Mun mielestä kaksi heittäjää etenkin miesten puolella on sellaisia, joista voisi vaikutteita (huom. ei suoraa apinointia) ottaa valmennusopillisesti heittoharjoitteluumme ja he ovat Andreas Thorkildsen ja Thomas Röhler.
Monipuolisia ominaisuuksia omaavia, atleettisia ja taitavia heittäjiä, jotka ovat harjoitteluaan käyneet Suomessa avaamassa eri foorumeissa kukin vuorollaan valmentajansa kanssa. Molempia yhdistää se, että raaka rauta on toki liikkunut, mutta molemmat jäävät punttituloksia vertailtaessa suomalaisille heittämällä.
Se, mikä on Röhlerin ja Thorkildsenin ”juttu” harjoittelussa, että he ovat pitäneet harjoittelun erittäin monipuolisena panostaen harjoittelun siten, että heikot lenkit karsitaan spesifeillä harjoitteilla pois. Thorkildsen teki erittäin paljon telinevoimistelua, jotta tukilihaksisto koko vartalossa vahvistuu ja keskivartalo saa aivan uusia ärsykkeitä. Lisäksi mies teki kovia plyometrisia aitahyppyharjoituksia, mitkä muistuttivat enemmän korkeushyppääjien harjoittelua.
Röhlerin tausta kolmiloikassa ja korkeushypyssä ja mies panostaa erityisen paljon kuntopallojen kautta nopeaan voimantuottoon. Röhlerin koutsi saattaa teettää sellaista taitoharjoittelua Röhlerille, mistä hän ei tiedä mitään ennen treenejä ja missä vaikeutetaan eri aistien toimintaa. Harjoittelu saattoi olla täysin muutakin kuin heittämistä.
Heittotreenejä tehtiin aika lailla samaa tahtia suomalaisten kanssa, mitä tulee määrään. Juoksuun panostettiin ja nimenomaan terävään juoksuun ja juoksun taitavuuteen ja vartalonhallintaan yhdistettynä heittoon. Thorkildsenhan piti pitkät aerobiset aika lailla pois ohjelmistosta kokonaan, koska ei niistä pitänyt, mutta lapsuus ja nuoruus oli erittäin monipuolinen eikä peruskuntoa tarvinnut tehdä enää uran aikana.
Molempien hienossa heittotekniikassa näkyy vartalonhallinta, taito ja tehontuotto oikeilla lihaksilla, mikä ohjautuu keihääseen. Tämä säästää loukkaantumisilta mielestäni, vaikka molemmilla heittäjillä heittokäden ongelmia oli/on ollut.
Tässä olisi mun mielestä tulevaisuudessa ehkäpä suunta siihen, mihin hommaa voisi viedä. Vetterin kaltainen turboahdettu kone paiskoo hirmukaaria, mutta antaa viitteitä loukkaantumisherkkyydestä, eikä ehkä pitkässä juoksussa ole esimerkki pitkään ja tasaisen tehokkaan menestyksekkääseen uraan.