Naisten MM-kisat 2023 – Brampton, Kanada

  • 6 048
  • 41

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Naisten MM-kisat Kanadan Bramptonissa 5.–16.4.2023

Koronat sekä olympialaiset ovat tällä erää takana ja tänään alkaa naisten MM-kisat jälleen tuttuun aikaan huhtikuussa. Paikkakin on tuttu, kun yhden välivuoden jälkeen kisat pelataan meidän eurooppalaisten harmiksi taas Kanadassa, tällä kertaa Ontarion Bramptonissa.

Aiemmista MM-kisoista löytyy keskusteluketjut ainakin vuosilta 2001, 2008, 2015, 2016, 2017, 2021 ja 2022
2019 kotikisoista ei ollut yleisketjua, mutta otteluseurannalle ja traumaattisen loppuottelun jälkipyykille oli omat ketjunsa.

Naisten maajoukkueesta yleisempää keskustelua löytyy tuttuun tapaan omasta ketjustaan. Tämän turnauksen otteluseurannalle on myös oma ketjunsa. Noora Rädyn ja Pasi Mustosen riidallakaan ei tarvitse tukkia näiden MM-kisojen ketjuja, vaan sille aiheelle on ihan oma ketjunsa.


Osallistuvat joukkueet

A-LOHKOB-LOHKO
Kanada​
Suomi
YhdysvallatRuotsi
TšekkiUnkari
SveitsiSaksa
JapaniRanska

Venäjä on edelleen suljettu MM-kisojen ulkopuolelle Ukrainan hyökkäyksen vuoksi, eikä sitä nähdä tässä turnauksessa maatunnuksilla tai ilman. Tanska putosi dramaattisesti pääsarjasta häviämällä viime hetkillä elokuun kotikisojen päätösottelunsa Saksalle. IA-divisioonasta pääsarjaan palaa Ranska, joka putosi pääsarjasta 2019 Espoon kisoissa yhdessä Ruotsin kanssa.

Kahden kerroksen väkeä A- ja B-alkulohkoissa

MM-kisoissa pelataan jälleen kahden eritasoisen alkulohkon systeemillä, kuten on pelattu jo vuoden 2012 MM-kisoista asti. Joka turnauksen kohdalla se ihmetyttää satunnaisemmin naisten jääkiekkoa seuraavia, mutta ainakin toistaiseksi suurin syy lohkojaolle on ollut murskalukemien välttäminen kärki- ja häntäpään joukkueiden välillä. Kuten Tanskan MM-kisoista muistamme, aina sekään ei riitä, vaan jopa kovatasoisemmassa A-alkulohkossakin voidaan nähdä 9–0 ja 10–0-lukemia, kuten USA ja Kanada latoivat taululle Japania ja Sveitsiä vastaan. Jokainen voi tuosta miettiä, minkälaiset lukemat pohjoisamerikkalaiset löisivät taululle B-lohkon häntäpään maita vastaan, jos ne sattuisivat pelaamaan vaikka miesten MM-kisojen tapaan samassa alkulohkossa. Toinen suuri syy on Kanadan ja Yhdysvaltojen kohtaamisen takaaminen jo alkulohkossa, koska rapakon takana ei juuri mikään muu tunnu kiinnostavan kuin tämä naapurimaiden kohtaaminen. Toisaalta se vetääkin sitten katsojia television ääreen molemmin puolin rajaa.

A-lohkosta selviää siis kaikki viisi maata suoraan puolivälieriin ja B-lohkosta kolme parasta täydentää 8 joukkueen pudotuspelivaihetta. Puolivälierien häviäjät pelaavat vielä sijoitusottelut, joilla ratkaistaan seuraavan kevään MM-kisojen A-alkulohkon viides maa. Puolivälierien ulkopuolelle jäävät joukkueet eivät pelanneet Tanskassa karsintasarjaa, vaan B-alkulohkon neljäs säilytti sarjapaikkansa ja viides putosi suoraan IA-divisioonaan tai I-divisioonan A-lohkoon, jos se on helpompi käsittää sillä tavalla muotoiltuna. Sitkeästi kiekkojargonissa elävää "B-sarjaa" ei ole ollut olemassa kevään 2000 jälkeen.

Kanadan turnauksen otteluohjelmassa ei näy tälläkään kerralla mitään erillisiä karsintaotteluita puolivälierien ulkopuolelle jääville joukkueille. Tosin samalla sivustolla ei ole ainakaan vielä mitään tietoa putoamisestakaan. Oletan silti, että vain B-alkulohkon viimeinen joukkue putoaa pääsarjasta. Kun naisten MM-kisoja pelataan nyt myös olympiavuosina, ei ole enää tarvetta pudottaa jonain vuonna kaksi joukkuetta kerrallaan, kuten Espoossa tapahtui keväällä 2019.

Kisojen seuraamista auttavia sivustoja

-MM-kisojen virallinen sivusto
-MM-kisat Leijonat.fi-sivustolla
-Maalikoosteet IIHF:n Vimeo-sivulla

Otteluiden televisiointi Suomessa

TV5:n kautta näkyy vapaasti kaikki Naisleijonien alkulohkon pelit Suomen puolivälierä sekä välierä- ja mitalipelit. Jos haluaa katsoa TV5-kanavaa netin kautta (laillisesti), tarvitsee jonkun maksullisen tilauksen suoratoistopalveluun. Joko Discoveryn oman paketin tai sitten esimerkiksi jonkun Elisa Viihteen kaltaisen paketin, jota kautta näkyy myös TV5 netin yli. Samoin tuo Discoveryn paketti tarvitsee hankkia, jos aikoo katsoa otteluita jälkikäteen tallenteina Discoveryn verkkopalvelun kautta. Discoveryn maajoukkuekiekkolähetyksistä löytyy värikästä keskustelua myös omassa ketjussaan. TV5:ssä ja Discoverylla ottelut selostaa tuttuun tapaan Juhavaltteri Salminen ja kommentoijana toimii tällä kerralla Kuortaneen ja Tyttöleijonien päävalmentaja Mira Kuisma. Otteluihin löytyy myös ruotsinkielinen selostus Discovery-palvelussa.

Nautitaan naisten jääkiekon näyteikkunasta

Toivon, että suomalaiset löytävät naisten MM-kisat, vaikka samaan aikaan pelataan vielä SM-liigan ja Mestiksen pudotuspelejä. Samoin toivon, että kisojen ansiosta syntyy tännekin keskustelua. Vaikka se lieneekin turhaa, esitän tälläkin kerralla toiveen keskustelupalstan kirjoittajille, että keskustelu voisi keskittyä peleihin ja turnauksen tapahtumiin sen sijaan, että keskustelu rönsyilisi kaikkeen maan ja taivaan väliltä, joka sivuaa vähääkään naisten jääkiekkoa. Ennen kaikkea toivoisin, että ahdasmielisimmät provoilijat hillitsevät itsensä ja antavat meidän naiskiekkoa seuraavien nauttia MM-kisoista keskustelupalstalla vänkäämisen sijaan. Varsinkin, kun valitettavan usein keskusteluun päätyy yhä uudestaan samat kulahtaneet argumentit. Jos naisten jääkiekkoa ahdistaa jostain syystä, niin sitä ei ole pakko katsoa, eikä varsinkaan oksentaa sitä ahdistusta tänne keskustelupalstalle – ainakaan tähän ketjuun.

Eiköhän näillä päästä alkuun. Yritän ehtiä täydentämään ketjun alkupäätä vielä ennen Naisleijonien ensimmäistä ottelua.
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Suomen ottelut alkulohkossa
(ajat Suomen aikaa)

Ke 05.04. 18.00 Ranska–Suomi
Pe 07.04. 22.00 Suomi–Saksa
Su 09.04. 18.00 Suomi–Ruotsi
Ma 10.04. 18.00 Unkari–Suomi

Pudotuspelivaiheen ottelut

Puolivälierät:
To 13.04. 17.00 Puolivälierä 1
To 13.04. 20.30 Puolivälierä 2
Pe 14.04. 00.00 Puolivälierä 3
Pe 14.04. 03.30 Puolivälierä 4

Sijoitusottelut (5.–8.):
Pe 14.04. 22.00 Ottelu 1
La 15.04. 02.00 Ottelu 2
Su 16.04. 16.00 Ottelu sijoista 5–6

Välierät:
La 15.04. 19.00 Välierä 1
La 15.04. 23.00 Välierä 2

Mitaliottelut:
Su 16.04. 22.00 Pronssiottelu
Ma 17.04. 02.00 Loppuottelu


Suomen joukkue

Maalivahdit (3)
1 Sanni Ahola, St. Cloud State Univ. USA
30 Emilia Kyrkkö, Team Kuortane
36 Anni Keisala, HV71 Jönköping SWE

Puolustajat (8)
2 Sini Karjalainen, Univ. of Vermont USA
4 Rosa Lindstedt, Brynäs IF SWE
6 Jenni Hiirikoski, Luleå HF SWE
7 Sanni Rantala, KalPa Kuopio
9 Nelli Laitinen, Univ. Of Minnesota USA
14 Krista Parkkonen, Univ. of Vermont USA
43 Aino Karppinen, AIK Stockholm SWE
88 Savolainen Ronja, Luleå HF SWE

Hyökkääjät (13)
12 Sanni Vanhanen, HIFK Helsinki
15 Oona Havana, Kärpät Oulu
16 Petra Nieminen, Luleå HF SWE
19 Emmi Rakkolainen, Kiekko-Espoo
20 Anna-Kaisa Antti-Roiko, Kärpät Oulu
24 Viivi Vainikka, Luleå HF SWE
25 Kiira Yrjänen, HV71 Jönköping SWE
27 Anni Montonen, Kiekko-Espoo
28 Jenniina Nylund, St. Cloud State Univ. USA
32 Emilia Vesa, HIFK Helsinki
34 Sofianna Sundelin, Team Kuortane
40 Noora Tulus, Luleå HF SWE
91 Julia Liikala, HIFK Helsinki

Johtoryhmä:
Tuula Puputti, GM
Tiina Karinen, joukkueenjohtaja
Juuso Toivola, päävalmentaja
Saara Niemi, valmentaja
Mikko Palsola, valmentaja
Saija Sunnari, fysiikkavalmentaja
Janne Tuunanen, videovalmentaja
Tuomas Tarkki, maalivahtivalmentaja
Leena Huovinen, henkinen valmentaja
Heikki Löfman, tiedottaja
Karri Kirjasuo, lääkäri
Pasi Lambacka, fysioterapeutti
Sanna Tiainen, hieroja
Tatu Vento, huoltaja

* * *

Naisleijonat pelasi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Suomen aikaan kenraaliharjoituksen Kanadaa vastaan. Kotijoukkue oli vahvempi 3–1-numeroin eli viime vuosina valitettavan tuttu murskatappio vältettiin tällä kerralla.

-ottelun tilastot




Suomen kokoonpano

24 Viivi Vainikka – 40 Noora Tulus (A) – 25 Kiira Yrjänen
91 Julia Liikala – 12 Sanni Vanhanen – 16 Petra Nieminen (A)
34 Sofianna Sundelin – 28 Jenniina Nylund – 32 Emilia Vesa
20 Anna-Kaisa Antti-Roiko – 19 Emmi Rakkolainen – 27 Anni Montonen
15 Oona Havana (13. hyökkääjä)

6 Jenni Hiirikoski (C) – 9 Nelli Laitinen
88 Ronja Savolainen – 7 Sanni Rantala
2 Sini Karjalainen – 14 Krista Parkkonen
4 Rosa Lindstedt

1 Sanni Ahola 14/15 – 93,3 % – 40:00
(30 Emilia Kyrkkö 6/8 – 75,0 % – 17:29)
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Muistakin joukkueista vähän yhteenvetoa eri medioiden artikkelien muodossa.

Jatkoaika on tuttuun tapaan tehnyt jo monta juttua etenkin suomalaispelaajia haastattelemalla. Kannattaa lukea myös ennakkojutut, joissa on esitelty molempien alkulohkojen joukkueet:
-A-alkulohko
-B-alkulohko

Myös Ian Kennedy kirjoitti The Hockey Newsille hyvän ennakon kaikista kymmenestä joukkueesta.

Pohjoisamerikkalainen The Ice Garden -sivusto on kokenut tänä talvena kovia, kun monen muun SB Nation -sivuston tavoin sen rahoitus lopetettiin kokonaan. Naiskiekkoon erikoistunut sivusto jatkaa kuitenkin omillaan joukkorahoituksen turvin ja osasta joukkueista on jo julkaistu melko kattavat ennakot. Lisään muidenkin joukkueiden ennakot tähän viestiin, kun ne julkaistaan.

A-lohko
-Kanada
-USA
-Tšekki
-Sveitsi
-Japani


B-lohko
-Suomi
-Ruotsi
-Unkari
-Saksa
-Ranska
 
Viimeksi muokattu:

Mustanaamio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Kovasti oli leijumista Ranska voitosta. Eihän tuo nyt mikään mittari ollut, paitsi Ranskalle. Susipaska joukkue- Peli-iloa ja perusasioita. Mielenkiinnolla odotan Ruotsi peliä, alkaako perustyö kantamaan hedelmää?
Toinen kiinnostava asia on tuomarityöskentely, mielenkiintoisa tulkintoja odotettavissa. Mä niin toivoisin kunnon kolistelua, pelattaisiin jääkiekkoa.
 

Don Douchebag

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Osui silmiin Eurosportilla uusinta Naisleijonien avausottelusta. Käsittääkseni Suomella ei omaa Eurosportia ole, joten aika hyvää näkyvyyttä naisten kiekolle Euroopassa. Suorat lähetykset eivät ilmeisesti kuitenkaan Eurosportilla näy.
 

jahoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saipa
Edes emäntämaan joukkue ei saannut kuin vähän yli 3k katsojaa paikan päälle. Tosta pakollisten kulujen jlk pelaajien on turhaa valittaa mikseivät saa samanlaisia kulu-ja palkkiokorvauksia kuin miesten puolella.
 

Liitteet

  • 72A60E6E-82F5-4B18-9835-03466CE8B918.png
    72A60E6E-82F5-4B18-9835-03466CE8B918.png
    317,4 KB · kertaa luettu: 99
Kovasti oli leijumista Ranska voitosta. Eihän tuo nyt mikään mittari ollut, paitsi Ranskalle. Susipaska joukkue- Peli-iloa ja perusasioita. Mielenkiinnolla odotan Ruotsi peliä, alkaako perustyö kantamaan hedelmää?
Toinen kiinnostava asia on tuomarityöskentely, mielenkiintoisa tulkintoja odotettavissa. Mä niin toivoisin kunnon kolistelua, pelattaisiin jääkiekkoa.
Odottelin kanssa Ruotsia vastaan pelattavaa ottelua, mutta katsoinko oikein, että Saksa voitti Ruotsin ja vieläpä selkeästi?
Eli onko tämän illan peli Saksaa vastaan oletetusti se kovin peli?
Ei ole tullut seurattua, osaako joku kertoa tekeekö Saksa nousua naisten jääkiekossa vai onko Ruotsin alamäki vain kiihtynyt?
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Tässä hieman yhteenvetoa kahdelta turnauspäivältä

ke 5.4. Ranska–Suomi 1–14
(0–6, 1–3, 0–5)
laukaukset 12–53

-maalikooste IIHF:n Vimeo-tilillä (03:14)

Suomen kokoonpano

24 Viivi Vainikka – 40 Noora Tulus (A) – 25 Kiira Yrjänen
91 Julia Liikala – 12 Sanni Vanhanen – 16 Petra Nieminen (A)
34 Sofianna Sundelin – 28 Jenniina Nylund – 32 Emilia Vesa
20 Anna-Kaisa Antti-Roiko – 19 Emmi Rakkolainen – 15 Oona Havana

6 Jenni Hiirikoski (C) – 9 Nelli Laitinen
88 Ronja Savolainen – 7 Sanni Rantala
2 Sini Karjalainen – 14 Krista Parkkonen
4 Rosa Lindstedt

1 Sanni Ahola 11/12 – 91.7 % – 60:00
(36 Anni Keisala)

Naisleijonien MM-kisahistorian ensimmäinen ottelu B-alkulohkossa oli melkoinen osoitus, että viime elokuun konttaamista ei aiota toistaa. Maaleja syntyi lopulta niin paljon, että en aio käydä niitä jokaista läpi. Maalinteko alkoi viiden minuutin jälkeen, kun Suomi teki alivoimalla kaksi maalia saman jäähyn aikana. Sen jälkeen suomalaiset eivät enää katsoneet peruutuspeiliin, vaan katosivat pääsarjaan palanneelta Ranskalta horisonttiin.

Lähtökohtaisesti turnauksen heikoin joukkue ei tarjonnut Suomelle kovinkaan kummoista vastusta, mutta täytyy silti nostaa Naisleijonillekin hattua, että jalkaa ei nostettu kaasulta juuri missään vaiheessa, vaan omalla peruspelillä ladottiin maaleja loppuun asti. Pieni kauneusvirhe tapahtui toisen erän alussa, jossa nukahdettiin oman maalin edessä. Tuon muistutuksen jälkeen Naisleijonat eivät kuitenkaan varastaneet enää puolustuksesta. Aholan nollapelin tuo nukahdus kuitenkin maksoi.

Suomen 13. maali oli vasta ensimmäinen ylivoimamaali kolmannella ylivoimayrityksellä. Naisleijonat teki hieman huvittavasti alivoimalla yhden maalin enemmän. Tässäkin turnauksessa nähtiin taas kolmen puolustajan kakkos-YV, jossa pitkä ja vaikeasti sivuun siirrettävä Lindstedt pelaa tutulla paikallaan maskipelaajana.

Osa maaleista pomppi Suomen kannalta hieman onnekkaastikin sisään, eikä Ranskan maalivahditkaan olleet ihan maailman terävintä kärkeä. Joka tapauksessa etenkin viime elokuun katastrofin jälkeen tämä ottelu oli hyvä ja tärkeä onnistuminen heti alkuun. Vastus kasvaa varmasti jatkossa, joten tämä sinänsä MM-kisojen kannalta ikävä murskavoitto täytyy tietysti osata käsitellä myös oikein. Tulevat pelit näyttävät paremmin, missä Naisleijonien uudistuneen kokoonpanon taso menee tällä hetkellä maailman kärkimaiden joukossa.




Muut ottelut ke 5.4.

A-lohko
USA–Japani 7–1
Kanada–Sveitsi 4–0

B-lohko
Ei otteluita


Ottelut to 6.4.

A-lohko
Japani–Tšekki 1–2 JA

B-lohko
Saksa–Ruotsi 6–2
Ranska–Unkari 2–4

Kahden ensimmäisen päivän otteluista muodostuu sellainen kuva, että pohjoisamerikkalaiset ei taida olla tällä kaudella ihan niin murskaavassa kunnossa kuin olympiavuonna, vaikka ovatkin jälleen selkeästi muiden edellä. Se on ihan tuttu ilmiö aiemmiltakin vuosilta. Myös se Espoon 2019 ihme tapahtui vuosi olympialaisten jälkeen. Harmi, että Suomi teki oman käänteisen ihmeensä viime elokuussa ja joutuu aloittamaan mitalijahdin takamatkalta B-lohkosta. Ainakin avausottelun jälkeen ollaan edelleen ennakoidussa käsikirjoituksessa, jossa paljon kulminoituu puolivälierään.

B-lohkon puolella itseni yllätti Saksan runsasmaalinen voitto Ruotsista. En odottanut, että viime elokuussa pääsarjapaikan viimeisellä minuutilla pelastanut Saksa voittaisi noin selkeästi muutaman vuoden nousua takaisin huipulle tehneen Ruotsin. Naapurimaalle tuo tappio nostaa seuraavien otteluiden panosta varsinkin, jos pääsarjasta putoaisikin Espoon tavoin taas kaksi maata. Tappiot Suomelle ja Unkarille tarkoittaisivat todennäköisesti jälleen katastrofia ja pääsarjasta putoamista.

Naisleijonat pääseekin heti tänään testaamaan Saksan tason. Se ottelu voi olla B-lohkon voiton kannalta todella tärkeä. B-lohkon voitto on taas jatkon kannalta tärkeä, kun sillä saa puolivälierässä vastaan A-lohkon kolmanneksi sijoittuneen maan eli välttää suurella todennäköisyydellä pohjoisamerikkalaiset ennen välierävaihetta.

* * *

Pääsarjasta putoavien joukkueiden kohtalosta on hieman ristiriitaista tietoa liikkeellä. Turnauksen kotisivuilla ei tosiaan lue asiasta mitään, mutta ilmeisesti joukkueille on ilmoitettu, että B-lohkon 4. ja 5. joukkueet putoavat suoraan I-divisioonan A-lohkoon. Sama käytäntö oli Espoossa 2019, kun ennen koronaa pelattiin ensimmäiset 10 joukkueen MM-kisat. Elokuussa 2021 ei pudonnut koronan vuoksi yhtään joukkuetta ja elokuussa 2022 putosi vain yksi joukkue eli järjestäjämaa Tanska. 8 joukkueen kisoista putosi yleensä vain yksi joukkue.

IIHF osaa mokata kyllä hienosti nämä tiedottamiset joka turnauksessa. Vaikka siitä ei välttämättä olisikaan kyse, niin hähmäisestä tiedottamisesta muodostuu kuva jonkinlaisesta kabinettipelistä.

Oma mielipiteeni on, että joukkueiden tasoerot ovat vielä niin suuret, että ei ole kovin suurta järkeä nostaa kuuden joukkueen IA-divisioonasta kahta joukkuetta ja pudottaa sinne väkisin kaksi joukkuetta pääsarjasta. Toisaalta ymmärrän tavallaan senkin näkökulman, jossa IIHF haluaa vaihtelua ja mahdollisimman monelle maalle kokemuksen MM-kisojen pääsarjasta. Valitettavasti uhkana on, että ne kokemukset ovat ranskalaisia visiittejä, joissa nousijat häviävät pelejä 10–0 ja palaavat suoraan takaisin divariin.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Saksa–Ruotsi 6–2

B-lohkon puolella itseni yllätti Saksan runsasmaalinen voitto Ruotsista. En odottanut, että viime elokuussa pääsarjapaikan viimeisellä minuutilla pelastanut Saksa voittaisi noin selkeästi muutaman vuoden nousua takaisin huipulle tehneen Ruotsin. Naapurimaalle tuo tappio nostaa seuraavien otteluiden panosta varsinkin, jos pääsarjasta putoaisikin Espoon tavoin taas kaksi maata. Tappiot Suomelle ja Unkarille tarkoittaisivat todennäköisesti jälleen katastrofia ja pääsarjasta putoamista.

Naisleijonat pääseekin heti tänään testaamaan Saksan tason. Se ottelu voi olla B-lohkon voiton kannalta todella tärkeä. B-lohkon voitto on taas jatkon kannalta tärkeä, kun sillä saa puolivälierässä vastaan A-lohkon kolmanneksi sijoittuneen maan eli välttää suurella todennäköisyydellä pohjoisamerikkalaiset ennen välierävaihetta.
Vielä muutama sana tuosta Saksa–Ruotsi-ottelun yllätystuloksesta. En tosiaan odottanut näkeväni tällaista tulosta ja koostevideokin on hämmentävää katsottavaa. Ruotsi sai hyvän alun ottelulle, kun Saksan harhasyöttö johti takaiskuun jo 10 sekunnin jälkeen. Tuon jälkeen Ruotsi sai avauserässä aikaan vain yhden laukauksen ja kolme jäähyä. Saksa tekikin erän lopulla tärkeän tasoituksen ylivoimalla.

Saksa ratkaisi ottelun toisessa erässä, jonka se voitti maalein 3–1. Kahden maalin johto kasvoi kolmannessa erässä kolmen maalin johdoksi ja Ruotsi yritti kaventaa lukemia ilman maalivahtia jo 54 minuutin kohdalla. Tuo johti kuitenkin siihen, että Saksa laukoi päätöslukemat 6–2 tyhjään maaliin.




Ottelu oli monellakin tavalla epätyypillinen Saksalle, joka on yleensä luottanut tiukkaan puolustuspeliin ja tuskaillut maalinteon vaikeuden kanssa. Nyt nähtiin hyvin erilainen Saksa. Joukkueen trendi on ollut muutaman vuoden jo laskeva, kun Tanska vei heidän nenän edestä paikan olympialaisissa ja joukkue oli maalin päässä pääsarjasta putoamisesta. Mielenkiintoista nähdä jatkuuko tämä meno myös muissa otteluissa. Toivottavasti ei kuitenkaan tänään Suomea vastaan.

Saksasta voi lukea lisää vaikka The Ice Gardenin ennakosta.
 

Salama44

Jäsen
Todella hyvä ja asiantunteva ketjun avaus.

Sarjajärjestelmä on mielestäni tällä hetkellä paras mahdollinen ottaen huomioon joukkueiden tasoerot.

Ruotsin naisten heikko taso kyllä ihmetyttää, koska Ruotsin sarjaa pidetään Euroopan tasokkimpana. Jostain syystä se ei kuitenkaan tunnu kehittävän tarpeeksi Ruotsin maajoukkuepelaajia jotta nämä sen jälkeen lähtisivät vielä joukolla hakemaan Pohjois-Amerikasta tason nostoa. Todella outoa ottaen huomioon miten kovia Ruotsin naiset ovat muissa joukkuepeleissä kuten jalkapallossa tai käsipalossa.

Saksa on tänään klo 22.00 Suomelle kova vastus vaikka Euro Hockey turnauksussa on Saksa voitettukin. Saksa osaa latautua arvokisoihin missä lajissa tahansa. Muistetaan vaikka hiihdon arvokisaviestit tai jääkiekon Olympiakisat, ampumahiihto jne. Saksa on urheilussa iso maa ja kovia tasonnostoja voi tulla lyhyessäkin ajassa. Suomi saa tehdä tänään kovan iltatyön voiton eteen, mutta toivotaan että sellainen kuitenkin tulee.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
pe 7.4.2023 Suomi–Saksa 3–0
(2–0, 1–0, 0–0)
Laukaukset 43–16







Suomen kokoonpano Saksa-ottelussa
(nimen perässä peliaika)

Vainikka 17:22 – Tulus A 16:59 – Yrjänen 15:21
Liikala 19:21 – Vanhanen 19:37 – Nieminen A 19:17
Sundelin 11:53 – Nylund 14:41 – Vesa 13:37
Antti-Roiko 9:30 – Rakkolainen 8:05 – Havana 9:16
Montonen 0:00 (13. hyökkääjä)

Hiirikoski C 22:01 – Laitinen 19:18
Savolainen 20:56 – Rantala 21:46
Karjalainen 11:48 – Parkkonen 12:19
Lindstedt 12:24

Keisala 16/16 – 100 % – 60:00
(Kyrkkö)

YV 1/2 – 02:20
AV 2/2 – 04:00

Aloitukset
25–17 (59,5 %) Yhteensä

8–2 (80,0 %) Tulus
6–6 (50,0 %) Vanhanen
7–3 (70,0 %) Nylund
2–3 (40,0 % ) Rakkolainen

2–2 (50,0 %) Vainikka
0–1 (0,0 %) Nieminen

Saksa-ottelusta on hieman ristiriitaiset fiilikset vielä seuraavanakin päivänä. Periaatteessa ottelu oli kliininen voitto, jossa ison osan alakynnessä ollut vastustaja jätettiin nollille ja itse tehtiin voittoon tarvittavat maalit. Toisaalta odotuksissa oli itselläkin enemmän. Saksa toki puolustaa perinteisestikin tiiviisti ja yllätti Ruotsin selvin numeroin, joten ehkä Naisleijonien hieman nihkeä peli selittyy osittain sillä.

Selostamossa ottelua kommentoinut Mira Kuisma oli suurimman osan ottelusta varsin kriittinen Naisleijonien pelaamista kohtaa ja ymmärrän itsekin sen hyvin. Suomen tavoite ei ole voittaa B-lohkon ottelussa Saksaa, vaan tavoite on pärjätä vähintään puolivälierässä A-lohkon kolmosta eli todennäköisesti Tšekkiä vastaan ja luonnollisesti myös siitäkin eteenpäin. Jotkut joukkueen jäsenet sanoivat ennen turnausta annetuissa haastatteluissa, että mitali on minimitavoite. Tällainen peli ei riitä voittoon mahdollisessa välierässä tai mitalipeleissäkään. Suomi pelasi Saksaa vastaan vielä välipäivän suoman lepoedun turvin.

Vaikka Naisleijonat teki tässäkin ottelussa ylivoimamaalin suorahyökkäyksestä Niemisen näyttävän yksilösuorituksen jälkeen, niin ylivoima on monessa turnauksessa ollut murhaavampaakin. Tuo osa-alue tarvisi ainakin saada toimimaan, koska kovemmat vastustajat eivät anna rallatella tasakentällisin hyökkäysalueella yhtä paljon kuin Saksa ja varsinkin Ranska ovat antaneet.

En myöskään tiedä, mitä mieltä pitäisi olla siitä, että peliajan jakautuminen kertoo jälleen kerran avainpelaajien kuormittamisesta jo alkulohkovaiheessa. Toki varsinkin B-lohkon kamppailuissa Naisleijonien kärki on vastustajia terävämpi ja keino tehdä eroa tulostaululla, mutta toivoisin kuitenkin hieman tasaisempaa neljällä ketjulla ja kolmella pakkiparilla rullaamista. Jos sitä ei uskalleta tehdä B-lohkossa, niin miten laajaa materiaalia uskalletaan käyttää jatkopeleissäkään? Tarkoitus on kuitenkin ajaa nuoria pelaajia sisään maajoukkueeseen myös tulevia olympialaisia ajatellen. Vaihtopenkillä istumalla niitä kokemuksia ei paljon kerry.

Naisleijonilla on tänään välipäivä ja mahdollisuus seurata sunnuntain ja maanantain vastustajien eli Ruotsin ja Unkarin peliä. Tuo peli onkin molemmille joukkueille kriittinen, sillä se saattaa ratkaista sarjapaikan kohtalon, jos IIHF todellakin aikoo pudottaa tänä vuonna MM-kisojen pääsarjasta kaksi joukkuetta. Itse en ole ainakaan nähnyt virallista ja julkista vahvistusta asialle, vaikka turnausta on jo kaksi päivää takana. Saamme tänäkin vuonna nauttia IIHF:n normaalista sähläämisestä.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Muut ottelut 7.4.

Sveitsi–USA 1–9 (A-lohko)
(0–4, 0–2, 1–3)
Laukaukset 13–54



USA otti Sveitsiltä luulot pois heti ensimmäisessä vaihdossa, kun Abbey Murphy luisteli välittömästi viimeistelemään MM-kisahistorian nopeimman maalin vain 7 sekuntia avauskiekon putoamisesta. Ottelu ratkesi käytännössä jo avauserässä, jonka jälkeen USA johti neljällä maalilla. Jenkit laukoivat ottelussa neljä ylivoimamaalia ja maalikooste onkin kauniiden maalien klinikka.

Tšekki–Kanada 1–5 (A-lohko)
(1–2, 0–1, 0–2)
Laukaukset 15–42



Tšekki ja Kanada kohtasivat toisensa MM-kisoissa vasta ensimmäisen kerran. Tämä selittyy tietysti sillä, että Tšekki ei ole pelannut aiemmin A-lohkossa. Ennen tähän lohkojakoon siirtymistä Tšekki ei ylipäätään pelannut MM-kisojen pääsarjassa. Kanadan kapteeni Marie-Philip Poulin aloitti ottelun tekemällä 100. maajoukkuemaalinsa. Tšekki pääsi avauerässä vielä tasoihin, kun maalivahti Ann-Renee Desbien suorastaan imuroi Natalie Mlynkovan laukauksen, mutta sen jälkeen Kanada meni menojaan.

* * *

Tänään ohjelmassa on vain kaksi ottelua.

Ottelut la 8.4. (ajat Suomen aikaa)

klo 18.00 Ruotsi–Unkari (B-lohko)
klo 02.00 Japani–Kanada (A-lohko)
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Ottelut la 8.4.

Ruotsi–Unkari 6–2 (B-lohko)
(4–2, 1–0, 1–0)
Laukaukset 28–29




Kummankin joukkueen sarjapaikan kannaltakin mahdollisesti ratkaisevan ottelun ensimmäinen erä oli villi. Ruotsi karkasi kahden maalin johtoon, Unkari tasoitti pelin ja Ruotsi karkasi uudestaan kahden maalin johtoon. Seuraavissa erissä maalinteossa onnistui enää vain Ruotsi. Neljä maalia laukonut Lina Ljungblom täytynee myös mainita tässä yhteydessä. Tilastoista pisti myös silmään, että Ruotsi otti ottelussa seitsemän kakkosta ja syinä olivat sääntöjen vastainen taklaus, estäminen ja laitataklaus. Liekö vieläkin totuttelua kansainvälisiin sääntöihin, mutta Suomen pitää hyödyntää tuo tänään ylivoimalla, jos ruotsalaiset jatkavat jäähyllä istumista.

Japani–Kanada 0–5 (A-lohko)
(0–2, 0–2, 0–1)
Laukaukset 11–60




Ottelu ei tarjonnut minkäänlaista yllätystä. Japani on kohdannut Kanadan nyt neljä kertaa MM-kisoissa, eikä ole tehnyt vielä koskaan maalia näissä otteluissa. Voisi sanoa jopa, että rutiinivoitto Kanadalle.

* * *

Tänään pelataan kolme ottelua ja Naisleijonatkin ovat jälleen kaukalossa. Pitkästä aikaa arvokisoissakin pelataan Suomi–Ruotsi-ottelu. Joukkueet ovat kohdanneet MM-kisoissa edellisen kerran puolivälierässä 2017, jolloin Suomi voitti 4–0. Naisleijonilla on eilisen välipäivän ansiosta lepoetu tässä ottelussa ja lohkovoiton taputtelun näkökulmasta etu pitäisi kyllä hyödyntää.

Ottelut su 9.4. (ajat Suomen aikaa)

klo 18.00 Suomi–Ruotsi (B-lohko)
klo 22.00 USA–Tšekki (A-lohko)
klo 02.00 Saksa–Ranska (B-lohko)
 

Salama44

Jäsen
Ruotsin puoluspeli vaikuttaa heppoisemmalta kuin Saksan. Tänään Suomen pitää saada myös ylivoimapeli toimimaan. A-lohkon joukkueita vastaan ei käy hyvin jos alivoimalla syntyy enemmän tehoja kuin ylivoimalla. Silloin niitä joukkueita vastaan Suomi pelaa itsensä ulos ja sortuu tehottomuuteen.

Avainpelaajien kuten Petra Niemisen pitää alkaa saada tehoja. Lepsut heittelyt vastustajan logoon ja räpylään eivät auta jatkossa.

Viime vuoteen verrattuna uudet nuoret pelaajat ovat kuitenkin tuoneet vauhtia joukkueen luisteluun. Jo pelkästään sillä selvitetään tuo alasarja ettei seisoskella niin paljon kuin viime vuonna. Jos maila ei tärise tänään käsissä Ruotsia vastaan niin aika selkeä voiito pitäisi tulla.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
su 9.4.2023 Suomi–Ruotsi 4–2 (B-lohko)
(0–0, 0–2, 4–0)
Laukaukset 38–15





Suomen kokoonpano
(peliaika suluissa)

Vainikka 18:11 – Tulus A 19:09 – Yrjänen 14:22
Liikala 18:34 – Vanhanen 18:04 – Nieminen A 18:01
Sundelin 14:11 – Nylund 18:12 – Vesa 18:07
Antti-Roiko 6:58 – Rakkolainen 6:48 – Montonen 4:58
Havana 0:00 (13. hyökkääjä)

Hiirikoski C 25:55 – Laitinen 22:56
Savolainen 18:02 – Rantala 15:36
Karjalainen 10:26 – Parkkonen 12:33
Lindstedt 15:33

36 Anni Keisala 13/15 – 86,7 % – 60:00
(1 Sanni Ahola)

YV 2/4 – 09:12 (Vai pitäisikö olla 2/5, kun 5 minuutin ylivoima pelattiin luonnollisesti loppuun maalinkin jälkeen? Eli se iso jäähy oli tavallaan kaksi ylivoimakertaa.)
AV 1/2 – 03:17

Aloitukset
28–20 (58,3 %) Yhteensä

7–4 (63,6 %) Tulus
3–5 (37,5 %) Vanhanen
7–8 (46,7 %) Nylund
1–2 (33,3 % ) Rakkolainen

5–1 (83,3 %) Vainikka
5–0 (100 %) Nieminen

Saksa-ottelun tavoin ensimmäinen erä oli Suomelta nihkeää pelaamista. Erätauolle mentiin kuitenkin maalittomassa tilanteessa.

Toisessa erässä Suomen pelaaminen oikeastaan vain heikkeni, avauspeli tökki ja Naisleijonat ajautui painimaan laitoihin fyysisen Ruotsin kanssa. Löysä puolustaminen johti Ruotsin avausmaaliin, kun puolustuksen blokkaamassa kiekossa oli ensimmäisenä ruotsalaishyökkääjä. Naisleijonat hukkasi kaksi ylivoimaa, mutta Ruotsi hyödynsi omansa erän lopulla. Keisala jäi osittain maskin taakse, mutta laukaus meni silti etukulmasta. Laukaukset olivat kahden erän jälkeen Suomelle selkeästi 22–11, mutta Ruotsilla oli maalilukemienkin mukaisesti enemmän vaarallisia maalipaikkoja.

Ennusmerkit eivät olleet hyvät, mutta toisen erätauon jälkeen kaukaloon palasi ihan erilainen lauma naisleijonia. Tärkeän kavennuksen tekemiseen meni alle neljä minuuttia ja sen jälkeen Suomi ei meni menojaan. Reilun kahden minuutin päästä Naisleijonien parjattu ylivoima onnistui maalinteossa 12 sekunnissa. Tästä jälleen alle kaksi minuuttia ja Suomi viimeisteli Ruotsin tyrmäämisen siirtymällä johtoon. Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että edellisen päivän Unkari-ottelu alkoi todennäköisesti painaa kahden fyysisen erän jälkeen Ruotsin jaloissa. Johtoon päästyään Naisleijonat hellitti hieman jalkaa kaasulta, mutta oli edelleen hallitsevampi joukkue. Yksi Suomen hyökkäyksistä johti ruotsalaispuolustaja Silenin 5 minuutin jäähyyn laitataklauksesta, kun kolmatta erää oli jäljellä enää vain vähän yli 5 minuuttia. Tällä kerralla pitkä ylivoima ei näyttänyt kovin vaaralliselta, vaan tasoitusta hakeva Ruotsi sai jopa painettua peliä Suomen päätyyn. Tämä johti kuitenkin vastahyökkäykseen, jonka puolustaja Ronja Savolainen vei Rasmus Ristolaisen tavoin maalille ajamalla loppuun asti. Samalla syntyi päätöslukemat 4–2.

Tärkeä voitto Suomelle ja viime elokuun aneemisen tehottomuuden jälkeen hyvä kokemus, että ottelu on mahdollista kääntää heikostakin alusta huolimatta. Jatkossa tuo on kuitenkin entistäkin vaikeampaa. Tämän päivän pelissä lepoetu on Unkarilla, joten alusta asti pitäisi olla hereillä.

Muutenkin niin valmentajien kuin pelaajienkin on syytä miettiä, mikä johti Saksa- ja Ruotsi-pelien nihkeisiin alkuihin. Ruotsi pelasi kaksi erää paremmin joukkueena. Bensan loppuminen ja Suomen kärkipelaajien herääminen riitti kuitenkin kääntämään vielä ottelun. Ylivoimapeli ei yhdestä hienosta onnistumisesta huolimatta ole edelleenkään kovin vahvoissa kantimissa. Noilla pelaajilla pitäisi pystyä parempaan. Varsinkin kun ykkösylivoimassa on monta seurajoukkueessakin samassa koostumuksessa ylivoimaa jauhavaa pelaajaa.

* * *

Muut ottelut 9.4.

USA–Tšekki 6–2 (A-lohko)
(2–2, 2–0, 2–0)
Laukaukset 29–24



Tšekki rimpuili tuloksellisesti mukana avauserän, mutta sen jälkeen USA meni menojaan. Jenkit kulutti jäähypenkkiä 49 minuutin edestä. Kelly Panekille tuomittiin kolmannessa erässä suihkukomennus päähän kohdistuneesta taklauksesta. Tuon lisäksi jenkit keräsivät myös 12 kahden minuutin jäähyä, mutta Tšekki onnistui ylivoimalla vain kertaalleen ja kerran soi ylivoimalla omissakin. Toki osa kakkosista tuomittiin samanaikaisesti myös Tšekille etenkin kolmannen erän lopulla.

Saksa–Ranska 3–0 (B-lohko)
(1–0, 1–0, 1–0)
Laukaukset 26–28



Tilastojen ja koostevideon perusteella aika tasainenkin ottelu, mutta Saksa oli paljon tehokkaampi maalinteossa. Ranska menetti samalla mahdollisuudet päästä puolivälieriin. Vieläkään ei ole täyttä selvyyttä tarkoittaako se samalla pääsarjasta putoamista vai voisiko B-lohkon 4. sijalla vielä säilyttää sarjapaikan. Se edellyttäisi Ruotsin voittamista päätösottelussa, mikä vaikuttaa epätodennäköiseltä. Saksa ei ole vielä varmistanut puolivälieräpaikkaa, mutta sillä on kuitenkin hyvät asemat sen suhteen. Päätösottelussa Unkaria vastaan on isot panokset.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Tänään pelataan kolme ottelua ja myös Naisleijonat ovat jälleen kaukalossa.

Ottelut ma 10.4. (ajat Suomen aikaa)

klo 18.00 Unkari–Suomi (B-lohko) TV5/discovery+
klo 22.00 Sveitsi–Japani (A-lohko)
klo 02.00 Kanada–USA (A-lohko) discovery+

* * *



Nihkeistäkin esityksistä huolimatta Naisleijonien kokoonpanossa ei ole muita muutoksia kuin Sanni Aholan paluu tolppien väliin. Anni Keisala huilaa luukkuvahtina.

Unkarin Petra Szamosfalvi on pelikiellon vuoksi sivussa Suomi-ottelusta. Szamosfalvin jalkapyyhkäisy vei tasapainon Ruotsin Paula Bergströmiltä, jonka MM-turnaus päättyi loukkaantumiseen laitaan iskeytyessään.



Japani ja Sveitsi pelaavat A-lohkon peräpään sijoitusten kannalta merkittävän ottelun. Sveitsi kohtaa tiistaina vielä myös Tšekin. Mielenkiintoista seurata nähdäänkö ottelussa jotain taktikointia. Nelos-vitossijan puolivälierässä ei tarvisi kohdata näillä näkymin Suomea. Suomenkin lohkovoitto voi ratketa jo tänään, jos Unkaria vastaan irtoaa edes yksi piste.

Discovery+ näyttää yöllä suoratoistopalvelussa pohjoisamerikkalaisten alkusarjakohtaamisen, jossa nähdään taas, missä maailman kärjessä mennään tällä hetkellä. Noiden joukkueiden ainoa alkusarjaottelu, jota voisi jaksaa katsoa nyt kun Suomikaan ei pelaa heitä vastaan. Muita A-lohkon maita vastaan molemmat ovat edelleen liian ylivoimaisia, mikä tekee otteluista aika tylsiä seurattavia, kun tuloksellinen jännite puuttuu.
 
Viimeksi muokattu:

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Minusta nykyinen sarjajärjestelmä joutaisi näiden kisojen jälkeen jorpakkoon. Joukkuemäärä lienee nykyinen taso huomioiden hyvä, mutta ainoa oikea tapa olisi jakaa joukkueet miesten kisojen tapaan rankingsijoitusten mukaan A- ja B-lohkoihin, joista sitten normaalit playoffit lohkojen neljän parhaan kesken: A1-B4, A2-B3, A3-B2 ja A4-B1. Tai jopa niin, että vain kaksi parasta jatkoon eli A1-B2 ja B1-A2.

Nykyisessä sarjajärjestelmässä on kaksi keskeistä ongelmaa: ensinnäkin panoksellisia pelejä on todella vähän. Tämä heikentää median ja tavan tallaajan kiinnostusta seurata kisoja alusta lähtien. Tätä ongelmaa ei oikein saa täysin korjattua vaikka järjestelmää muutettaisiin niin kauan kuin tasoerot ovat nykyisellään.

Toinen, vakavampi ongelma on se, etteivät joukkueet ole keskenään tasa-arvoisessa asemassa. B-lohkon ykkönen saa A-lohkon kolmosta vastaan puolivälierässä etulyöntiaseman siitä, että on päässyt pelaamaan itseään heikompia vastaan, harjoittelemaan maalintekoa ja kerryttämään voitoilla hyvää virettä ja henkistä momentumia. Jokainen joukkuelajeja harrastanut tietää, millaisen flow-tilan voittoputkeen pääseminen voi parhaimmillaan aiheuttaa. Tämän edun käytti Tshekki viime kisoissa hyväkseen yllättämällä Suomen, ja Suomi pääsee vuorostaan hyödyntämään samaa etua näissä kisoissa. Kirsikkana kakun päällä Suomi saa näissä kisoissa sarjaohjelman takia ylimääräisen vapaapäivän ja pystyy hyvissä ajoin valmistautumaan puolivälierään.

Pahimmassa skenaariossa tämä johtaa siihen, etteivät A-lohkon 3-5 sijoille rankatut joukkueet edes yritä saavuttaa lohkossa tuota kolmossijaa ja B-lohkon kärkijoukkueen kohtaamista puolivälierässä, vaan pyrkivät viimeisissä alkusarjapeleissään kauniisti sanottuna keskittymään 100-prosenttisesti energian säästämiseen, tai rumasti sanottuna häviämään. Tämä skenaario voi jollain tavalla toteutua jo näissä kisoissa huomenna, kun Tshekki kohtaa Sveitsin.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Minusta nykyinen sarjajärjestelmä joutaisi näiden kisojen jälkeen jorpakkoon. Joukkuemäärä lienee nykyinen taso huomioiden hyvä, mutta ainoa oikea tapa olisi jakaa joukkueet miesten kisojen tapaan rankingsijoitusten mukaan A- ja B-lohkoihin
Niin kauan kuin Kanada ja USA ovat niin paljon muita edellä kuin ne nyt ovat, tuo ratkaisu tuottaisi B-lohkon maita vastaan murskalukemia, kun niitä nähdään nyt välillä A-lohkon joukkueita vastaankin.

Nykyisessä sarjajärjestelmässä on kaksi keskeistä ongelmaa: ensinnäkin panoksellisia pelejä on todella vähän.
Tämä koskettaa nykyisellään oikeastaan vain A-lohkoa. B-lohkossa on panosta sitten sitäkin enemmän lähes jokaisessa pelissä.

Tätä ongelmaa ei oikein saa täysin korjattua vaikka järjestelmää muutettaisiin niin kauan kuin tasoerot ovat nykyisellään.
Tästä olen samaa mieltä. Nykyisillä tasoeroilla oikeastaan ainoa keino olisi laittaa pohjoisamerikkalaiset pelaamaan hieman ringette-kisojen tavoin keskinäisiä (näytös)pelejä siksi aikaa, kun muut joukkueet ratkaisisivat alkusarjassa muut puolivälieräpaikat. Tuo veisi tosin muilta joukkueilta mahdollisuuden saada kokemusta pohjoisamerikkalaisia vastaan pelaamisesta ja hidastaisi etumatkan kuromista.

Toinen, vakavampi ongelma on se, etteivät joukkueet ole keskenään tasa-arvoisessa asemassa. B-lohkon ykkönen saa A-lohkon kolmosta vastaan puolivälierässä etulyöntiaseman siitä, että on päässyt pelaamaan itseään heikompia vastaan, harjoittelemaan maalintekoa ja kerryttämään voitoilla hyvää virettä ja henkistä momentumia.
Joukkueiden oleminen erilaisessa asemassa on totta, mutta historia on osoittanut ainakin tyttöjen ja naisten MM-kisoissa, että se heikompia vastaan pelaaminen ei välttämättä valmista parhaalla tavalla pärjäämään A-lohkon koviin peleihin tottuneita joukkueita vastaan. Puolivälierät on ollut todella usein jonkinlainen pullonkaula tai lasikatto A-lohkoon nousemiselle. Tšekki jyräsi monta vuotta B-lohkossa, mutta epäonnistui järjestelmällisesti puolivälierässä. Sveitsillä oli vähän samanlaisia kokemuksia aiemmin. 10 joukkueen kisoissa on toki mahdollisuus nousta A-lohkoon 5. sijan sijoitusotteluiden kautta.

Pahimmassa skenaariossa tämä johtaa siihen, etteivät A-lohkon 3-5 sijoille rankatut joukkueet edes yritä saavuttaa lohkossa tuota kolmossijaa ja B-lohkon kärkijoukkueen kohtaamista puolivälierässä, vaan pyrkivät viimeisissä alkusarjapeleissään kauniisti sanottuna keskittymään 100-prosenttisesti energian säästämiseen, tai rumasti sanottuna häviämään. Tämä skenaario voi jollain tavalla toteutua jo näissä kisoissa huomenna, kun Tshekki kohtaa Sveitsin.
Tämä on ihan realistinen epäurheilullinen riski ja jo toista vuotta putkeen näyttääkin siltä, että B-lohkon voittaja on todennäköisesti kovempi puolivälierävastustaja kuin A-lohkon viimeinen. A- ja B-lohkojen räjäyttämisen sijaan kannustimia voisi korjata myös muokkaamalla puolivälieräpareja uusiksi esimerkiksi näin:

A1–B3
A2–A5
A3–B2
A4–B1

Tuossa mallissa A-lohkon voittamisessakin olisi enemmän panosta, kun voittaja saisi edelleen yhtä helpon vastustajan puolivälierään. Sen sijaan kakkonen joutuisi pelaamaan A-lohkon viimeistä vastaan. Toki nykyisellään kummatkin pohjoisamerikkalaiset olisivat suuria ennakkosuosikkeja sitä lohkovitostakin vastaan. Koska jotkut A-lohkon joukkueet kohtaavat joka tapauksessa puolivälierässä, niin tämä pari olisi varmaankin vähiten huono. A-lohkon kolmannesta sijasta kannattaisi kilpailla pohjoisamerikkalaisten takana, koska sillä saisi helpomman vastustajan puolivälierään. Varsinkin, jos verrataan viidenteen sijaan. A-lohkon neljännestä sijastakin tulisi eri tavalla kilpailua, kun kaikki pelit häviämällä joutuisi pelaamaan jenkkejä tai kanukkeja vastaan puolivälierässä.

B-lohkon puolelta pääsisi edelleen sama määrä pudotuspeleihin, mutta vain yksi joukkue joutuisi kohtaamaan puolivälierässä pohjoisamerikkalaisen joukkueen. Näin ollen A-lohkon maihin olisi isompi todennäköisyys saada vaihtuvuutta, kun kahdesta puolivälieräparista olisi mahdollisuus nousta välieriin.

Tuollaisia puolivälieräpareja voisi kokeilla vaikka yhden olympiadin verran ja seurata samalla vaikutuksia sekä tasoeron kaventumista pohjoisamerikkalaisiin. Mikäli ja kun ero jossain vaiheessa väistämättä kaventuu, silloin tuo kaavio ei ole enää reilu A-lohkon kakkoselle. Toisaalta silloin lienee myös ajankohtaista purkaa eritasoiset alkulohkot.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
ma 10.4. Unkari–Suomi 0–5 (B-lohko)
(0–1, 0–3, 0–1)
Laukaukset 15–36





Suomen kokoonpano
(peliaika suluissa)

Vainikka 16:27 – Tulus A 19:06 – Yrjänen 15:21
Liikala 17:21 – Vanhanen 15:41 – Nieminen A 17:46
Sundelin 8:06 – Nylund 17:16 – Vesa 15:15
Antti-Roiko 11:31 – Rakkolainen 9:30 – Montonen 9:19
Havana 3:15 (13. hyökkääjä)

Hiirikoski C 23:13 – Laitinen 19:10
Savolainen 20:30 – Rantala 18:15
Karjalainen 11:03 – Parkkonen 15:58
Lindstedt 14:00

1 Ahola 15/15 – 100 % – 59:50
(36 Keisala)
Jostain syystä IIHF:n virallisissa tilastoissa Sanni Aholan peliajasta on vähennetty siirretyt rangaistukset, jolloin maalivahti luisteli vaihtoaitioon ylimääräisen hyökkääjän tilalle.

YV 2/4 – 6:33
AV 1/1 – 2:00

Aloitukset
23–23 (50,0 %) Yhteensä

3–4 (42,9 %) Tulus
7–2 (77,8 %) Vanhanen
4–8 (33,3 %) Nylund
5–5 (50,0 % ) Rakkolainen

1–2 (33,3 %) Vainikka
3–2 (60,0 %) Nieminen

Suomi oli aloittanut kaksi edellistä peliä hieman nihkeästi, mutta Unkaria vastaan luistin näytti liikkuvan. Moni laukaus oli vaaraton, mutta 11 minuutin jälkeen Nelli Laitinen laukoi maskin takaa ottelun avausmaalin Suomelle. Erän loppuun saati ylivoima ei tuottanut lisämaaleja.

Suomen ylivoima jatkui toiseen erään, mutta vasta seuraava ylivoima tuotti tulosta. Ronja Savolainen ja Rosa Lindstedt muodostivat oikein ajoitetun liikkuvan kahden kerroksen maskin, eikä Aniko Nemeth nähnyt tälläkään kerralla laukausta. Kapteeni Jenni Hiirikoskelle turnauksen avausmaali. Hieman yllättäen Unkari sisuuntui Suomen toisesta maalista ja sai omaa hyökkäyspeliään käyntiin. Erän puolivälissä Suomi joutuikin alivoimalle. Jäähyn aikana Unkari oli todella lähellä maalintekoa, mutta myös Petra Nieminen pääsi karkaamaan läpiajoon. Forsberg-harhautus osui kuitenkin patjaan ja tolpaan, mutta kiekko ei mennyt maaliin.

Pian jäähyn päätyttyä Suomi pääsi ylivoimalle, joka tuotti tulosta. Vanhasen syöttö maalin taakse muutti suuntaa puolustajan maalista ja menikin kohti etunurkkaa. Nemeth ei saanut vangittua yllättävästi pompannutta kiekkoa ja Jenniina Nylund siivosi maalin edestä irtokiekon maalivahdin taakse. Seuraavan aloituksen jälkeen kiekko oli kuuden sekunnin päästä uudestaan Unkarin maalissa. Suomi sivusi näillä kahdella maalilla kisaennätystä pienimmällä kahden maalin jääneellä ajalla.

Kolmanteen erään lähdettiin Suomen neljän maalin johdossa. Valitettavasti ratkenneen pelin taso putosi ajoittain melkoiseksi läpsyttelyksi. Unkari sai välillä vaarallisia hyökkäyksiä, jotka Sanni Ahola nollasi hienosti. Harvakseltaan, mutta pahoja tilanteita torjumaan joutunut Ahola selvitti vaikean pelin moitteetta. Ronja Savolainen kaunisteli lukemia vielä 13 sekuntia ennen päätössummeria.

Suomelta lopulta riittävän hyvä esitys, jolla pisteet korjattiin talteen. En tiedä, oliko tämäkään vielä täydellinen kenraaliharjoitus seuraavaan turnauksen todennäköisesti tärkeimpään otteluun. Ehkä ei pidä olla kuitenkaan liian kriittinen. B-lohkossa ei ollut juurikaan varaa pistemenetyksiin lohkovoittoa tavoitellessa ja Naisleijonat sinetöi Unkari-voitolla B-lohkon voiton ilman pistemenetyksiä. Etenkin viime kisojen jälkeen on ihan hyvä suoritus selvittää ennakkosuosikkina kaikki alkulohkon pelit kunnialla. Jopa se Ruotsi-ottelu, jossa oli käydä kehnosti.

Tämä tulos takaa puolivälierän vastustajaksi A-lohkon kolmosen eli samalla pohjoisamerikkalaisten välttämisen ja merkittävästi paremman mahdollisuuden edetä mitalipeleihin asti. Vastustaja selviää huomenna ja se on käytännössä Tšekki–Sveitsi-ottelun voittaja. Ei ehkä paras mahdollinen palkinto A-lohkon kolmoselle, mutta tuo mahdollisuus on ollut joukkueiden tiedossa jo elokuusta asti.
 

Mustanaamio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Odottelin kanssa Ruotsia vastaan pelattavaa ottelua, mutta katsoinko oikein, että Saksa voitti Ruotsin ja vieläpä selkeästi?
Eli onko tämän illan peli Saksaa vastaan oletetusti se kovin peli?
Ei ole tullut seurattua, osaako joku kertoa tekeekö Saksa nousua naisten jääkiekossa vai onko Ruotsin alamäki vain kiihtynyt?
Eipä ole ehtinyt hirmuisesti kommentoimaan. Oletus oli, että Ruotsi olisi saanut pikkuhiljaa pakkaa kuntoon, kun on tehty vuosia työtä tälläisen kiekon eteen. Ei näemmä vielä, mutta uskon tulevassa olevan merkittävää tason nostoa.
 

Thoma

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Leijonat
USA ja Kanada voisivat pelata kolminkertaisen sarjan sijoituksesta puolivälieriin. Muut sitten kahteen neljän joukkueen lohkoon joista kolme parasta menee puolivälieriin. Viimeiset karsisivat paikasta ja vain yksi putoaisi, kun tuota kilpailua ei hirveästi ole. Muut sijoitusottelut voisi lopettaa. Jos erot tasoittuisivat, niin kateltaisiin uudestaan formaattia.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Pääsiäisen jälkeen on pitänyt käydä taas töissä, mikä on vähän häirinnyt jääkiekon seuraamista ja kirjoittamista. Tässä kuitenkin yhteenvetoa alkusarjan viimeisistä otteluista.

ma 10.4. muut ottelut

Sveitsi–Japani 4–3 (A-lohko)



Kanada–USA 4–3 VL (A-lohko)




ti 11.4. ottelut

Unkari–Saksa 1–2 (B-lohko)



Ruotsi–Ranska 8–2 (B-lohko)



Tšekki–Sveitsi 5–2 (A-lohko)





Puolivälierät

A1 Kanada – B3 Ruotsi
A2 USA – B2 Saksa
A3 Tšekki – B1 Suomi
A4 Sveitsi – A5 Japani

Puolivälierät alkavat to 13.4. Suomen aikaa klo 17 Tšekki–Suomi-ottelulla.


Alkusarjan päättyessä selvisi lopulta myös putoavien joukkueiden määrä. Sekä Unkari, että Ranska putoavat I-divisioonan A-lohkoon.

Hungary will finish in the bottom two of Group B and will be relegated to Division I for 2024.
The loss leaves France with an 0-4 record, and the team will now play in Division I next year.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Illalla ja yöllä pelataan kaikki neljä puolivälieräottelua. Ajat Suomen aikaa.

klo 17.00 Tšekki–Suomi TV5/discovery+ klo 16.45
klo 20.30 USA-Saksa discovery+
klo 00.00 Kanada–Ruotsi
klo 03.30 Sveitsi–Japani

* * *

Suomen kokoonpanossa ei ole tapahtunut muutoksia edellisen pelin jälkeen.

24 Viivi Vainikka – 40 Noora Tulus (A) – 25 Kiira Yrjänen
91 Julia Liikala – 12 Sanni Vanhanen – 16 Petra Nieminen (A)
34 Sofianna Sundelin – 28 Jenniina Nylund – 32 Emilia Vesa
20 Anna-Kaisa Antti-Roiko – 19 Emmi Rakkolainen – 27 Anni Montonen
15 Oona Havana (13. hyökkääjä)

6 Jenni Hiirikoski (C) – 9 Nelli Laitinen
88 Ronja Savolainen – 7 Sanni Rantala
2 Sini Karjalainen – 14 Krista Parkkonen
4 Rosa Lindstedt

36 Anni Keisala
(1 Sanni Ahola)




Puolivälierä on turnauksen ensimmäinen Naisleijonien ottelu, jonka TV-lähetyksessä on myös studio-osuus. Ottelulähetys alkaa jo klo 16.45.

Klo 20.30 näytetään discovery+-palvelussa myös USA–Saksa-ottelu suomeksi ja ruotsiksi selostettuna.


 
Viimeksi muokattu:

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Toisen kerran peräkkäin ulos puolivälierissä. Liiton on nyt ihan pakko reagoida, jos sitä vähänkään naisten maajoukkueen menestys kiinnostaa. Kaksi peräkkäistä farssia on liikaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös