Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 10 196 829
  • 62 095

yökkömies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Bundesliga
Luhanskin taistelu on ohi. Seuraavaksi mennään tismalleen samalla kaavalla Donetskin taistelu l. käytännössä Slavjansk-Kramatorsk yhtä maan tasalle kuin Severodonetsk-Lysitsansk. Ei ole mitään merkkejä siitä, että Ukrainalla olisi kyvykkyyttä muunlaiseen puolustukseen kuin Luhanskissa. Venäjä moukaroi tykistöllä niin kauan, että Ukraina joutuu vetäytymään - ellei sitten tapahdu jotain uutta ja erikoista. Hidasta, kuluttavaa, eikä mitään "läpimurtoa" missään nimessä.

Ukrainalla ei ole mitään miljoonaa miestä aseissa. Ei ole mitään 200 000 reserviä, joka kohta aloittaisi vastahyökkäyksen. Kuukausi-pari sitten kuullut suunnitelmat ja haaveet vaikuttavat päivä päivältä epätodennäköisemmiltä. Kaikesta kalustosta on pulaa, puhumattakaan että nyt fantastisesti olisi enemmän vaikka tankkeja kuin alussa.

Venäjä on saanut täydennettyä tappioitaan ilman mitään näkyvää reservin kokonaisvaltaista palvelukseen kutsumista. Se on tehty aika odotettuun venäläistyyliin eli kaikki viimeisetkin pohjat on kaivettu. Lahjoen, pakottaen, vankiloista väkeä hakien. Joka tapauksessa vahvuus on yhä riittävä tähän tykistölähtöiseen tuhotaankaikkimaantasalletieltä hitaaseen ja kuluttavaan etenemiseen. Arviot Slavjansk-Kramatorsk hyökkäykseen osallistuvista joukoista ovat 50+ BTG:tä ehkä 2/3 oletetusta paperivahvuudestaan.

Ukrainakin pystyy täydentämään joukkojaan, mutta ei muuhun. Siis tappiot täytetään uudella nostoväellä, mutta minkään uusien isompien joukkojen muodostaminen näyttää hankalalta ellei mahdottomalta. Timesin mielenkiintoinen juttu ukrainalaissotilaiden tällä hetkellä menossa olevasta kouluttamisesta kertoo paljon tilanteesta. Kuudessa viikossa pitäisi yrittää saada väelle sellaiset taidot (n. nollasta lähtien), että selviävät hengissä kaksi ensimmäistä viikkoa rintamalla. Koulutus tapahtuu UK:ssa yhtä lailla heille kokeneiden kouluttajien saamiseksi kuin siitä syystä, että Venäjä moukaroi kaikkia kasarmeja.

Länsimaiden pitäisi nyt miettiä niitä keinoja, joilla sodan kulku saadaan käännettyä. Näillä pelimerkeillä tämänhetkinen vaikutelma on, että heinäkuun päätteeksi Donetskin taistelu on ohi ja seuraavaksi on Dneprin taistelu. Kun siis mitään luontaista puolustusta enää esim. Dnipron ja Zaporizzjan välissä on sen jälkeen vähän.

Venäjä ainakin luulee, että sillä on aikaa tähän sotimisen tyyliin. Hyvin saattaa Putin esim. kuvitella, että talven tulo on hänelle vain hyödyllistä (vaikka itse luulen toisinpäin). Eurooppalaiset värjöttelevät kylmissä kodeissaan ja puolustajan moraali Ukrainassa kärsisi. Mutta luulen että siinä Putin erehtyy jälleen kerran.

Sormilla laskettava määrä HIMARSeja ei tätä mitenkään ratkaise. En itse keksi mikä sen tekisi, mutta jokin muutos täytyisi tapahtua isossa kuvassa.
Ei tainnut tämä veikkaus / toive (?) mennä ihan putkeen. Heinäkuu lopussa Sloviansk eikä Kramatorskaan ole venäläisillä yhtään lähempänä.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Vähän kyllä hirvittää, että Ukrainan vastahyökkäys Hersonissa kohtaa lähipäivinä määrällisesti moninkertaisen ryysyporukan ylivoiman ja sen jälkeen vaikea uskoa mihinkään ihmeelliseen vastahyökkäykseen jos tämä ei nyt onnistu.
Eiköhän siellä olla suhteellisen hyvin kartalla siitä, mitä tulee olemaan vastassa. Potentiaaliset muuttujat pyörivät enemmän sen ympärillä, miten hyvin venäläiset ovat valmistautuneet ja mikä on puolustavien joukkojen moraali. Itse olen alkanut pikkuhiljaa uskomaan siihen, että Venäjän rintama saattaa romahtaa paikallisesti jopa suhteellisen helposti, jos ensi-isku pystytään suorittamaan tarvittavalla tulivoimalla ja nopeudella. Eräänlaista high risk - high reward -toimintaa Ukrainalta, jos saatetaan toimeen. Venäjällä on roppakaupalla panssarin- ja lähi-ilmatorjunta-aseistusta, mutta kun pitäisi vielä olla niitä päättäväisiä ja motivoituneita käyttäjiä, jotta hyökkäykset saataisiin tyrehdyteyiksi. Parin viime kuukauden toiminnan myötä on vaikea uskoa, että linjoja varmistamaan olisi jätetty mitään erityisen vahvoja yhtymiä, vaan esikunnissa aina pataljoonista armeijatasolle rukoillaan, että vastapuolella ei olla täysin kartalla heikoista kohdista.

Kohta saattaa alkaa tapahtumaan kiihtyvässä aikataulussa. Sillä Venäjän hyökkäyksen sammuminen viittaa vahvasti siihen, että koko touhua pidettiin todellakin yllä vain tykistöylivoimalla ja elävästä voimasta on niin huutava pula, että parhaassa tapauksessa Ukrainan vastahyökkäys (suurilla ryhmityksillä ja isolla tulivoimalla) saattaa laukaista ketjureaktion koko rintamalla. Eli kun tähän mennessä on liikuttu käytännössä vain yhteen suuntaan, on porukka pystytty Venäjän puolella pitämään kurissa ja jokseenkin (tämä pitäisi melkein laittaa lainausmerkkeihin) normaalikykyisinä joukko-osastoina. Vastapuolen tullessa päälle oma-aloitteisesti eikä pelkästään paikallista etenemistä torjuttaessa saattaa laittaa monelta jo valmiiksi hämmentyneeltä (koska "erikoisoperaatio") perusmosurilta pasmat sekaisin.

Venäjän suorituskyky tässä sodassa on laskenut tasaisesti ilman käyrän "oikaisua". Eli te kaikki, joista tuntuu siltä, että idästä pystytään syöttämään miestä ja kalustoa lihamyllyyn niin pitkään, kuin tarvetta on, vapautan teidät huolestanne. Sodan kulku tähän mennessä on osoittanut sen, että molempia on rajallisesti, ja varsinkin osaavan miehistön puute alkaa nyt tosissaan rampauttaa koko operaatiota. Venäjällä on toki vielä vaihtoehtona tyhjentää kaikki jäljellä olevat ulkorajoille sijoitetut joukkonsa Ukrainaan ja yrittää vielä kertaalleen läpimurtoa, mutta tässä vaiheessa tipoittain saapuvat maksimissaan 100000 kaveria eivät pysty eroa enää tekemään. Ja kun kyseinen erä on kulutettu, niin umpikuja alkaa todellakin olla edessä kiihtyvällä matkavauhdilla.
 
Viimeksi muokattu:
F

Flonaldo

Ei tainnut tämä veikkaus / toive (?) mennä ihan putkeen. Heinäkuu lopussa Sloviansk eikä Kramatorskaan ole venäläisillä yhtään lähempänä.
Minun toiveeni on tietysti, että Ukraina ajaa Venäjän pois jokaiselta oman maaperänsä neliosentiltä ja sota päättyy mahdollisimman pian. Ennen sitä jokainen päivä tuo valtavan määrän inhimillistä kärsimystä ukrainalaisille.

Toisille riittää, kun saa sotaviihdettä Twitterin videoklippien katselusta ja iivanatsien pilkkaamisesta kalsareita vetäessä.

Miljoonan miehen armeija ei ole yhtään lähempänä, eikä mikään vastahyökkäys ole käynnistynyt. Mitään Venäjän uutta offensiivia ei, onneksi, tarvinnut yrittää pysäyttää, kun paljastui, ettei hyökkääjällä ollut kyvykkyyttä tai kapasiteettia jatkaa uusiin tavoitteisiin. Se jo ennen ammusvarikoihin kohdistuneita iskuja. Mikä tietysti on joka tapauksessa positiivinen signaali.

Toiveiden varaan en laskisi mitään. En sen suhteen, että Venäjä ei uutta hyökkäys käynnistä tai että venäläiset vain pakenevat ukrainalaisten alta karkuun.

Siispä: Ukrainan aseistus ja varustus kuntoon.
 

Siisel1

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Juuso Mäenpää, Arsenal FC
Saisi Ilta-Sanomat ja Iltalehti laittaa lehtiensä kansiin englanniksi otsikot niin itänaapurit voisivat lueskella niitäkin odottaessaan pääsyä kassalle, kerta heidän annetaan ( vielä ainakin ) tulla tänne.
Harva venäläinen osaa niin hyvin englantia, että ymmärtäisi mitä siinä lööpissä edes lukisi. Mielummin sitten vaikka venäjäksi. Sitten toki herää kysymys miksi suomalaisen iltapäivälehden lööpit olisi venäjäksi. Idea unohdettaneen siis.
 

NK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Vähän kyllä hirvittää, että Ukrainan vastahyökkäys Hersonissa kohtaa lähipäivinä määrällisesti moninkertaisen ryysyporukan ylivoiman ja sen jälkeen vaikea uskoa mihinkään ihmeelliseen vastahyökkäykseen jos tämä ei nyt onnistu.
Joo, ainakin itse toivon lähinnä että järki ja maltti pysyy Ukrainalla matkassa. Optimistina odotan että Ukrainalla on lännen avustamana Venäjää parempi tiedustelutieto, ja että Ukraina myös pystyy reagoimaan sen mukaan.








Saa nähdä miten käy.
 
Viimeksi muokattu:

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Harva venäläinen osaa niin hyvin englantia, että ymmärtäisi mitä siinä lööpissä edes lukisi. Mielummin sitten vaikka venäjäksi. Sitten toki herää kysymys miksi suomalaisen iltapäivälehden lööpit olisi venäjäksi. Idea unohdettaneen siis.
Putinin kuvahan tuntuu lööpeissä olevan harva se päivä. Kun ei venäläiset osaa kieltä, niin varmaan kuvittelevat että siinä ylistetään suurta johtajaa samoin kuin kotimaassa.

En tiedä sitten miten tilanne olisi korjattavissa. Hitler-viikset Putelle joka lööppiin olisi hyvä, mutta lehdet ei taida innostua ideasta.
 
Viimeksi muokattu:

Baldrick

Jäsen
Mietin sellaista, että opettelisi mahdollisimman hyvällä Ukrainan aksentilla sen "slava Ukraini!" ja huutelisi sitä aina kun itämurteita kuulisi. Ilmeestä sitten näkisi ovatko venäläisiä vai muita slaavikansoja. Porukalla tietenkin aina parempi.
Itse pelailen parin suomalaisen kanssa Aasian servereillä Counter-Strikeä ja lempipuuhiimme kuuluu kirjoitella venäläisille ”Slava Ukraini! Geroyam slava!” ja odotella reaktioita varsinkin, kun samoilla servuilla pelaa oletettavasti patrioottisemmat itävenäläiset. Joskus on ollut niin, että oma tiimi meidän lisäksi hongkongilaisia tai muita kaakkoisaasialaisia ja vastassa venäläisremmi, niin on saatu hyvää buustia vastakkainasettelusta ja rybyt hermoromahduksen partaalle, kun vähän vielä kertoo Puten imevän kikkeleitä, mistä jostain syystä venäläiset tuppaavat hermostuman.

Silloin tällöin kyllä tiimiin tulee venäläisiä, jotka yhtyvät Slava-hurrauksiin ja osa jopa pahoittelee tilannetta.

Pientä, mutta antoisaa vastarintaa verkkomaailmassa.
 

444

Jäsen
Hesari kirjoittelee, että AFP:n ja Reutersin mukaan Ukraina olisi iskenyt Sevastopolissa, Krimillä, venäläisten laivastotukikohtaan lennokilla. Kuulostaa hyvältä, mutta etenkin toinen lähteistä on riittävän arveluttava, että tekee mieli kyseenalaistaa koko juttu. Ettäkö Krimillä ei olisi minkäänlaista ilmatorjuntaa, vaan Ukraina pääsisi ilmateitse tuhoamaan laivastoa…
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Viron lisäksi myös Latviassa ollaan hienosti hereillä, tuo turistiviisumien myöntämättä jättäminen olisi aivan loistava juttu (tuo uutinen oli siis julkaistu klo 4.23, sen jälkeen oli jo muutama uudempikin julkaisu).


Samaan aikaan täällä etuillaan Lappeenrannan Prisman jonossa kärryt täynnä Oltermannia. Kun eihän sitä voi estääkään, lainsäädäntö ja kaikkee...


Edit. Ja tämä.


Ukraina halusi siis pilata laivaston päivän juhlan, voi kyynel. Vituttaa niin saatanasti tuo uhriutuminen, kun ensin ollaan läpipaskottu/-raiskattu koko maa.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Hesari kirjoittelee, että AFP:n ja Reutersin mukaan Ukraina olisi iskenyt Sevastopolissa, Krimillä, venäläisten laivastotukikohtaan lennokilla. Kuulostaa hyvältä, mutta etenkin toinen lähteistä on riittävän arveluttava, että tekee mieli kyseenalaistaa koko juttu. Ettäkö Krimillä ei olisi minkäänlaista ilmatorjuntaa, vaan Ukraina pääsisi ilmateitse tuhoamaan laivastoa…
Koska lennokki-iskusta uutisoi Reuters siteeraten Sevastopolin pormestaria, eli itäisen terroristivaltion virallista edustajaa, en jaksa oikein uskoa tuota tapahtuneen. Toki hieman hankala keksiä äkkiseltään syytä sille että ruscistit haluaisivat väittää Ukrainan iskeneen tuonne, kun siitä tulee automaattisesti mielikuva ettei niillä rassukoilla ole edes välttävää ilmatorjuntaa Mustan meren laivastotukikohdassaan.

Samassa jutussa muistutetaan miten pienen tsaarin käsinukke on uhannut maailmanlopulla jos Ukraina iskee Krimille. Medvedevistä tulee kyllä mieleen että asukokonaisuudestaan puuttuu fetsi, liivi, ja pienet symbaalit. Voisi myös istuksia ulostulojensa aikana posetiivin päällä kuvia varten.

edit. Niin ja toki mainiota jos Ukraina on saanut terroristilaumat laajamittaisiin joukkojensiirtoihin, koska ensinnäkin se avaa toimintamahdollisuuksia örkkivapaille vyöhykkeille ja toisekseen naapurin logistiikkakyky huomioiden voi olla että porukka tai vähintään varusteet jää matkalle, minkä lisäksi terroristeja on paljon helpompi poistaa kuljetusletkasta kuin maahan kaivautuneina. Epävaltion edustajat ovat pähkänneet nyt viikon että onko Ukraina tosiaan hyökkäämässä Hersoniin kun tuosta ovat isoon ääneen huudelleet, vai voiko kyseessä olla hämäys? Naapurimme kyky reagoida tilanteisiin (ts. diktatuurien orja-armeijoihin sisäsyntyisenä kuuluva pakko odottaa että suuri pieni johtaja antaa mahtikäskyn, koska sooloilu vie kuopan reunalle vaarallisena vapaa-ajattelijana) huomioiden joukkojensiirrot näinkin nopeasti Ukrainan hyökkäyssignaaleista on hyvinkin notkeaa toimintaa.
 
Viimeksi muokattu:

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Hesari kirjoittelee, että AFP:n ja Reutersin mukaan Ukraina olisi iskenyt Sevastopolissa, Krimillä, venäläisten laivastotukikohtaan lennokilla. Kuulostaa hyvältä, mutta etenkin toinen lähteistä on riittävän arveluttava, että tekee mieli kyseenalaistaa koko juttu. Ettäkö Krimillä ei olisi minkäänlaista ilmatorjuntaa, vaan Ukraina pääsisi ilmateitse tuhoamaan laivastoa…

Myös mtvuutiset tiedotti tuosta iskusta. Sen mukaan kyseessä olisi drone-isku juuri ennen venäläisten laivastopäivän paraatia. Sevastapolin kuvernöörin Mikhail Razvozhayevin mukaan Ukrainan tarkoituksena oli pilata laivastopäivä ja turvallisuussyistä se päätettiin perua.

 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Jotenkin kyllä tuntuu siltä, että Venäjällä alkaa paineet ja jopa tietty epätoivo kasvaa - hämmästyttäviä ylilyöntejä, suoranaista hysteriaa, sota ei ole loppuaan näkemässä ja eteneminen on lähes täysin pysähtynyt ja Ukrainan paine puolestaan kasvamassa. Ei taida ihan hyvin mennä.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Hesari kirjoittelee, että AFP:n ja Reutersin mukaan Ukraina olisi iskenyt Sevastopolissa, Krimillä, venäläisten laivastotukikohtaan lennokilla. Kuulostaa hyvältä, mutta etenkin toinen lähteistä on riittävän arveluttava, että tekee mieli kyseenalaistaa koko juttu. Ettäkö Krimillä ei olisi minkäänlaista ilmatorjuntaa, vaan Ukraina pääsisi ilmateitse tuhoamaan laivastoa…
Jos dronella on päästy noin tärkeään paikkaan, voivat pelätä sen olleen testi, ja isompaa murkulaa tulevan perässä.
Tai sitten ovat perivenäläiseen tapaan valmistautuneet juhlapäiväänsä kunnon känneillä kuten rajavartiosto Mathias Rustin "Cessna-iskun" tapauksessa.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Harva venäläinen osaa niin hyvin englantia, että ymmärtäisi mitä siinä lööpissä edes lukisi. Mielummin sitten vaikka venäjäksi. Sitten toki herää kysymys miksi suomalaisen iltapäivälehden lööpit olisi venäjäksi. Idea unohdettaneen siis.
IS ja muutama sanomalehti julkaisi artikkeleita venäjäksi tuossa aiemmin mutta vähensivät kun joutuivat venäjällä bännätyiksi. Ylellä sit on ihan pitkään aikaan ollut venäjänkielistä sisältöä jossain määrin, ainakin ne ”novosti” uutiset
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Myös mtvuutiset tiedotti tuosta iskusta. Sen mukaan kyseessä olisi drone-isku juuri ennen venäläisten laivastopäivän paraatia. Sevastapolin kuvernöörin Mikhail Razvozhayevin mukaan Ukrainan tarkoituksena oli pilata laivastopäivä ja turvallisuussyistä se päätettiin perua.


Putte ei yksinkertaisesti uskalla lähteä Sevastopoliin minkä vuoksi kehitettiin tällainen "syy" tilaisuuden siirtämiseksi Pietariin.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös