Jatkoaikalaisten joulupöytä

  • 26 445
  • 167

12961

Jäsen
Ai perinteisessä joulupöydässä mätiä? Ja tuo kalahan on juuri lipeää ja graavilohta. Silliä mausteliemessä ja riippuen vietetäänkö joulua rannikolla vai sisämaassa niin lohta ehkäpä savustettuna. 2000-luvulla lisääntyvässä määrin kylmäsavua jne. Myös homejuustot nostaneet suosiotaan Milleniumin jälkeen.

Oman kokemukseni perinteisestä joulupöydästä peilaan 70-luvulta lähtien niin kaupungista kuin maaltakin Lounais-Suomesta.
Kyllä meillä, ihan isää ja isoisää ja näiden lapsuuden joulupöytiä myöden on syöty mätiä, vaikkei kalastajia ole lähisuvussa ollutkaan. Äidin puolen perinteistä en ole varma. Juuret ovat molemmin puolin Turun lähiseuduilla. Siianmäti sekaisin smetanan ja sipulin kanssa, hitunen etikkaa/sitruunaa antamaan happoa, suolaus sopivasti ja kypsytys jääkaapissa yön yli. Herkkua tulee, erityisesti saaristolaisleivän päällä. Toimii myös isorakeisemmalle mädille, hienompirakeinen istuu paremmin omaan suuhun.

Lisäksi perinteeseen on kuulunut muutenkin ainakin 2 erilaista kalaa, yleisesti lämminsavustettu lohi, silakka ja siika, sekä saatavilla olleet, graavattavaksi kelpaavat kalat aina hauesta ja ahvenesta jalokaloihin. Haukea kannattaa kokeilla, joitain maistaneita häiritsee vahva "kalan maku". Herkkua on tuokin.

Laatikoista on syöty lähinnä imellettyä perunalaatikkoa runsaalla siirapilla ruskeaksi maustettuna. Usein on valmistettu myös lanttulaatikkoa. Porkkana- ja maksalaatikot on usein jätetty väliin.

Ehdoton joulupöydän ape on myös sienisalaatti syksyllä säilötyistä suolasienistä valmistettuna. Juomaksi käy kotikalja, joka käytetään "kuivaksi" ja todella hapokkaaksi.

Kinkku on ollut aina paitsiossa "välttämättömänä pahana", lähes joka joulu tosin on sitäkin syöty, mutta hiukan kakkososaan on jäänyt. Joskus kokeiltiin kinkun tilalla lampaanviuluja, tuntui jäävän jouluateria vähäsen vajaaksi ilman persettä. Kinkku vaatii tietenkin seurakseen kunnollisen, extravahvan majoneesisinapin, joka tuntuu nenässä wasabin tapaan.
 
Viimeksi muokattu:

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllähän joulupöydän saa itse kukin tällätä täyteen juuri sellaisia herkkuja, kun sopivalta tuntuu. Itsekin olen omaani ujuttanut joitain omia suosikkiherkkujani ja vaimon kotimaasta on sitten tosiaan kehissä esimerkiksi ceviche (kuhasta totta kai) ja joitain chilisysteemeitä. Myös lapset saavat toivoa jotain omaa suosikkiaan.

Perusteena tämä kylläkin tuntuu edelleen jotenkin oudolta. Myöskään kovin looginen tuo ei ole.
Meillä ei kotona ole varsinaista joulupöytää, koska vaimo on ulkomaalainen ja siksi suomalaiset ruoat eivät oikein putoa.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Kyllä meillä, ihan isää ja isoisää ja näiden lapsuuden joulupöytiä myöden on syöty mätiä, vaikkei kalastajia ole lähisuvussa ollutkaan. Äidin puolen perinteistä en ole varma. Juuret ovat molemmin puolin Turun lähiseuduilla....Kinkku on ollut aina paitsiossa "välttämättömänä pahana", lähes joka joulu tosin on sitäkin syöty, mutta hiukan kakkososaan on jäänyt.

Poistin tekstiä tuosta välistä. No juuri tätä tarkoitan. Riippuen siitä, missä päin maata asustellaan, ovat joulusapuskatkin sen kaltaisia. Kalapainotteinen joulu/lihapainotteinen joulu ja kaikki siltä väliltä. Jokainen tekee jouluherkkunsa ja sehän taitaa olla kuitenkin perheille se tärkein sesongin osa-alue.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Kerroit saman jo vajaa tunti sitten. Onko kaikki hyvin?
Katsos. Puhelimella alkuperäisen lähetin, iskin näytön kiinni ja laitoin taskuun. Ihmettelinkin, kun luurin avasin uudelleen, että pitkäänpä on viestiä lähettänyt, kun ensimmäisenä näytössä oli ilmoitus viestin lähettämisestä. Ilmeisesti tuolloin lähti toinen jostain syystä. Sorryt vaan kaikille. Ihmeellistä tämä nyky tekniikka.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Niin, ja aiemmin mainitsemani maksalaatikko onnistui hyvin. Naudan maksasta tein ja voisin sanoa, että melkeinpä helpoin laatikko tuo on tehdä. Kannattaa kokeilla ehdottomasti, jos muuten tykkää maksiksesta. Voisulaa päälle ynnä puolukkahilloa...

Tätä ohjetta suosin, mutta laitoin merisuolan sijaan hienoa.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Sellainen tunne on, että tänä jouluna ei pöydät notku jouluruokia. Suku on sellaisessa sotatilassa, että ei parane mennä viimeistä elossa olevaa isovanhempaa katsomaan. Tosin, ei hän ole muutenkaan toivottanut tervetulleeksi, joten ollaan sitten ilman.
 

Nick Neim

Jäsen
Pitäisi olla niissä postimyynti-ilmoituksissa kyllä maininta, että kelpaako paikallisuudesta muukin kuin raha.

Kansankynttilällä kenties huonoja omakohtaisia kokemuksia asiasta?

Yleisesti ottaen jouluruoat eivät maistu, poikkeuksena kinkku. Tääkin vuosi todennäköisesti koostuu pitkälti muista kuin perinteisistä jouluruoista.
 

ufon_kaakao

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Sebastian Aho
Ai perinteisessä joulupöydässä mätiä?

Ei meilläkään mätiä ole joulupöydässä syöty. Sopiihan se erinomaisesti kylmien kalojen kanssa. Käytän kyllä muutoin mätiä ympäri vuoden. Mun mielestä sellainen ihminen on epäilyttävä, joka ei mäti-sipuli-smetana -yhdistelmää säännöllisesti nauti. Mulla onkin sellainen sääntö, että en luota enkä arvosta sellaisia ihmisiä, jotka eivät mätiä syö.
 

Mdawg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tämä on jännä juttu.

Jossain vaiheessa kyllästyin suomalaiseen joulupöytään ja niihin kaikkiin rosolleihin sun muihin. Kinkkua toki söin joka joulu innoissani.

No muutama vuosi sitten muutin ulkomaille enkä ole kertaakaan käynyt Suomessa jouluna sen jälkeen. Viimeiset neljä joulua olen siis ollut syömässä saksalaisessa "joulupöydässä", joka ei edes mikään joulupöytä sinänsä ole vaan jokainen tekee mitä ruokaa lystää.

Tässä kylässä syödään yleensä

23.12.: perunasalaattia ja bratwurstia
24.12.: rakletteviritelmiä + olutta. Linkki vie raklettegrilliin.
25.12.: hanhea + olutta
26.12.: loput raklettelihat sun muut

Ensimmäinen vuosi ja vielä toinenkin oli ihan kivaa vaihtelua, mutta sitten huomasin, että kyllä siitä joulupöydästä sittenkin jotain puuttuu kun ei ole laatikoita, rosollia, kinkkua, riisipuuroa jne.

Tänä vuonna sitten printtasin netistä saksaksi joulukinkun määritelmän ja kävin tilaamassa paikalliselta lihakauppiaalta jouluksi sellaisen 3 kg kinkun. Jouluaattona tulee taas syötyä rakletteviritelmiä ja ensimmäisenä joulupäivänä sitä hanhea, mutta toisena joulupäivänä laitan kinkun uuniin ja teen rosollia & perunalaatikkoa (tai ainakin yritän tehdä). Saa nähdä, että maistuuko saksalaisille.
 
Viimeksi muokattu:

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Mdawg, riisipuuro vaikka kermaisena uuniversiona ja joulutortut ovat myös helppoja. Ainekset löytyy varmasti teutoneiltakin. Varsinkin tuo uunipuuro valmistuu aivan itsestään.
 

Mdawg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Mdawg, riisipuuro vaikka kermaisena uuniversiona ja joulutortut ovat myös helppoja. Ainekset löytyy varmasti teutoneiltakin. Varsinkin tuo uunipuuro valmistuu aivan itsestään.

Joo, joulutorttuja tein jo ja lauantaina leivoin piparkakkuja ensimmäistä kertaa elämässäni itse. Niistä tuli jopa ihan hyviä.
 

Joppe K

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Kiekko-Vantaa
Meillä alkaa perinteisesti joulunajan ruokailu aattona aamupäiväksi keitettävällä riisipuurolla, jonka lisukkeeksi totta kai hedelmäkeittoa. Tuosta puurosta saa erinomaista, kun keittämisen jälkeen normaaliin riisipuuroon sekoittaa vielä kermavaahtoa joukkoon, lämmittää sitä vielä hetken kiehuttamatta ja sitten tarjolle. Todella pehmeän oloista ja maukasta.

Aaton jouluateriaan sitten puolestaan kuuluu sekä liha- että kalapöytää. Lihapuolelta aterian aattona kruunaa totta kai kinkku, joka meillä paistetaan aamusta alkaen ja syödään lämpöisenä lanttu-, porkkana-, peruna- ja maksalaatikon kera. Lihapuolta täydentää normaalisti lihahyytelö, erilaiset pateet ja kylmät lihaleikkeleet tykötarpeineen. Kalapöydästä puolestaa löytyy graavattua siikaa ja lohta, loimulohta ja erilaisia sillejä keitettyjen perunoiden kera. Noiden pääruokien lisäksi laitetaan tarjolle rosollia, erilaisia salaatteja (kreikkalainen salaatti, sienisalaatti jne.) ja erilaisia joululeipiä. Ruokajuomaksi maun mukaan joko kivennäisvettä, kotikaljaa, olutta sekä puna- ja valkoviiniä. Jälkiruuaksi sitten jos vielä jaksaa pääruokien jälkeen juustolautanen viinien kera ja kahvit konjakilla. Lapsille jälkiruuaksi täytyy kylläkin varata tai tehdä jotain makeampaa versiota. Itsellä on kyllä aika usein käynyt, että jälkiruokia on pitänyt odotella tunnin tai pari ennen kuin vatsa suostuu ottamaan mitään lisätäydennystä.

Joulupäivänä mennään aterialla aikalailla samalla kaavalla kuin aattonakin, mutta joulupäivän lämpöseksi ruuaksi normaalisti tehdään lisäksi vielä karjalan paistia. Myös salaatteja hieman muutellaan, että saa niiden osalta myös hiukan vaihtelua edelliseen päivään verrattuna. Kala- ja juomapuolella mennään suunnilleen aaton tapaan.

Tapaninpäivänä sitten on yleensä ollut jonkun lintupaistin vuoro mennä uuniin. Yleensä tuo lintu on ollut kalkkunaa, mutta joskus jos kaupasta on löytynyt, on saattanut uunipelliltä löytyä myös ankkaa, hanhea tai jotain riistalintuakin. Muuten tarjottavat aika lailla samalla kaavalla kuin aattona ja joulupäivänäkin.

Kolmen päivän jouluaterioinnin jälkeen sitten onkin aika vaihtaa normaaliin ruokaan ja jäädä odottamaan noiden perinteisten jouluherkkujen osalta seuraavaa joulua.

Edit. Totta kai joulutorttuja ja pipareita täytyy leipoa ja paistella etenkin lapsia varten.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Tyttären luokse Jouluaatoksi - menu erittäin perinteinen lipeäkalasta leivinuunissa paistettuun kinkkuun ja laatikoihin. Kalapuolella lohta, silliä, yms. eri muodoissaan ja jälkiruoaksi jotain jouluista - itse pidän kovasti luumurahkasta.
Ruokajuomapuolella vesi, olut, valko- ja punaviinit (lapsille tietysti maito) ja snapsina Venäjän ajoista tavaksi jäänyt itse maustettu chilivodka; konjakki ja kahvi sitten aterian jälkeen.

...

Paikka ja seura muuttuvat, mutta menu pysyy aikalailla samana - snapsin taidan kuitenkin korvata tänä Jouluna kuohuviinillä (cava), koska mainittu chilivodka voisi jäädä juomatta muilta kuin minulta ja huonostihan siinä taitaisi käydä.
Kalapuolella kylmäsavulohirullat ovat nousseet suosikiksi niillekin, jotka eivät esim. graavilohta juuri suuhunsa pane - suosittelen kokeilemaan. Rullien ohjeita mm. Jatkiksen kokki-ketjussa - ja niitähän on nettikin pullollaan...
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ai perinteisessä joulupöydässä mätiä? ...

Tämä riippuu luultavasti maantieteellisestä sijainnista. Meillä mätiä on aina ollut tarjolla.

Tänä vuonna meillä ei perinteistä joulupöytää, päätös syntyi pikkujouluaterian jälkeen huilatessa. Laatikoiden tuoma raskaus johti päätökseen, jolla laatikot jäivät pois ja tilalle tulee kaloja, salaatteja ja äyriäisiä erimuodoissa.
 

Melko Huono

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Täällä mennään täysin perinteisin kattauksin.

Joulu vietetään aina himassa, muutamat paketit viskataan päivällä kylille. Iltapäivällä kävelyretki haudoille. Saunominen ja sitten syömään. Pukkikin tulee vaikka ei siihen kukaan ole vuosiin uskonutkaan, ei pukkiin eikä tulemiseen, mutta aina se vaan lopulta koputtelee. Saatanallinen määrä lahjoja auki ja sitten loppuilta menee makaillessa ja perheen parissa rauhallisesti tarinoiden.

Ai niin, tää oli ruokapöytä-ketju. Täysin perinteistä touhua sekin. Kinkku on edellisen yön kypsynyt valvovan silmäni alla. Paistit ja perunat tottakai. Karjalanpiirakat, lohet, lanttu-, peruna- ja porkkanalaatikko. Sitten niitä jotain sillejä ja rosolleja. Juomina itsellä huokeat punkut ja valkkarit sekä lopuksi tumma olut. Muilla yleensä vesi ja maito. Iltasella kuhan kykenee niin kahvit ja joku snapsi. Muut vetää niitä joulutorttujakin, minä en. Kai se tuossa alkaa olla kun nyt on kiire niin ei jouda enempää muistelemaan. Ehdoton EI lipeäkalalle.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Kalapuolella kylmäsavulohirullat ovat nousseet suosikiksi niillekin, jotka eivät esim. graavilohta juuri suuhunsa pane - suosittelen kokeilemaan. Rullien ohjeita mm. Jatkiksen kokki-ketjussa - ja niitähän on nettikin pullollaan...
En ole kokeillut, joten voisin nyt noita pyöräytellä. Vaimon puoli ei ole oikein kalaihmisiä, itse joudun pitämään kalatarjoilujen puolta. Graavia ja kylmäsavua en syö kuin minä kunnolla, vaimo ja anoppi hiukan maistavat, muille ei kelpaa kuin savulohi ja sitäkin aivan tolkuttoman vähän. Ärsyttävää närsimistä. Mutta siis, voisin kokeilla rullia, josko ne uppoisivat.

Ihan vain vaikka itseäni varten pöytään tulee kuitenkin kylmäsavulohta, graavisiikaa sekä savulohta. Ynnä mätiä.
 

rosba70150

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Joo, joulutorttuja tein jo ja lauantaina leivoin piparkakkuja ensimmäistä kertaa elämässäni itse. Niistä tuli jopa ihan hyviä.

Joulutorttujen ja saksalaisten kanssa kannattaa olla varuillaan. Ainakin muutama vuosi sitten pari vaihtaria katseli silmät pyöreinä että mitäs helvetin swastikoita täällä tarjoillaan.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Joulutorttujen ja saksalaisten kanssa kannattaa olla varuillaan. Ainakin muutama vuosi sitten pari vaihtaria katseli silmät pyöreinä että mitäs helvetin swastikoita täällä tarjoillaan.
Siinähän sitten voi valistaa swastikan alkuperää ja samalla kertoa, että ei myö ennää tällassii muistella.

Toki jos tarjoilee ne koppalakki päässä Horst Wesselin soidessa taustalla, voi mielleyhtymä olla ilmeinen.
 

Mdawg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Joulutorttujen ja saksalaisten kanssa kannattaa olla varuillaan. Ainakin muutama vuosi sitten pari vaihtaria katseli silmät pyöreinä että mitäs helvetin swastikoita täällä tarjoillaan.

No aika polloja vaihtareita ovat siina tapauksessa olleet, koska sellaisen voitaikinan takakannessa on ihan saksaksi ohjeet, etta miten Swastikatorttuja tehdaan. Ei tietenkaan luumuhillolla vaan mansikkahillolla.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Tämä riippuu luultavasti maantieteellisestä sijainnista. Meillä mätiä on aina ollut tarjolla.

Juu kyllähän tuon mädin suhteen mennään varmasti juurikin sen suhteen, missä se joulupöytä sijaitsee. Omassa lapsuudessani ei mätiä ollut pöydässä 70-luvulla vaikkakin kaikki muut herkut sitten löytyivätkin. Lapsuuden jouluja vietin Turussa ja Säkylässä. Oma äitini otti mädin mukaan vasta 90- luvun puolessa alussa, kuten homejustotkin.

Pitää kyllä sanoa, että mäti, smetana ja sipuli ovat lyömätön yhdistelmä. Meikäläisällä menee herkuissa kirkkaasti top kolmoseen.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Tämä kävisi muihinkin ketjuihin, mutta kysytään nyt täällä:

MIKÄ MENI VIKAAN!? Tein Tuoppi-satsilla kotikaljaa harjoituserän, eli 2,5 litraa lämmintä vettä, pussi mallasuutetta, pussi hiivaa ja pari desiä sokuria. Seurasin ohjetta totaalisen natsina, mutta nyt kun tuota litkua maistoin, niin jo vain oli laimeaa kuraa. Oli se mun mielestäni käynyt hiukan, kun päivän pidin huoneenlämmössä ämpäriä. Vaahtoa oli siis pinnalla. Sitten vuorokausi jääkaapissa, mutta paskan teki.

Koska duunailen kotikaljaa historiani ensimmäistä kertaa, en viitsisi enää tällä aikataululla alkaa opetella mitään ninjatouhuja. Onko noista valmispaketeista nyt sitten mihinkään, vai miten on?
 

ukkometso

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Lämmin vesi ei ollut riittävän lämmintä. Tai sitten oli liian kuumaa, että hiiva (se rakas pieni) kuoli. Yritä uudelleen. Ja tarkista sokerin määrä.
 

Mahtiankka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Anaheim Ducks, Luleå HF
Onko kukaan ikinä kokeillut tehdä noiden perinteisten laatikkojen rinnalle/sijasta bataattilaatikkoa? Olen tykästynyt bataattimuussiin ja tuli mieleeni että voisi hyvinkin sopia joulupöytään joko laatikon tai muussin muodossa.

Vähän vanhaan viestiin vastaus, mutta menköön. Olen kokeillut, läpäisi try-outin tuossa pari viikkoa sitten ja päätyy joulupöytään :)

Tällä ohjeella tein (linkki vie kotikokki.net -sivustolle)

Muskottipähkinää ei ollut joten se jäi pois ja poikkeuksena reseptiin, nakkasin mukaan myös vähän pippuria. Hyvää oli!
 

-FNM-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Joskus yli kymmenen vuotta sitten mummini teki joulupöytäänsä bataattilaatikkoa. Ihan jees, muttei kuitenkaan ole tuon kerran jälkeen näkynyt. Suosittelen kuitenkin tekemään.

Koskaan en ole syönyt kuin mummini joulupöydässä. Ikää hänellä on jo yhdeksättä kymmentä, mutta edelleen joulun meille tekee. Pappani toimii apuna perunan, lantun, porkkanan yms. esivalmisteluissa. Ehdotimme pakastesoseita, ei käynyt. Apuna toki äitini on, joten ihan eivät joudu kahdestaan tekemään ruokia noin 15 ihmiselle. Ruoat ovat perinteisiä, tässäkin ketjussa moneen kertaan mainittuja.

Kotona teen ainakin smetana-punasipuli-silliä, sienisalaattia, graavilohta ja ei ehkä niin jouluruokaa, katkarapuleipiä. Perunoita sitten keitän kaveriksi ja noilla elelen joulupäivän. Kinkun paistamisen jätän tänä vuonna väliin, koska on joulun välipäivät täynnä kyläilypaikkoja, joten jäisi kinkku syömättä. Josko sitä HKn-Sinistä kuorruttaisi korppujauhoilla ja sinapilla.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Ai perinteisessä joulupöydässä mätiä? Ja tuo kalahan on juuri lipeää ja graavilohta.
Taitaa meidän perheessä perinteet olla todella erikoiset jo kolmannessa sukupolvessa, koska joulupöytään on kuulunut sekä graavi- että kylmäsavulohta, graavisiikaa, mätiä, 2-3 erilaista silliä ja 2-3 erimakuisia silakkarulliakin. Muusta kun en tiedä, niin pidän noita perinteisinä joulupöydässä. Jollain muulla, jossain muualla voi olla toisenlaiset perinteet ja he eläköön niiden mukaisesti. Se ei onneksi ole pois minulta eikä minun joulupöydästäni!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös