Osakeyhtiöstä kaipaisin käytännön lisätietoa. Miten nuo verot/päivittäisen leivän ottaminen ulos firmasta kannattaa hoitaa? Tuo 2500€:n pääoma ei ole mikään ongelma. Nämä jutut siis käytännön tasolla, eikä "virallisen" kaavan mukaan.
Avataas hiukan, eli kaikki yhtiöt saa tarvittaessa päivässä toimintakuntoon (y-tunnuksen saa odottaessa, jos tietää mistä hakee ja mitkä paperit täyttää), eli sen perusteella ei kannata asiaa todellakaan päättää.
Käydään nyt vielä rahanjakomahdollisuudet ja verotus näin lyhykäisyydessään ja rankasti yksinkertaistaen läpi:
Toiminimessä käytännössä yrityksen rahat ovat sinun rahojasi, eli rahaa voi ottaa yksityisottoina sen verran kuin haluaa. Verotus menee yrityksen tuloksen mukaan ja muistaakseni ansiotuloverotuksen mukaisesti.
Kommandiitti- tai avoimessa yhtiössä rahaa voi ottaa ulos joko maksamalla itselleen palkkaa tai suositeltavammin yksityisottoina kertyneestä pääomasta. Verot maksetaan osittain pääoma- ja osittain ansiotuloverotuksen mukaisesti yhtiön tuloksesta.
Näissä kahdessa siis rahan ottaminen on käytännössä vapaata, kunhan yrityksellä on rahaa/pääomaa, eikä vaadi erillisiä ilmoituksia tai dokumentteja.
Kommandiittiyhtiö on varsin yleinen yritysmuoto sellaisissa yrityksissä, joissa on yksi "veturi", kuten nyt esim. tilintarkastajat, lakimiehet ym.
Tämä käsitykseni mukaan lähinnä koska näissä yritysmuodoissa rahan jakaminen on helpompaa ja vapaampaa ja osakeyhtiölaki ei säätele toimintaa niin rankasti kuin Oy:ssä, mutta toiminta on silti "ammattimaisempaa" ulkopuolisen silmin kuin t:missä ja verotuksellisesti ainakin suurituloinen voi säästää verrattuna toiminimeen.
Toki miinuksena henkilökohtainen vastuu yrityksen veloista, mutta tuollaisessa toiminnassa riskit ovat varsin minimaaliset jos maksaa verot ym. veroluonteiset maksut ajoissa.
Osakeyhtiö on taas sitten näistä "vaativin", eli rahaa ei voi jakaa kuin osinkona tai palkkana. Kaikki muu varojen jako on käytännössä osakeyhtiölain vastaista.
Osinkoa jaettaessa tulee aina olla tilinpäätös tai välitilinpäätös, jonka perusteella sitä jaetaan ja tästä tulee tehdä asianmukaiset ilmoitukset verohallintoon, pitää yhtiökokous ym.
Verotus menee siten, että palkkatuloista normi ansiotuloprosentin mukaisesti ja yritystä verotetaan yhteisöveron mukaan tuloksesta. Toki osakeyhtiössä on se plussa, että vapaasta omasta pääomasta (käytännössä tilikausien voitto) voidaan jakaa saajalleen verovapaana osinkona 9 %, kuitenkin siten että maksimi on 90.000€/vuosi (tähän tosin Hetemäen työryhmä esittää 3 %:a). Jos halutaan jakaa tätä enemmän osinkoa, se menee sitten pääomatuloveron mukaisesti.
Lisäksi Osakeyhtiölaki säätelee toimintaa varsin paljon, esim. oman pääoman määrää tulee valvoa (ja menetyksestä tehdä ilmoitus PRH:lle), tilinpäätökset ovat julkista tietoa (tämän vuoksi mm. Lidl ainakin oli taannoin Ky eikä Oy) ja muutenkin toimintaa säädellään selvästi tarkemmin kuin muissa yhtiömuodoissa (mm. varojenjaon osalta).
Nämä toki ovat aika yksilöllisiä asioita ja paljon riippuu siitä mitä arvostaa ja tarvitsee (yksityisyys, varojenjaon helppous, vaivattomuus, verotus, toiminnan laajuus...).
Jos toiminta sisältää riskiä ja on laajaa, on käytännössä ainoa järkevä vaihtoehto Oy.
Jos toiminnassa ei ole suurta riskiä ja toiminta on käytännössä yksinyrittämistä, niin Ay/Ky tai t:mi, oikeastaan siten että jos homma on nappikauppaa niin t:mi ja suurempaa niin Ay/Ky.
Ja edelleen, kuten jo aiemmassa viestissäni tässä ketjussa painotin, niin ammattitaitoinen taloushallintopalveluiden tarjoaja (kirjanpitäjä) maksaa itsensä moneen kertaan takaisin. Ja varsinkin jos perustaa Oy:n on kirjanpitäjän käyttäminen liki pakollista, koska tulee huomioida Oy-lain vaatimukset, toimittaa tilinpäätökset liitetietoineen kaupparekisteriin, tehdä kahdenkertainen kirjanpito ym.
Toki tässäkin tulee muistaa se, että kannattaa etukäteen varmistua, esim. muilta yrittäjiltä kysymällä, siitä kenelle homman antaa. Huono ja laiska kirjanpitäjä maksaa yrittäjälle pahimmillaan todella paljon.