Suomen Nato-jäsenhakemuksen ratifioinnin seurantaketju

  • 510 678
  • 3 748

Soutukorva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kyllähän asia on niin, että isot pojat tämän asian ratkaisee ja nyt Suomen ja Ruotsin kannattaa olla tekemättä yhtään mitään.
Näin juuri. Onko ne ovet nyt auki vai ei? Puheet ja teot nyt eivät täsmää. Jokainen tietää kuinka vahva palanen Suomi ja tietysti Ruotsi on osana liittoa. Isot pojat nyt hommiin. Turha tässä on ryömiä Erdon edessä.
 

Knox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers
Näin juuri. Onko ne ovet nyt auki vai ei? Puheet ja teot nyt eivät täsmää. Jokainen tietää kuinka vahva palanen Suomi ja tietysti Ruotsi on osana liittoa. Isot pojat nyt hommiin. Turha tässä on ryömiä Erdon edessä.

Minä vähän veikkaan, että Unkarin ja Turkin venkoilun määrä yllätti kaikki. Varmasti tiedossa oli, että ovat jotain vailla, mutta ei tässä määrin.

Harvinaisen lyhytnäköistä politiikkaa tekevät Turkki ja Unkari. Ja toisekseen, eihän meillä ole hätäpäivää. Täytyy kuitenkin muistaa, että muut maat hyväksyivät meidät avosylin. Se, että kaksi banaanivaltiota pelleilevät, ei ole meidän vika. Kyllä muut isot pojat tietävät, mikä meidän tilanne on, emmekä ole yksin.

Ja kaikesta huolimatta uskon, että nämä kaksi paskamaata ratifioivat jäsenyyden, kunhan nyt hakevat huomiota ja ovat iltalypsyllä.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Ei tämä rarifioinnin pitkittyminen ole Suomelle kovin huono tilanne. Ainoa murhe tulisi, jos Venäjä yllättäen voittaisi Ukrainan ja lähtisi uhittelemaan meidän suuntaamme. Toki siinä vaiheessa tapahtuisi yhtä ja toista Suomelle positiivista, eikä tuollainen ole edes näköpiirissä.

Meillä ei sinällään ole kauheaa kiirettä, mutta voimme Turkin järkeviä pyyntöjä kuunnella. Erdoganillakaan ei ole kiirettä, joten saapa nähdä. Voi tässä vielä hetki mennä. Varsinkin jos Ruotsin kanssa mennään samaa vauhtia. Unkarin voi vetkuttaa ihan ilman todellista syytä vaikka kuinka kauan. Mutta kuten sanottua, eipä meillä ole hätää.
 

PuckFutin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Suomi on jo NATO:ssa. Näin ainakin itse ajattelen. Jo viime vuoden puolella todettiin että loppukesästä tai viimeistään vuoden loppuun mennessä homma taputeltu, ja vaikea nähdä miten tuo ei käytännössä olisi totta.
 

Cloaca Maxima

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Philadelphia Flyers
Onhan tämä nyt ihan täyttä pelleilyä näiden kahden maan osalta. Missäs asioissa Suomi voisi tulevaisuudessa laittaa näille kahdelle ystävälle vähän kapuloita rattaisiin?

Joo, kyllähän se NATO-jäsenyys sieltä aikanaan tulee, mutta onhan tämä oksettavaa miten yksi/kaksi maata voivat halutessaan kiristää ja pitkittää prosessia. Ja kyllä, Suomen ja Ruotsin ratifiointiprosessi on mennyt muutoin ennätysnopeasti, mutta ei se sitä faktaa muuta että oltaisiin voitu (ja olisi pitänytkin olla) olla NATOssa jo viime vuoden lopulla. Suomi ja Ruotsi kun täyttävät heittämällä kaikki kriteerit, kuten kaikkien muiden 28 jäsenmaan toimet osoittavat.

Siltikin, Suomi on paremmassa turvassa kuin vuosi sitten tähän aikaan. Meillä on brittien turvatakuut, Stoltenberg on sanonut että apua tulisi jo tässä vaiheessa (joo joo, lupaukset on aina sanahelinää kunnes oikeasti toteutuvat) ja keväällä alkaa Suomen ja Jenkkien väliset neuvottelut kahdenkeskisestä yhteistyöstä. Olkoonkin, että tämä viimeinen sopimus(kin) tulee viemään vielä kauan aikaa ennenkuin siinä on puumerkit alla, kaikki nämä kuitenkin nostavat kynnystä hyökätä tänne.

Siltikin, kyllähän se NATOn 5. artiklan tuoma suoja toisi lisää turvallisuudentunnetta, eihän sitä käy kiistäminen.

Johtopäätös: Turkki ja Unkari, ne nimet paperiin ja sassiin.
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Erdo laittoi Turkin omat pojat ripustamaan Erdo-nuken Tukholmaan kun alkoi listan vaatimukset täyttymään. Nyt siellä on sitten 130 nimeä, jotka pitää toimittaa Turkkiin testamaan giljotiinin ''toimivuutta''.

*********

''Lännen pitäisi olla kiitollinen Turkille''

 
Viimeksi muokattu:

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Meillä oli isommalla porukalla suunnitteilla golfloma Turkkiin. Matkan kohde vaihtui ja Turkki ei tule koskaan saamaan enää mitään minulta. Ei myöskään täällä asuvat kebabyrittäjät. Uskon monen muunkin ajattelevan jo näin, vaikka se ei tietysti Erdo kanin puuhissa tunnu edes pisaralta valtameressä.
 

Alejandro

Jäsen
Ei myöskään täällä asuvat kebabyrittäjät.
Sanoisin mutulla, että iso osa suomalaisista kebabyrittäjistä vastustaa Erdogania. Ei ole mitään lukuja heittää, mutta näin arvioisin. Ylipäätänsä sille on varmastikin hyvät syynsä miksi turkkilaisia on muuttanut Suomeen isoin numeroin.

Kyllähän tuo Turkin homma ärsyttää monestakin syystä. Ensinnäkin Erdogan perseestä ja toisekseen kiitos helvetisti jälkisuomettuneelle poliittiselle eliitille, sekä medialle järjettömästä Venäjän pussiin pelaamisesta. Varmaan fiksu olo yhdellä jos toisellakin. Toivottavasti tämä paskatunkio pöyhitään ja kunnolla, niin saadaan syyllisiä vastuuseen. Ketkä ajoivat nato-vastaisuutta Suomessa ja minkä ihmeen tähden?
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Erdo laittoi Turkin omat pojat ripustamaan Erdo-nuken Tukholmaan kun alkoi listan vaatimukset täyttymään.
Erdon pojista tiedä, mutta onko tuo ylipäänsä tiedossa, mikä taho sen nuken jojoon veti? Varmastikin tuommoinen mielenilmaus onnistuu Ruotsin kurdeiltakin, mutta onhan noita muitakin tahoja, joille tuo oli suotuisa tapahtuma.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Haluaako Erdo F16:t vai ”terroristit”? USAn ei pidä antaa koneita Erdon ehdoilla.
Erdo haluaa voittaa vaalit. Suomessakin on suuri joukko ihmisiä, joihin vetoaa enemmän puheet esim. tietynlaisten ihmisten karkottamisesta kuin hävittäjäkaupat.

Ketkä ajoivat nato-vastaisuutta Suomessa ja minkä ihmeen tähden?
Kansan enemmistö ohjasi, poliitikot väänsivät rattia.
 

Vepa

Jäsen
Meillä oli isommalla porukalla suunnitteilla golfloma Turkkiin. Matkan kohde vaihtui ja Turkki ei tule koskaan saamaan enää mitään minulta. Ei myöskään täällä asuvat kebabyrittäjät. Uskon monen muunkin ajattelevan jo näin, vaikka se ei tietysti Erdo kanin puuhissa tunnu edes pisaralta valtameressä.
Kummasti vaan suomalaisia vähä-älyisiä Turkin halvat matkat kiinnostaa. Itsekään en aio enää jalallani kyseiseen maahan astua. Sama pätee Unkariin. En myöskään tietoisesti osta ko. maissa valmistettuja tuotteita kaupasta. Mielestäni Suomen valtion pitäisi kieltää kansalaisia matkustamasta näihin maihin, kun eivät puutteellisella aivokapasiteetillä varustettuna itse sitä ymmärrä tehdä. Miksi lähteä tuollaisiin vastenmielisiin ja epäystävällisiin maihin lomailemaan?
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Turkkiin en ole koskaan halunnut matkustaa. Unkariin olen joskus halunnut käydä Budapestissa, mutta niin kauan kuin Viktor Orban on siellä pääministerinä, niin en aio matkustaa Unkariin.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Turkin eli Erdoganin toiminta natoasiassa johtaa monenlaisiin teorioihin siitä, miksi Turkki toimii nähdyllä tavalla. Seuraavanlaisia teorioita on julkisuudessa esitetty:
(1) Turkki on tehnyt diilin Venäjän kanssa
(2) Turkki on huolestunut omasta turvallisuudestaan
(3) Turkki kiristää etuja Natolta, eritoten USA:lta
(4) Rossatom rakentaa ydinvoimaloita Turkkiin (myös Unkari)
(5) Tulevat vaalit, jossa Erdoganin pitää voittaa
Lisään kuudennen:
(6) Erdoganin tunne-elämä

Yleensähän näihin kysymyksiin vastaavat vain politiikan asiantuntijat, erityisesti Turkin politiikan. Tässä tapauksessa on kuitenkin niin, että jokainen voi esittää teorian asiasta, koska tieto ei auta riittävästi teorian muodostamisessa. Meillä ovat vallalla aina rationaaliset teoriat valtion toiminnasta, jotka perustuvat yleensä asiasta saatuun hyötyyn. Usein hyöty vielä pohjautuu taloudelliseen hyötyyn. Pelkistetty, yksinkertainen, mutta ei lainkaan riittävä tapa analysoida valtioiden käyttäytymistä. Kaikissa maissa eivät vain hyötytekijät ole toiminnan perusteena: joskus vaikkapa uskonto voi määrätä sitä, mitä valtio tekee, ainakin osittain.

Turkin käyttäytymisen analysointi on yhtä aikaa helppoa ja vaikeaa. Helppoa siksi, koska Turkissa vain yksi ihminen tekee päätökset ulkopolitiikassa. Vaikeaa, koska vain yksi ihminen on vastuussa päätöksistä. Eli emme voi analysoida asiaa jonkin valtion yleisen edun tai hallituksen päätösten nojalla. Emme myöskään voi saada tietoa kiertoteitse eli syväkurkkujen kautta. Kaikki ovat yhtä lailla hölmistyneitä asiasta, mitähän basaarikauppias oikein miettii.

Jonkinlaisena lohtuna yritetään ajatella niin, että kysymys on todellakin kaupankäynnistä, kunhan vain pelimerkkejä ladotaan riittävästi Erdoganille. Eli jos USA toimittaa hävittäjät ja kiristää ruuvia sopivasti, Turkki kääntyy kannattamaan Nato-jäsenyyttämme. Näinhän virallisesti kuuluu ajatella ja olla optimistisia aikataulusta.

Mutta jospa kysymys ei olekaan mistään 1-5 teorioista. Jospa kysymys on siitä, että Erdogan vihaa pohjoismaita, demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Erdogan ei välitä hittojakaan Natosta, ei sen yhtenäisyydestä eikä puolustuskyvystä. Erdogan tuntee syvää kateutta hyvinvoivia Pohjoismaita kohtaan ja haluaa vain silkkaa veemäisyyttään rankaista tilaisuuden tullen Suomea ja Ruotsia. Turkki ei päässyt kultapossukerhoon, EU:n ja myös siksi Erdogan haluaa nyt näyttää omaa voimaansa torpatessaan meiltä Naton. Myös uskonto voi olla jokin tekijä Erdoganin mietteissä. Onhan esimerkiksi Tanskassa pilkattu Muhammedia ja Ruotsissa Erdogania. Kumpikohan on suurempi rikos?

Jos 6. teoria pitäisi paikkansa, silloin pääsemme Natoon vasta kun Erdogan on syösty vallasta tai, optimistisemmin, mulkulle on annettu eteen tarjous, josta ei voi kieltäytyä. Suosittelen käyttämään jälkimmäistä ensin. Tuntuu vähän siltä, että muut turkkilaiset eivät piittaa pohjoismaista pätkääkään ja heille Suomen liittyminen Natoon olisi pelkkä muodollisuus. Erdogan on saanut jostakin vamman sieluunsa, syytä sielutieteilijät etsikööt lyhdyn kanssa. Petersonille mielekästä työtä vaihteeksi.
 

rpeez

Jäsen
Turkin eli Erdoganin toiminta natoasiassa johtaa monenlaisiin teorioihin siitä, miksi Turkki toimii nähdyllä tavalla. Seuraavanlaisia teorioita on julkisuudessa esitetty:
(1) Turkki on tehnyt diilin Venäjän kanssa
(2) Turkki on huolestunut omasta turvallisuudestaan
(3) Turkki kiristää etuja Natolta, eritoten USA:lta
(4) Rossatom rakentaa ydinvoimaloita Turkkiin (myös Unkari)
(5) Tulevat vaalit, jossa Erdoganin pitää voittaa
Lisään kuudennen:
(6) Erdoganin tunne-elämä

Yleensähän näihin kysymyksiin vastaavat vain politiikan asiantuntijat, erityisesti Turkin politiikan. Tässä tapauksessa on kuitenkin niin, että jokainen voi esittää teorian asiasta, koska tieto ei auta riittävästi teorian muodostamisessa. Meillä ovat vallalla aina rationaaliset teoriat valtion toiminnasta, jotka perustuvat yleensä asiasta saatuun hyötyyn. Usein hyöty vielä pohjautuu taloudelliseen hyötyyn. Pelkistetty, yksinkertainen, mutta ei lainkaan riittävä tapa analysoida valtioiden käyttäytymistä. Kaikissa maissa eivät vain hyötytekijät ole toiminnan perusteena: joskus vaikkapa uskonto voi määrätä sitä, mitä valtio tekee, ainakin osittain.

Turkin käyttäytymisen analysointi on yhtä aikaa helppoa ja vaikeaa. Helppoa siksi, koska Turkissa vain yksi ihminen tekee päätökset ulkopolitiikassa. Vaikeaa, koska vain yksi ihminen on vastuussa päätöksistä. Eli emme voi analysoida asiaa jonkin valtion yleisen edun tai hallituksen päätösten nojalla. Emme myöskään voi saada tietoa kiertoteitse eli syväkurkkujen kautta. Kaikki ovat yhtä lailla hölmistyneitä asiasta, mitähän basaarikauppias oikein miettii.

Jonkinlaisena lohtuna yritetään ajatella niin, että kysymys on todellakin kaupankäynnistä, kunhan vain pelimerkkejä ladotaan riittävästi Erdoganille. Eli jos USA toimittaa hävittäjät ja kiristää ruuvia sopivasti, Turkki kääntyy kannattamaan Nato-jäsenyyttämme. Näinhän virallisesti kuuluu ajatella ja olla optimistisia aikataulusta.

Mutta jospa kysymys ei olekaan mistään 1-5 teorioista. Jospa kysymys on siitä, että Erdogan vihaa pohjoismaita, demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Erdogan ei välitä hittojakaan Natosta, ei sen yhtenäisyydestä eikä puolustuskyvystä. Erdogan tuntee syvää kateutta hyvinvoivia Pohjoismaita kohtaan ja haluaa vain silkkaa veemäisyyttään rankaista tilaisuuden tullen Suomea ja Ruotsia. Turkki ei päässyt kultapossukerhoon, EU:n ja myös siksi Erdogan haluaa nyt näyttää omaa voimaansa torpatessaan meiltä Naton. Myös uskonto voi olla jokin tekijä Erdoganin mietteissä. Onhan esimerkiksi Tanskassa pilkattu Muhammedia ja Ruotsissa Erdogania. Kumpikohan on suurempi rikos?

Jos 6. teoria pitäisi paikkansa, silloin pääsemme Natoon vasta kun Erdogan on syösty vallasta tai, optimistisemmin, mulkulle on annettu eteen tarjous, josta ei voi kieltäytyä. Suosittelen käyttämään jälkimmäistä ensin. Tuntuu vähän siltä, että muut turkkilaiset eivät piittaa pohjoismaista pätkääkään ja heille Suomen liittyminen Natoon olisi pelkkä muodollisuus. Erdogan on saanut jostakin vamman sieluunsa, syytä sielutieteilijät etsikööt lyhdyn kanssa. Petersonille mielekästä työtä vaihteeksi.
Olen taipuvainen uskomaan, että se on kaikkia noita 1-6 jossain määrin, ja siinäkin tapauksessa lukon voi laukaista vain tapaukset, jotka mainitset. V-mäisyyttään on mielestäni pienin este, eniten huolestuttaa nykyiset uutisoidut taloudelliset diilit venäjän kanssa. Niitä voi olla vaikea ylittää toisella tarjouksella.
 

Aihio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Itse näen että NATO on hajoamassa omaan mahdottomuuteensa. Liian erilaisia valtioita samassa yhteisössä.

Nämä Turkista tulleet viimeisimmät vaatimukset, ovat jo sellaisia että niissä mennään jo niin syvälle vastoin oikeusvaltion periaatteita että mitään niistä ei voi hyväksyä.

Kyllä NATOn maine uskottavana organisaationa, tässä eniten ottaa osumaa. Tämä kaikki pelaa nyt valitettavasti väärän valtion pussiin.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Vai vaatii Turkki 130 terroristia Turkkiin? Kuinkas monta jäsentä VKK puolueessa on? Käviskö mitenkään Erdolle tällainen vaihtokauppa? Kyllä kai mattokaupppiaalle voi tällaista tarjota. Se olis winwin ja Ruotsi laittais nuuskaa kiitokseksi Suomeen
 

Zolomy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerrotaan lähiviikkoina

Alejandro

Jäsen
En usko, että kansa oli sisimmissään vahvasti Natoa vastaan, koska käänne oli noin nopea ja vahva.
Ehkä nopea ja vahva käännös johtui siitä, että kansa tajusi poliitikkojen ja median johtaneen heitä harhaan vuosikymmenten ajan. Mm. itsepetoksellinen mukapuolueettomuuspolitiikka, valehtelu jenkkien öljysotiin osallistumisista ja yleinen Venäjälle pyllistely perustuivatkin valheelliseen narratiiviin.

Onneksi nämä vielä tutkitaan. Siihen menee ehkä vuosia, jopa vuosikymmeniä, mutta lopulta totuus voittaa.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kyllähän tämä paska kaatuu myös USA:n munattomuuteen. Erdon perseilyltä menisi pohja pois USA-Suomi/Ruotsi kahdenvälisillä sopimuksilla, joissa USA lupaa puolustaa Suomea ja Ruotsia kaikilla mahdollisilla aseilla (ydinaseet mukaan lukien) tuota maailman persereikää vastaan, niin kauan kuin Suomi/Ruotsi ovat Naton täyspäisiä jäseniä.
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Oikeiden länsimaiden pitäisi rakentaa Naton rinnalle aito liitto, johon pääsevät vain ne, keillä on halu puolustaa länsimaista demokratiaa. Turkki ei esimerkiksi kuulu tähän ja tietysti syyt miksi Turkki on Natossa onkin aivan toinen. Unkari ei myöskään täysin Putinin vasallina kuuluisi Natoon. On naurettavaa, että Unkari on Natossa Venäjältä turvaa hakemassa, mutta maa toimii samalla Venäjän ylimpänä ystävänä noin karrikoiden.

Tuosta syntyisi aika raju kahtiajako, mutta silti nykyistä toimivampi ja uskottavampi. Naton mahdollisuudet toimia tositilanteissa ovat minulle kysymysmerkki, mikäli tälläkään hetkellä ei saada päätöstä aikaan kahden länsimaisen oikeusvaltion liittymisestä mukaan järjestöön. On vaikea uskoa, että Naton jäsenmaat saisivat tehtyä päätöksen lähteä puolustamaan jotain jäsentään Venäjän hyökätessä, eiköhän siellä ainakin Turkki ja Unkari pistäisi nootin, ettei puolustamaan ryhdytä jollain verukkeella. Vaatiiko se kaikkien jäsenten yksimielisyyden lähteä puolustamaan?
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ehkä nopea ja vahva käännös johtui siitä, että kansa tajusi poliitikkojen ja median johtaneen heitä harhaan vuosikymmenten ajan. Mm. itsepetoksellinen mukapuolueettomuuspolitiikka, valehtelu jenkkien öljysotiin osallistumisista ja yleinen Venäjälle pyllistely perustuivatkin valheelliseen narratiiviin.

Onneksi nämä vielä tutkitaan. Siihen menee ehkä vuosia, jopa vuosikymmeniä, mutta lopulta totuus voittaa.
Älä unohda kuuluisaa "Nato-optiota". Sepä vasta tarkoituksellista valehtelua olikin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Oikeiden länsimaiden pitäisi rakentaa Naton rinnalle aito liitto, johon pääsevät vain ne, keillä on halu puolustaa länsimaista demokratiaa. Turkki ei esimerkiksi kuulu tähän ja tietysti syyt miksi Turkki on Natossa onkin aivan toinen. Unkari ei myöskään täysin Putinin vasallina kuuluisi Natoon. On naurettavaa, että Unkari on Natossa Venäjältä turvaa hakemassa, mutta maa toimii samalla Venäjän ylimpänä ystävänä noin karrikoiden.

Ukrainan sodan aikana Turkki on USA:lle tarpeen. Samoin sodan jälkeen hillitsemään mm. Iranin toimia. Turkin sijainti on USA:lle merkittävä. Tämä takaa paikan NATO:ssa, vaikka Erdoganin aikana Turkki on kulkenut väärään suuntaan. Ollaan lähestymässä pistettä, jota USA ei voi hyväksyä. Mutta oma käsitys on, että ei vielä olla demokraattipresidentinkään näkökulmasta pistettä ylitetty.

Unkari on myös Orbanin aikana etääntynyt demokratiasta. Orbanin vallan kasvuun liittyy mm. unkarilaistutkijoiden mukaan oleellisesti Saksa. Suuret saksalaisyritykset ovat suurimmat Unkarissa ja ne ovat saaneet Orbanilta merkittäviä etuja. Rahaa on virrannut saksalaisten omistajien taskuun sellaiset määrät, että Merkel kuunteli mieluummin yrityksiä ja omistajia kuin Unkarin demokratiasta huolestuneita EU-valtioita ja unkarilaisia. Orban sai jatkamistaan jatkaa ilman EU:n isompia puuttumisia.

Tässä mielessä en usko, että Euroopan suuret NATO-maat ovat kovinkaan innokkaita karkottamaan Unkaria NATO:sta. Vastahan Merkelin poistuttua Unkari on ensimmäistä kertaa tiukan paikan edessä EU:n tukimiljardien suhteen. NATO on kaukana samanlaisesta arvopohjaisesta liitosta kuin EU, joten sen sietokynnys Unkaria kohtaan on EU:ta suurempi.

JEF-yhteistyö korostuu nyt ja tulee kasvamaan myös Suomen NATO-jäsenyyden myötä. Siinä kyse on monella tavalla nopeammasta joukkojen yhteistyöstä ja liikuttelusta kuin NATO:ssa. Ison-Britannian, Alankomaiden, Pohjoismaiden sekä Baltian maiden puolustusyhteistyö perustuu Brittien luoman JEF:n (Joint Expeditionary Force) rakenteisiin.


Tuosta syntyisi aika raju kahtiajako, mutta silti nykyistä toimivampi ja uskottavampi. Naton mahdollisuudet toimia tositilanteissa ovat minulle kysymysmerkki, mikäli tälläkään hetkellä ei saada päätöstä aikaan kahden länsimaisen oikeusvaltion liittymisestä mukaan järjestöön. On vaikea uskoa, että Naton jäsenmaat saisivat tehtyä päätöksen lähteä puolustamaan jotain jäsentään Venäjän hyökätessä, eiköhän siellä ainakin Turkki ja Unkari pistäisi nootin, ettei puolustamaan ryhdytä jollain verukkeella. Vaatiiko se kaikkien jäsenten yksimielisyyden lähteä puolustamaan?

NATO voi tehdä päätöksen vastata jäsenmaahan kohdistuvaan hyökkäykseen. Jos Unkari ja Turkki tai toinen olisi vastaan, puolustautuminen tapahtuisi ilman niiden panosta. Ilman vastausta jäsenmaahan tapahtuvaan hyökkäykseen artikla 5 mukaisesti, NATO hajoaisi.

Suomen osalta tärkeää on saada meille NATO:n pysyvä joukko-osasto. Samoin Suomi tulee viemään seuraavan hallituksen aikana maaliin neuvottelut USA:n kanssa puolustusyhteistyöstä. Tällöin Suomessa on jo valmiina tietyt aseet ja fasiliteetit USA:n joukkojen toimille Venäjän hyökätessä.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Olen taipuvainen uskomaan, että se on kaikkia noita 1-6 jossain määrin, ja siinäkin tapauksessa lukon voi laukaista vain tapaukset, jotka mainitset. V-mäisyyttään on mielestäni pienin este, eniten huolestuttaa nykyiset uutisoidut taloudelliset diilit venäjän kanssa. Niitä voi olla vaikea ylittää toisella tarjouksella.
Voi olla, että kyseessä on syiden yhdistelmä. USAlta odotetaan apuja tähän, mutta saadaanko, on toinen asia. Raha painaa aika paljon, varsinkin kun F16 ei ole mitään hävittäjien aatelia. Kongressi tuskin ajattelee muuta kuin hyviä kauppoja. Pitäisi siis saada aikaan sellainen kiristysruuvi, että Erdogankin joutuisi taipumaan. Mukava lisä olisi vaikkapa uhkaus toimittaa kurdeille kunnollista aseapua. Ja vaikka tähän vielä lisätä, että Erdogan ei saa tiedustelutietoa Natolta kurdeihin liittyen. Ja sokerina pohjalla, emme voi tehdä ennalta mitään, jos nyt sattuisi käymään niin, että basaarikauppias joutuisi attentaatin kohteeksi.

Koska en ole poliitikko, jonka pitää varoa sanojaan (eilinen A-studio esim.) , niin lämminhenkisen yhteistyön tärkein edellytys on se, että Erdoganille pannaan köysi kaulaan ja kerrotaan, että tuoli lähtee alta, jos ei vitkuttelu lopu.
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Voi olla, että kyseessä on syiden yhdistelmä. USAlta odotetaan apuja tähän, mutta saadaanko, on toinen asia. Raha painaa aika paljon, varsinkin kun F16 ei ole mitään hävittäjien aatelia. Kongressi tuskin ajattelee muuta kuin hyviä kauppoja. Pitäisi siis saada aikaan sellainen kiristysruuvi, että Erdogankin joutuisi taipumaan.
Tässä hieman juttua, jonka mukaan ei pelkästään kauppoja ajatella. Kreikan F-35 on toisaalta enemmän myötätuulessa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös