Itse tässä pohdin yrittäjyyttä. Tulevina viikkoina selviää kuinka vakavasti. Pitkä matka siihen kuitenkin vielä on. En ole oikeastaan koskaan näin tosissaan miettinyt yritystä, mutta liikeidea vain välähti yhtäkkiä. Tunnin verran sitä mutustelin mielessäni ja sen jälkeen soitin yrittäjäkaverille kysyäkseni mielipidettä. Hänen mielestään idea oli varsin pätevä ja nyt teemme kartoitusta ja tutkimusta kuluista, asiakkaista ja ennen kaikkea selvitämme miksi tällaista ideaa ole ainakaan onnistuneesti jalostettu.
Eniten mietityttää, että joutuisin todennäköisesti jättää taakseni oman päivätyöni ajankäytön vuoksi ennemmin tai myöhemmin. Viihdyn kuitenkin nykyisessä työssäni ja koen myös saavani arvostusta siitä. Ovatko riskit kuitenkin liian suuret?
Tuossa jo
@ernestipotsi oli hyviä pointteja.
Otetaan muutama lisää laskennan ja riskienhallinnan näkökulmasta.
A) Rahoitus ja alkuinvestoinnit
Jos toiminnalla on yhtään kuluja ja sinulla on tarve saada nostettua yritystoiminnasta palkkaa, alkurahoituksen tarve on yllättävän suuri.
Saati sitten jos toiminnan aloitus vaatii muitakin investointeja kuin sinun henkistä pääomaa ja aikaa.
Tämä on syytä laskea mahdollisimman inhorealistisesti auki ja varmistaa, että jos homma ei lähdekään, et ole loppuikääsi velkavankeudessa.
B) Yhtiömuoto
Nykyään käytännössä mitään bisnestä ei kannata tehdä minkään muun kuin osakeyhtiön kautta (pl. jos tarve ei ole ylipäätään edes tehdä töitä puhtaana yrittäjänä, jolloin kevytyrittäjyyspalvelut ovat useimmiten yrityksen perustamista parempi vaihtoehto), osakeyhtiössä vastuusi on huomattavasti rajatumpaa kuin henkilöyhtiöissä (tmi, Ay, Ky) ja mahdollisessa nurin menossa et ole kaikesta henkilökohtaisessa vastuussa.
C) Voisiko homman sittenkin aloittaa sivutoimisesti?
Tämä on nähdäkseni tärkein kysymys sinulle mietittäväksi.
Jos yritystoiminta ei suoraan kilpaile nykyisen palkkatyön kanssa, niin pyydä työnantajalta lupa (jos sellainen vaaditaan) ja pyöritä toimintaa aluksi sivutoimisesti oman työn ohessa.
Tällöin jos idea ja toteutus ei olekaan niin loistava kuin nyt kuvittelet tai jokin muu menee vihkoon, voit vähin äänin lyödä firman säppiin ja jatkaa palkkatöissä.
D) Kassavirta on kuningas.
Suurin osa firmoista jotka kaatuvat alkuvaiheessa (tai ylipäätään), kaatuvat koska käyttöpääoma loppuu. Ei sen takia, että tunnusluvut olisivat erityisen huonot.
Eli muista laskea kannattavuuden lisäksi myös kassavirta sisään ja ulos kuukausitasolla mahdollisimman inhorealistisesti.
Eri aloilla on erilaiset maksuehdot sisään ja ulos, joka on kriittistä huomioida kun lasketaan käyttöpääoman riittävyyttä.
Jos teet kuluttajakauppaa, saat useimmiten kassavirran sisään muutamassa päivässä ja pystyt neuvottelemaan kulujen osalta useimmiten ainakin 14 päivää maksuaikaa, jopa 30 päivää jos olet noheva.
Taas jos teet B2B-kauppaa, raha tulee pääsääntöisesti aikaisintaan 14 päivän kuluessa, useimmiten vähintään 30 päivää sen jälkeen kun työ on tehty. Ja kulusi juoksevat kuitenkin koko ajan.
Moni aloittava yrittäjä on tässä kohtaa nesteessä, varsinkin jos toiminta kasvaa ja turvautuu perhanan kalliiseen laskurahoitukseen (jossa saat rahan heti, vaikka maksuehto olisi pitkä), joissa yrittäjiä tuntuu hämäävän kiinteä kuluprosentti joka usein mielletään korkoprosenttina (vaikka tosiasiassa se on yleensä pyöreästi 1/12 siitä mikä tällaisen rahoituksen vuosikorko on, ts. kulupinna 2,5% alkuperäisen laskun maksuehto 30pv = 30% vuosikorko).
Tällöin yleensä syödään suuri osa katteesta jo heti kärkeen.
Nämä tällaisina yleisohjeina, YV:llä voi kysyä lisää ja jos täsmennät hiukan mitä olet aloittamassa, niin voi tännekin jeesata spesifimmin ala/toimintamalli täsmennyksin.