Jatkoaikalaisten joulupöytä

  • 26 111
  • 167

Naurava Sika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Olen aina ollut kova joulufani. Mukulasta lähtien. Pienenä lahjojen saanti oli tietysti SE juttu, mutta näin vähän vanhempana diggaan helvetisti siitä lämpimästä ja rauhallisesta ja rakastavasta fiiliksestä joka aina jouluna huokuu vähän joka ihmisestä. Vähän hämärä valaistus johon kynttilät antaa sen riittävän valon ja tunnelman, lapset onnesta soikeina vertailemassa lahjojaan, koko perhe paikalla hymyssä suin, maha täynnä, "En etsi valtaa loistoa" taustamusana, jne. Aivan upeaa. Tänään kävin hakemassa pojalle play station 3:n ja pari peliä sekä rouvalle kameran ja sitten muita vähän pienempiä lahjoja. Itse saan varmaan pehmoisia paketteja, ehkä pyjaman jossa lukee teksti tyyliin "paras iskä", tai vastaavaa. Mitä tahansa onkaan, niin se tuntuu taatusti hienolta. Tietty paljon valitetaan joulun kaupallisuudesta ja tottahan se on. Koitan kuitenkin antaa sen olla vaikuttamatta itseeni. Ihmisen elämä on stressiä täynnä jo muutenkin, joten koitan edes jouluna ottaa pari päivää rauhallisesti. Se on tässä hektisessä elämässä kerran vuodessa sellainen hetki, kun saadaan olla oman perheen ja isovanhempien kanssa ihan rauhassa ja se antaa hetken aikaa ajatella näitä herkempiäkin asioita. Elämää yleensäkin, sotaa, rauhaa, lapsuutta sun muuta.

Joulusafka on tietysti tärkeä osa joulua. Yleensä tulee vedettyä sitä niin kovasti siinä parin päivän aikana, ettei tee mieli enää edes ajatella niitä ruokia. Mutta tässä vuoden mittaan se ähky kuitenkin pikkuhiljaa muuttuu murisevaksi karhunnäläksi, joka saa tyydytyksensä juuri viime hetkellä ennen kuin alkaisin tekemään lähtöä saaliin hankintaan. Mutsi tekee ihan parhaat joulusafkat. Anoppikin tekee ihan hyvät, mutta ne ei pärjää alkuunkaan mutsin safkoille. Kinkku on tietysti hyvää, niinkuin kalatkin. Löytyy lohta ja silakkaa monessa muodossa, lipeäkalaa ei kylläkään meidän pöydässä ole ikinä ollut. Lihapullia menee kymmenittäin ja mutsin sienisalaatti on käsittämättömän herkullista. Juustojakin tulee napsittua karjalanpiirakoiden kera ja perinteiset laatikotkin tulee tietysti testattua. Lanttulaatikko on suosikkini. Mutta itselle yhtenä ylitse muiden on kaikessa yksinkertaisuudessaan KARJALANPAISTI. Ei hemmetti siis, parempaa ei löydy! Liha suorastaan sulaa suuhun ja liemi kaikessa rasvaisuudessaan ja suolaisuudessaan toki pistää aortan ähkimään, mutta on se vaan niin hyvää! Isän äiti oli Karjalan evakoita ja sitä myöden on tullut Karjalaisvaikutteita meidän Satakuntalaiseen joulupöytään. Luojalle kiitos siitä! Karjalanpaisti on yksi tärkeä elementti siinä, mikä tekee minut kerran vuodessa onnelliseksi. Täytyykin ottaa sitten muutaman päivän päästä löysät collegehousut mukaan ja valmistautua siihen että sieltä joutuu mahdollisesti tulemaan kotiin pyörien :)
 

ukkometso

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Valmistelu aloitettu sinapilla. Tätä menee myös paketteihin lähipiirille. Ja nyt kun vauhtiin päästiin, niin joka päivälle on omat tehtävät.

Jos kiinnostaa, tai vaikka ei, niin laitan ohjeen tähän: (voi olla että on joskus aiemminkin ollut)

2 dl colmans tai muu sinappijauhe
2 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
2 dl kananmunia (n. 4 kpl)
1 tl perunajauhoa

Sekoita hyvin keskenään, kiehauta vesihauteessa että vähän kuplii, muista sekoittaa taajaan. Kaada toiseen astiaan, jäähdytä, sekoittele joskus.

Kylmentyneeseen massaan 1-2 tl etikkaa. Ja ei kun purkkeihin. Jääkaapissa säilyy melkoisen pitkään. Maustaa toki voi vaikka konjakilla, valkosipulilla jne.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Valmistelu aloitettu sinapilla. Tätä menee myös paketteihin lähipiirille.
Samalla reseptillä ja konseptilla tehty ja toimittu. Vaikka olen parisenkymmentä kertaa tehnyt samalla reseptillä, niin tällä kertaa todistin oikeaksi sanonnan "tekevälle sattuu" sillä teelusikkamitan sijasta käytin vahingossa ruokalusikkamittaa perunajauhojen kanssa ja voin kertoa että tuli ns. persu-sinappia eli aika jytkyä.

Muuten suosittelen reseptiä myös omalta osaltani.

Lisäys: en suosittele käyttämään muuta kuin Colman's sinappijauhetta. Kerran ostin marketista kilon pussin jotain muuta sinappijauhetta, koska maksoi käytännössä vain murto-osan siitä, mitä Colman's maksaa. Sinapista tuli kelvotonta.
 
Viimeksi muokattu:

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
No ei nyt ihan samalla reseptillä, mutta eilen tein ekaa kertaa sinappia. Mun resepti on muuten sama, mutta vain kaksi kananmunaa. Ja lopuksi sekaan reilu teelusikallinen valkoviinietikkaa ja saman verran makeahkoa brandya. Enkä käyttänyt vesihaudetta, vaan varovaisesti lämmitin ja ahkerasti sekoittelin ja lopuksi kuumensin. Yllättävän nopeasti sakeni, kun antoi pikkuisenkin enemmän lämpöä. Voin kuvitella, minkälaista kittia Gagsin versiosta tuli. Sakeneeko se samalla tavalla ilman perunajauhoa? Laitoin sitä vasta sitten, kun näytti tulevan liian notkeaa.

Kyllä se sinapilta näytti ja maistui.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Pitäisköhän sitä mennä ABC:lle syömään. Saakohan peruslounasta myös aattona ja joulupäivänä?
 

JonKorn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit,NUFC, Alan Shearer, John Rambo
Pitäisköhän sitä mennä ABC:lle syömään. Saakohan peruslounasta myös aattona ja joulupäivänä?

Vai saisiko peräti joululounaan... Eikun vaan koko perheen voimin Apsille aattona jouluaterialle.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Lämmin vesi ei ollut riittävän lämmintä. Tai sitten oli liian kuumaa, että hiiva (se rakas pieni) kuoli. Yritä uudelleen. Ja tarkista sokerin määrä.
Taisi olla liian lämmintä vettä. Tänään sujautin pulloihin uuden satsin, saa nähdä mitä tulee. Ainakin pullotusvaiheessa lupaili enemmän.
---

Maanantaina haen kalat tuoreeltaan ja osittain valmiina. Sinappia en tänä jouluna tehnyt, koska menneen ajan markkinoilta mukaan tarttui maukasta pontikkasinappia.
 

Girardi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers ja Kalapa
Meidän perheen joulupöydästä löytyy tänä vuonna: 5,5kg kinkku, perunalaatikko, maksalaatikko, porkkanalaatikko, lanttulaatikko, keitetyt potut, omena-rosmariinikastike, graavilohta ja pippurimakrillia, sinappisilliä, punajuurta ja suolakurkkua, kotikaljaa, viiniä, karjalanpiirakoita, italiansalaattia, vihersalaattia ja puolukkajäädykettä.

Kahvipöydästä tulee löytymään: hyydytetty luumukakku, taatelikakku, joulupullaa, pasteijoita, piparkakkuja ja suklaata.

Enää vain 2pv jouluun! :)
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Ei ihan ketjun aihe tämä mutta listaan lapsuuteni joulupöydän 1970-luvulta. Usein vietettiin joulut sukulaisten seurassa ja paikkana Satakunta.

- keitetyt perunat
- laatikot (lanttu, peruna ja porkkana)
- kinkku (kunnon silavalla) ja savustettu kalkkuna
- itse tehty sinappi
- lihakastike
- silliä
- punajuurisiivut
- etikkakurkku
- rosoli
- kurpitsasalaatti
- säilykeherneitä
- hillosipuleita

Näillä mentiin hyvin pitkälle ja herkkua oli. Tosin pikkupoikana kuumotti enemmän joululahjat eli sapuskat olivat ainoastaan välttämätön pakko ennen kuin pukki tuli. Hyvin vaatimattomilla eväillä kuitenkin herkuteltiin joulun aika...siis verrattuna tähän päivään.
 
Viimeksi muokattu:

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ps. Tiesittekö muuten, että punajuurista tulee aivan loistavaa kotiviiniä. No se on toinen juttu taas se.

Vuoden vanha viesti mutta ehtinee vielä varoituksen sana: tiesithän että punajuuriviinin valmistaminen on laitonta?

"Muita mietoja alkoholijuomia kuin olutta kotitaloudessa
valmistettaessa saadaan raaka-aineina käyttää ainoastaan
tuoreita tai kuivattuja hedelmiä, marjoja, rypäleitä tai
raparperia sekä aromia antavia kasvinosia, ei kuitenkaan
viljaa eikä siitä valmistettuja tuotteita."

Juurekset ja vilja ovat no no, koska niitä on perinteisesti käytetty pontikan raaka-aineina.

Tässä meidän talvipäivän seisauksen juhlapöytäsetti, joka muodostaa rungon parin, kolmen päivän menyylle. Sitten kaipaa jo vaihtelua.

Kahta eri sorttia mätiä (iso- pienirakeiset)
Metso, Poro, hirvi, hieman hevosta - pieni erä rasvaista luomukinkkua myöhemmille päiville
Maksaa jossain muodossa (patee yleensä)
Muutama erää kastikkeita eri makuun (suppilovahvero, minttu, perus)
Haukipullia
Graaviharria
Pari kertaa tarjolla ollut myös varttikilo maustettua seitania, mutta on jäänyt vain meikäläisen syötäväksi.

Perunamuusi/puikulat
Anopin tekemät laatikot (toinen on bataatista mikä maistuu meikäläiselle erinomaisesti)
itse tehdyt sinappi, kovakuorinen ruisleipä, lapinrieska, munajuusto

Tumma olut, ruokaviini, jälkiruokaviini (alkoholi kuuluu jouluun)

Rääppiäisissä sitten näiden ylijääneistä osista jotain pyttipannua, johon sekaan pekonia ja perunoita, riisiä ja ei-jouluisia mausteita. Ei tarvi bioskaan heittää.

Tunnelma tulee rauhallisesta sopuisasta yhdessäolosta (kiistelyt jätetään pois), muksujen tohinasta, pitkään saunomisesta ja itse tehdyn aterian nautiskelusta (ja tietty ko. tekijän ylistämisestä).
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Kyllä se sinapilta näytti ja maistui.
Parin päivän lepuuttamisen jälkeen testattiin tekele bratwurstin ja hapankaalin kanssa. Annan itselleni arvosanan 8½. Ensi kerralla hiukan vähemmän sokeria ja enemmän valkoviinietikkaa. Ja taidan jättää perunajauhotkin pois. Jääkaappikylmänä aika tanakkaa tavaraa. Tykkään hiukan notkeammasta sinapista.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Voin kuvitella, minkälaista kittia Gagsin versiosta tuli. Sakeneeko se samalla tavalla ilman perunajauhoa? Laitoin sitä vasta sitten, kun näytti tulevan liian notkeaa.
Joo, noinhan tuossa usein käy, että näyttää ensin liian notkealta, mutta sakenee kyllä sitten kiehahtaessa ja vielä jääkaapissakin. Toisaalta sitten huoneenlämpöisenä taas notkistuu. Tein aika ison mällin ja purkitin tosiaan joulutervehdyksiksi ja kävi vähän tsägä tuon mittamokan suhteen, kun huomasin kuitenkin ennenkuin toisen ruokalusikallisen lisäsin. Mä sotken aina noi kaikki kuivat ensin, joten en osaa sanoa voiko perunajauholla miten hifistellä lämmitysvaiheessa.
 
Sen mitä pikaisesti selailin ketjua, niin pisti silmiin että ei tainnut monessakaan viestissä olla puhetta joulusahdista. Hämeessä ja Sysmä, Joutsa suunnalla luulisi löytyvän perinnettä. Itsellä kuulunut lapsesta asti jouluun ja kuuluu jatkossakin.
Ja kyseessä aito ohramaltaista perinteisten sahtitekijöiden (tai myös itse aihetta opiskelleiden) tekemä sahti, ei mikään Alkon tuote, eikä kotikalja.
Löytyykö kirjoittajia kenen jouluun kuuluu sahti?
 

Daro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks, Arsenal, KuPS, Kalikka, BVB ja Eagles
´
Tänä vuonna joulupöydästä löytyy perinteisten laatikoiden,rosollien, salaattien ja kinkun kera myös:

itse valmistettu kylmäsavustettu lohi
itse valmistettu savustettu siika
siian mätiä
hirven routapaisti
hirven paahtopaisti keitettynä
 
Viimeksi muokattu:

Eleanor

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Devils
Huomenna mennään näillä:

-Kinkku
-Lanttulaatikko
-Porkkanalaatikko
-Keitetyt perunat
-Herneet
-Huipputasoinen sinappi, suvun reseptillä tehty

Pitäisin tuota aika perinteisenä jouluateriana, huomista odotellessa.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Tällä hetkellä menu näyttää olevan suunilleen seuraava:
-Hirven paisti
-Poron paisti
-Kalkkunarulla
-Kinkku
-itsetehty lanttulaatikko
-itsetehty imelletty perunalaatikko
-perunalaatikko
-porkkanalaatikko
-itsetehty rosolli
-graavilohi
-suolaherneet
-perunat

Viini Espanjasta, olut Skotlannista, mutta aika perinteistä siis.
 

Nume

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, FC Bayern München, SoJy
Heitän tähän ketjuun kysymyksenä: Onko kenelläkään jotain hyvää sinapin ohjetta, joka sopisi joulukinkun kanssa erinomaisesti? Ohjetta kaipailisin, Eleanor ei sitä suvun reseptiä varmasti suostu paljastamaan.

E: täällähän olikin jo ohje.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Joo, noinhan tuossa usein käy, että näyttää ensin liian notkealta, mutta sakenee kyllä sitten kiehahtaessa ja vielä jääkaapissakin. Toisaalta sitten huoneenlämpöisenä taas notkistuu. Tein aika ison mällin ja purkitin tosiaan joulutervehdyksiksi ja kävi vähän tsägä tuon mittamokan suhteen, kun huomasin kuitenkin ennenkuin toisen ruokalusikallisen lisäsin. Mä sotken aina noi kaikki kuivat ensin, joten en osaa sanoa voiko perunajauholla miten hifistellä lämmitysvaiheessa.
Perunajauholla voi suurustaa sinapin kuten kiisselin eli suurus sekoitetaan pieneen määrään nestettä ja lisätään lämmitettäessä sinappia kattilassa.
 

puuha-pete

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Minnesota, Hollanti
Meillä on hyvin perinteinen ruokapöytä, joten varmaan tänä vuonnakin tällä mennään:
-Kinkku
-Keitetyt perunat
-Kastike
-Lanttu-, porkkana- ja perunalaatikko
-Suolasienisalaatti
-Lipeäkala
-Graavilohi
-Silli
-Katkarapuhyydyke
-Mätiä, smetanaa ja sipulia
-Rosolli

Joululimppua, kotikalja, vissy ja maito. Jälkiruokana luumurahkaa. Ihan kiva ruoka, varmaan jotain tuosta unohtuikin, mutta perusrunko aika sama kuin monessa muussakin pöydässä. Kala ehkä pienemmässä roolissa, kuin monella muulla mutta kuitenkin.

Edit: lisättiin rosolli.
 

Nume

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, FC Bayern München, SoJy
Vanhempieni viettelen joulua, meidän perinteinen joulupöytämme näyttää tältä:

-Kinkku
-Porkkana- ja lanttulaatikko
-Rosolli
-Savulohi
-Graavilohi
-Perunat
-Karjalanpiirakat
-Munavoi
-Kotikalja
-Mäti ja Smetana

Tämän vuoden uutuutena on perunalaatikko, joka on valmiiksi kaupasta ostettu. Olen Etelä-Suomessa oppinut sitä muutamissa pikkujouluissa syömään ja hyväähän se on! Ruokajuomina tosiaan kotikalja ja maito. Jälkiruokana on sitten vadelmahyydykekakkua.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Mä sotken aina noi kaikki kuivat ensin, joten en osaa sanoa voiko perunajauholla miten hifistellä lämmitysvaiheessa.
Ensi kerralla täytyy tosiaan vetää kuivat kulhoon ensimmäisenä, sen verran työlästä tuo sinappijauheen sekoittaminen oli. Ei pelannut järki ei, vaikka pulverimaisuus suorastaan huusi klönttejä.
 

scholl

Jäsen
mikä juttu toi kotikalja on? Myydäänkö sitä muka vielä? Eiks se ollut sen ajan tuote, jolloin alkoholin nauttiminen oli kiellettyä? Vai tekeekö joku sitä vittuilumielessä itse ja kiskoo naamariin kiukulla kuin jotain kiljua konsanaan?
 

Naurava Sika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
mikä juttu toi kotikalja on? Myydäänkö sitä muka vielä? Eiks se ollut sen ajan tuote, jolloin alkoholin nauttiminen oli kiellettyä? Vai tekeekö joku sitä vittuilumielessä itse ja kiskoo naamariin kiukulla kuin jotain kiljua konsanaan?

Minulle ainakin maistuu kotikalja. Hemmetin hyvää ruokajuomana tai vaikka ihan janoon. Normaaliin olueen verrattuna kotikalja on tummempaa, sameampaa, makeampaa, eikä siinä ole närästystä aiheuttavia hiilihappoja samaan tapaan. Prosentteja kotikaljassa on yleensä n. 0,5-2, joten kuskikin uskaltaa juoda useamman lasillisen. Vähän sahdin kaltaista se on, joskaan ei yhtä karvasta ja ne prosentit tosiaan puuttuu. Mutta erinomainen juoma se on! Kyllä nyt on kaltaisesi kosmopoliitin sivistyksessä valtava aukko, jos ihan oikeasti et ole ikinä kokeillut.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös