyttäessään termiä lapset. Ei kai nyt 18-v enää ihan mikään lapsi ole. Ei ainakaan pitäisi olla. Kelpaavat sen ikäiset sotaankin.

Jossain otettiin kantaa vanhempien kasvatukseen. Varmasti on niin, että sitä asiaa ei pidä myöskään aliarvioida. Totta kai tapaus on Auvisen vanhemmille järkytys, mutta lienee sitä myös peiliin katsomisen muodossa. Kasvatustieteilijät voivat jatkaa tästä, mikä merkitys lapsuuden malleilla on aikuisuuden kynnyksellä elävän maailmaan.
 

expertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Brodeur, Hughes bros., Dawson Mercer, NJD, HPK
Kyllä minä ainakin haluaisin tietää miksi joku kuuntelee sellaista musiikkia jossa halutaa tappaa ja alistaa muita. Ei tuollasilla sanoituksilla mitä Impaled Nazarenekin tekee ole käytännössä mitään eroa esimerkiksi natsien ja muiden tuhoajien puheisiin. Sitten taiteilija nimen varjolla voidaan sanoa mitä vaan ja nuoret kuuntelee tälläistä saastaa. Miksi?


Voisitko kertoa mitä se turvallinen musiikki on, niin tiedetään alkaa kuunnella? Itse ajoin yks päivä ylinopeutta Matin ja Tepon soidessa radiossa ja alkoi huolestuttamaan.
 

Tykki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Liian monet vanhemmat nykyään antavat kasvatusvastuun muille kuin itselle. TV, tietokone(demosisoimatta mitenkään pelejä) yms. Itsekin peläsin aikanaan Doomia yms. pelejä, mutta ne olivat viihdettä, ei todellisuutta.
Veikkaan, että monen teini-ikäisen vanhemmalla ei ole juuri mitään käsitystä esimerkiksi mitä kaikkea jälkikasvu voi tehdä internetissä. On Facebookia, 2nd Lifea yms yms. Koko netti-ympäristö on kokenut melkoisen mullistuksen ihan tässä muutamassa vuodessa, ja on ihan selvää että työssäkäyvillä vanhemmilla täytyy olla suuria vaikeuksia pysyä kehityksessä perässä.

Sinällään nuo uudet verkkoyhteisöt ovat ihan loistavia, ja oikein käytettynä niistä on paljon hupia ja hyötyä. Ongelmana tässä nyt mielestäni on se, että mikäli vanhemmat eivät näiden juttujen päälle ymmärrä, se kasvattaa koko ajan sukupolvien välistä kuilua ja siten vähentää kommunikointia. Ei teinit jaksa puhua nettijutuista kalkkiksille, kun ne ei kumminkaan tajua mistään mitään. Eivätkä oikeasti monessa tapauksessa varmaan ymmärräkään.

Oma lapseni, kolmasluokkalainen, tuli tässä eräänä päivänä koulusta kotiin ja sanoi, että hän haluaisi mennä nettiin pelaamaan Habbo Hotellia, kun kaverit olivat siitä kertoneet. Siinä ainakin omat silmät avautuivat...virtuaalimaailmat alkavat tunkeutua jo varsin nuorien ihmisten elämään.

Suosittelen kaikille vanhemmille omakohtaista perehtymistä netin muoti-ilmiöihin. Siellä ne nuoret kuitenkin notkuvat jossain vaiheessa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Itseäni on yhä enemmän ja enemmän alkanut huolettaa suuntaus, jossa lapsille ja nuorille pyritään luomaan illuusio, jossa heidän annetaan ymmärtää olevansa omillaan aikaisessa vaiheessa. Esim. suurin osa yläasteista on siirtynyt ns. luokattamaan malliin, joiden näennäisen vapauden pohjana on kuitenkin kylmästi tuloksellisuuteen tähtäävä systeemi. Ei sopivassa määrässä omaa vastuuta ole mitään huonoa, mutta joissain tapauksissa tuntuu siltä, koko lasti sysätään oppilaan vastuulle. Pahimmissa tapauksissa esim. kodin ja koulun välinen tiedottaminen on oppilaan vastuulla ja vain ääritapauksissa koulusta käsin otetaan yhteyttä. Samoin monet opettajat ovat erinomaisia opettajia, mutta eivät katso kyseissä mallissa enää olevansa vastuullisia kasvattajia jne. Ihmetyttää, miten tuollaisen 13-16-vuotiaan voidaan olettaa pystyvän tekemään ratkaisuja, jotka vaikuttavat koko loppuelämään, kun samalla pitää painia koulun ulkopuolisen sosiaalisen ja tunne-elämän kanssa. Vaatimukset myös sillä puolella yhä aikaistuvan "aikuisuuden" suhteen tuntuvat kiristyvän jatkuvasti. Kyllähän tässä saadaan aikaiseksi kourallinen menestyviä, monipuolisia ja itsenäisiä suorittajia. Ja samalla toisessa ääripäässä on kourallinen täydellisesti eksyneitä ja paineiden alla luhistuneita tapauksia.

Tuo edellinen kappale nyt oli omia tuntojani siitä, millaiseen suuntaan itse olen kokenut koulumaailman kehittyneen, eikä tarkoitus ollut etsiä siitä yksin syyllistä nuorten lisääntyvään ahdistukseen ja pahoinvointiin. Kuitenkin siinä on mielestäni nähtävissä välinpitämättömyyden lisääntyminen ja mielestäni kehittyvälle lapselle/nuorelle mikään ei ole sen tärkeämpää kuin tunne siitä, että joku oikeasti välittää.

Viisaita sanoja koko kirjoitus täynnä. Lainasin vain tämän osuuden, mutta kokonaisuudessaan painavaa tekstiä. Kaikki nämä vähittäiset uudistukset, jotka paikallisessa kontekstissaan ovat sinänsä ymmärrettäviä, voivat johtaa tilanteeseen, joka on täysin tarkoituksensa vastainen. Ei voi tosiaankaan olettaa 13-16 -vuotiaan pystyvän toimimaan täysin itsenäisesti ja "tehokkaasti". Tarvitaan tiettyä sosiaalista kontrollia ja ohjausta, välillä suhteellisen tiukkaakin. Varmasti joukossa on niitä, jotka menestyvät, mutta hajanaisessa ja yltiö-yksilöllisessä systeemissä vaara kasvaa inhimillisten resurssien tuhlaamiseen - menetetään sellaisia nuoria, joita ei ollut pakko menettää. Tämä huomio ei nyt sinänsä kohdistu Jokelan tapaukseen, joka voi olla ties miten ainutkertainen, mutta tähän yleiseen koulumaailman kehitykseen.
 

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olen myös sitä mieltä, että isän toiminta ja jonkun v***n nettiviestin editointi 2h pojan kuoleman jälkeen kertoo myös melkoisesti.

Tämä kuulosti kyllä uskomattomalta. Ihan sama asia kun tänne tulisi postaamaan jotain läppää esimerkiksi "Hyvät naurut netistä" -ketjuun.

Mitä noihin peleihin tulee, niin mielestäni jokaisen pitäisi tietää, että pelimaailma ja todellisuus ovat kaksi eri asiaa. Siinä vaiheessa tietysti, jos näitä kahta ei osaa erottaa toisistaan, niin on vika jossain (korvien välissä). Onhan pelit toki muuttuneet, enkä ole kovin hyvin perillä, minkälaisia pelejä nykyään nuoret pelaavat, mutta silti. Kuulun myös Commando-sukupolveen ja tämän päivän peleistä tiedän vain Fifan ja NHL:n. Tykkään kyllä edelleen joskus päästää irti todellisuudesta, ja ladata koneeseen jommankumman edellämainituista ja ajella kaiken kylmäksi mikä liikkuu. Se on vain viihdettä ja vastapainoa harmaalle arjelle.

Eli pelkät pelit sinänsä eivät ole syyllisiä mihinkään. Näen enemmänkin hyötyä niissä (kehittää kielitaitoa, loogista päättelykykyä ym). Tietenkin aina on muistettava myös, että elämässä on oltava muutakin sisältöä eikä koneella pelaaminenkaan saa olla 24/7. Joskus voi olla paljon mukavampi vaikka potkia ulkona sitä palloa tai mennä hiihtämään.
 

solamnic76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlos Tevez... siis punaistako pitää kumartaa?
Sen lisäksi että Internet on syyllinen tapahtumiin, niin ovat myös Auviset! Ampujan vanhempien lisäksi myös muut satunnaiset Auviset ovat kuulemma saaneet uhkailusoittoja. Niissä tuntemattomat vihaiset ihmiset ovat ilmoittaneet etsivänsä nämä käsiinsä ja tekemään näistä selvää, huolimatta vakuutteluista että ovat täysin sivullisia.

Luonnollisesti Auvisen oikeat vanhemmat ovat poliisin erityissuojelussa. Nyt tämän kuultuaan on oikein hyvä hetki halveksua manneja verikostoperinteensä johdosta... Tätä paskapäisyyden ja orjamoraalin ultimatumia vielä odotinkin.

Tämän edessä ei voi kuin hiljentyä. Onko tosiaan niin että tälläinen primitiivinen aivopiereskely (vanhempien ja muiden auvisten uhkailu) ei ole kansasta riippuvaista, vaan kyse on inhimillisestä primitiivisyydestä? Ovatko ihmiset näin apinoita ja empatiakyvyttömiä.

Itse koen niin että ampujan vanhemmilla olisi tässä pahin paikka, ilman mitään ylimääräistä uhkailuakin. Joutuvat tulemaan menetyksen, halveksunnan, oman syyllisyydentunteen ja muiden voimakkaiden tunteiden kanssa toimeen.

Ja tämä sivullisten Auvisten uhkaaminen on ikään kuin torttu tortun päällä. Jos tälläisestä kansasta, jonka perussivistys on kansainvälisesti korkealla tasolla, löytyy tuollaisia ihmisiä... niin on pakko kysyä, kuinka sivistynyt ihminen oikein on?
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Mitä noihin peleihin tulee, niin mielestäni jokaisen pitäisi tietää, että pelimaailma ja todellisuus ovat kaksi eri asiaa.

Eivät ole. Kaikki fiktiivinen aineisto (kirjat, elokuvat pelit jne.) ovat kokemuksellisesti jossain määrin totta. Siihenhän niiden viehätysvoima perustuukin, ne tarjoavat kokemuksen erilaisessa todellisuudessa.

Vaikutussuhde ei tietenkään ole suora, mutta toisaalta on umpityperää kieltää, etteikö väkivallan kuluttaminen vaikuttaisi käytökseen. Ei ihminen pysty suojautumaan niiltä ärsykkeiltä, joita sisäänsä imee, vaan ne muokkaavat häntä ja vaikuttavat häneen.
 

ilman sukkia

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Juu, samaa ajattelin, että onpas siinä harvinaisen fiksu nuori kaveri. Oli oikeastaan keskustelun paras, ei syyllistynyt mihinkään jeesusteluun tai aliarvioinut nuoria ajattelijoina, kuten monet muut käyttäessään termiä lapset. Ei kai nyt 18-v enää ihan mikään lapsi ole. Ei ainakaan pitäisi olla. Kelpaavat sen ikäiset sotaankin.
Fiksun oloinen kaveri. Esimerkillisesti esiintyi tosiaan. Minulla korvaan otti keskustelussa ettei isä tiennyt pojan aseesta mitään. Tuskin rehellinen ampumaharrastus jäisi vanhemmilta pimentoon. Jotain on kyllä oikeasti pielessä jos ensimmäiseen lupa lappuun rustataan 9millinen ensimmäiseksi aseeksi tarkkuusammuntaan. Kukaan ei tarvitse ensimmäiseksi luvalliseksi tarkkuusaseeksi tuollaista. Vielä vähiten murrosikäinen lapsi, jotkut puhuvat nuoresta aikuisesta, ajatusmaailma oli tälläkin "fiksulla" psykologin sanoin; 5vuotiaan lapsen tasolla. Allekirjoitan myös keskustelussa tulleen asian "kyllä koulutappajan erottaa hirvenmetsästäjästä, ainakin jos ammattilainen lupaviranomainen pari sanaa vaihtaisi.".

En tiedä miksi itsekkin alennuin erilaisia haastattelupätkiä katsomaan keltaiselta lehdistöltä. Lähes kaikki haastateltavista on shokissa, sanat saattavat kuullostaa suht järkeviltä mutta jostain aistii ettei ihan kaikki normaalisti. Vaikkei haastattelua ole pakko antaa mutta osaako shokissa oleva ihminen kieltäytyäkkään. Tässä toivoisin lehtien ottavan vastuun, ihan oikeasti.
 

Tommy

Jäsen
Suosikkijoukkue
#17
Hevi roviolle! Seuraavaksi elokuvat, ja pian koittaa mixun kaltaisten uskonnollisten fundamentalistifasistien suurimman unelman täyttymys: kirjat palavat. Kaikki paitsi Raamattu. Vai pitäisikö sekin polttaa, että vältyttäisiin kerettiläisiltä tulkinnoilta?

Jos tälle linjalle mennään edes puoli-huumorimielessä niin tässähän oli jälleen yksi ateismin uhri ja ateismi tulisi kieltää lailla.
 

ilman sukkia

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Ja tämä sivullisten Auvisten uhkaaminen on ikään kuin torttu tortun päällä. Jos tälläisestä kansasta, jonka perussivistys on kansainvälisesti korkealla tasolla, löytyy tuollaisia ihmisiä... niin on pakko kysyä, kuinka sivistynyt ihminen oikein on?
Yhtä sivistyneitä kuin nämä jotka ovat ilmoittautuneet tapauksen faniyhteisöihin, ihailijoihin. Kaikki nämä alentuvat tekijän tasolle, ainut ketä tästä porukasta yhtään inhimilliseksi voi sanoa ovat nämä uhkailijat. Useat tuntevat aluksi suunnatonta vihaa, minun mielestä täysin aiheesta. Vihan vieminen tekojen/koston tasolle kertoo mopon karkaamisesta. Ihmisluonto vaan puolustautuu kun se kokee vääryyttä. Ammattiapua ja läheisiä tarvitaan vihan ja surun käsittelyyn.
En hyväksy uhkailua mutta jollain tasolla kuvittelen ymmärtäväni.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Tässä toivoisin lehtien ottavan vastuun, ihan oikeasti.
Sitten nämä samat lehdet jeesustelevat jostain Tampereen liikkeen avajaisten juhlista. Itse ollaan haaskalla kyselemässä, että "miltäs se tuntuu kun näit kaverisi ammuttavan" ja "miltäs se kriisiterapia maistui"".

Sitten riittää pokkaa näytellä moraalisesti muita ylempiarvoista.
 

Viljuri

Jäsen
Jo tuossa Virginia Techin ampumisia koskeneessa ketjussa oli puhetta median roolista tällaisiin tapahtumiin, joten sillä puolella saattaisi tosiaan olla peiliin katsomisen paikka, vieläpä suuremmalla syyllä kuin monella muulla nyt tragediaan osatekijäksi väitetyllä taholla.

En minä kuitenkaan tiedä miten näiden asioiden kanssa pitäisi menetellä.

Jos vaikka ihan perhearvoista lähdettäisiin, neuvoloissa ja vastaavissa paikoissa tulisi ehkä tarjota nykyistä enemmän apukeinoja vanhemmuuteen eli ihan lapsen ja nuoren kasvattamiseen, siis molemmille vanhemmille jos on, koska nykyaikana ei näytä enää olevan mahdollisuuksia itseopiskeluun alueella ja jopa osaajatkin näyttävät olevan toisinaan hukassa.

Näin nähtävästi siksi, että perheyhteisöistä on tullut suppeampia (puuttuu esimerkiksi toinen vanhemmista, tai ainakin isovanhempiin ei ole enää sillä tavoin kontakteja kuin takavuosina), työelämän yhteensovittaminen on vaikeata unohtamatta television/Internetin/roskalehtien tarjoamia vääristyneitä elämisen malleja (siis tyyliin "Salatut Elämät", mutta myös vaihtoehtoiset "sairaat ideologiat" jostain netin syövereistä), erityisesti siis lapsien, mutta myös valitettavan usein vaikutteille liian alttiiden vanhempien osalta.
 
Viimeksi muokattu:

Brewer

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK,ARSENAL
Aivan!

Olipas todella fiksu kaveri tämä Miro Lukinmaa. Yhteiskunta on hyvissä käsissä tulevaisuudessa, jos muukin nuoriso on edes lähellä tuota tasoa.

Kaveri pystyi erittäin hyvin kertomaan tapahtuneesta ja esittämään arvioita ex-ystävästään Pekka Auvisesta. Kaikki täysin kiihkottomasti, vaikka varmasti sisällä vielä myllersi. Hän oli se, joka soitti Pekan isälle siinä vaiheessa kun arvasi Pekan olevan ampuja.

Hyvä keskustelu muutenkin.

Todella fiksun oloinen kaveri. Huomasitteko, että Miro oli liidannut koko ajan tilanteessa. Kertoi, mm. 'Sitten minä opastin kavereita ulos ovesta,minä pysäytin auton ja kehotin ajamaan haneen, minä kehotin kuljettajaa pysäyttämään ja soitin Pekan isälle'. Lisäksi oli heti ensimmäiseksi kysynyt Pekan isältä Pekan aseesta.
Hienosti oli tilanne nuorella Lukinmaalla halussa.
Mika Lukinmaa, olet hieno mies! Menestystä elämääsi. Sinussa on luontevaa johtajan karismaa ja tilannetajua.
 
Suosikkijoukkue
Timo Rajalan Kultainen Takki
Niin, kyllähän tämän kaverin kirjoituksissa löytyy aika paljon yhtäläisyyksiä nimenomaan black metal-ideologiaan ja sen syvimpään olemukseen.
Black metal itsessään ei ole "ideologia", vaikka jotkut niin haluaisivat nähdä, vaan kaikesta hypestä huolimatta "pelkkä" musiikkityyli.
Totaalinen kyllästyminen ihmiskuntaan ja sen sääntöihin on varsinkin uudemman bläkki-aallon ja sen vaikutusvaltaisimpien niminen kuten Darkthrone ja Enthroned esiin tuoma asia. Nyt joku sanoo että Darkthrone oli koko norjalalaisen tai norsk-metallin pioneereja. Totta. Mutta nimenomaan Darkthrone on viime vuosina vienyt sanomaansa tähän suuntaan.
Höpö höpö. Varsinkin uudempi black metal -aalto on niin monipuolinen sekä musiikiltaan että sanoituksiltaan, että sitä ei todellakaan voi tuollaisella yhdellä lauseenpuolikkaalla kuvailla. Toki noitakin elementtejä joissain sanoituksissa löytyy.

Darkthrone on muuten nimenomaan pyrkinyt erottautumaan noista kirkonpoltoista ja murhista vastuussa olevista ryhmittymistä (Vikernes ym.). Darkthronen toinen jäsen Nocturno Culto on muuten opettaja ja kahden lapsen isä. Toinen jäsen Fenriz on myös pyrkinyt aina olemaan kaiken musiikkiin kuulumattoman julkisuuden ulkopuolella.
Se aate joka syntyi todellisesti Norjassa 1990-luvun alussa on todella äärimmäinen ja vihaan perustuva. Norja-bläkin kulta-aikana herrat kuten Öystein Aarseth, Varg Vikers , Fenriz jne. olivat luomassa uutta alakulttuuria.
Tuo aate mistä puhut ei ollut "black metal-aate", vaan nuo kyseiset henkilöt käyttivät black metal -musiikkia viemään omia aatteitaan eteenpäin. Black metal syntyi 80-luvun alussa, kaukana Norjasta.
Jokelan surmaaja näki minun käsitykseni mukaan maailman paljolti samalla tavalla kuin black metal sen julistaa. Heikot sortuvat elon tieltä. Sitä black metal pohjimmiltaan edustaa, ei taistelua kristinuskoa tai jumalaa vastaan vaan vahvimpien selviytymistä, viidakon lakeja ihmiskunnan sisällä.
Jälleen karmeaa yleistystä. "Black metal" ei julista mitään. Black metal -piireissä ei vallitse minkäänlaista yhtenäistä ideologiaa, vaan oikeastaan lähes täydellinen erimielisyys black metallin olemuksesta. On olemassa äärimmäisiä bändejä ideologialtaan (uusnatsismi, saatananpalvonta yms.), jotka soittavat black metallia, mutta ei se nyt herran tähden tarkoita sitä että kaikki black metal -muusikot ja musiikin kuuntelijat olisivat saatanaa palvovia uusnatseja.
 
Suosikkijoukkue
TPS, LFC, FCB, Sens
Omien kokemusten mukaan nämä internetin vaaroista saarnaavat ovat juurikin iäkkäitä ihmisiä, joilla ei oikeasti ole minkäänlaista kokemusta siitä mistä he puhuvat. 99% ihmisistä jotka internetissä liikkuvat ovat aivan normaaleja ihmisiä, ja siitä jäljelle jäävästä prosentista ei tarvitse huolehtia kun käyttää maalaisjärkeä.
Eivät puheet internetin vaaroista ihan puppua ole. Normaalien osuus internetissä voi olla vielä selvästi tuota 99 %:a suurempikin, mutta kun se promille häiriintyneitä osuu samalle palstalle, voivat seuraukset olla tuhoisia. Joukossa tyhmyys tunnetusti tiivistyy. Itse kuulut varmasti näihin normaaleihin ja löydät uusia ystäviä muiden normaalien joukosta, mutta esim. moraalikäsitykseltään nk. normaaleista poikkeava Auvinen löysi netistä samanhenkisiä ja sai heiltä kaipaamaansa huomiota, ihailua ja kannustusta. Olisiko Auvinen tehnyt tekonsa, vaikka olisi pyöritellyt ideoitaan vain omassa päässään, jää arvoitukseksi.

Kommentissasi mietityttää myös se, että miten uhrit olisivat voineet pelastua käyttämällä maalaisjärkeä?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kenen vastuu?

Mielestäni on turhaa syyttää tapahtumasta internettiä, heviä tai pelejä, ne ovat vain tapahtumia ihmisen elämässä. Tärkein on kuitenkin ihminen itse.

Nykyinen yhteiskunta aikuistaa lapsen aivan liian aikaisin.

Luokaton, kurssimuotoinen yläaste ja lukio asettavat itsenäisyyden vaatimuksen nuorille. Tällöin ei myöskään synny vanhanaikaisia luokkayhteisöjä, joissa luokkatoverit ja opettajat tuntevat toisensa.

Toisaalta lainsäätäjä säätävät lakeja lapsen oikeuksien puolesta, sillä perusteella, että murrosikäinen lapsi on kypsä päättämään omista ajatuksistaan. Toisaalta samalla pohditaan pitäisikö äänestysikä laskea 16 vuoteen.

Kertoo myös vanhemmuudesta, kun isä kirjoittelee nettiin samana yönä, kun oma poika on tehnyt laajennetun itsemurhan. Ja luultavasti tätäkin toimintaa joku viisas puolustaa.

Nykyään lapset eivät saa olla lapsia vaan heidän pitää olla miniaikuisia. Tämä näkyy koko heidän kulttuurissaan, ei 11 vuotias tyttö enää nukeilla leiki vaan pukeutuu napapaitaan ja katselee poikia.

Vanhemmat eivät viitsi/ saa ottaa selvää mitä musiikkia lapsi kuuntelee tai missä hän internetissä pyörii, koska se on lapsen oikeus ja oma asia. Ei lapsella saa olla tällaisia oikeuksia.

Yhdessä asiassa Pekka oli oikeassa, meidän yhteiskunnassa on jotain vialla. Täälläkin on esitetty ratkaisuksi mielisairaaloita, metallinpaljastimia, vartioita jne. vaikka ratkaisu on paljon helpompi, perhe.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
7.11 PE Auvinen päivä?

Jo tuossa Virginia Techin ampumisia koskeneessa ketjussa oli puhetta median roolista tällaisiin tapahtumiin, joten sillä puolella saattaisi tosiaan olla peiliin katsomisen paikka, vieläpä suuremmalla syyllä kuin monella muulla nyt tragediaan osatekijäksi väitetyllä taholla.
USA:ssa näistä tuli villitys. Ensimmäisen tapauksen saama mediahuomio innosti muita nobodyja hakemaan lähi-WallMartista aseita ja saamaan oman varttinsa CNN:llä.

Nyt kun tänään lehdet ovat täynnä juttuja siitä "Tälläinen oli Pekka-Eric Auvinen", niin ei kannata ihmetellä kun Hesarin etusivulle tulee uutinen "Hyrylän yläasteella laukauksia".

Ja niin edelleen.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
USA:ssa näistä tuli villitys. Ensimmäisen tapauksen saama mediahuomio innosti muita nobodyja hakemaan lähi-WallMartista aseita ja saamaan oman varttinsa CNN:llä.

Nyt kun tänään lehdet ovat täynnä juttuja siitä "Tälläinen oli Pekka-Eric Auvinen", niin ei kannata ihmetellä kun Hesarin etusivulle tulee uutinen "Hyrylän yläasteella laukauksia".
Luvalliset tuliaseet keskittyvät Suomessa reilulle kymmenelle prosentille väestöstä ja tunnollisilla harrastajilla aseet ovat varmasti lukkojen takana. Laittomiakaan tuskin saa heti lähimmältä nakkikioskilta, kuten Virginia Techin tapauksessa, joten minä en jaksa uskoa, että tästä mitään aaltoa tulee (kop kop). Siitä olen silti samaa mieltä, iltapäivälehtien hekumointi on jälleen kerran todella... uh, kuvottavaa.

Edit: Pitänee koputtaa kovempaa, kun huomasin nuo linkit Porkkalan tapaukseen.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Siitä olen silti samaa mieltä, iltapäivälehtien hekumointi on jälleen kerran todella... uh, kuvottavaa.

Amen. Karua on tuo rypeminen tässä murhenäytelmässä. Ei tietenkään ole tarjontaa ilman kysyntää, mutta ei se anna mitään moraalista vapautusta tämän sonnan tekijöille ja kaikille tapahtumasta rahastaville. Ei aina hymyilytä tämä maailman meno.
 

BigJ

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Mielestäni on turhaa syyttää tapahtumasta internettiä, heviä tai pelejä, ne ovat vain tapahtumia ihmisen elämässä. Tärkein on kuitenkin ihminen itse.

Nykyinen yhteiskunta aikuistaa lapsen aivan liian aikaisin.

Vanhemmat eivät viitsi/ saa ottaa selvää mitä musiikkia lapsi kuuntelee tai missä hän internetissä pyörii, koska se on lapsen oikeus ja oma asia. Ei lapsella saa olla tällaisia oikeuksia.

Sinäpä sen sanoit. Olen hahmotellut päässäni samoja settejä, mutta yhtä fiksusti en niitä osannut kuvata.

Se, että nykyään aikuisten ja lasten täytyy olla niin kiireisiä, itsenäisiä ja vahvoja, ettei pystytä katsomaan toista silmiin ja ymmärtämään tämän ajatuksia tai tuskaa. Sama pätee, niin parisuhteisiin kuin kasvatukseenkin. Nykyään ei ole enää kunnioitettavaa napata toista hihasta kiinni ja sanoa miten päin helvettiä asiat ovatkaan. Trendikkäämpää on sulkeutua itseensä, tutkia maailmaa ja olla individualisti, joka tallaa omaa polkuaan pitkin.
 

Fanduli

Jäsen
Suosikkijoukkue
pohojoosen poijjaat
Todella fiksun oloinen kaveri. Huomasitteko, että Miro oli liidannut koko ajan tilanteessa. Kertoi, mm. 'Sitten minä opastin kavereita ulos ovesta,minä pysäytin auton ja kehotin ajamaan haneen, minä kehotin kuljettajaa pysäyttämään ja soitin Pekan isälle'. Lisäksi oli heti ensimmäiseksi kysynyt Pekan isältä Pekan aseesta.
Hienosti oli tilanne nuorella Lukinmaalla halussa.
Mika Lukinmaa, olet hieno mies! Menestystä elämääsi. Sinussa on luontevaa johtajan karismaa ja tilannetajua.

Yksi itseäni suuresti ihmetyttänyt asia liittyy itse asiassa Miron toimintaan. Hänhän on lähteiden mukaan (ainakin tv-haastattelu ke-iltana) soittanut suhteellisen pian ampumisten jälkeen Pekan isälle kysyäkseen, "onko poika enää kotona ja onko ase mukana?". Ja jos lehtiä on uskominen, niin tiistaina nämä Pekan luokkalaiset olivat kouluruokalassa jutelleet Pekan kanssa tämän aseesta ja ainakin leikkisästi epäilleet tällä olleen aseen jo tiistaina mukana koulussa. Tähän Pekka oli vastannut, että voihan se repussa olla tai sitten ei. Ja oli kyselty, että "ethän sinä Pekka mitään kouluiskuja oikeasti suunnittele?".

Mikä sai Miron soittamaan noina kauhun hetkinä Pekan isälle ja tiedustelemaan, onko tämä lähtenyt kotoa ase mukanaan? Mitä kaikkea Miro ja muut Pekan luokkalaiset ovat tienneet? Siis oikeasti, onhan tästä täytynyt olla aika vahva aavistus, jos tohtii välittömästi laukausten jälkeen soittaa kaverinsa isälle ja kysyä, että onko poika ottanut aseen mukaansa ja lähtenyt kotoa!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös