Sanna Marin

  • 941 543
  • 8 446

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
No mitään faktojahan tästä ei ole. Itse pidän kuitenkin edelleen todennäköisempänä, että varmuuden vuoksi tiivistettiin yhteistyötä, mutta selvää linjaa kohti Nato- jäsenyyttä ei todellakaan ollut. Tuntuisi oudolta, että tällaista ei olisi millään tavalla alettu kansalle syöttää.

Ehkä aikanaan selviää, oliko Niinistön varovaisuuden takana se, että Niinistö ei halunnut lähteä lisäämään Suomen kansan NATO-halukkuutta, koska tiesi Suomen tien olevan vaikea ellei tukossa Venäjän naapurina. Meillä ei ollut mitään optiota, jolla olisimme saaneet option haltijana lunastaa paikan omalla päätöksellämme. Olen aika varma, että tulevaisuudessa taustoja avautuu samaan tapaan kuin Ahtisaaren ajan NATO-neuvotteluista:

 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
No siis muistan kyllä keskusteluita noilta vuosilta, eikä kukaan, kukaan, edes puolella sanallakaan vihjannut siihen suuntaan, ettei Suomi halutessaan olisikaan päässyt Natoon. Se mahdollisuus oli periaatteessa meidän turvallisuuspolitiikkamme yksi kulmakivi, että kyllä pääsisimme jäneksi, jos haluaisimme. Ja Nato selkeästi ilmaisi saman asian, että ovi on kyllä auki, jos haluaisimme siitä astua sisään.

Kritisoin optiota. Kyseessä johdannaissopimus, jossa option haltija voi vapaasti ja yksin päättää, toteutetaanko transaktio. NATO:n osalta ei ollut mitään optiota siinä mielessä kuin mitä optiolla tarkoitetaan.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Itsekin ajattelin aiemmin samaan suuntaan. Mutta tämä ajattelu ei kestä faktoja.

Ei Suomella ollut NATO-optiota. On siis mahdollista aika merkittävällä todennäköisyydellä, että Venäjän ja Putinin politiikkaa ymmärtävät Saksa ja Ranska eivät olisi päästäneet Suomea NATO:n jäseniksi Merkelin, Scholzin ja Macronin aikana ennen 2/2022. USA ei olisi tukenut yksin hanketta jos olisi muutenkaan. Trump ei ja Bidenhan halusi vakiinnuttaa USA:n ja Venäjän suhteita.

Joten päädytään siihen, että presidentti Niinistö ja hallitukset Halosen jälkeen etenivät siirto kerrallaan muiden antamissa puitteissa. Suomen NATO-jäsenyyden osalta Scholz teki jo ennen Venäjän hyökkäystä 2/2022 selväksi ettei hän tue NATO:n itälaajenemista. Merkel ei sitä ymmärtääkseni tukenut Suomen osalta, koska se olisi haitannut tai voinut haitata Saksan bisneksiä Venäjän kanssa tavalla tai toisella. Macron ei tukenut, vaan haluaa varmaan edelleen Venäjälle turvatakuita.

Virhe on siis katsoa asiaa Suomesta kun pitäisi katsoa siitä, mitä USA, Saksa ja Ranska tekevät ja sanovat. Niinistön ja Halosen jälkeisten hallitusten tie taisi olla melkoisen tukossa NATO:n osalta. Ja Ahtisaaren aikana käytiin keskustelu NATO-maiden ja Suomen välillä NATO-jäsenyydestämme. Epämääräinen viesti oli aluksi, että OK kunhan hoidatte Baltian puolustuksen hävittäjillä. Sekin sitten muuttui eikä Ranska ollut jäsenyyteen muistaakseni valmis ja keskustelut päättyivät.
Eli siis Suomella ei olisi 2013 ollut mahdollisuutta liittyä NATO:n jäseneksi koska Merkel olisi tämän estänyt? Tai ylipäätään vuosien 2005-2021 aikana mikäli Suomi olisi pyrkinyt sinne niin ei Merkel olisi kieltänyt? Tai sitten Ranskan valtionjohto ei olisi asiaan suostunut, koska... syyt? Montenegro ja Pohjois-Makedonia otetaan sisään mutta Suomea ei?

Eli kun Sanna Marin sanoi että Suomi ei todennäköisesti hae Naton jäseneksi hänen kautensa aikana tämä olisi pitänyt ottaa todesta sillä Scholz ja Macron olisivat kieltäytyneet ratifioimasta Suomea? Bidenkin olisi tehnyt sen korkeintaan erittäin vastahakoisesti.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Kritisoin optiota. Kyseessä johdannaissopimus, jossa option haltija voi vapaasti ja yksin päättää, toteutetaanko transaktio. NATO:n osalta ei ollut mitään optiota siinä mielessä kuin mitä optiolla tarkoitetaan.
Tämä on kyllä juuri näin. Varmasti Suomi on koko ajan ollut tervetullut monien natomaiden, tärkeimpienkin, puolesta, mutta sisäänpääsy olisi aina riippunut vallitsevista olosuhteista. Ei oltaisi nytkään edes hakemusta jätetty, jos Kiova olisi kaatunut nopeasti.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tämä on kyllä juuri näin. Varmasti Suomi on koko ajan ollut tervetullut monien natomaiden, tärkeimpienkin, puolesta, mutta sisäänpääsy olisi aina riippunut vallitsevista olosuhteista. Ei oltaisi nytkään edes hakemusta jätetty, jos Kiova olisi kaatunut nopeasti.

Juuri näin. Esimerkiksi Saksan osalta Suomi on aina tervetullut NATO:n jäseneksi, vaikka liittokansleri Scholz totesikin ennen Venäjän hyökkäystä 2/2022 ettei NATO laajene itään niin kauan kun hän ja Putin ovat viroissaan. Scholzin lausuma tietenkin korjattiin, mutta jäsenyys riippuu vallitsevista olosuhteista ja Euroopan suurvaltojen sekä USA:n poliittisista tavoitteista suhteessa Venäjään.

Ukraina antoi Suomelle mahdollisuuden ja ilman sitä voi ainakin epäillä ettei Suomen tilanne NATO-jäsenyyden osalta olisi nykyinen. Päinvastoin ehkäpä, venäjä painostaisi myös Suomea monin tavoin enemmän.

Palataanpa Mariniin. Kuten aiemmin kirjoitin hänen puheestaan Paasikivi-seurassa 2021, siinä oli minun silmin kääntymisestä NATO-vastustajasta NATO-jäsenyyden harkitsemiseen. Suomen tulee olla kaikissa pöydissä päättämässä. Vaikka Marin tätä tavallaan peruuttelikin, oli hänen puheensa aivan muuta kuin NATO-vastaisen pääministerin.
 

roskis

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki, Detroit Red Wings
Juu, en ole keskustelua seurannut/lukenut, mutta voin kuvitella mitä on kirjoitettu “viher/vassareista”....

Marin on ollut erittäin voimakkaasti esillä, jopa maailmanlaajuisesti, antamassa painavia kommentteja venäjästä! Tykkään! En osaisi nähdä Orpoa läheskään yhtä vahvasti kantaa ottamassa, siis vakuuttavasti! Joo velkaa on tullut, mutta on ollut poikkeukselliset olotkin melkein koko vaalikauden.
Henkkoht olen erittäin tyytyväinen Sannaan...




Enpä voi kuvitella Orpoa sanomassa samaa...

En oikein ymmärrä miksi tuota pätkää videosta jaetaan jotenkin Marinin painavana kommenttina. Kyseessähän on vain kielitaidon puute. Marin ei ymmärtänyt toimittajan kysymystä ja asetteli kysymyksestä osan itselleen sopivaksi ja vastasi siihen, kuten myös viimeksi viime viikolla teki. Pidempi video painavasta kommentista: Link

En myöskään väitä, että Orpo ymmärtäisi englantia sen paremmin, mutta epäilen ettei häneltä yhtä painavaa vastausta tulisi jos ei ymmärrä kysymystä. Koska ei häneltä hirveän painavia vastauksia tule yleensä hänen ymmärtämiinsä kysymyksiinkään.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Anderssonilla on kevyt salkku ja vain vähän vastuuta yhtään mistään. Toki olet tuossa oikeassa, että Andersson on hyvin perillä esim. sote-kysymyksistä, ja se on näkynyt viime vuosina vaalitenteissä.

Väitän kuitenkin, että Li olisi ihan yhtä vihattu, mikäli hän olisi PM. Hän on tuossa omassa roolissaan saanut vetää melko kritiikittä, koska kaikki odottavat vasemmistoliitolta sitä samaa vanhaa linjaa, jossa rahan pitäisi siirtyä rikkailta köyhille. Kaikki huomio on kohdistunut akseliin sdp-keskusta.

Eihän tässä ole mitenkään kiinni vihaamisesta vaan siitä substanssista. Voihan joku kuvitteellinen osaavakin pääministeri olla hirveä tyyppi ja ideologialtaan sellainen, että herättää pyhää vihaa. Olen 99,9% varma, että Lin ollessa pääministeri hänen julkisuutensa olisi hyvin erilaista kuin Marinin.



Marin on itse asiassa paljon vähemmän ideologinen. Ennemminkin hän ajaa "yleisvasemmistolaisia" teemoja siinä puolueessa, jossa saa maksimimäärän valtaa. Anderssonin sen sijaan luen aatteelliseen vasemmistoon, jolle demarit ovat luokkavihollisia.

Olen suurelta osin samaa mieltä. Tässäkin kuitenkin nähdään, ettei "enemmän ideologinen" tarkoita "vähemmän substanssiosaamista". Vaikka Andersson olisi Marinia "ideologisempi", on minun mahdotonta nähdä Marinin yltävän substanssissa lähellekään.

Tietenkin näinkin. Mutta esim. valtion interventio talouteen on poliittisia valintoja puhtaimmillaan. Ei siihen ole mitään "substanssia", joka kertoisi, että juuri näin pitää toimia.

En oikein ymmärrä miksi jatkuvasti juututaan tähän. Kysehän on siitä, että pitää olla toteuttamiskelpoinen, koherentti kehys, jonka puitteissa niitä omia arvovalintoja tehdään. Vaikeiden kysymysten välttely ja kaikille kaiken kivan lupaaminen ei ole mikään "poliittinen valinta" vaan nimenomaan joko substanssiosaamisen täydellistä puuttumista tai häikäilemätöntä populismia.

Poliittinen valinta voi jossain tilanteessa olla esim. leikkaus vs. veronkiristys. Sen sijaan höpinät siitä, kuinka säästetään kehitysavusta miljardeja tai korjataan talous vuorineuvokset kuriin laittamalla ja kädet ristissä talouskasvua odottamalla ovat ihan toinen juttu.


Juha Sipilällä oli varmaan liike-elämän ja yritystoiminnan substanssi hallussa, mutta hän ei ymmärtänyt poliittista päätöksentekorakennetta. Samalla tavalla Juhana Vartiainen on käsittääkseni myöntänyt, että hän ei ollut aluksi ymmärtää poliittista prosessia, vaan tarvitsi sitä varten ulkopuolista apua.

Vartiainen on hyvä esimerkki. Hänellä on todellista maan huipputason osaamista taloustieteestä. Tietenkään hänellä ei ole ollut samanlaista kokemustapoliittisista prosesseista, mutta näköjään hän kykenee myöntämään tämän. Esim. Marinin kohdalla olisi kiinnostavaa miettiä, mikä se hänen vahvin alueensa tarkalleen on. Siis alue, johon hän on normaalia perehtyneempi ja jossa hän on mukavuusalueellaan. Vartiaisella tuo lienee selvä juttu.


Marinin heikkoudet tulevat esille silloin, kun vaalitenteissä mennään vähänkin syvemmälle aiheissa. Esim. politiikkaradion tentissä hän osasi luetella opetellut sloganit ja demarien linjan, mutta mihinkään tarkentaviin kysymyksiin ei ollut vastausta. Tämä kuvastaa mielestäni laajemminkin Marinin osaamisaluetta: puhuminen, edustaminen ja argumentointi sujuu, mutta mikään yhteiskunnallinen syväajattelija hän ei nähdäkseni ole.

Tässä tulikin ylle vastaus. Pääsääntöisesti olen samaa mieltä, joskaan en näe Marinin argumentaatiota kovin vakuuttavana ja puheenjohtajista ainakin Andersson ja Essayah pyyhkivät Marinilla lattiaa tällä saralla. Marinin vahvuus keskustelijana (ulkoa opeteltujen sloganeiden lisäksi) on mielestäni hänen suurin vahvuutensa muuallakin: peräänantamattomuus ja hyökkäävyys. Usein paremmalla argumentillakin liikkeellä oleva vastustaja väsähtää kun tarpeeksi voimallisesti hyökkää päälle. Vahvuutena tämä on vähän kaksiteräinen miekka, sillä sen näkeminen vahvuutena/heikkoutena/ärsyttävänä tekijänä riippuu pitkälti siitä miten keskustelijaan jo valmiiksi suhtaudutaan.


Tämä on toki ongelma myös erittäin monella muullakin: eduskuntaa valikoituu hyviä kampanjoijia ja puhujia, mutta valikoituuko ajattelijoita? Välillä tuntuu, että Osmo Soininvaara on ainoa tässä maassa, jolla on jotain kokonaisvaltaisempaa ajatusta ja näkemystä yhteiskunnan kehittämisestä. Ja hänkin alkaa olla jo aika vanha.

Asiaa ei ainakaan auta se, että julkisessa keskustelussa ylikorostetaan tuntemusten ja ideologian läpitunkevaa vaikutusta loogisen johdonmukaisuuden sijaan.


Nuo ovat kysymyksiä, jotka ovat pohjimmiltaan faktoilla todennettavia. Sen sijaan jos kysytään, mitä politiikkatoimia olisi pitänyt tehdä keväällä 2020 tai mitä ilmastonmuutokselle pitäisi tehdä, astutaan politiikan alueelle. Tällöin ei mielestäni valita enää faktan ja tunteen, vaan erilaisten poliittisten näkemysten väliltä.

En ole tästä aivan samaa mieltä. Jos ollaan sitä mieltä, että hiiteen hiilineutraalius koska ketä kiinnostaa, on kyse poliittisesta ideologiasta. Sen sijaan jos esitetään, että ilmastonmuutos ei vaikuta meihin tai ettei ihmisellä ole siihen vaikutusta, ja perustellaan näin omaa politiikkaa, ollaan kyllä hyvinkin järjen ja faktan (tai niiden vastakohtien) pelikentällä. Myös arviot vaikkapa Venäjän uhasta ovat olleet aivan todellisen reaalimaailman ilmiön arvioimista ja aika on paljastanut arvioista toiset osuvammiksi kuin toiset.

Väitän politiikan Suomessa koostuvan hyvinkin suurelta osin ihan kouriintuntuvista asioista joissa olennaisinta ei ole poliittisideologiset erot vaan erilaiset käsitykset reaalitodellisuudesta. Näiden sekoittaminen, jota katson harrastettavan nykyään järjettömän paljon, on haitallista ja johtaa siihen että entistä yliampuvammat tulkinnat reaalitodellisuudesta saavat sijaa ikään kuin politiikan naamiossa. Tietenkään emme ikinä saavuta vallitsevista tosiasioista konsensusta (eikä tarvitsekaan), mutta kun keskustellaan objektiivisesta maailmasta subjektiivisesti mutta todellisuuden objektiivisuus tiedostaen, on niin kompromissien löytäminen kuin tiedon kumuloituminenkin paljon helpompaa.
 

Neely

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Kings ,Englanti, Blaugrana&C.D. Santa Clara
No nyt on uutta ”kookomuksen syy, persujen syy” mantraan.

Ohisalo vetänyt Sanna Marinin syy kortin esiin vihreiden kannatuksen romahtamiseen liittyen. Melko virkistävä poikkeus. Puutu enää kuin se että joku kaivaisi joskus oma syy kortin taskustaan.
 
Viimeksi muokattu:

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Aina on näköjään joidenkin hyvä vähän valehdella, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. Ja mikäs siinä, kun mediakin on liian suurelta osin taskussa.

Myönsikö virheensä? No ei nyt tällä kerralla. Valitettavasti ei tähän vaalikauteen enää ehdi niin tehdäkään.

 
Eniten Marinissa ärsyttää se olematon ymmärrys kansantaloudessa. Orpoakaan en toivo pääministeriksi koska on niin heikko.

Toiseksi eniten Marinissa ärsyttää samankaltaisuus Donald Trumpin kanssa. Molemmat heittelee yksinkertastettuja sloganeja tylsän pään kannattajille, jotka ostavat ne kun eivät paremmasta ymmärrä.

Molemmat väistävät kaikki asiakysymykset kun eivät niihin osaa vastata.

Molemmat huutavat päälle kun tietävät että tylsän pään kannattajiin tämä uppoaa "vahvuutena"

Molemmat uhriutuvat herkästi ja syyttävät mediaa vaikka heitä on käsitelty hellästi pois lukien keltainen lehdistö.

Molemmilla on samankaltainen vaikutus maan kansantalouteen. Toinen poisti rikkaiden veroja kovalla kädellä. Toinen ottaa surutta lainaa joutavuuksiin.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Hän ei tunnu ymmärtävän pienyrittäjien arjesta kovinkaan paljoa ja kuten moni on tullut jo maininneeksi, niin talousasiat ovat aika hakusessa hänellä.
Eniten minua ärsyttää hänessä kuitenkin tuo jatkuva huomion kerjääminen ja somettaminen höystettynä huonosti valituilla bilekavereilla milloin missäkin yökerhossa. Tulen saamaan tästäkin kommentista raippaa innokkaimmilta Marin -faneilta, koska hän on kuulemma irtiottonsa ansainnut, mutta en muista nähneeni Kaja Kallasta tai vaikkapa Jacinda Ardenia bilekuvissa kertaakaan esimerkiksi korona-epidemian myllätessä maailmalla tai sen jälkeen. Pääministeriys on instituutio, jota voi kyllä silloin tällöin ravistella, mutta rajansa kaikella.

Marin on ollut tietyissä asioissa jämäkkä ja hyvä (koronatoimet varauksin, NATO sekä Ukrainan sota), mutta monissa muissa asioissa joko epävarma tai sitten surkea.
 
Viimeksi muokattu:

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Olen Marinia hiljaa mielessäni sympannut tähän asti, mutta nyt näissä vaalipaneeleissa hänen käyttäytymisensä on ruvennut ottamaan pannuun. Pitäähän sitä tietysti poliitikon seistä niiden ajatusten takana, joihin itse uskoo. Mutta jos hän nyt edes joskus kykenisi myöntämään omia virheitään, ja väärässä olemistaan, eikä aina turvautuisi tuohon aggressiiviseen tapaansa koittaa lähes huutaa vastapuoli hiljaiseksi, niin pisteet silmissäni nousisivat kovasti.

Hän tekee myös paljon sitä, että silloin kun omat argumentit alkavat loppumaan kesken, niin silloin aletaan syyttämään muita. Ja kyllä hän osaa myös taitavasti pelata ihmisten tunteilla.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Olen Marinia hiljaa mielessäni sympannut tähän asti, mutta nyt näissä vaalipaneeleissa hänen käyttäytymisensä on ruvennut ottamaan pannuun. Pitäähän sitä tietysti poliitikon seistä niiden ajatusten takana, joihin itse uskoo. Mutta jos hän nyt edes joskus kykenisi myöntämään omia virheitään, ja väärässä olemistaan, eikä aina turvautuisi tuohon aggressiiviseen tapaansa koittaa lähes huutaa vastapuoli hiljaiseksi, niin pisteet silmissäni nousisivat kovasti.

Hän tekee myös paljon sitä, että silloin kun omat argumentit alkavat loppumaan kesken, niin silloin aletaan syyttämään muita. Ja kyllä hän osaa myös taitavasti pelata ihmisten tunteilla.
Joo, eilen oli yksilötentissään vielä ihan siedettävä, mutta väittelyosio oli ihan kauheaa mölyämistä. Vähän tuossa varmasti näkyy ne paineet, mitä SDP ja Marin on ottanut siitä, ettei Suomeen tulisi "sinimustaa" hallitusta. Aika kovaa retoriikkaa minusta muuten tuo, vaikkei siihen ole taidettu missään kiinnittää juuri huomiota, useamman kerran Marin jo tuon heittänyt ilmoille.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mutta jos hän nyt edes joskus kykenisi myöntämään omia virheitään, ja väärässä olemistaan, eikä aina turvautuisi tuohon aggressiiviseen tapaansa koittaa lähes huutaa vastapuoli hiljaiseksi, niin pisteet silmissäni nousisivat kovasti.

Hän tekee myös paljon sitä, että silloin kun omat argumentit alkavat loppumaan kesken, niin silloin aletaan syyttämään muita. Ja kyllä hän osaa myös taitavasti pelata ihmisten tunteilla.
Hyvin kirjoitettu.

Kuinka moni tunnistaa itsensä tai toisen osapuolen joskus toimivan noin esim. parisuhteessa?

Politiikassa voi pärjätä nähtävästi ihan samoin konstein kuin elämässä yleensä. Joku onnistuu paremmin ja joku huonommin, mutta useimmiten toinen osapuoli jää miettimään, miten se nyt taas tämän sai käännettyä näin.
 

Morgoth

Jäsen
Mutta jos hän nyt edes joskus kykenisi myöntämään omia virheitään, ja väärässä olemistaan, eikä aina turva
utuisi tuohon aggressiiviseen tapaansa koittaa lähes huutaa vastapuoli hiljaiseksi, niin pisteet silmissäni nousisivat kovasti.
Eikö Marinia tuollaiseksi jyräksi ole kuvattu persoonaltaan tai ainakin poliitikassa. Itselläni ei ainakaan ikinä ole muodostunut kuvaa mistään erityisen lämpimästä ihmisestä vaan melko kylmästä. Ehkä Marinista paistaa vallanhimo paremmin läpi kuin monesta muusta, jotka kenties osaavat piilottaa sen vähän paremmin.

Sannassa on hyvä puoli on, että tuonut näkyvyyttä Suomelle maailmalle. Tosin sekin hyvin pitkälle aika pinnallisista syistä, ulkonäkö ja ikä. Presidenttinä voisi olla hyvä, koska taloudesta ei siinä tarvi ymmärtää ja ulkopoliitikasta Marin on paremmin kartalla, vaikka sielläkin välillä jotain hornet-sekoiluja. Olisi melko näyttävä ja karismaattinen pressa, joka toisi luultavasti Suomelle kokoaan enemmän huomiota. Bilettäminen tosin pitäisi hoitaa paremmin piilossa, jos sitä pakko jatkaa. Toisaalta olihan Ahtisaarellakin episodinsa - laastari otsassa.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Olen Marinia hiljaa mielessäni sympannut tähän asti, mutta nyt näissä vaalipaneeleissa hänen käyttäytymisensä on ruvennut ottamaan pannuun. Pitäähän sitä tietysti poliitikon seistä niiden ajatusten takana, joihin itse uskoo. Mutta jos hän nyt edes joskus kykenisi myöntämään omia virheitään, ja väärässä olemistaan, eikä aina turvautuisi tuohon aggressiiviseen tapaansa koittaa lähes huutaa vastapuoli hiljaiseksi, niin pisteet silmissäni nousisivat kovasti.

Hän tekee myös paljon sitä, että silloin kun omat argumentit alkavat loppumaan kesken, niin silloin aletaan syyttämään muita. Ja kyllä hän osaa myös taitavasti pelata ihmisten tunteilla.

Aina sanonut, että kyseessä on Suomen Trump, sillä hyvin paljon samaa näissä kahdessa on. Monen on toki vaikeaa tätä yhteyttä nähdä, kun fyysisesti kyseessä on kaksi täysin ääripäätä, laiha nuori nainen - lihava vanha mies.
 

Schadowan

Jäsen
Marin on ollut tietyissä asioissa jämäkkä ja hyvä (koronatoimet varauksin, NATO sekä Ukrainan sota), mutta monissa muissa asioissa joko epävarma tai sitten surkea.

Mietin, että kuka poliitikko ei olisi ollut jämäkkä? Tarkoitan, että nuo asiat ovat tulleet enemmän tai vähemmän annettuina, ja uskon, että aika moni poliitikko olisi reagoinut samalla tavalla. Koronassa pystyi seuraamaan maailman toimia ja saaden sitä kautta lisäperusteita omaan toimintaan. NATO on varmasti suurimman osan mielestä täysin no brainer valitan sodan alkamisen jälkeen. Ukraina tarvitsee tukea.

Olen samaa mieltä, että Marin toimi suurelta osin näissä hyvin - mutta niin olisi toiminut moni muukin.

Vaalitentit ovat olleet Marinin osalta aika heikkoa - Purra/Orpo olivat eilen parempia.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Olen Marinia hiljaa mielessäni sympannut tähän asti, mutta nyt näissä vaalipaneeleissa hänen käyttäytymisensä on ruvennut ottamaan pannuun. Pitäähän sitä tietysti poliitikon seistä niiden ajatusten takana, joihin itse uskoo. Mutta jos hän nyt edes joskus kykenisi myöntämään omia virheitään, ja väärässä olemistaan, eikä aina turvautuisi tuohon aggressiiviseen tapaansa koittaa lähes huutaa vastapuoli hiljaiseksi, niin pisteet silmissäni nousisivat kovasti.

Hän tekee myös paljon sitä, että silloin kun omat argumentit alkavat loppumaan kesken, niin silloin aletaan syyttämään muita. Ja kyllä hän osaa myös taitavasti pelata ihmisten tunteilla.

Tähän vahva sama. En sanoisi, että olen Marinia puolustellut, mutten ole nähnyt häntä yhtä pahalla kuin moni äänekkäämpi. Nyt näissä viime tenteissä olen jotenkin ärtynyt häneen. Jos keskittyy lähinnä viittaamaan edellisen hallituksen mokiin ja omiin saavutuksiin, ei se kanna pitkälle tulevaisuuteen. Myöntäisi omia virheitään ja toteaisi, miten jatkossa olisi tärkeä toimia. Ja joo, onhan kaikkea haastanut koronat ja sodat seurauksineen, mutta silti.

Tuo @Patarouva :n parisuhde-vertaus hyvä tuohon.

Näistä kolmesta pääministeri-vaihtoehdosta vaikea sietää oikein ketään tällä hetkellä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Joo, eilen oli yksilötentissään vielä ihan siedettävä, mutta väittelyosio oli ihan kauheaa mölyämistä. Vähän tuossa varmasti näkyy ne paineet, mitä SDP ja Marin on ottanut siitä, ettei Suomeen tulisi "sinimustaa" hallitusta. Aika kovaa retoriikkaa minusta muuten tuo, vaikkei siihen ole taidettu missään kiinnittää juuri huomiota, useamman kerran Marin jo tuon heittänyt ilmoille.

Sinimustalla Marin tarkoittaa avoimen rasistista ja jopa fasistista hallitusta, joka voisi vertautua Suomen historian 1930-lukuun* ja/tai nykyiseen siihen aikaan katsovaan, sinimustaan liikkeeseen. Asia on mennyt täysin medialta ohi. Melkoinen viha kytee Marinin sisällä demokratiaa vastaan siinäkin mielessä, että erityisesti nykyisen Kokoomuksen tai Keskustan istuttaminen sinimustaan ideologiaan ei ole mitenkään perusteltua.

Marin toi perusteluna esille sen, että vain äänestämällä SDP:tä (ei siis vihreitä ja vasemmistoliittoa) Suomi voidaan tältä kauheudelta pelastaa. Kova on pääministeri rakentamaan vastakkainasettelua. Ei tule mieleen pääministeriä, joka olisi samalla tavalla toiminut kymmeniin vuosiin.

* en tarkoita silloista hallitusta, vaan sinimustien ääriliikkeiden toimintaa.
 
Viimeksi muokattu:

yki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Kiitos Sanna Marin, olet hienosti onnistunut luomaan ikävän suurta vastakkainasettelua puolueiden välillä. Toivottavasti tämä on vain tilapäistä, mutta pahoin pelkään, että Marin on vienyt Suomen politiikaan tuohon huutopolitiikkaan, jossa keskustelulle ja yhteistyölle ei ole enää tilaa.

Tämä nähtiin eilen YLE:n vaaliväittelyssä, joka oli todella raskasta katsottavaa. Siinä Marin ja Purra huutelevat ja vikisevät minkä ehtivät sanomatta juuri mitään. Sääliksi kävi eilen Orpoa, mutta varsin tyylikkäästi hoiti homman.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Sinimustalla Marin tarkoittaa avoimen rasistista ja jopa fasistista hallitusta, joka voisi vertautua Suomen historian 1930-lukuun ja/tai nykyiseen siihen aikaan katsovaan, sinimustaan liikkeeseen. Asia on mennyt täysin medialta ohi. Melkoinen viha kytee Marinin sisällä demokratiaa vastaan siinäkin mielessä, että erityisesti nykyisen Kokoomuksen tai Keskustan istuttaminen sinimustaan ideologiaan ei ole mitenkään perusteltua.

Marin toi perusteluna esille sen, että vain äänestämällä SDP:tä (ei siis vihreitä ja vasemmistoliittoa) Suomi voidaan tältä kauheudelta pelastaa. Kova on pääministeri rakentamaan vastakkainasettelua. Ei tule mieleen pääministeriä, joka olisi samalla tavalla toiminut kymmeniin vuosiin.
Tämä on mielenkiintoista. Marin rakentaa vastakkainasettelua Trumpin malliin. Kiinnostaisi kovasti tietää kuinka tietoisesti tämä toimintamalli on valittu. Kansakunnan kehityksen kannalta kovin lyhytnäköistä, mutta onnistuessaan voi luoda fanaattisen kannattajapohjan.
Onkohan tämä puoluetoimiston strateginen valinta? En hämmästyisi, demarit ovat Sorsan ajoista alkaen olleet melko velmuja. Sorsa oli jäänyt kiinni lupausten pettämisestä, jolloin lanseerasi Kepu pettää aina- hokeman. Huomio kääntyi jä hokema jäi. Toisaalta on myös mahdollista, että entinen kaupankassa vain vihaa työnantajia ja sitä kautta kokoomusta ja oikeistoa. Tutkijoille mielenkiintoinen tilanne.
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Marin toi perusteluna esille sen, että vain äänestämällä SDP:tä (ei siis vihreitä ja vasemmistoliittoa) Suomi voidaan tältä kauheudelta pelastaa. Kova on pääministeri rakentamaan vastakkainasettelua. Ei tule mieleen pääministeriä, joka olisi samalla tavalla toiminut kymmeniin vuosiin.
Ei Suomessa ole ollut vastaavaa pääministeriä, toivottavasti ei koskaan myöskään tule enää sellaista. Jos Suomesta loppuu demokratia, mikä tuntuu olevan Marinin haave, niin se tulisi vauhdittamaan myös talouden alamäkeä, mikä meillä saattaa olla edessä, jos emme kykene tekemään toimenpiteitä, jotka vauhdittavat tuottavaa yritystoimintaa. Kova on SDP:n puoluejohdollakin halua pysyä vallassa, kun eivät puutu puheenjohtajansa toimintaan, toisaalta ovat täysin hiljaa taustalla, joku Mäkynen hiukan yrittää kompata, muuten on todella hiljaista.

Yritin miettiä mistä löytyisi Marinin ajatusmaailmalle sopivat pääministerit muualta. Ei tule juuri ketään mieleen muuta, kuin ehkä jostain entisen Neuvostoliiton maista, ehkä jostain köyhistä heikosti kehittyvistä maista Euroopan ulkopuolella, mutta näitä en tunne. Onko jossain Italiassa tai muussa Välimeren maassa ollut vastaavaa, tuskin kuitenkaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tämä on mielenkiintoista. Marin rakentaa vastakkainasettelua Trumpin malliin. Kiinnostaisi kovasti tietää kuinka tietoisesti tämä toimintamalli on valittu. Kansakunnan kehityksen kannalta kovin lyhytnäköistä, mutta onnistuessaan voi luoda fanaattisen kannattajapohjan.
Onkohan tämä puoluetoimiston strateginen valinta? En hämmästyisi, demarit ovat Sorsan ajoista alkaen olleet melko velmuja. Sorsa oli jäänyt kiinni lupausten pettämisestä, jolloin lanseerasi Kepu pettää aina- hokeman. Huomio kääntyi jä hokema jäi. Toisaalta on myös mahdollista, että entinen kaupankassa vain vihaa työnantajia ja sitä kautta kokoomusta ja oikeistoa. Tutkijoille mielenkiintoinen tilanne.

Mitään varmaa tietoa en omaa, mutta sen verran demareita olen kuunnellut, että linja vaikuttaa olevan SDP:n sijasta Marinin. Ei esimerkiksi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Lindtmanin. Marin piirtää tärkeimmistä poliittisista vastustajistaan sinimustia, koska hän kokee kahtiajaon lisäämiselle olevan mahdollisesti henkilökohtaista tarvetta.

Ei Suomessa ole ollut vastaavaa pääministeriä, toivottavasti ei koskaan myöskään tule enää sellaista. Jos Suomesta loppuu demokratia, mikä tuntuu olevan Marinin haave, niin se tulisi vauhdittamaan myös talouden alamäkeä, mikä meillä saattaa olla edessä, jos emme kykene tekemään toimenpiteitä, jotka vauhdittavat tuottavaa yritystoimintaa. Kova on SDP:n puoluejohdollakin halua pysyä vallassa, kun eivät puutu puheenjohtajansa toimintaan, toisaalta ovat täysin hiljaa taustalla, joku Mäkynen hiukan yrittää kompata, muuten on todella hiljaista.

Toistaiseksi näen Marinin linjan olevan hänen valintansa, ei SDP:n. Jotenkin tulee mieleen, että vaalien jälkeen Marin poistuu puoluejohdosta (ellei ole pm) ja tämä demokratiaa rakentavien puolueiden maalaaminen sinimustiksi on hänen henkilökohtainen poliittinen testamenttinsa.

SDP:n yhteistyötä Marinin johdolla Kokoomuksen kanssa voi pitää aiempaa epätodennäköisempänä. Marinin oudot puheet ja mustamaalaukset ovat yksi syy.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Marin tuntuu olevan demareiden oma Trump, tosin huomattavasti liberaaleimmilla mielipiteillä varustettuna. Kummatkin nauttivat tai oikeastaan rakastavat julkisuutta, kummatkin raivostuvat vastakkaisista mielipiteistä, kummatkin ovat tietyissä asioissa vahvoja ja toisissa järkyttävän heikkoja ja kummatkin ovat saaneet taakseen suuren fanijoukon, joka kuuliaisesti nielee melkein kaiken, mitä nuo kaksi sanovat. Marin on demareiden puheenjohtaja, kun taas Trump ei ole, mutta kummatkin ovat ylivoimaisesti omien puolueidensa suosituimmat poliitikot, joilla on oma sisäpiirinsä.

EDIT: Korjattu asiavirheitä
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös