Petteri Orpon hallitus

  • 1 187 780
  • 15 127

12961

Jäsen
Niin länsimaissa oli 100 vuotta sitten luonnonvarojen kohtaanto-ongelma vakava ja pitkäaikainen. Kyllähän me sille sitten ratkaisu keksittiin.

Minä olen porvari, moraalini kestää kaikki nämä ratkaisut ja nukun yöni hyvin.

Näemme siis asian aivan eri tavalla. Oikeilla kannustimilla tätä meidän näkökulmastamme matalapalkka-alojen työvoimaa tulee aivan vapaaehtoisesti kunhan kannustimet ovat kunnossa. En kannata näiden tekijöiden riistämistä vaan kunnioittamista meikäläisen työmarkkinan asettamien reunaehtojen mukaisesti.

En vain näe miten asiallinen työllistäminen meikäläisille matalan palkkatason (usein lähtömaahan nähden erinomaisen palkkatason) töihin voisi olla ongelma. Sen leimaamisen jonkinlaiseksi kolonialismiksi näen vain todella kummallisena spinnauksena.

Suurin ongelma Suomessa ja suomalaisilla työmarkkinoilla syntyy tulevina vuosikymmeninä palvelualojen työvoimapulasta. Hoitoala on eräs, erittäin merkittävä matalahkon palkkatason ala, jossa ongelma on jo käsillä. Näiden ratkeaminen työmarkkinan sisällä olisi jo tapahtunut tai murros näkyvissä jos koko ajatus siitä ei olisi utopiaa.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Tasapuolisuuden nimissä minä haluan nähdä medioilta pääkirjoituksia, joissa vaaditaan AY-liikkeitä lopettamaan tahallinen vastakkainasettelun lietsominen ja valheellisen tiedon levittäminen. Tähtäimenä luoda myrkyllinen kasvualusta syksyn lakkoriehumisia varten.
Oleellistahan tuossa on, että patamusta oikeistohallitus pyrkii alentamaan työntekijöiden irtisanomisen kynnystä. Ja on täysin ymmärrettävaa, että ay-liike tulee tuota vastustamaan, kun sen tehtävänä on työntekijöiden oikeuksien puolustaminen. Kyllä tässä hallitus on luomassa vastakkainasettelua ja myrkyllistä kasvualustaa mahdollisille syksyn työtaistelutoimenpiteille.
 

12961

Jäsen
Oleellistahan tuossa on, että patamusta oikeistohallitus pyrkii alentamaan työntekijöiden irtisanomisen kynnystä. Ja on täysin ymmärrettävaa, että ay-liike tulee tuota vastustamaan, kun sen tehtävänä on työntekijöiden oikeuksien puolustaminen. Kyllä tässä hallitus on luomassa vastakkainasettelua ja myrkyllistä kasvualustaa mahdollisille syksyn työtaistelutoimenpiteille.
Toisin sanoen muuttamaan irtisanomiskynnystä lähemmäs kansainvälisten sopimusten mukaisia reunaehtoja.

Työoikeuden professori Seppo Koskisen mielipide

Suomalaisen työmarkkinan yksi suuria ongelmia on sen joustamattomuus ja jäykkyys. Koko järjestelmä on rakentunut 1900-luvun puolivälin jälkeisen (pre-EMU) ajan mukaiseksi, jossa inflaatiokierteet seurasivat toistaan ja nollasivat tai ainakin tasoittivat alojen välisiä muutoksia ja oman valuutan kautta kansantalous korjasi tavalla tai toisella vinoon vängättyjä sopimuksia.

Tässäkin - kuten monessa muussakin asiassa nykyinen kompromissi on rakentunut syvälle menneeseen aikaan. Eikä maailman muutoksen suuntaista, järkevää rakennemuutosta ole kenenkään intresseissä hakea.
 

Analyzer

Jäsen
Oleellistahan tuossa on, että patamusta oikeistohallitus pyrkii alentamaan työntekijöiden irtisanomisen kynnystä. Ja on täysin ymmärrettävaa, että ay-liike tulee tuota vastustamaan, kun sen tehtävänä on työntekijöiden oikeuksien puolustaminen. Kyllä tässä hallitus on luomassa vastakkainasettelua ja myrkyllistä kasvualustaa mahdollisille syksyn työtaistelutoimenpiteille.

Ei, vaan oleellista on, että esitetään valheellisia väittämiä AY-liikkeen omien päämäärien tueksi.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Suomalaisen työmarkkinan yksi suuria ongelmia on sen joustamattomuus ja jäykkyys.
Tässä pitää lähteä oikeasti liikkeelle sanasta työmarkkina. Markkinoilla on pääsääntöisesti kaksi osapuolta; yhtäältä siellä on myyjä ja sitten ostaja. Työmarkkinoilla on työn tarjoaja ja sitten on sitä työtä vastaanottava, jotka ovat siellä markkinoilla juurikin neuvottelemassa kumpikin omia etujaan. Kun kumpikin neuvottelee itserakkaasti omaa etuaan tavoitellen niin saavutetaan oikea tasapaino siellä työmarkkinoilla.

Nyt sitten kun otetaan matkaan vielä tuo suomalainen työmarkkina niin kansainvälinen vertailu muuttuu vaikeammaksi. Aivan samoin kuin esimerkiksi koululaitos, niin samalla periaatteella eri maissa työmarkkina on järjestynyt hyvin erilaisilla tavoilla. Kenen mielestä Suomen työmarkkinat sitten ovat joustamattomat ja kenen mielestä eivät? Yleisesti Suomessa se keskustelu on luonteeltaan sellaista, että työnantajat omalta puoleltaan kertovat, että markkinat eivät ole joustavat. En tunne paljoakaan työnhakijoita, joiden mielestä Suomen työmarkkinat olisivat joustamattomat ja jäykät, mutta sitäkin useammin olen kuullut tämän saman erilaisten yritysten puolelta.

Henkilöstökulut ovat suhteellisessa vertailussa aivan samanlainen valtava menoerä Suomessa ja ulkomailla. Erona on se, että esimerkiksi ihannoitavat Ruotsin, Tanskan ja Saksan työmarkkinat ovat siltä osin sivistyneemmät kuin meillä, että yritysten hallintoon on pakko ottaa työntekijöiden edustus suoraan mukaan. Meillä kyllä halutaan rusinat pullasta eli suomalaisten yritysten pitäisi saada helpommin joustoa aikaiseksi, joka siis tietysti tehdään sillä, ettei ihan niin voimakkaasti sitouduta työntekijöihin. Kun työtä ei ole niin työntekijöistä pitäisi päästä eroon siksi aikaa, ja sitten niitä pitäisi taas löytää paljon lisää, kun töitä on tarjolla paljon.

Olen melko varma, että järjestelmän joustamattomuuden muutoksiin tarvittaisiin muutoksia myös siihen, millaista äänivaltaa työntekijät saavat yrityksessä ylipäätään käyttää. Se vaatisi sitä, että hallituksissa istuisi paljon enemmän edustusta myös sieltä, mutta ei siellä yleensä ole juuri mitään edustusta. Paikallinen sopiminen on suomalaisten yritysten suosikkifraasi, jossa yleissitovuudesta halutaan eroon. Ei ole ihan vahinko, että mikään työntekijäjärjestö ei oikein suhtaudu lempeästi tähän paikalliseen sopimiseen alle yleissitovuuden, koska yleensä kysymyksessä on paikallinen saneleminen, jossa työntekijöiden tulisi konkreettisti luopua kokonaan jostakin saadakseen vastineeksi pitää työpaikkansa.

Työmarkkinoiden uudistamiseen - oli meillä sitten vasemmisto tai oikeisto vallassa - pitäisi löytyä yhteinen näkökulma, joka ottaa huomioon työmarkkinoiden rakenteen myös työntekijän puolelta. Kuten tiedämme, suomalaiset työnantajat ovat erityisesti muutamilla matalapalkka-aloilla jo valmiiksi hyvin kekseliäitä siihen, miten synnytetään laillisin keinoin joustavuutta. Tämä on ihan tällainen käytännön esimerkki, mutta esimerkiksi kaupan alan TES kyllä tunnistaa sen, että työntekijälle pitää maksaa hälytysrahaa, jos hänet kutsutaan töihin lyhyellä varoitusajalla. Käytännössä tätä ei kuitenkaan koskaan makseta, koska työnantaja on luonut kulttuurin, jossa se alimitoittaa kroonisesti henkilökunnan tunnit suhteessa tarpeeseen: työsopimukseen kirjataan esim. 15 h / viikko vaikka todellinen tarve olisi 37,5 h / viikko. Työntekijät pääsevät tässä sitten kilpailemaan keskenään lisätunneista, jotka saattavat olla esimerkiksi eri työpaikoissa. Kun työntekijät kilpailevat keskenään niin nopein saa tunnit aina, joten silloin firma voittaa aina ja joka kerta.

Oikeisto on huolissaan, miten sitä kilpailukykyä parannetaan ja usein sitä parannetaan työntekijöiden oikeuksia polkemalla. Vielä huonompi asia on se, että valtio subventoi tätä toimintaa merkittävästi, kun ihmiset eivät tule näillä massatyöllistämisaloilla palkallaan toimeen niin siihen kylkeen saadaan liitettyä mukavasti asumistukea ja muuta plussaa. Ja juuri tämän takia esimerkiksi nyt ajatellut leikkaukset asumistukeen ovat oikeastaan oikeistohallitukselta jättimäinen leikkaus: asumistukea poistetaan, joka on osaltaan mahdollistanut sen, että työtä on voinut tehdä pienilläkin tunneilla, mutta palkkahan ei tule nousemaan senttiäkään.
 

Boogey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Voittamisen kulttuuri

Mielenkiinnolla odotan tauon jälkeistä ulostuloa rasismin vastaisissa toimissa ja nollatoleranssissa. Joku voisi sanoa että puheenjohtaja on puolueensa näköinen, mutta kuten täälläkin sanottua antaa nyt niiden tekojen merkata. Nyt on niiden aika, myös tässä aihealueessa.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Jos omalla kylällä ei ole töitä, niin onko se kuitenkaan yhteiskunnan tehtävä kustantaa se omalla kylällä tapahtuva lorviminen?

Tässähän on se ydinkysymys. Jos tämä hyväksytään ennemmin kuin tukeutuminen maahanmuuttajiin meillähän on palstalla kepulaisia enemmän kuin uskoinkaan.

Todellisuudessa tarvitsemme ihan molemmat keinot. Omat töihin ja varmasti täydennystä muualta.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Hesarin pääkirjoituksessa on mielenkiintoista pohdintaa persujen suhtautumisesta rasismiin ja sen vaikutuksesta koko suomalaiseen hallituspolitiikkaan. "Kysyvät katseet kohdistuvat erityisesti Halla-ahoon, joka on puolueen rasistisen linjan kapellimestari - ja puolueen tuleva presidenttiehdokas. Faktat ovat pöydällä: perussuomalaisten on valittava. Puolueen täytyy tehdä oma ratkaisunsa pian - ja ilman mitään silmäniskuja".

 

Boogey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Voittamisen kulttuuri
Joo, se olisi hyvä perustaa toimet asiantuntijoilta saatavaan parhaaseen mahdolliseen tietoon, eikä kuten Marinin hallitus teki jättämällä noudattamatta Vihriälän taloustyöryhmän neuvoja oman ideologiansa vuoksi. Toivottavasti nykyinen hallitus on viisaampi.

Vihriälän työryhmän ehdotukset olivat hyvä konkretia. Täällä ollaan viitattu siihen monesti. Näen ehkä itse, että tarvitaan useampi erilainen hallitus että niitä viedään konkretiaan. Edellinen hallitus toteutti sille ideologisesti helpompia asioita kuten oppivelvollisuuden pidentäminen. Ihan samalla tavalla nykyinen hallitus jättää ideologisesti koskematta mm. listaamattomiin yrityksiin vaikka sitä suositellaan toimena.

Tärkeää on jokatapauksessa se, että päätöksenteko nojaa parhaaseen mahdolliseen saatavilla olevaan tietoon ja ns. maalaisjärjen aikakausi jätetään taakse. Se on johtanut vain kepulointiiin josta suurimpana korjaillaan nyt sit sotemallin valuvikoja kuntoon.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Niin kauan voisi hallitus pysyä pystyssä, että saataisiin 8 prosenttiset oluet kauppoihin ja osakesäästötilin raja nostettua 100 keuroon. Muulla ei nyt niin paljoa ole väliä.
 

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
Itse vastustan rasismia, syrjintää ja kiusaamista kaikissa tilanteissa ja joka paikassa . Syrjintää ja kiusaamista esiintyy tällä hetkellä liian paljon kuten esimerkiksi kouluissa ja työpaikoilla.

Jopa Suomeen palanneet suomalaiset paluumuuttajat ovat joutuneet kiusaamisen kohteeksi.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Pelkkä symbolinen irtisanoutuminen rasismista ei riitä, kuten tutkijatohtori Minna Seikkula (HS 24.7.) muistutti. Eikä kovin uskottavaa ole sekään, jos perussuomalaiset taipuu vastaan haraten muiden hallituspuolueiden vaatimuksiin.

Eli voisiko joku nyt käydä kertomassa mikä on riittävä taso, ettei sitten jälkikäteen tarvitse narista että väärin tehty?
Niin, no itse järjestäisin asian niin, että Purra sanoisi jotain vakavaa lehdistötilaisuudessa, sitten vähemmän vakavaa iltaisessa tviitissä ja sitten seuraavana päivänä Halla-aho ja Tynkkynen järjestäisivät jälkihoidon ja oltaisiin lähtöpisteessä. Tämä prosessi hallitaan PS:ssä, toimii kuin junan vessa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Erityisesti Tynkkystä ihmettelen.
Siis niin minäkin. Sinulle ei varmaan todellakaan ole tullut näiden viikkojen ja kuukausien ajalla tutuksi käsite "kaksoisviestintä", sellainen sorry, not sorry -tyyppinen juttu. Etten yhtään ihmettele suurta ja vilpitöntä hämmästystäsi.

Mutta käytännössä kysymys on siitä, että jatkuvasti lähetetään kahta viestiä eri suuntaan, eli ulospäin sellaista, että nyt tulipas pahasti mokattua, anteeksi Petteri ja Suomen kansa (Suomen kansa on näissä yhteyksissä pitkälti Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimitus, mutta anyway) ja sitten heti samantien omille kannattajille signaloidaan, ettei tässä mitään, tietenkään me yhtään mitään pahoillaan olla.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kaksoisviestintä = näe natseja ja fasisteja kaikkialla ja jos niitä ei ole, kyllä ne aasinsillat keksitään.

Itse en niitä laseja omista, niin ihmettelen siksi mitä tekemistä Tynkkysellä on asian kanssa.
Niin, historia olkoon tuomarimme, emme taida tästä saada aikaan yksimielisyyttä. Täytyy sanoa, että esim. minä en kyllä ole nähnyt PS:ssä vielä yhtään fasistia tai natsia, mutta jään odottamaan, kun sellainen ilmestyy. Laita vihjeitä, jos itse satut huomaamaan

(Sinimustuutta en tietenkään pidä fasismina, oma suku oli varmaan 3/4 sinimusta, aikoinaan, mutta eivät kyllä olleet mitään fasisteja.)
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Ei pitäisi yrittää pohtia tällaisia asioita ennen kuin kunnolla herää, mutta yritin. En vaan saa kiinni siitä, että mitä tarkkaan ottaen tuossa kyselyssä selvitettiin. Ilmeisesti sitä, että tuntuuko ihmistä rasismiin suhtauduttavan tarpeeksi vakavasti vai ei. Ja sitten on löydetty eroja siinä, miten eri tavoin muodostetut ryhmät asiaan suhtautuvat.

Itse en osaa vastata. En tiedä, miten asiaa edes voi mittaroida, koska en tiedä edes sitä, mikä on se toimija, jota kysely koskee. Onko se ilmapiiri, vai yksittäinen tai jopa kollektiivinen asennoituminen, tai jokin minulle taas kerran mysteeriksi jäävä rakenne, vai jokin muu. Tai ihan vaan puhdas omakohtainen tunne, mutta koskeeko se sitten itseä, vai muita, vai ihan kaikkia minä mukaan lukien.

Ja tämä ei sinulle @Boogey yhtään mitenkään henkilökohtaisesti.

Kahvia koneeseen ja helpompien asioiden pariin.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ei pitäisi yrittää pohtia tällaisia asioita ennen kuin kunnolla herää, mutta yritin. En vaan saa kiinni siitä, että mitä tarkkaan ottaen tuossa kyselyssä selvitettiin. Ilmeisesti sitä, että tuntuuko ihmistä rasismiin suhtauduttavan tarpeeksi vakavasti vai ei. Ja sitten on löydetty eroja siinä, miten eri tavoin muodostetut ryhmät asiaan suhtautuvat.
Kuulostaa siis aika normilta mielipidetiedustelulta. Toki niihin aina täytyy suhtautua varauksella ja kriittisesti, mutta kyllähän tämä kuitenkin tietyn asenne-eron paljastaa. Ei varmasti millään luonnontieteellisellä eksaktiudella tai omaten sinänsä kauhean suurta merkitystä, mutta kuitenkin ihan validi kyselyasetelma muiden joukossa.
 

DrE

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Itse vastustan rasismia, syrjintää ja kiusaamista kaikissa tilanteissa ja joka paikassa . Syrjintää ja kiusaamista esiintyy tällä hetkellä liian paljon kuten esimerkiksi kouluissa ja työpaikoilla.

Jopa Suomeen palanneet suomalaiset paluumuuttajat ovat joutuneet kiusaamisen kohteeksi.
Ulottuuko syrjinnän vastustaminen asepalvelukseen ja positiiviseen syrjintään? Tietääkseni ainoat lakiin kirjatut syrjinnän muodot Suomessa. Tämäkään hallitus ei taida näihin puuttua, mutta se voisi olla heidän loppunsa.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ei pitäisi yrittää pohtia tällaisia asioita ennen kuin kunnolla herää, mutta yritin. En vaan saa kiinni siitä, että mitä tarkkaan ottaen tuossa kyselyssä selvitettiin.
Asenteita/suhtautumista rasismiin. Ei tuosta nyt kovin vaikea ole ns. isoa kuvaa muodostaa. Yhtenä kysymyksenä oli mm. tämä:

"Mielestäni on erittäin tärkeää, että Suomessa ei hyväksytä rasismia missään muodossa".

Aika suoraviivainen väittämä, jota 13% perussuomalaisista piti tätä erittäin tärkeänä, minkä lisäksi yli puolet oli sitä mieltä, että ei kovin tärkeää tai ei lainkaan tärkeää.

Suomen kansasta, jota persut mielellään sanovat edustavansa, 86% piti sitä puolestaan jokseenkin tärkeänä tai erittäin tärkeänä. Tässä on hyvin havainnollistettuna, miksi tätä rasismi-keskustelua on viime aikoina käyty.

Sitten mitä tulee yleiseen rasismi-, fasismi- ja natsikeskusteluun, niin niissähän ei mitään oikeita tai vääriä vastauksia ole olemassa, koska kuka tahansa voi omassa mielessään määritellä vaikka termin "rasisti" juuri niin kuin haluaa. Some-keskusteluissa se meneekin yleensä niin, että yksi puoli haluaa mielellään leimata ja toinen irtisanoutua kynsin ja hampain.

Rasismilla on negatiivinen sosiaalinen kaiku, joten tietenkään kukaan ei halua myöntää olevansa rasismi, koska silloin myöntäisi ainakin epäsuorasti olevansa "huono ihminen", joka ei noudata sosiaalisesti hyväksyttyjä normeja. Tämä on vähän sama kuin että liki kaikki ihmiset kannattavat tasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta ja demokratiaa, mutta jokainen vain määrittelee sen omalla tavallaan.

Toki tutkijoilta voidaan hakea asiaan selvyyttä, mutta tämäkään ei ratkaise "kiistaa", koska tutkijat voi leimata puolueelliseksi tai haastaa käsitteiden määrittelyn. Tutkijoilla kun on vain harvoin mitään "kyllä tai ei"-tason näkemyksiä asioista.

Ihminen, jolla on rasistisia ajatuksia (todella monella on), voi kokea, ettei hän loppuviimeksi ole oikea rasisti; eihän hän kuitenkaan ole mikään tummaihoisille törkeyksiä huuteleva juntti. Rasismi onkin huomattavasti useammin sitä, että ihmisiin suhtaudutaan eri tavalla ihonvärin, kulttuurin tai muun ominaisuuden takia. Hyvänä esimerkkinä se, että työhaastatteluun tai vuokralaiseksi ei valita henkilöä, jos tämän nimi viittaa ulkomaalaistaustaan.

Orpo on nyt valinnut tiekseen sen, että hän hyväksyy hallituksensa sisällä ainakin jonkinasteisen rasistisen ajattelun ja mielipiteen ilmaisun. Suurin osa kansasta ei taida tätä näkemystä kannattaa, mutta nähtäväksi jää, riittääkö se hallituksen kaatumiseksi.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Jopa Suomeen palanneet suomalaiset paluumuuttajat ovat joutuneet kiusaamisen kohteeksi.

Tämä on mielenkiintoinen pointti. Useat kyselyt ja haastattelut tosiaan osoittavat, että paluumuuttajat kokevat syrjintää ja väheksyntää. Esimerkiksi ulkomailla opiskelleet tai Piilaaksossa työskennelleet suomalaiset ovat järjestäen kertonut vähättelystä heidän koulutustaan ja ammatillista osaamistaan kohtaan. Meillä suomalaisilla on joku kiero ja omituinen käsitys, että koulutuksessa ja työelämässä kaikkialla muualla asiat tehdään päin helvettiä, toisin tietysti kun meillä täällä Suomessa. Suomalaisia yrityksiä ja yliopistojen ranking-listoja katsellessa toki tajuaa tämän olevan harhaoppia, joka elää kuitenkin sitkeässä. Luulen, että tämä harhassa eläminen on myös yksi syy, miksi niin iso osa suomalaisista ei näe millekkään muutoksille tarvetta. Sanna Marinkin perusteli rahan lapioimista rajojen ulkopuolelle sillä, että Suomi olisi ”rikas maa”.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Ihminen, jolla on rasistisia ajatuksia (todella monella on), voi kokea, ettei hän loppuviimeksi ole oikea rasisti; eihän hän kuitenkaan ole mikään tummaihoisille törkeyksiä huuteleva juntti. Rasismi onkin huomattavasti useammin sitä, että ihmisiin suhtaudutaan eri tavalla ihonvärin, kulttuurin tai muun ominaisuuden takia. Hyvänä esimerkkinä se, että työhaastatteluun tai vuokralaiseksi ei valita henkilöä, jos tämän nimi viittaa ulkomaalaistaustaan.

Tämä jotenkin pisti silmääni.

Olenko siis rasisti jos otan sijoitusasuntooni vuokralaiseksi kolmikosta Korhonen-Lindeman-Muhammadi tuon Korhosen? Jos vastaus on kyllä niin sitten valitettavasti olen sitä, hautaan asti.
 

Tuamas

Jäsen
Työmarkkinoista muutama pointti, kun täällä siitä on jonkun verran käyty keskustelua.

Ensinnäkin, kaikilla toimilla markkinassa on useimmiten monia puolia ja toivottu tavoite voi johtaa epätoivottuun lopputulokseen.

Tästä hyvä esimerkki on työkyvyttömyyseläkkeiden omavastuumaksut sekä työttömyysvakuutuksen omavastuumaksut.
Kumpikin on luotu suojaamaan vanhenevien työntekijöiden etua ja kannustamaan työnantajia sekä pitämään huolta vanhempien työntekijöiden työkyvystä että olemaan irtisanomatta työntekijöitä työuran loppuvaiheessa.

Kuitenkin näiden systeemien insentiivi työnantajalle on selvä, irtisano työntekijä 50-53 vuoden iässä ja älä palkkaa vanhempia työntekijöitä (sekä älä palkkaa työntekijöitä joilla on taustansa tai muiden muuttajien takia potentiaalisesti haasteita selviytyä työelämässä pitkällä aikavälillä). Hyvin vastaava mekanismi on TES-palkkojen useimmiten virkaikään perustuvilla palkkataulukoilla, useilla työntekijöillä työteho laskee (ei läheskään kaikilla ja usein kokenut työntekijä on selvästi yli palkkansa arvoinen työnantajalle) iän myötä, mutta palkkataso nousee. Tällöin työnantajalla on usein insentiivi irtisanoa vanhempia työntekijöitä täysillä ikälisillä ja palkata tilalle nuorempaa porukkaa ja toisaalta taas kynnys palkata vanhempi työntekijä on hyvin korkealla, kun TES määrittää palkan korkeaksi, vaikka on vähäistä suurempi riski, että työteho ei ole yhtään kokemattomampaa ja selvästi halvempaa työntekijää korkeampi.

Sama asia on henkilöperusteisessa irtisanomisessa, sen tavoite on ylevä, suojella työntekijöitä työnantajan mielivaltaisilta irtisanomisilta.
Lopputulemana kuitenkin on se, että suojellaan niiden sluibimbien työntekijöiden työpaikkoja työttömien työnhakijoiden kustannuksella sekä nostetaan merkittävästi työnantajan kynnystä palkata uusia työntekijöitä.

Samaa kategoriaa on keskustelu siitä, kuinka "pitäisi ensin työllistää suomalaiset omat työttömät, ennen kuin "haalitaan" maahanmuuttajia".

Työttömät voi karkeasti jakaa neljään ryhmään.

Ensimmäisenä ovat ne, jotka ovat työpaikkojen välissä ja työllistyvät joka tapauksessa.
Toisena ne, joiden työllistyminen on mahdollista, mutta vaatii jotain toimenpiteitä (muutto, lisäkoulutus jne.)
Kolmantena ne, joilla on jonkin tason syrjäytymistä ja joiden työpanoksen tuottavuus ei yksinkertaisesti vastaa juuri minkään alan palkkausta.
Neljäntenä sitten se porukka, joka ihan oikeasti ei ainakaan täysiaikaiseen työhön kykene nyt, eikä todennäköisesti enää koskaan ja joista suurimman osan "oikea paikka" olisi työkyvyttömyyseläkkeellä.

Ryhmät ovat käsittääkseni kaikki suunnilleen saman kokoisia, josta voi laskea sitä mikä on se todellinen työvoimapotentiaali, jota kotimaisissa työttömissä on.

Sitten toinen kysymys on se, mihin ja miten valtiovallan toimet vaikuttavat työttömyysajan pituuden ja työllistymisen todennäköisyyden osalta.

Näistä ryhmä 1 ei yleisesti tarvitse mitään tukitoimenpiteitä ja joiden työttömyysajan pituuteen kannusteet, esimerkiksi ansiosidonnaisen porrastus/lyhennys vaikuttavat.

Ryhmää 2 tukitoimenpiteet (esim. lisä- tai muuntokoulutus) auttavat, mutta joiden työttömyysajan pituuteen on muuten hankala vaikuttaa tukijärjestelmän muutoksilla (ilman rakenteellisia muutoksia, esim. varainsiirtoveron poistolla tai muulla muuttamisen kynnystä laskevalla toimenpiteellä).

Ryhmää kolme on nykyisillä työmarkkinoilla jo melkoisen haastava saada yksityiselle sektorille töihin, koska haasteet (yleensä koulutuksen puute, tässä ryhmässä ovat ne periaatteessa työkykyiset, joilla on kuitenkin taustalla ainoastaan peruskoulu) osaamisessa ovat liian kovia, kun nyky-yhteiskunnassa töiden vaatimukset ovat yhä useammin korkeita. Tässä ryhmässä työpanos hyvin harvalla alalla vastaa TES-palkan aiheuttamia kustannuksia. Tukipolitiikan muutoksilla ei ole enää juuri lainkaan vaikutusta tässä ryhmässä, eikä mitkään lyhyen tähtäimen muutkaan toimet nosta juurikaan. työllistymistodennäköisyyttä.

Ryhmän neljä työllistäminen suuressa mittakaavassa taas vaatisi jotain ihmeen tapaista ja vähintään isoja, pitkäkestoisia sekä kalliita tukitoimenpiteitä.

Tämän vuoksi olisi ihan ensin syytä ymmärtää, että työttömien muodostama työvoimapooli ei tosiasiallisesti ole rakenteellisten syiden (jäykkä työmarkkina ja jäykkä sosiaaliturva) takia lähelläkään sitä mitä virallinen työttömyysluku sanoo.

Toisena kulmana on sitten se, että on syytä tunnustaa yllä mainitut tosiasiat.

Tämä muistuttaa hyvin paljon syntyvyyskeskustelua, jossa aina argumentti maahanmuuttoa vastaan on "koitetaan nyt ensin saada ne suomalaiset lisääntymään", kuitenkin syntyvyyden merkittävä nosto on samanlainen tavoittamaton graalin malja (siinä ei ole onnistunut kantaväestön osalta mikään kehittynyt länsimaa), kuin rakenteellisen työttömyyden poisto Suomen jäykillä työmarkkinoilla.

Voidaan toki haihatella, että kyllä tuosta nuo työttömät kaikki (tai suurin osa) työllistyvät, tällä tekosyyllä voidaan lykätä maahanmuuton kasvattamista, mutta se on melkoista taikaseinä-haihattelua, vailla realiteettien tunnustamista.

Tosiasia on, että Suomessa on jo nyt länsimaaksi kohtuullisen korkea työllisyysaste (ts. kauheasti lisäpotentiaalia ei ole kaivettavissa työllisiin kotimaasta) ja kohtuullisen alhainen työttömyysaste.

Lisäksi tosiasia on, että väestö Suomessa ikääntyy hurjaa vauhtia ja työvoimavaltaisille kohtuullisen matalan koulutuksen sekä tuottavuuden hoitoaloille tulemme tarvitsemaan ison määrän työvoimaa, jota ei nykyisestä työvoimapoolista ole kokonaisuudessaan millään otettavissa.

Tämän lisäksi tarvitsemme ylipäätään suhteellisesti sekä absoluuttisesti melkoisen määrän lisää työikäistä väestöä, jos meinaamme edes haaveilla siitä, että eläkeläiset saavat eläkkeensä ja sote-järjestelmän palvelutaso ei romahda.

Suomen väestöllinen huoltosuhde (työikäisten määrä vs. huollettavien eläkeläisten ja lasten määrä) on Pohjoismaiden ylivoimaisesti heikoin ja on suurin yksittäinen syy sille, että maamme velkaantuu, tekee alijäämäisiä budjetteja ja silti joutuu tinkimään palveluista, kun naapurit (jotka korjasivat huoltosuhteen maahanmuutolla jo aiemmin) porskuttavat menemään.

Toki voidaan pistää sormet korviin ja toivoa parasta, mutta siinä käy lopulta kuin housuun kusemisessa pakkasella.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös