Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

  • 1 050 369
  • 10 364

Tulisiko Suomen liittyä Natoon

  • Kyllä

    Ääniä: 764 90,7%
  • Ei

    Ääniä: 78 9,3%

  • Äänestäjiä
    842
  • Poll closed .

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Haavistolta selkeää puhetta.

”Sen jälkeen on tullut erilaisia lisäkysymyksiä. Ne ovat liittyneet PKK-järjestön toimintaan. Meillä on siihen hyvin selvä vastaus. Emme käy kauppaa, vaan vastaamme: PKK on kielletty Suomessa, koska se kuuluu myös Euroopan unionin terroristilistalle. Jos tämä on jollekin epäselvää, voimme sen suurin kirjaimin kirjoittaa ja sen sanoa missä tahansa yhteydessä. Uskon, että tämäntyyppisiä vastauksia etsitään, halutaan ehkä myös vähän profiilia omille tärkeille asioille. Tämäkin asia tullaan ratkaisemaan”, Haavisto sanoi.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Olisiko jo hiljalleen tarpeellista perustaa muuten Suomi Natossa -seurantaketju? Taitaa puuttua täältä vielä..
Tämä ketju näyttää tavallaan olevan sellainen, koska tämähän muutettiin nyt koskettelemaan Suomen hakuprosessia. Ensin tämä oli "Tulisiko Suomen liittyä Natoon?" -äänestys.

Sitten tuolla on erikseen tuo ratifioinnin seurantaketju, jossa nyt vähän lämmitellään, mutta kunhan ratifiointiprosessi lähtee liikkeelle, niin sielläkin saattaa olla elämää. Nyt on vähän tuollaista alkulämmittelyä ja ennakkotunnelmia.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Zyskowicz sanoo minusta kaksi relevanttia pointtia sekä oikeasta hallituskokoonpanosta että kriittisestä Nato-keskustelusta (IS seuranta):

"Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) nosti esille, että nykyinen vasemmistohallitus oli juuri oikea viemään Suomen Naton jäseneksi. Zyskowiczin mukaan muilla pohjilla ei olisi hänen mukaansa löytynyt näin laajaa yhteisymmärrystä.

Zyskowicz vastasi myös kritiikkiin Nato-keskustelun yksipuolisuudesta sanomalla, että Naton kriittisistä puolista on Suomessa keskusteltu viimeiset 30 vuotta."

Allekirjoitan osin molemmat. Pidän mahdollisena - mutta en varmana - että Ruotsin demarien kielteinen kanta ja Suomen demarien + keskustan kanta oppositiossa olisivat ottaneet aikansa muuttuakseen. Lopulta kaikki merkittävät puolueet olisivat olleet NATO-jäsenyyden takana, mutta ei ehkä näin murskaluvuin ja näin nopeasti. Ehkäpä keskustan kesäkokous olisi ensin katsottu Suomessa ja valtiopäivävaalit syksyllä Ruotsissa.

NATO-keskustelun yksipuolisuus on ollut karmeaa Suomessa. Yksi ikävimmistä asioista viime vuosina oli edellisten pressanvaalien NATO-keskustelun torppaus Niinistön toimesta. Hän syytti puolustusministeriön toimeksiantamaa työryhmää sabotoinnista ryhmän käsitellessä mahdollisia Venäjän uhkia.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Lyhyesti virsi(vitsi) kaunis. Kiitos Ano.
Ano varmaan rikkoisi mielellään Tynkkysen silloin EU:n tukipakettikeskustelun yhteydessä pitämän kahdeksan tunnin maratonpuheen, mutta tosiaan tuolla menolla Ano pyörtyy jos hän puhuu edes kahdeksan minuuttia putkeen

@Mojo itse asiassa Anohan ei kuulu kirkkoon, joten sikäli hän ei kait voi aiheuttaa kirkosta eroamisia. Hän on vain ihan omanlaisensa uskonmies.. mitä suurimmassa määrin..
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Vaikka puolustan jokaisen oikeutta käyttää saamaansa puheenvuoroa, on pakko sanoa, että Jaana Pelkoselta tuli täysin tyhjänpäiväinen puhe. Hei katsokaa, minäkin olen täällä!
Minusta vuosia NATO-jäsenyyttä kannattaneillakin on puheenvuoroonsa oikeus. Vaikka uutta ei ilmenisi.

Pelkonen tunnetaan siitä, että hän pitää NATO-jäsenyyttä osana ihmisoikeuksien, oikeusvaltioperiaatteen, demokratian, rauhan, vapauden, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämistä kaikessa Suomen kansainvälisessä toiminnassa.
 
Viimeksi muokattu:

Fordél

Jäsen
Nato-optio on ollut kyllä mielenkiintoinen, varmasti myös hyvin uniikki työkalu osana maan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Hienoa, että se otetaan käyttöön nyt, ihan viimeisillä mahdollisilla hetkillä ja kriisin keskellä. Näin jälkikäteen Nato-optio näyttäytyy kuitenkin osin omituiselta. Ymmärrän toki, että Suomella on pitänyt olla tällainen mahdollisuus ja se on ollut jonkinlainen kompromissien kompromissi. Kun jäsenyydelle ei ole riittävää kannatusta, pidetään ainakin mahdollisuutta yllä naapurin "pelotteeksi". Selkeä jälkisuomettumisen tuote.

Jos kuitenkin asiassa olisi edetty loogisesti, ilman suomettumisen painolastia, Suomen turvallisuuspoliittisen selontekojen olisi pitänyt tuottaa jo aikoja sitten analyysin lopputuloksena, että Suomi ei tule pärjäämään yksin ja turvallisuuden vahvistamiseksi Suomen olisi pitänyt jo vuosia sitten hakea Naton jäsenyyttä. Tuon analyysin osaltahan mikään ei ole muuttunut siitä asti, kun Suomi itsenäistyi. Ainoa asia mikä on nyt muuttunut, on naapurimaan käytös ja eikä sekään, kun katsotaan menneitä vuosikymmeniä. Silti koko ajan taustalla on ollut ymmärrys, että yksin emme pärjäisi. On siis käsittämätöntä, että vasta nyt haetaan Natoon, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Mustajärven mielestä hän on saanut kansanedustajista kaikista eniten tietoa Natosta. Ihme etteivät faktat ole kuitenkaan saavuttaneet korviensa väliä.
Tuosta tittelistä on sitten kova kisa Mustajärven ja Kiljusen Kimmon välillä. Kimmon kunniaksi on sanottava että käänsi kelkkansa.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Voisiko näille Mustajärvelle ja Yrtti-Aholle ym. "vasemmistoänkyröille" vain lyödä menoliput Putlerin ihmemaahan käteen, ilman paluumahdollisuutta. Sen verran kauas totuudesta herrojen puheet taas karkasivat.

Ihmettelen suuresti, ketkä ovat noitakin "mestareita" äänestäneet, että ovat tuonne päässeet.
 
Viimeksi muokattu:

hege

Jäsen
Tuli nähtyä yhtä tuttavaa jolle korona-aika oli jo haasteellinen salaliitto ja kaveri selitti vakavalla naamalla että NATO:n ei pitäisi liittyä koska silloin Venäjän rauhanomainen hyökkäyskin (ei oikein kysymällä selvinnyt mikä on rauhanomainen hyökkäys) voisi johtaa maailmansotaan ja sen takia olisi parempi olla liittoutuman ulkopuolella ja mieluummin vaikka antautua hyökkäyksen edessä. Aukotonta logiikkaa kieltämättä...
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuli nähtyä yhtä tuttavaa jolle korona-aika oli jo haasteellinen salaliitto ja kaveri selitti vakavalla naamalla että NATO:n ei pitäisi liittyä koska silloin Venäjän rauhanomainen hyökkäyskin (ei oikein kysymällä selvinnyt mikä on rauhanomainen hyökkäys) voisi johtaa maailmansotaan ja sen takia olisi parempi olla liittoutuman ulkopuolella ja mieluummin vaikka antautua hyökkäyksen edessä. Aukotonta logiikkaa kieltämättä...
Nykyään on helvetisti ihmisiä joiden on vaan pakko olla eri mieltä enemmistön kanssa ihan vaan eri mieltä olemisen vuoksi. Sitten kehitellään tai luetaan mitä tahansa älyttömyyksiä tukemaan omaa sekopäämaailmaa.
 

Bulvaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Onhan tuo aika koomisen näköistä kun siellä pidetään yksi kerrallaan puheita käytännössä tyhjälle salille. Jää vai ihmetyttämään, ketä tämä palvelee?
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Nyt on poliitikoilla ja medialla uudistumisen paikka Nato-keskustelussa. Nyt kriittiset voivat vaikuttaa sisältäpäin, journalistit välittää tietoa varjopuolista, ja nämä kaikki osapuolet olla parantamassa sitä ainaisen liittymiskeskustelun sijaan. Faktabaarit auki, kehityskorkkia ruuvaten ja kohti parempaa Natoa.

Vähän kuin ilmastokeskustelussa, kun peruskysymyksestä on päästy eteenpäin, eikä ~kukaan enää kiellä sen olemassaoloa, voidaan kehittää keinoja.
 

Polemos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nakkilan uimaseura Uivat Nakit
Neuvottelut ovat alkaneet. Odotetusti Turkki lyö pöytään vaatimuksia:

Helsingin Sanomat 16.5.2022 / Joona Aaltonen / https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008820130.html

Turkkilaismedia: Suomi ja Ruotsi kieltäytyneet palauttamasta aktivisteja Turkkiin​

Vielä ei ole tietoa, mikä on maanantaina julkaistun uutisen yhteys Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin perjantaisiin lausuntoihin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksistä.

Turkkilaisen valtionmediakanava TRT Haberin mukaan Turkki on vaatinut Suomea ja Ruotsia palauttamaan 33 aktivistia Turkkiin. Median mukaan Suomi ja Ruotsi ovat kuitenkin kieltäytyneet palautuksista.

Maanantaina julkaistun uutisen mukaan palautettavaksi on pyydetty 12 ihmistä Suomesta ja 21 ihmistä Ruotsista.

Puolella Suomesta palautettavaksi vaadituista aktivisteista on uutisen mukaan yhteyksiä turkkilaisen toisinajattelijan Fethullah Gülenin ympärille muodostuneeseen Gülen-liikkeeseen. Puolella puolestaan on uutisen mukaan yhteyksiä Kurdistanin työväenpuolue PKK:hon.

Uutinen kertoo lähteekseen Turkin oikeusministeriön.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan otti perjantaina tiukkasanaisesti kantaa Suomen ja Ruotsin Nato-haaveisiin toteamalla, että hänen ei ole mahdollista suhtautua maiden mahdollisiin Nato-jäsenyyksiin positiivisesti.

Samassa yhteydessä hän puhui Suomen ja Ruotsin ”majoittavan terroristijärjestöjä”. Samassa yhteydessä hän syytti syytti Pohjoismaita kurdisotilaiden "suojelemisesta".

Vielä ei ole tiedossa, mikä on maanantaina julkaistun uutisen yhteys Erdoğanin perjantaisiin lausuntoihin.

Uutinen päivittyy.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Onhan tuo aika koomisen näköistä kun siellä pidetään yksi kerrallaan puheita käytännössä tyhjälle salille. Jää vai ihmetyttämään, ketä tämä palvelee?

Pieni kauneusvirhe Niinistöltä tämä liike. Korostaa mielestäni hänen aiempaa linjaansa, missä presidentti ei ulkopolitiikan johtohenkilönä halua ottaa täyttä vastuuta päätöksestä.

Tarpeeton keskustelu kaikkinensa. Kansanedustajat ovat jo kantansa ilmaisseet jäsenyyden hakemiseen.
 

Tuamas

Jäsen
Yrttiaho, verenpaineet nousuun.

"Suomeen ei kohdistu eikä ole kohdistunut uhkaa toisen maailmansodan jälkeen", Yrttiaho elää ilmeisesti eri reaalitodellisuudessa kuin me muut, ihan turhaan Suomessa keksittiin suomettuminen ja toteutettiin sitä ihan vielä viime vuosikymmeniin asti.

Sitten vähän lisäriskeillä ja ydinaseilla pelottelua.

Yrttiahon mielestä Suomi liittyy nyt uuteen Kiinanvastaiseen blokkiin, joka taloudessa "sulkee ovia".
Yrttiaho (toki koska Suomeen ei hänen mielestään kohdistu uhkaa, eikä täten maariskiä) lahjakkaasti unohtaa sen toisen puolen, jossa liittoutumattomuus arvaamattoman naapurin vieressä lisää maariskiä merkittävästi ja vaikeuttaa isojen investointien saamista maahan.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös