Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 929 694
  • 81 126

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Viitaten @aceman81 linkkaamaan Muhosen HS:n artikkeliin.

Koronasopan ensimmäinen ja ainoa syyllinen on itse koronavirus. Tällä hetkellä keskustelu pyörii näiden erilaisten tasojen välillä. Kunnat, valtiovalta, aluehallintoviranomaiset pyörittävät yksi kerrallaan samaa esitystä ja kukaan ei suostu ottamaan kontolleen sitä, että koronavirus on laskettava leviämään väestöön. Jokainen vuorollaan pyöräyttää asiantuntijoita myöten vastuun jollekin toiselle, jonka pitää tämä tosiasia sanoa.

Ajattelevat ihmiset ymmärtävät, että käytännössä koronavirus on jo laskettu väestöleviämisen vaiheeseen. Olemme noin kaksi askelta virusta jäljessä, koska tällaisella intensiteetillä leviävää virusta ei voi padota millään muotoa, vaikka kuka yrittää muuta väittää. Kun maito on jo kaatunut niin ei riitelyllä mitään saada aikaiseksi vaan pitäisi yksinkertaisesti hyväksyä se, mikä todellisuus jo on.

STM yrittää laittaa kaikki paukut ennaltaehkäisyyn eli siihen, ettei väestöleviäminen alkaisi. Vaikka väitetään, ettei ole alkanut niin johan se on alkanut ja tuolla se virus painaa menemään. Kun et voi enää "jarruttaa" leviämistä ennen kuin se tapahtuu niin on pakollinen siirto siihen, että siirrymme hallitsemaan koronapandemian seurauksia. Seurauksien hallinta tarkoittaa lainsäädännöstä huolimatta tasan kahta asiaa: hoida sairaalassa niitä, jotka sinne joutuvat ja rokota väestöä parhaasi mukaan. Karanteenin merkitystä on toistuvasti koko ajan ihan tietoisesti liioiteltu, koska se toden totta hidastaa viruksen etenemistä. Karanteeni ei kuitenkaan ole toimiva työkalu tilanteessa, jossa ihmisten immuniteetti ei karanteeneille parane. Immuniteettia syntyy ainoastaan kahdella tavalla: sairastamalla ja rokottamalla. Sekin immuniteetti tiedetään jo nyt hetkelliseksi.

Kaikki koronaviruksen aallot perustuvat siihen, kun kansakuntaan iskee uusi aalto, jota vastaan ei ole immuniteettia ja ennen kuin immuniteetti syntyy joko rokottamisen tai sairastamisen yhdistelmällä niin tautitapaukset jatkavat kasvuaan. Tautitapausten kontrollointi on järjetöntä, mission impossible. Se on ollut sitä jo pitkään ja koko syksyn, koska tilanne ei muuksi muutu. Kaikki oppi tulee jälkijunassa, mutta tässäkin poliittisessa teatterissa on lopulta kysymys tasan yhdestä asiasta: kukaan ei suostu myöntämään, ettemme pysty estämään tartuntoja.

Positiivisen puolella on se, ettei tartuntojen estämiselle ole enää mitään tarvettakaan ollut, ei ole ollut koko syksynä. Tartuntoja tulee ja menee, mutta niiden seurauksissa on nähty muutoksia koko syksyn. Maalitolppien asettelu uuteen asentoon ei muuta itse asiaa yhtään mihinkään. Koko ajan muuttuvat tavoitteet ja päämäärät eivät ole kestävä tapa hoitaa mitään asiaan. Tämän vuoksi olisi perusteltua, että politiikka ottaa sen ohjaavan roolin tässä ja säästetään tämä sirkus tästä välistä. Aluehallintovirastot eivät voi sille mitään, että niiden virkavastuulle lankeaa järjettömienkin asetusten ja temppujen toimeenpano, vaikkei niillä itse asiaan olekaan enää merkitystä.
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Mikähän tieteellinen aineisto tukee sitä, että kaikkien koululaisten maskittamisesta olisi jotain hyötyä? Miksi meillä on lääkäreitä, jotka tekevät epätieteellistä huuhaapolitiikkaa? Tämä on aivan käsittämätöntä tieteen halventamista. Miksei kasvatustieteilijöitä uskota maskien haitoista?


 
Viimeksi muokattu:

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Uusia keinoja epidemiamyllyyn on pohdittu paljonkin. THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen mukaan Suomen tulisi luopua koronan torjunnassa karanteeneista ja laajamittaisesta tartunnanjäljityksestä.

Karanteenien tilalle Salminen ehdottaa sairauslomia, joiden perusteella ihmiset voisivat olla poissa töistä. Tartunnanjäljityksestä Salminen ohjaisi hoitohenkilökuntaa sairaanhoitoon töihin.

– Suoraan sanottuna tartunnanjäljityksestä olisi jo luovuttava. Tarkoitan siis erityisesti rokotettujen ihmisten lieviä tapauksia, ja niiden tartunnanjäljitystä.

Nykyisen mallin mukaiset tartuntatautiviranomaisten määräämät karanteenit Salminen heittäisi myös romukoppaan. Hänen mukaansa ihmiset voisivat olla omalla ilmoituksella poissa töistä sairastuessaan. Pääkaupunkiseudun kunnat ilmoittivatkin eilen luopuvansa laajoista testauksista ja karanteeneista.


Tartuntaluvut pysyvät korkeissa lukemissa vielä joitakin viikkoja, jopa yli kuukauden, arvioivat sekä Salminen että Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen. Korkeat tartuntaluvut pitäisi saada hallintaan rajoituksilla ja rokotuksilla.

Kevät tuo tullessaan valonpilkahduksia, kun ihmiset saavat kolmansia rokoteannoksia ja sitä kautta rokotuskattavuus ja immuniteetti kasvavat, Julkunen arvioi.

– Useamman rokotuksen jälkeen suoja myös tulevia virusmuunnoksia kohtaan on todennäköisesti parempi. Silloin taudille alttiita ihmisiä on myös entistä vähemmän, eikä epidemia pääse leviämään niin laajasti.

 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Eikai näissä maissa vain käynyt niin, että ensiksi julistettiin, ettei tauti ole yleisvaarallinen ja sitten jonkun ajan kuluttua tämän ilmeisen vaarattoman taudin takia piti rajoittaa ihmisten liikkumista? Erikoista, etenkin kun tauti ei ole yleisvaarallinen.

Tanskassahan kävi juuri noin. Tanska poisti käsitykseni mukaan koronan tältä listalta syyskuun alussa ja marraskuun alussa se kiireellä palautti koronan samalle listalle. Toki eipä se korona nyt varmaan välitä juurikaan, millä listalla on, jos hommat muuten kulkee. Joka tapauksessa eihän tästä ulos päästä ennen kuin tuo päätös tehdään, miten koronaviruksen kanssa eletään. Eläminen ei ainakaan nykymallilla onnistu.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Lisää painetta? Johan kaikki pääkaupunkiseudun kunnat ja kaupungit ilmoittivat eilen että jatkossa ei enää testata eikä jäljitetä eikä määrätä karanteeniin. Vai mikä sulla oli pointti tässä?
Salminen edustaa THL:ää, joka on STM:n kanssa keskeisin ohjeistaja kunnille, aveille ja sairaanhoitopiireille. Pääkaupunkiseudun kunnat ilmoitti, että jäljitystä ja karanteeneja ei tule kouluissa, päiväkodeissa ja 2. Asteen oppilaitoksissa tapahtuneissa altistumisista.
Testausta ja jäljitystä tehdään edelleen resurssien mukaan.

Käsitykseni mukaan Salminen ulostulollaan tuo julkiseen keskusteluun lisää sen suuntaista painetta, että koronaan suhtauduttaisiin kuin tavalliseen hengitystieinfektioon. Se on siis käytännössä vastakkainen näkökulma kuin STM:n, jossa puhutaan valmiuslaista ja ravintoloiden täyssulusta, etäopetuksesta ja lasten pikatestaulsesta ym.

Avasiko tämä yhtään?
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: AnFa

Knutsen

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Kings
Miksi vitussa näihin puututa. Ilmeisesti se halpatyövoima vuotaa edelleen rajan läpi. Onneksi rajoja valvotaan.

Mihin vittuun tässä nyt pitäisi puuttua? Pitäisikö mielestäsi ulkomaisen työvoiman pääsy evätä maahan vai? Saa ravintolat olla tulevaisuudessa kellon ympäri ja yhdeksän päivää viikossa auki, että sen iskun korjaa kansantaloudessa.
 

Barney

Jäsen
On tää nyt koko kehnoa, kun Mika Salminen joutuu koko ajan johtamaan tätä, kun koko ministeriöstä löydy ketään, joka pystyy tätä viemään eteenpäin.
Ja jos tuota aamulla julkaistua uutista on uskominen, niin Mika Salminen on vielä kaiken lisäksi tällä hetkellä lomalla. Onhan tämä ihan käsittämätöntä, että yksi mies johtaa Suomen viestintää tässä tilanteessa, vaikka a) se ei kuulu hänen tehtäviinsä ja b) hän on varmasti hyvin ansaitulla lomalla. MVP.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Mihin vittuun tässä nyt pitäisi puuttua? Pitäisikö mielestäsi ulkomaisen työvoiman pääsy evätä maahan vai? Saa ravintolat olla tulevaisuudessa kellon ympäri ja yhdeksän päivää viikossa auki, että sen iskun korjaa kansantaloudessa.
Rajojen läpi tulee luultavasti edelleen suurin tautitaakka.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
STM:llä tuntuu vaikea olevan myöntää, että ovat väärässä.
Onneksi THL:ä antaa näitä epidemiaa koskevia linjauksia ja STM:n antaa näitä suosituksiaan.

Hän viestitti sähköpostilla, että Uudenmaan kuntien linjauksissa ei ole kyse hallituksen koronastrategiasta irtautumisesta, vaan tartuntatautilain mukaisen menettelyn noudattamatta jättämisestä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä vaati tänään hallitusta päivittämään valtakunnallisen toimintastrategian.

Helsinki ja 11 muuta Uudenmaan kuntaa ilmoittivat eilen, että koulussa, kotona ja työpaikoilla altistuneita ei enää jatkossa määrätä tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin eikä esimerkiksi lieväoireisen tule hakeutua laboratoriotestiin, jollei kuulu riskiryhmään.

 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Ai että on nautinnollista.

Koronaepidemian hoidossa tapahtui Suomessa käänne, kun pääkaupunkiseudun suuret kaupungit ja useat muut Uudenmaan kunnat ilmoittivat maanantaina pääosin luopuvansa tartuntojen jäljittämisestä ja altistuneiden asettamisesta karanteeniin.

Hallituksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mielestä jäljittämistä ja eristämistä tulisi jatkaa: perjantaina perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi, että tarvittaessa kokonaisia koululuokkia pitäisi voida asettaa karanteeniin yhden tartunnan vuoksi.

Kaupungit eivät hylkää sosiaali- ja terveysministeriön linjaa periaatteellisen vastustuksen vuoksi. Ne katsovat, ettei pahoin ruuhkautuneista testauksesta ja jäljittämisestä enää ole hyötyä epidemian hillitsemisessä – vaan pikemminkin haittaa. Kaupungit keskittävät voimavaransa nyt mieluummin rokottamiseen ja sairaaloiden koronapotilaiden hoitamiseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön vaikutusvalta epidemianhoidossa on ainakin hetkellisesti vähentynyt.

Ministeriön kanta etäopetuksen suosittamisesta jyrättiin hallituksen koronaministeriryhmän neuvottelussa. Ministeriön ja koronaryhmän suositus lasten ja nuorten sisäliikunnan keskeyttämisestä koko maassa ei sekään ole ottanut ainakaan vielä tuulta purjeisiinsa. Useilla alueilla sisäliikuntatiloja päinvastoin avataan myös aikuisille.


Todellisuudessa hallituksella ei ole mitään keinoa ”ottaa kokonaistilannetta käsiinsä”.

Esimerkiksi Vartiaisen johtama koronakoordinaatioryhmä suositti tiistaina Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, ettei tämä rajoittaisi lasten ja nuorten sisäharrastuksia hallituksen suosittamalla tavalla. Hallitus ei pysty pakottamaan kuntia ja aluehallintovirastoja noudattamaan sen valtakunnallisia suosituksia. Aluehallintovirastot arvioivat lain mukaan rajoitusten välttämättömyyttä itsenäisesti. Se ei juuri muuttuisi, vaikka maassa olisi poikkeusolot.

Muutoin hallituksen keinovalikoima alkaa olla käytetty. Poikkeusolojen toteaminen tasavallan presidentin kanssa mahdollistaisi eduskunnan suostumuksella valmiuslain käyttöönoton, mutta sekään ei monia suoranaisia lisärajoituksia tarjoa.

 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Hexa

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Rajojen läpi tulee luultavasti edelleen suurin tautitaakka.
No jos tauti ei ole vaarallinen rokotetuille, niin onko sillä mitään väliä tuleeko tautia tänne ulkomailta vai ei? Ja muistaakseni kesällä kun ihmiset kävivät katsomassa jalkapalloa Venäjällä tai muissa maissa niin heidän liikkumisillaan ei ollut mitään yhteyttä koronataruntoihin, variantteihin tai muihin. Nyt sitten ulkomaalaiset työntekijät levittävät tautia. Ei tunnu logiikkaa löytyvän.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Koska sitä ei täällä vielä ole?

Ottaen huomioon, että pusket pirusti numeroita niin ymmärrätkö niiden perusteella mitään?
Varmasti on tullut paljon rajojen läpi tartuntoja, kuten telakoilla on saatu huomata. Kyllä mä olen sitä mieltä, että isoille työmaille pitäisi saada koronapassi käyttöön tai edes negatiiivisen testin vaatimus. Onhan koronapassi yleisesti vaikea saada vaikka raksoille käyttöön..

Telakoille onneksi nämä terveystoimet saatiin. Vaikka Helsingin telakalta ne juuri purettiin AVI:n toimesta.

Kokoajan pusketaan vaan liikuntarajoituksia, yleisörajoituksia ja ravintolarajoituksia.
 

obi-wan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hammarby IF, HC Andersen, HC Jatkoaika
Varmasti on tullut paljon rajojen läpi tartuntoja, kuten telakoilla on saatu huomata. Kyllä mä olen sitä mieltä, että isoille työmaille saataisiin koronapassi käyttöön tai edes negatiiivisen testin vaatimus.

Telakoille onneksi nämä terveystoimet saatiin. Vaikka Helsingin telakalta ne juuri purettiin AVI:n toimesta.

Kokoajan pusketaan vaan liikuntarajoituksia, yleisörajoituksia ja ravintolarajoituksia.

Eli suljetaan telakoiden toiminta?

Pointti siis, kun se ei lähde täältä kuin läpikiertämällä. Nykyiset muutkin rajoitukset täysin sekopäisiä niin lisää hulluja rajoituksia? Jos tällä hetkellä todellisuudessa on kymmeniä tuhansia per päivä niin mitä helvettiä tuo auttaisi
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Eli suljetaan telakoiden toiminta?

Pointti siis, kun se ei lähde täältä kuin läpikiertämällä. Nykyiset muutkin rajoitukset täysin sekopäisiä niin lisää hulluja rajoituksia? Jos tällä hetkellä todellisuudessa on kymmeniä tuhansia per päivä niin mitä helvettiä tuo auttaisi
Tarkoittaako se että suljetaan toiminta, jos esim. telakalla vaaditaan koronapassia tai negatiivista koronatestiä. Ei minusta. Ja missä edes puhusin mistään sulkemisesta. Onhan hallituskin väläytelty, että yritetään saada koronapassi laajemmin käyttöön työpaikoilla, kuin vain sote-alalle.

Ylipäätään olisi hyvä, että rajoilla vaadittaisiin laajemmin koronapassia läpi pääsemiseksi. Jopa sitten se negatiivinen testi päälle.
 

Orvo Muusi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ai että on nautinnollista.

Koronaepidemian hoidossa tapahtui Suomessa käänne, kun pääkaupunkiseudun suuret kaupungit ja useat muut Uudenmaan kunnat ilmoittivat maanantaina pääosin luopuvansa tartuntojen jäljittämisestä ja altistuneiden asettamisesta karanteeniin.
Myös Oulussa ollaan muuttamassa jäljitys ja testausjuttuja. Salit ja liikuntapaikat pysyvät luonnollisesti auki :D
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Kaikki muut ymmärtävät, ettei omikron ole uhka, vaan mahdollisuus. Jaa ketkäkö eivät ymmärrä? Ei ollut mikään kompa. Tiedätte kyllä. Maalaisjärki nyt käteen, omikronia ei voi tukahduttaa eikä rajoitukset auta enää mitään.
 

Oadie

Jäsen
Mikähän tieteellinen aineisto tukee sitä, että kaikkien koululaisten maskittamisesta olisi jotain hyötyä? Miksi meillä on lääkäreitä, jotka tekevät epätieteellistä huuhaapolitiikkaa? Tämä on aivan käsittämätöntä tieteen halventamista. Miksei kasvatustieteilijöitä uskota maskien haitoista?


Tarvitaanko tuohon mitään tieteellistä tutkimusta? Jokainen lasten kanssa tekemisissä oleva tietää, ettei ainakaan ala-asteella tuosta ole mitään hyötyä.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Omikron on rokotetuille suht vaaraton, mutta miksi teho-osatot eivät ole täynnä rokottamattomia, joita on Suomessa suht paljon? Laumasuojan sanotaan suojaavan myös heitä, mutta onko se muka saavutettu? Onko omikron vielä vaarattomampi kuin nyt kerrotaan?
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Omikron on rokotetuille suht vaaraton, mutta miksi teho-osatot eivät ole täynnä rokottamattomia, joita on Suomessa suht paljon? Laumasuojan sanotaan suojaavan myös heitä, mutta onko se muka saavutettu? Onko omikron vielä vaarattomampi kuin nyt kerrotaan?
Kyllähän rokottamattomia on teholla ollut koko syksyn ajan suurin osa. Jotkut sairaalat ovat jopa valitelleet sitä että täyttä alkaa olemaan ja kiireettömiä leikkauksia yms. on siirretty eteenpäin.

Toki eiväthän kaikki rokottamattomatkaan teholla joudu vaan moni sairastaa taudin lievänä tai oireettomanakin.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Omikron on rokotetuille suht vaaraton, mutta miksi teho-osatot eivät ole täynnä rokottamattomia, joita on Suomessa suht paljon?

Rokottamattomalla on ainoastaan suurempi riski joutua tehohoitoon. Tehohoidossa on tällä hetkellä 63 potilasta, jos oikein katsoin ja heistä suurin osa on rokottamattomia. Ja näinhän on ollut koko ajan.

Laumasuojan sanotaan suojaavan myös heitä, mutta onko se muka saavutettu?

Nyt täytyy vähän sinulle jopa suutahtaa, ettet sen vertaa lue edes tätä ketjua, jotta saat vastauksen tähän. Koronavirukselle ei ole ollut ja tuskin tuleekaan minkäänlaista laumasuojaa. Syy siihen, miksei laumasuojaa muodostu on se, että virus on jatkuvasti muuntuvaa sorttia + alkuperäisetkin rokotteet vuotavat. Koska ihmiset eivät millään keinolla saa 100 % eivätkä pysyvää suojaa, minkäänlaista laumaimmuniteettia ei ole edes teoriassa kuin hetkellisesti saavutettavissa. Laumaimmuniteetti on "keksitty" konsepti, joka on tieteellisesti äärimmäinen kyseenalainen.

Koronavirukselta ainoat hetkelliset suojat syntyvät sairastamalla jokin variantti tai rokottautumalla ainakin kahdesti - mieluummin kolmesti. Jatkossa koronavirusta vastaan otamme mahdollisesti vuosittain boostereita, mutta perusasetelma sairaalahoidon suhteen ei muutu. Tehohoitokapasiteettia tullaan käyttämään todennäköisesti kroonisesti 30-50 potilaspaikan verran koko Suomessa koronaviruksen hoitoon.

Onko omikron vielä vaarattomampi kuin nyt kerrotaan?

Omikron on virulentimpi kuin delta. Se tarkoittaa, että se aiheuttaa todennäköisemmin infektion, mutta pääsääntöisesti infektio jää jumiin ylähengitystieinfektioksi eikä pääse keuhkoihin asti. Näyttöä alkaa kertyä, että omikron on myös riskittömämpi rokottamattomalle, mutta en lähtisi tätä silti hirveästi testailemaan. Omikron aiheuttaa edelleen pahimmillaan vakavan koronataudin.

Vielä kerran teho-osaston tilanteesta: teho-osastolla nyt olevat eivät Suomessa todennäköisesti ole omikron-variantin sairastajia vaan deltan.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Onneksi tähän ei koronan takia sairaalahoitoon joutuneiden näkymiseen korona sairaalatilastoissa puututaan.

Esimerkiksi Varsinais-Suomessa TYKSissä potilaiden määrän kasvu on ollut maltillista: vuodeosastoilla hoidossa oli tänään 20 potilasta, joista tehohoidossa 5. HUSin alueella taas vuodehoidossa oli tänään 130 koronapotilasta joista 21 tehohoidossa.

– Esimerkiksi keuhko- ja teho-osastoille tulleiden potilaiden rokotetilanteesta voi vetää johtopäätöksen, että kaksi rokotetta suojaa tehohoidolta lähes 100 prosenttisesti ja osastohoidoltakin merkittävästi, huomioiden, että koko kansasta jo iso osa on rokotettu, sanoo osastonylilääkäri Marjukka Myllärniemi sydän- ja keuhkokeskuksesta HUSista.

Sairaaloiden koronapotilaiden määrästä kertovat tilastot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Esimerkiksi HUSin ja TYKSin koronapotilaista joka viides on hakeutunut hoitoon jonkin muun syyn kuin koronan takia.

– Potilaat jakautuvat hyvin laajalti erikoisalojen kesken. On tapaturmapotilaita, synnyttäjiä, mielenterveysongelmien tai vatsakipujen vuoksi sairaalahoitoon tulevia, joilta saattaa löytyä sattumalta sivulöydöksenä korona, kuvailee Ulander HUSin tilannetta.


 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös