Nostetaanpa tällainen aihe ylös, olen nimittäin miettinyt jos yrittäjäksi alkaisin näin työttömän uhka niskassa.
Mitkä ovat teoreettiset mahdollisuudet esim pienen ravintolan pyöritykseen näinä aikoina? Vai menevätkö 99% uusista yrityksistä nykyään heti konkkaan?
Vinkkejä ja neuvoja otetaan ilomielin vastaan, nyt täytyy ahmia tietoa asioista joka paikasta.
Sanotaanko näin, että tällä(kin) hetkellä ravintola-alalla suurempi osa yrityksistä on jatkuvissa ongelmissa, kuin rypee rahassa.
Mutta tosiaan kaikki on kiinni muutamista perusasioista, kuten siitä millaisella kulurakenteella hommaa lähtee pyörittämään (palkollisia ei voi oikeasti kovin helpolla ainakaan montaa ottaa), kuinka asiakkaat löytävät paikan ja kuinka paljon/kauan perse kestää tappion tekemistä.
Ihan ensiksi laatisin liiketoimintasuunnitelman joko ihan ominpäin tai sitten jonkun asiaa tuntevan kanssa. Eli vedät ihan vaikka Exceliin odotettavissa olevat kulut ja tulos ja katsot kuinka käy. Jo tässä kohtaa pitäisi ainakin päällisin puolin selvitä onko idealla mitään elinkelpoisuutta. Valitettavasti näkee kovin usein sitäkin että tuo vaihe on jätetty kokonaan väliin ja hommaa on alusta alkaen käytännössä mahdotonta pyörittää voitollisesti.
Jos pystyt tekemään itse paljon/kaiken, sinulla on varaa sietää hieman tappiotakin alkuun ja sinulla on hyvä idea, niin kyllä ravintola-alankin yritys voi toimia voitollisesti. Helppoa se ei ole, mutta ei nykypäivänä mikään muukaan ole.
Lisäksi kannattaa etukäteen käydä esim. Finnverassa, TE-keskuksessa tai muussa vastaavassa lafkassa selvittämässä mahdollisuudet tukiin ja ennen kaikkea starttirahaan, sekä sen kuinka pitää menetellä, jotta nuo rahat saa pois kuleksimasta.
Ja vielä viimeisenä juttuna sellainen, että hyvä kirjanpitäjä maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin, eikä kirjanpito edes ole pienelle yritykselle kallista, jos vain ymmärtää hiukan etukäteen kysellä esim. muilta yrittäjiltä suosituksia.
Edit. helposti jo omista kämmeistä johtuvista viivästysseuraamuksista maksaa kirjanpitäjän veloituksen, saati sitten jos lasket omalle ajallesi jotakin arvoa. Koska sinulla menee kuitenkin vähintään se kaksi-kolme kertaa kauemmin saman asian tekemisessä, kuin ihmisellä joka tekee sitä työkseen.